Algemene mogelijkheden van sport en beweging
Inleiding Iedereen heeft sport nodig, vandaar dat voor iedereen de mogelijkheid om een sport te beoefenen aanwezig moet zijn. Zo bestaat er sport voor bejaarden, baby’s, gehandicapten en natuurlijk de rest van de bevolking. Je hoeft niet lid te worden van een sportclub om iets aan sport te doen. Je kan bijvoorbeeld de fiets pakken in plaats van de auto, of je loopt thuis gewoon de trap op en af. In Nederland zijn bijna alle soorten sport mogelijk. Zelfs aan ons ‘belabberde’ klimaat is gedacht. Denk aan de kunst ijs- en skibanen. Ook al zijn er in Nederland geen bergen, het bergbeklimmen is niet onmogelijk. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. In Nederland is er veel belangstelling en deelname aan sport. Zie ook de bijlage onderdeel 1.
Invloed Er wordt veel aan gedaan om mensen te laten sporten want beweging is immers gezond. Zo heeft de overheid speciale activiteiten op gebied van TV programma’s en andere projecten. (Hier kom ik nog op terug). Ook wordt men gestimuleerd tot het lid worden van een sportbond. Zie de bijlage onderdeel 2 voor de vijftien grootste sportbonden.
Gehandicapten Ook voor gehandicapten is sport belangrijk. Het bevorderd hun omgang met andere mensen en het geeft hen afleiding. Omdat gehandicapten extra begeleiding nodig hebben zijn er aparte verenigingen voor de gehandicapten. Sommige gehandicapten blijken erg goed te zijn in het uitvoeren van hun sport. Vandaar dat er aparte Olympische Spelen voor die gehandicapten bestaan.
Jongeren en Ouderen Het is bekent dat jongeren vaker en langer sporten dan ouderen. Toch is het aantal ouderen en bejaarden dat aan sport doet sterk toe genomen. Dat komt voornamelijk doordat er veel meer mogelijkheden zijn bijgekomen aan ouderen en bejaarden sport. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen. Voor de jeugd is er altijd en overal gelegenheid voor sport. Ook al doe je niet aan sport, dan ben je toch verplicht tot sporten tijdens de gymnastiek uren op school.
Mogelijkheden van sport en beweging in IJsselmuiden.
Algemeen Zoals u hieronder ziet is er van alles aan sport te doen in IJsselmuiden. Voor ieder is er wat. (De lijst hieronder bevat niet alle sportmogelijkheden. Het is meer bedoelt als voorbeeld).
Naast een gewone manege heeft IJsselmuiden ook een manege voor gehandicapten, want deze mensen houden ook van sporten. Ikzelf vind dit een heel goed initiatief. Ook aan de jonge en oude generaties is gedacht. Zwembad Sonnenbech heeft een speciaal programma bejaarden en baby zwemmen. Naast zwembad Sonnenberch bevindt zich sport en fitness centrum Argendos. Op die manier kun je fitness en zwemmen combineren. Voor de rest kent IJsselmuiden twee gymnastiek en jazz dans verenigingen, IJGV en RKDOS. Voor de watersport gebruikt IJsselmuiden de gebieden aan het ganzendiep. Dan heeft IJsselmuiden ook nog een grote sporthal, De Oosterholthoeve. Hier worden onder andere volleybal en zaalvoetbalwedstrijden gehouden. Ten slotte heeft de gemeente ook een eigen voetbal vereniging IJVV, en een eigen tennisclub, IJTC.
