Hoe komen sommige mensen aan een handicap?
Er zijn een heleboel dingen waardoor mensen gehandicapt zijn of zijn geworden. Dit kan gebeuren door een ongeluk, bijvoorbeeld een auto ongeluk. Ook kan een ziekte je lichaam voor de rest van je leven beschadigen. Voor veel van die gevaarlijke ziektes krijgen we een spuit, een vaccinatie, zodat we die ziektes niet krijgen. Maar toch kan er nog van alles gebeuren waar we niets aan kunnen doen. Dan is er iets in je lichaam zo erg kapot gegaan of werkt er iets niet goed wat de dokters niet meer kunnen maken. Maar het kan ook zijn dat je zo word geboren en dat er tijdens het groeien in de buik van je moeder iets niet goed is gegaan.
Verschillende soorten handicaps.
Er bestaan 3 verschillende soorten handicaps: Lichamelijke, geestelijke handicap en meervoudig gehandicapten.
Lichamelijk gehandicapt is als er iets met je lichaam, je lijf niet goed is. Bijvoorbeeld: je spieren werken niet zo als het hoort, blind en doofheid, hard problemen, en het missen van ledenmaten, daar bedoelen we armen of benen mee.
Geestelijk: als er iets niet goed is met je hersens. Met je hersenen, leer je en kun je na denken. Maar ook word er in je hersenen van alles geregeld zodat het lichaam goed werkt.
Meervoudig gehandicapt betekent, dat iemand en lichamelijk en geestelijk een ziekte heeft. Bijvoorbeeld: iemand heeft door een auto ongeluk een been verloren, maar is er ook iets in de hersenen kapot gegaan, waardoor hij niet meer kan praten.
Sporten met een handicap Sporten in een rolstoel
Gehandicapte mensen willen natuurlijk ook sporten, maar dat kan vaak niet op de manier waarop niet-gehandicapten dat doen. Daarom zijn er speciale sportverenigingen voor gehandicapte mensen. De leden van die verenigingen spelen aangepaste sporten. Sommige sporten hoeven natuurlijk helemaal niet aangepast te worden. Paralympics is een soort olympische spelen maar dan voor lichamelijke gehandicapten, of voor geestelijke gehandicapten.
Niet aangepaste sporten
Sommige sporten kunnen gewoon door gehandicapten gespeeld worden net zoals niet gehandicapte dat doen. Dat ligt er natuurlijk ook wel aan wat voor handicap ze hebben. Bij denksporten zoals dammen en schaken zijn geen aanpassingen nodig. Maar ook voor andere sporten zijn er niet altijd aanpassingen nodig, bijvoorbeeld: Biljarten, jeu de boules, hengelsporten , handboogschieten, schieten met geweer, Yoga, zwemmen
Rolstoelbasketbal
Rolstoelbasketbal is basketbal met spelers die in een rolstoel zitten en die met enige aanpassingen spelen volgens de gewone basketbalspelregels. Rolstoelbasketbal is een spectaculaire sport. Leuk om naar te kijken maar nog leuker om zelf te beoefenen.
Rolstoeltennis
De sport op zich is dus nog niet zo oud, maar is wel ontzettend snel gegroeid. Het is zelfs een van de snelst groeiende en uitdagende rolstoelsporten ter wereld. Het is een populaire sport en op dit moment zijn er meer dan 100 landen waar rolstoeltennis wordt gespeeld.
Zitvolleybal
Het wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.
Handbike
Er een rolstoel, deze is nog niet geschikt om grotere afstanden ( meer dan 2 km) mee af te leggen. Hiervoor werd de handbike ontwikkeld. Een soort rolstoel die kan worden voortgebracht door middel van een met de hand aangedreven cranksysteem. De voortbrengen is dus het zelfde mogelijk als bij een gewone fiets, het word met de handen/armen bediend en niet met de voeten/benen. De snelheid van deze fietsen is zeker twee keer zo groot als bij een gewone rolstoel.
Wheelen
De sport is wereldwijd uitgegroeid tot een fascinerende atletiekvorm voor atleten met een motorische beperking. Wat hardlopen is voor de reguliere atleet, dat is wheelen voor de atleet die op grond van zijn beperking gebruik moet maken van een rolstoel. Alleen ligt de snelheid van een wheeler beduidend hoger dan die van de hardloper.
