Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? šŸ”
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Fitness

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1841 woorden
  • 29 januari 2003
  • 350 keer beoordeeld
Cijfer 7
350 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Wat is Fitness?

Wat ooit eens begon met trainen op bankjes, opdrukken, optrekken, trainen met handgewichtjes, etc., is vandaag de dag uitgegroeid tot een zeer uitgebreide sport, met de daarbij behorende, steeds verder ontwikkelende, toestellen.
Fitness is een sport waarbij je zeer gericht een doelstelling kunt nastreven. Dit is een van de redenen waarom moderne fysiotherapeuten gebruik maken van de fitness bij de revalidatie van zijn of haar patiƫnten.
Maar ook voor diegene die geen blessures hebben is fitness een uitkomst! Zo kunnen diverse doelen nagestreefd worden.

Denk bijvoorbeeld aan: * spierontwikkeling, *spierversteviging, * aansterken van de spieren, * sport gerichte trainingen, * figuurcorrectie.
Bij fitness wordt gebruik gemaakt van diverse toestellen, die speciaal ontwikkeld zijn, zodat het eenvoudig is om ermee te werken. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om te fitnessen.
Voor iedereen die voor het eerst kennis maakt met het fitnessen, geven de meeste sportscholen een proefles. Op deze manier leren zij je de basis van het fitnessen aan. De twee a drie weken die dan volgen kun je gebruiken om routine in het fitnessen te krijgen. Pas wanneer dit achter de rug is, kun je een formulier invullen en je doelstellingen aan de sportschool doorgeven zodat zij een persoonlijk schema kunnen maken. Dan pas begint het doelgerichte fitnessen.
Fitness is voor iedereen toegankelijk. Voor mannen, vrouwen, oudere mensen, jeugd, etc.
Het is allang wetenschappelijk aangetoond dat door te fitnessen blessures en ziekten kunnen worden beperkt. Het is ook daarom dat bepaalde ziektekosten verzekeraars kortingen op de maandelijkse premies geven, als men kan aantonen dat ze regelmatig bij een sportschool trainen. Bedrijven die een eigen fitness ruimte hebben voor hun personeel. Om zo de ziektes en blessures in het bedrijf tot een minimum te beperken.
Dus gun jezelf een gezond en fit lichaam, dat nog lang gezond en fit mag blijven.
Wat voor soorten Fitness zijn er?
Fitness circuittraining. Fitness circuittraingin is voor iedereen, jong en oud. Onder deskundige begeleiding ga je in je eigen tempo langs al de verschillende fitness toestellen.
Bedrijfs Fitness. Het woord zegt al genoeg… Speciaal voor bedrijven en instellingen zijn er mogelijkheden voor bijzondere groepsarrangementen. Met al je collega’s ga je aan de slag. Geen onderlinge concurrentie maar wel lekkere bezig zijn. Iedereen op zin of haar eigen niviau. Uiteraard is er professionele begeleiding door een sportinstructeur.
Medisch Fitness. Speciaal voor mensen met blessures, aandoeningen etc. bieden ze deze vorm van fitness. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kun je op verantwoorde wijze revalideren. Bij medisch fitness zijn een aantal mogelijkheden. Dat is geheel afhankelijk van je situatie. Zo zijn er gerichte oefeningen bij knie- en rugblessures, bekkeninstabiliteit en lage rugklachten.
Combi Fitness. Combi fitness is het werken met computergestuurde apparatuur, die in te stellen is naar ieders individuele behoefte. Hierbij kun je denken aan lopen, fietsen en roeien. Hierdoor neemt het hard- en longuithoudingsvermogen toe. Tevens biedt deze apparatuur de mogelijkheid de conditie te meten (computeruitdraai) waarna men met deze gegevens een persoonlijk gericht trainingsprogramma kan gaan volgen.
Vrije Fitness. Op de fitnessapparaten werk je alleen of onder begeleiding aan drie delen van je conditie: kracht, hart-longfunctie en souplesse. Fitnesslessen beginnen met een gezamenlijke warming-up, waarna je onder begeleiding je persoonlijke trainingsschema afwerkt. Geoefende fitnessleden kunnen vinnen de openingstijden vrij trainen. Op speciale uren is er begeleiding om je schema’s bij te stellen.
Groeps Fitness. Een leuke afwisselende fitness training. Per week wordt het programma gevarieerder. Er wordt zowel op toestellen als op de vloer getraind. Voor iedereen die van fitness houdt en graag in een groep traint is dit de beste keuze. Tijdens deze trainingen kun je altijd zelf bepalen met welk gewicht je traint; het is echter niet mogelijk je eigen schema aan te houden.
Jeugd Fitness. Steeds meer jongen mensen zijn zich er van bewust dat bewegen belangrijk is. Daarnaast is het ook heel leuk om te doen. Speciaal voor jonge mensen vanaf 14 jaar (Dit is de gemiddelde leeftijd. Het kan verschillen per sportschool.), die plezierig aan hun lichaam willen werken bestaan de jeugd Fitness uren. Onder begeleiding wordt hier getraind op moderne fitness -apparatuur.
Senioren Fitness. Voor senioren van rond de 50/60 jaar hebben sommige sportscholen een speciaal programma ontwikkeld: Senioren Fitness. In een ontspannen sfeer werk je met gerichte oefeningen aan je algemene vitaliteit en onderhoud je je spierfuncties. Door een verbeterde hart- en longfunctie ontstaat een gezond lichaam, dat minder snel moe is.
Een aantal oefeningen:
Bovenkant van je rug