Sportaccommodatie:Argendos sportcentrum:Gymlokaal:Manege Deltaruiters:Oosterholthoeve sporthal:Zwembad Sonnenberch: fitnessjudo steps teenerfit (aangepaste fitness en steps) tae bojazz dans gymnastiekanimatie rijden mennen rijlessen (eigen pony tot beschikking hebben)badminton jazz dans volleybalzaalvoetbal baby zwemmenbejaarden zwemmenduiken gehandicapten zwemmenschoolzwemmensnorkelenvrij zwemmenwedstrijdzwemmenzwemfit zwemles
Sportverenigingen:
Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Deltaruiters
RKDOS Kampen/IJsselmuiden
Stichting paardrijden gehandicapten IJsselmuiden
Schaatsclub Eensgezindheid
Tafeltennis vereniging TIOS
IJVV voetbal vereniging
Volleybal vereniging set-up
Watersportvereniging De Kalkoven
IJGV gymnastiekvereniging
IJsselmuider Tennis Club
Zwemclub De Delta Zwemmers
Mijn vorm van sport
Inleiding In mijn jeugd heb ik al veel sporten beoefend. (gymnastiek, jazz dans, judo, tienerfit) Maar er is een sport die ik nog steeds beoefen en dat is paardrijden. Ik doe dit nou al bijna zes jaar. Ik heb jammer genoeg geen eigen pony. We hebben daar nu eenmaal geen ruimte voor.
Geschiedenis Ik ben op mijn tiende met paardrijden begonnen. In het begin was het leuk maar op een gegeven moment begon ik het ook een beetje eng te vinden. Hoe kouder het weer, hoe gekker de pony’s. De eerste winter had ik het moeilijk. Ik heb toen overwogen om ermee te stoppen. Toch ben ik doorgegaan en daar ben ik nu heel blij om. Na twee jaar was mijn angst weg en begon ik er echt lol in te krijgen. Omdat de meiden in mijn groep jonger waren dan ik, reed ik vaak op de wildste pony’s. De spanning en sensatie begonnen een belangrijke rol te spelen tijdens de les. Ik durfde steeds meer, denk aan springen en extra hard gaan. In tegenstelling tot mijn eerste paardrij seizoen wilde ik in plaats van brave pony’s, eigenwijze pony’s. Daar leerde ik veel meer van. Ik ben altijd heel blij als het mij lukt om een pony naar me te laten luisteren. Dan heb ik het gevoel dat ik iets goed doe.
Wedstrijden Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n wedstrijd mens. Vooral niet als het gaat om teamsport. Dat komt omdat ik niet dat ‘teamspirit’ gevoel heb. Ik denk altijd: er is altijd maar één winnaar, de rest zijn verliezers. Dat is toch niet helemaal eerlijk als iedereen goed zijn best doet. Bij paardrijden kom je niet onder de wedstrijden uit. Omdat ik geen pony voor mijzelf beschikbaar heb, heb ik ook geen startkaart. Een startkaart is nodig als je aan wedstrijden mee wilt doen. Bij ons op de manege zijn er 1 à 2 keer per jaar ook wedstrijden voor de animatie ruiters. Daarvoor is geen startkaart nodig. Die wedstrijden bestaan meestal uit dressuur en springen. Bij de dressuur kan je kiezen uit een proef met of zonder galop. Ook het niveau springen wordt aangepast op wat je kan. Omdat het bij de wedstrijden voor de animatie ruiters niet nodig is om punten te scoren, heerst er altijd een gezellige sfeer. Dit is dan ook mijn favoriete wedstrijd. De winnaars worden beloond met prijzen. Daar zit ik vaak tussen. Dat komt omdat ik het langst onder de animatie ruiters rijd. Als ik dan win kan ik me soms best wel schuldig voelen. Ik vind het dan gewoon niet eerlijk dat ik hetzelfde word beoordeeld als iemand die net een half jaar rijdt.
Helpen Ik rijd zelf één keer per week één uur, maar ik ben per week ongeveer acht uur aanwezig. In de winter wat minder omdat er geen verwarming in de manege aanwezig is. Als ik niet zelf aan het rijden ben help ik bij het opzadelen en bij de lessen. Ik loop bijvoorbeeld met de pony’s van mensen die voor het eerst op de pony zitten mee. Als een pony erg wild is ga ik er eerst op. Ik help bij het opbouwen van hindernisjes, kortom er is altijd wel wat te doen op de manege.