Voetbal
Het duurde even, maar eindelijk is er een voetbalcompetitie voor gehandicapte kinderen. Verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen tussen 6 en 18 jaar kunnen nu ook lekker de wei in om wedstrijden te gaan spelen.
Zitbadminton
Bij zitbadminton zijn de velden anders als bij rolstoelbadminton of staanders. Bij zitbadminton telt het voorvak niet mee. Het achtervak telt wel gewoon mee, en natuurlijk het middenvak ook. Bij zitbadminton hebben ze ook een bepaalde houding. Hun benen hebben ze in een driehoeksvorm zitten zodat ze zich snel kunnen voortbewegen over heel het veld.
Rolstoeltafeltennis
Rolstoeltafeltennis is eigenlijk gewoon hetzelfde als bij de staande tafeltennissers maar omdat ze niet zo ver kunnen uitrekken hebben ze aan de zijkant een klein plankje zitten zodat de bal niet te ver van de tafel komt.
De rolstoelers zitten dus zijn lager dus zijn de tafels voor het tafeltennissen iets lager ingesteld zodat ze er goed bij kunnen.
Rolstoelbadminton
De velden bij Rolstoelbadminton zijn net iets anders als bij de velden van de lopende badmintonners. Het voorveld en het verste achterveld tellen namelijk niet mee bij de rolstoelers, want dan moeten ze te ver rijden en is de kans klein dat ze de shuttle nog terug kunnen slaan. Dat zou niet eerlijk zijn.
Bij de staanders mag dat wel.
Rolstoelhockey
Rolstoelhockey is te verdelen in twee groepen: elektrisch rolstoelhockey ook wel E-hockey genoemd en handbewogen rolstoelhockey ook wel H-hockey genoemd. Om als sporter deel te nemen aan elektrische rolstoelhockey moet je in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Bij het handbewogen rolstoelhockey hoeft dat niet, daar mag iedereen aan deelnemen dus ook valide personen.
Ik sport ben een gehandicapte sport genaamd Redeoss.
Ik heb veel plezier in de sporten die ik doe, en daar gaat het natuurlijk om.
Ik zit op Rolstoelbasketbal omdat:
Er was eerst een sport waar ik aan meedeed genaamd Jeugdsport. Dat was een sport waar je elke week een andere sport beoefend. Er waren lopers en rolstoelers. Ik had er veel lol in om met andere gehandicapte te sporten en als het niet lukte geholpen te worden of natuurlijk anderen te helpen. Maar na een tijdje waren er nog maar drie lopers over en veel meer rolstoelers. De rolstoelers wouden graag basketballen. Op een dag zei de trainer ineens tegen de lopers dat ze gingen rolstoel basketballen en dat we in een rolstoel konden gaan zitten als we het wouden proberen. En natuurlijk wou ik het proberen! Toen het goed lukte en ik het leuk vond vroegen ze of ik gewoon mee wou blijven doen met rolstoelbasketbal of dat ik wou stoppen. Ik vond het zo’n leuke sport dat ik voortaan mee wou doen als ik daar de kans voor kreeg, en die kreeg ik. Dus daarom zit ik op rolstoelbasketbal.
Ik zit ook nog op badminton:
Een goede vriendin van mij (ook gehandicapt) zat op badminton en er was een kersttoernooi waar je familie en vrienden mag uitnodigen. Ze vroeg of ik mee wou. Ik was mee geweest en ik vond het heel erg leuk. Een badminton trainer vroeg aan mij of ik graag op badminton wou. En sinds toen zit ik op badminton voor gehandicapten.
Dat is nu ongeveer al vier jaar geleden. Ik doe sinds een paar maanden ook mee aan wedstrijden en dat gaat ook al heel goed.
Ik ben ongeveer al vijf wedstrijden meegedaan en tot nu toe ging het goed. En we hebben tijdens wedstrijden ook gewoon veel lol met ons eigen groepje en de kinderen van de tegenpartij.
Ik heb vrijstelling omdat:
- Als ik mee doe met gym, en ik kan iets niet, moet ik steeds toe kijken naar anderen die iets doen wat ik niet kan. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk!
En omdat ik ook nog op gehandicapte sport zit sport ik toch genoeg en doe ik aan dingen die ik wel leuk vind.
En zo blijf ik ook goed in beweging.
- Doordat ik vanwege mijn handicap alles links doe, is mijn linkerschouder/arm en mijn nek overbelast geraakt.