Invloed van sport op de maatschappij
Inleiding Sport heeft een grote invloed op de maatschappij. Ook als we heel ver terug gaan in de tijd. Neem nou de Romeinen. De Romeinen hadden al ‘brood en spelen’ om het volk rustig te houden. Ook nu wordt sport nog steeds als ‘vermaak’ gezien. Denk aan de vele wedstrijden op de televisie. Hieronder worden economische en culturele voorbeelden van de invloed van sport op de maatschappij genoemd.
Economisch:
Evenementen
Een belangrijk sportevenement zoals het EK voetbal heeft veel invloed op de maatschappij. Zo’n evenement trekt heel veel bezoekers uit binnen en buitenland. Alle buitenlandse bezoekers moeten ondergebracht worden en moeten voldoende te eten kunnen krijgen. Al deze zaken leveren het gastland veel geld op. Geld wat weer gecompenseerd moet worden met zaken als veiligheid, afvalverwerking en eventuele materiële schade.
Sportkleding en merchandising
Bij het beoefenen van een bepaalde sport komt veel kijken, waaronder ook geschikte kleding. Deze (merk)kleding is vaak erg prijzig, maar aan de andere kant soms echt onmisbaar. Denk hierbij aan sporten als schermen en duiken. Bij teamsporten is het vaak belangrijk dat iedereen bijvoorbeeld dezelfde T-shirts draagt. Deze vorm van kleding wordt vaak door de sportclub verplicht gesteld en daarom aangeboden voor een lagere prijs. Bij overige individuele sporten is het aanschaffen van gepaste kleding voor eigen kosten. Natuurlijk moet ook de sport zelf door de deelnemer betaald worden.
Ook aan gewone alledaagse kleding wordt veel geld verdiend, onder andere door mensen die er sportief uit willen zien en die zich op die manier kleding.
Ook T-shirts van bijvoorbeeld bekende voetballers zijn in. Doordat er veel geld aan verdiend moet worden (de voetballer zelf moet er natuurlijk ook iets aan over houden) zijn deze artikelen samen met de gewone sportmerkkleding bepaald niet goedkoop.
Sponsors
Om de zaken als teamkleding en andere attributen te kunnen betalen, hebben veel grote sportclubs sponsors. Door middel van reclame te maken voor de desbetreffende bedrijven, financieren die bedrijven veel kosten van de sportclub.
Cultureel:
Elfstedentocht
Een zeer groot cultureel evenement is de elf steden tocht. Het draait hier niet bepaald om het geld maar vooral om de gezelligheid. De elfsteden tocht is zeer bijzonder omdat hij maar eens in de zoveel jaar gehouden wordt. De elf steden tocht is een evenement waar heel Nederland voor thuis blijft om het te volgen. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die alles van dichtbij willen zien. Kortom tijdens de elfstedentocht is heel Nederland bereid om alles opzij te leggen.
Uitvoeringen en wedstrijden
Bij elke sport kom je wel wedstrijden tegen. Daarbij is ook vaak publiek aanwezig. mensen vinden het vaak leuk om wedstrijden te bezoeken. Naast wedstrijden geven sommige sporten ook de mogelijkheid om te laten zien wat er bij zo’n sport geleerd wordt. Dat gebeurt meestal door uitvoeringen. Sommige uitvoeringen zijn in wedstrijd verband.
Zo’n uitvoering is leuk om naar te kijken. Een uitvoering hoeft niet altijd die van een sportclub te zijn, zoals uitvoeringen bij gymnastiek. Een voorbeeld van een ander soort uitvoering is het ‘riverdance’ (tapdansen). Deze uitvoering wordt vaak als kunst beschouwd. Mede door de bijpassende muziek en geweldige decors. Andere sporten waarbij dit soort uitvoeringen voorkomen en die ook als een vorm van kunst worden gezien zijn vrijwel alle soorten dans, schoonzwemmen en kunstschaatsen.
Grote evenementen zoals het EK voetbal hebben naast een economische invloed op de maatschappij ook een culturele invloed. Iedereen bekijkt die wedstrijden en ze worden als ‘ware voorstellingen’ beschouwd, waar iedereen voor thuis blijft.
De invloed van sport en beweging op de gezondheid van mensen
Positief Iedereen weet welke invloed sport op je gezondheid heeft. Sommige sporten helpen je aan een beter uithoudingsvermogen, denk aan atletiek en vele balsporten. Andere sporten dragen bij aan het verbeteren van je motoriek. Voorbeelden hiervan zijn dansen en turnen. Een ding is zeker. Voldoende beweging is erg belangrijk voor onze gezondheid net als gezonde voeding en voldoende frisse lucht. Het beoefenen van sporten in de open lucht is dan ook erg verstandig. Dat betekent niet meteen dat je je bij een sportvereniging hoeft aan te sluiten. Sporten als hardlopen, wielrennen en skaten zijn ook zonder enig lidmaatschap uit te voeren. Zelfs al loop je elke dag een paar kilometer dan is dat al beweging.
Een ander voorbeeld van een positieve invloed op je gezondheid is dat je andere mensen leert kennen. Andere gezichten leren kennen zorgt voor betere sociale contacten. Iets wat ook bijdraagt aan je gezondheid. hoe beter jij je voelt, hoe steviger je in je schoenen staat, des te beter je gezondheid. Conclusie: Sporten heeft niet alleen invloed op je fysieke maar ook op je psychische gezondheid.
Negatief Naast vele positieve eigenschappen kent de sport ook vele gevaren. De kans op een blessure zit er namelijk altijd in. Zo’n blessure is voor iedereen een nare ervaring. Sommige blessures zijn tijdelijk zoals het breken van een been bij het skiën. (Het vervelende hieraan is wel dat skiën iets is wat je in je vakantie doet.) Andere blessures zijn van langere duur. Die blessures kunnen ervoor zorgen dat je in sommige gevallen je favoriete sport op moet geven. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een blessure.
Een andere negatieve kant van sport op je gezondheid is de hoge druk bij de profs. Als je altijd moet scoren en doorgaan kan dat op een bepaald moment teveel zijn. Wanneer sport tegelijkertijd ook je werk is kan je, net als bij een ‘gewone’ baan, een keer instorten. Conclusie: te veel sport en te vaak sporten is dus ook niet altijd goed.
De invloed van de overheid op de mogelijkheden voor sport
Gemeentelijke invloed Iedere stad kent zijn eigen sportbeleid. Het sportbeleid is een algemeen vast agenda punt van de gemeentelijke vergaderingen. Vanuit het sportbeleid worden financierings/ subsiderings vormen bepaald. De gemeente geeft subsidie aan sportverenigingen onder andere door middel van de aanleg van sportterreinen en het beschikbaar stellen van gebouwen, grond gebied en/of water. Daarnaast geeft de gemeente subsidie per lid van die sportvereniging, zodat die vereniging personeel in dienst kan nemen en de contributie laag kan houden. Ten slotte stelt de gemeente subsidie beschikbaar voor bepaalde middelen, waaronder sporttoestellen, ballen en andere materiële benodigdheden.
Iets waar de gemeente ook invloed op heeft is de tijd en plaats van wedstrijden. In IJsselmuiden bestaat zo de regel dat de sportaccommodaties dicht moeten zijn op zondag.
Bij evenementen in haar stad of dorp stelt de gemeente indien nodig kosteloos het politiekorps ter beschikking.
Landelijke invloed
Het landelijke sportbeleid valt onder ministeriële verantwoordelijkheid. De staatssecretaris is belast met de beleidsvorming op landelijk gebied van sport. Dit beleid wordt uitgevoerd door de sportkoepel NOC*NSF. Dit staat voor: Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie.
Maar je kunt bij de landelijke invloed ook denken aan bepaalde projecten zoals het TV programma: ‘Nederland in beweging’ en het project: ‘Buurtsportwerk’. Dit project is uitgetest in Enschede. Een bepaalde bus rijdt door wijken waarin het gemiddelde sportende kind erg laag is. De bus bevat sportmateriaal zoals rackets, verschillende soorten ballen enzovoort. Het resultaat was verbluffend. Er werden twee judogroepen, een meisjeselftal, een aerobicsclub en een groep majorettes gevormd.