Toen ik mijn eerste badmintonwedstrijd deed, zat ik na 1 wedstrijd bij de masseur omdat mijn arm overbelast was en ik anders niet verder kon spelen. Als ik ook nog ga gymmen, word mijn arm er ook niet beter op.
Daarom kan ik beter gehandicapte sport doen wat ik leuk vind en waar het niet al te veel door overbelast word dan een sport wat ik niet leuk vind en waar ik soms aan de kant moet zitten toekijken hoe andere iets doen wat ik niet kan. En dan doen we misschien wel sporten wat niet goed is maar wat ik wel kan en dan kan het nog niet omdat ik mijn arm heb overbelast.
RedeossRedeoss is de naam van de vereniging waar ik sport.:
Redeoss is een vereniging voor mensen met een lichamelijke of een motorische beperking. Naast het aanbod van sport is ontspanning en spel belangrijk.
Mede door de goede sfeer is de club voor velen zoiets als een tweede er thuis.
Er zijn ook vele soorten sporten die je daar kan doen.
Van zwemmen tot gewoon rustgevende activiteiten.
Het is een plaats voor kleine kinderen, tieners, volwassenen en oudere mensen.
Oprichting
Ouders van kinderen, die de Mytylschool hadden doorlopen, vonden het noodzakelijk dat hun kinderen aan sport konden blijven doen.
Bij de sportverenigingen was daarvoor nauwelijks interesse en gelegenheid, men had er ook het kader niet voor.
In 1966 richtten de ouders daartoe een vereniging op en noemden die REDEOSS.
Deze naam staat voor REvalidatie Delft en Omstreken Sport en Spel.
Redeoss is een multi sportvereniging, wat betekent, dat ze een breed scala van activiteiten aanbieden.
Je kunt er op alle niveaus sporten ( van beginners tot kampioenen).
Ontspanning
Naast het sporten, organiseren ze binnen de vereniging acht maal per jaar een klaverjasavond en hebben ze in het najaar een familiedag.
Op zaterdagmorgen is er voor de jeugdleden gelegenheid om met tafeltennis, badminton, basketbal kennis te maken.
Sportkleding
De clubkleuren zijn blauw en wit.
Met deze kleuren en voorzien van de naam (Redeoss) met logo, wordt per sport de kleding samengesteld.
Het is de bedoeling dat tijdens sportieve ontmoetingen iedereen de voorgeschreven kleding draagt.
Badminton
Bij badminton hebben ze een breed aanbod. Ze spelen zowel op recreatieve basis als in wedstrijdverband. Ook de jeugd kan op zaterdag spelen.
De iets betere en oudere spelen op de maandag.
En als je 17 bent of goed genoeg bent mag je naar de Donderdag. Vele volwassenen en kinderen op de Donderdag doen mee aan nationale wedstrijden.
De wedstrijdsporters hebben de mogelijkheid extra trainingen te volgen.
Ze nemen deel aan door de Nebas (Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking) georganiseerde NBS wedstrijden. Deze wedstrijden worden verspreid door het land gespeeld en zijn ook de selectiewedstrijden voor de Nederlandse Kampioenschappen. Sporters die daarvoor in aanmerking komen, kunnen deelnemen aan de centrale training van het nationale team.
Verschillen met badminton zonder beperking:
Als je iemand met een beperking tegen over iemand zonder beperking zet, is het niet eerlijk. Dan heeft de badmintonner zonder beperking veel meer mogelijkheden, en zal daardoor al snel winnen. Daarom is het ook voor mensen met een beperking waardoor het iets eerlijker opzal gaan.
Staande basketbal:
In Nederland zijn 25 verenigingen, waaronder Redeoss, waar rolstoelbasketbal gespeeld wordt. Landelijk zijn er 50 teams met ongeveer 700 actieve spelers. Het spel en de spelregels zijn, op enkele praktische aanpassingen na, gelijk aan basketbal. Het is een sport waar sommige verschillen niet uit maken, vrouwen en mannen, jong en oud, spelen samen.
Redeoss speelt met twee teams in een door de Nederlandse Basketball Bond (NBB) landelijk georganiseerde competitie.
Beide teams spelen dit jaar in de toernooi -Divisie A.
De basketballers trainen op donderdagavond in de sporthal Gantellaan in
Pijnacker en spelen hun thuiswedstrijden in een sporthal van de TU.
Verschillen met Basketbal zonder beperking:
Het geval zit net als met de badminton dat het anders oneerlijk zal zijn en minder leuk voor de spelers met beperking.