Inleiding (+ voor het grootste deel mijn eigen mening)
Sport is een onderwerp waar we elke dag opnieuw mee geconfronteerd worden. Voor de één is het ontspanning, voor de ander een verschrikking. Toch is er voor elk persoon wel een geschikte sport te vinden. Zelfs voor de meest luie mensen. Voor bepaalde sporten hoef je je niet te bewegen. Voorbeelden van deze sporten zijn zeilen, dammen, autoracen, schaken, darten en vissen. Een aantal van deze sporten zijn denk sporten. Hier moet je dus wel slim voor zijn en veel aanleg hebben. Zeilen en autoracen zijn sporten die ook in wedstrijdverband gehouden worden. De hengelsport is een sport waarvan ik niet weet of je het wel een sport kunt noemen. Dat geldt ook voor de plezier jacht. Dat is gewoon plezier. Hoewel ik het plezier daarvan niet inzie. Ik blijf bij mijn standpunt dat het zielig is voor de dieren.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gewone ‘doorsnee’ sporten. Maar ja wat kan ik daar nou over zeggen, ik bedoel ik beoefen ze niet. Goed enkele voorbeelden dan maar. Voetbal, (tafel)tennis, volleybal, basketbal, softbal, zwemmen, nog meer balsporten, dansen, hardlopen en zo kan ik nog maar even doorgaan. Wat al deze sporten gemeen hebben is dat het je uithoudingsvermogen vergroot. Er zitten ook verschillende teamsporten tussen. In dat geval moet je elkaar ook nog eens goed vertrouwen, te hulp schieten en heel belangrijk: elkaar respecteren. Bij individuele sporten gaat het alleen om je eigen prestaties. Mensen zijn al snel geneigd om de individuele sporten over het hoofd te zien. Bijvoorbeeld de makers van het papiertje waarop staat wat er allemaal in dit werkstuk moet komen. Je moet een verslag maken van een wedstrijd en dan moet je letten op de sportiviteit van de spelers onderling, de begeleiding van de coaches etc. Er wordt alleen over spelers gesproken. Sorry hoor maar een wedstrijd kan ook bijvoorbeeld een paardrijdwedstrijd zijn en daar zijn al die zaken niet van belang omdat paardrijden een individuele sport is.
Bij de meeste sporten draait het om presteren. Dat vind ik erg jammer. Ikzelf ben namelijk totaal geen wedstrijd mens. Zodra mensen heel fanatiek bezig zijn met winnen, loop ik er liever bij weg. Ik zie de lol er niet van in. Ik vind het heel belangrijk dat ik er plezier aan beleef. Wat kan mij het schelen als ik verlies.
Waar ik me ook over verbaas is dat het bespelen van een muziekinstrument niet als sport gezien wordt. Nou ik heb echt super veel respect voor muziekanten die drie uur lang op het toneel staan en dat ook nog eens vijf dagen per week doen. Dat vind ik ook topsport.
Hoe dan ook hier volgt een volkomen objectief verslag. Veel plezier !!!
Eindconclusie
Sport heeft een grote invloed op onze samenleving. Het verbeterd onze gezondheid, helpt ons aan nieuwe contacten en geeft ons een onderwerp om eens lekker onder het genot van een kopje koffie over te praten. Onze maatschappij biedt voor iedereen de mogelijkheid om te sporten. Daar helpt de overheid ons bij, door middel van subsidies, enzovoorts. Sport is ook een stukje ontspanning na al dat werk. Het maakt dan niet uit of je het beoefend of dat je er gewoon naar kijkt tijdens een wedstrijd of iets dergelijks. We kunnen in onze maatschappij niet meer zonder sport. Vandaar dat je ook overal sportverenigingen tegenkomt, zodat iedereen het plezier van sport zal inzien.
Bronnen
Internetsites:
www.sport.nl
www.cbs.nl
Naslagwerken: Gemeentegids IJsselmuiden
REACTIES
1 seconde geleden