Voetbal
Een kleine enthousiaste groep speelt op dinsdagavond zaalvoetbal
in het revalidatiecentrum. Zij nemen deel aan de door de KNVB georganiseerde zaalvoetbaltoernooien. Ook voor de jeugd is er op zaterdagochtend zaalvoetbal.
Verschillen met Voetbal zonder beperking:
Er wordt meer rekening gehouden met de beperking die de spelers hebben en daar word aan gedacht tijdens het spelen.
Fitness on Wheels
Sinds 2001 draait bij Redeoss Fitness on Wheels oftewel fitness voor rolstoelers. Voor zover hun bekend, is deze activiteit nieuw in Nederland.
De training is in het Revalidatiecentrum (in Delft), wekelijks op woensdagavond en op vrijdagavond. In hun trainingszaal wordt onder deskundige leiding gewerkt. De deelnemers nemen in hun rolstoel op, achter of aan een van de vele fitness apparaten plaats. Het programma is steeds in ontwikkeling.
Verschillen met Fitness zonder beperking:
Bij deze Fitness kan je zelf bepalen aan wat je wel of niet mee doet, dat is wel een beetje hetzelfde als bij de Fitness zonder beperking. Maar er wordt hier ook gedacht aan de beperkingen en hebben meer verschillende soorten Fitnessapparaten om uit te kiezen.
Tafeltennis
Tafeltennis, de nationale volkssport van China, is een sport die bij Redeoss ook wordt beoefend. Ze trainen op dinsdagvond en spelen dan ook een onderlinge competitie. Een combinatie van sportief bewegen en gezelligheid staan hierbij centraal. Op de zaterdagmorgen krijgt de jeugd gelegenheid te spelen en te trainen. Een kleine groep doet mee aan de nationale competitie. Zij spelen maandelijks in door de NEBAS georganiseerde landelijke competitie toernooien.
Ook hebben wij een \"kersttoernooi\", alle leden van Redeoss mogen daaraan meedoen.
Verschillen met Tafeltennis zonder beperking:
Ik denk dat er niet veel verschil is, maar doordat mensen met een beperking bij deze vereniging terecht komen dat ze er wel aan doen. Misschien is er aan de oppervlakte van de tafel wel een verschil, doordat mensen met een beperking niet alles even goed kunnen als mensen zonder een beperking.
Zwemmen
De zwemmers vormen de grootste groep. Ze hebben dan ook een breed aanbod aan mogelijkheden. Op een enkele uitzondering na wordt gebruik gemaakt van het zwembad in het revalidatiecentrum. Het zwemwater is 27 °C en van het oefenbadje ongeveer 32 ºC. Het zwembad staat op dinsdagavond en zaterdagmorgen tot hun beschikking.
Er zijn verschillende soorten zwemmen die ze er hebben:
-Warm water zwemmen
- Vrij zwemmen
- Recreatief zwemmen
- Wedstrijd zwemmen
- En zelfs kun je er zwemlessen volgen
Verschillen met zwemmen zonder beperking:
Natuurlijk is hier ook een verschil mee, Mensen met een beperking kunnen vaak minder goed bewegingen uitvoeren waardoor ze minder snel zijn.
Als je iemand met een beperking tegen iemand zonder een beperking zou zetten, voor een wedstrijd, is er een grote kans dat degene zonder beperking zou winnen.
Als je een havo- of vwo- Diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van welk onderdeel je het gedaan. Hier volgt het overzicht die worden stelt per onderdeel.
Natuur & Natuur & Economie & Cultuur &
Techniek Gezondheid Maatschappij Maatschappij
Havo Economie 1 Economie 1 Geen extra Geen extra
Is verplicht Is verplicht Eisen Eisen
Vwo Economie 1 Economie 1 Geen extra Economie 1
Is verplicht Is verplicht Eisen Is verplicht
Er komt een nieuwe regeling vanaf 2009/ 2010.
Natuur & Natuur & Economie & Cultuur &
Techniek Gezondheid Maatschappij Maatschappij
Havo M&O of M&O of Geen extra M&O of
(Vanaf2009) Economie Economie Eisen Economie
+ Wiskunde A of B
Vwo M&O of M&O of Geen extra M&O of
(vanaf2010) Economie Economie Eisen Economie
InterviewMevrouw van Bemmelen. Heeft op Maurice Maeterlinck school gewerkt. En dit is haar interview:
Vind U gehandicapte ‘anders’ dan mensen zonder beperking?
Nee, ik vind gehandicapte niet anders dan mensen zonder. Het zijn mensen met een beperking, maar het blijven gewoon mensen.
Hoe denkt U, hoe het leven van een gehandicapte in elkaar zit?
Er zijn verschillende beperkingen, denk aan lichamelijk of geestelijk. Het leven met een lichamelijke beperking loopt dagelijks tegen andere problemen, denk bv. Aan stoepen.
Wat weet U van gehandicapte sport?
Ik weet van gehandicapte sport dat er een vereniging is speciaal voor deze sportgroep. Genaamd Redeoss. Sommige komen erg ver in de sport. En doen later zelf mee aan de paralympics.
Welke gehandicapte sporten kent U?
Tafeltennis, zwemmen, hockey, badminton,
tennis ( denk aan Esther Vergeer), volleybal, basketbal.
Mevrouw Mijer en haar interview:
Vind U gehandicapte ‘anders’ dan mensen zonder beperking?
Nee, een gezond persoon kan ook iets overkomen.
Hoe denkt U, hoe het leven van een gehandicapte in elkaar zit?
Soms loop je tegen de beperkingen aan.
Wat weet U van gehandicapte sport?
Je leest er wel eens wat over in de krant en je ziet het wel eens op tv.
Welke gehandicapte sporten kent U?
Alleen Rolstoelbasketbal
Mevrouw van Rij en haar interview.
Vind U gehandicapte ‘anders’ dan mensen zonder beperking?
Nee, ik zie dat niet anders maar ik zie wel dat je rekening moet houden met bepaalde dingen.
Hoe denkt U, hoe het leven van een gehandicapte in elkaar zit?
Als je er mee geboren bent dan weet je niet anders.
Maar als je door een ongeluk gehandicapt raakt dan is het moeilijker.
Wat weet U van gehandicapte sport?
Eigenlijk weinig. Maar ik weet wel wat het is.
Welke gehandicapte sporten kent U?
Rolstoelhandbal, Roeien
Meneer Bas van Buuren
Vind U gehandicapte ‘anders’ dan mensen zonder beperking?
Nee, want het zijn gewoon mensen net als iedereen.
Hoe denkt U, hoe het leven van een gehandicapte in elkaar zit?
Vol beperking.
Wat weet U van gehandicapte sport?
Ik ken G-Korfbal.
Welke gehandicapte sporten kent U?
Basketbal, tennis en zoals ik al zei korfbal.
Meneer Jan Tegelaar
Vind U gehandicapte ‘anders’ dan mensen zonder beperking?
Ja, tenslotte hebben ze een beperking, dit wil niet zeggen dat je deze mensen anders moet behandelen. Tot op zeker niveau behoeven zij hulp, zonder dat het hun menswaardigheid aantast.
Hoe denkt U, hoe het leven van een gehandicapte in elkaar zit?
Ik denk dat zij afhankelijk van hun handicap niet alles zelfstandig kunnen doen.
Wat weet U van gehandicapte sport?
Taken van sport met aan de handicap aangepaste regels, zonder dat het eigen van de sport wordt aangetast.
Welke gehandicapte sporten kent U?
Atletiek, zwemmen, tennis, basketbal, volleybal en boogschieten.
Nawoord Wat ik heb ontdekt is dat er veel meer sporten voor gehandicapten zijn dan ik dacht. Tussen de gewone sport en die van de gehandicapten zitten soms weinig tot geen verschil. Ik ben er ook achtergekomen dat mensen anders denken over gehandicapten en de sport. Maar waar iedereen het mee eens is, is dat je gehandicapten als gewone mensen moet behandelen. Ook al hebben ze een beperking. Sommige mensen weten veel van gehandicapte en hun sporten en sommige weten wel dat het er is maar meer ook niet.
Er zijn ook vele verenigingen die er wat aan doen om gehandicapten in hun waarde te laten en om ze te kunnen vermaken, door sport en andere activiteiten.
Gehandicaptensport
6.2- Werkstuk door een scholier
- 3e klas vmbo | 3078 woorden
- 12 april 2008
- 63 keer beoordeeld
6.2
63
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
28.142 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Horrorverhalen van het leven op kamers: 'Muizen liepen over je voeten'
Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
Jongeren over fake news: 'Ik heb hem nog gewaarschuwd'
REACTIES
1 seconde geleden