Bij deze oefening heb je een stang nodig waar je gewichten op kunt schuiven. In de meeste sportscholen bevinden zich apparaten die eveneens voor deze oefening te gebruiken zijn. Vraag ernaar. Ga met je voeten op ongeveer schouderbreedte staan, pak de stang op en plaats je handen op iets wijder dan schouderbreedte. Pak de stang zo dat je palmen neer achter wijzen. Hou je rug goed recht gedurende de gehele oefening. Verder is het van belang dat je je armen niet volledig strekt maar licht gebogen houdt. Til vanuit de beginpositie de stang omhoog door je schouders omhoog te brengen. Het is een soort van "ik weet het niet"-beweging. Hou je schouders even omhoog en laat ze vervolgens weer gecontroleerd zakken. Draai bij deze oefening niet met je schouders. Je schouders moeten recht omhoog en recht omlaag bewogen worden. Met deze oefening train je je trapezius. Dat is de driehoekige groep spieren die zich op de bovenrug bevindt. (voor een uitgebreide uitleg en plaatjes van deze oefening http://www.fitness-island.com)

Bovenkant van je buik

Bij deze oefening heb je een matje nodig zodat je niet ongemakkelijk op de grond ligt. Ga op je rug liggen, buig je knieƫn zodat je boven- en onderbenen 'n hoek van 45 graden maken en plaats je voeten plat op schouderbreedte op het matje / de grond. Steek je vingers in elkaar en plaats je handen op je achterhoofd. Dit is de beginpositie. Van hieruit kom je een klein stukje naar boven door je bovenlichaam naar je knieƫn toe te buigen. Dit is 'n korte beweging waarbij je maar een klein stuk met je schouders van de grond komt. Het is niet de bedoeling met je gehele bovenlichaam omhoog te komen. Hou deze positie even vast en laat je vervolgens weer beheerst terugzakken, waarbij je spanning op je buikspieren behoudt. Dit betekent dat je je na het terugzakken niet op de grond moet laten ploffen, maar je bovenlichaam lichtelijk gebogen / gespannen moet houden. Met deze oefening train je met name de bovenste buikspieren. Let er bij deze oefening op dat je met je handen puur en alleen ondersteuning biedt aan je achterhoofd en er niet aan trekt. Dit trekken kan namelijk nekklachten en -blessures veroorzaken. Verder is het van belang dat je alleen met je bovenlichaam beweegt. De rest blijft op z'n plaats. Om je buikspieren goed tot uiting te laten komen, is voeding een minstens even belangrijke factor als de oefeningen die je doet. Vraag om een persoonlijk dieet bij de sportschool of bij een diƫtist. (voor een uitgebreide uitleg en plaatjes van deze oefening http://www.fitness-island.com)

Oefening voor je billen

Bij deze oefening heb je een matje nodig waarop je de oefening uit kunt voeren. Dit matje is puur en alleen voor het comfort. Ga op je handen en knieƫn zitten. Je handen moeten op ongeveer schouderbreedte worden geplaatst. Je kunt je handen plat op de grond plaatsen of je kunt 'n vuist maken, afhankelijk van wat je prettiger vindt. Je knieƫn dienen op ongeveer de zelfde breedte als je handen geplaatst te worden. Dit is de beginpositie. We gaan ervan uit dat met het rechter been wordt begonnen. Til je rechterbeen zijwaarts op, terwijl je 'm gebogen houdt. Til je been zo ver op totdat je je bilspieren voelt rekken. Hierbij mag alleen je been bewegen. De rest van je lichaam dient in dezelfde positie te blijven. Hou de bovenste stand even vast en laat je been vervolgens weer zakken in de beginpositie. Indien je je been niet helemaal terug laat zakken, maar 'm 'n stukje van de grond houdt, blijft er spanning op je bilspieren zitten en train je effectiever. Wanneer je klaar bent met je rechter been (de serie hebt afgerond), ga je hetzelfde doen met je linker been. Deze oefening kun je eventueel verzwaren met enkelgewichten. Dit zijn 'n soort zakjes die je aan je enkel vast kunt binden.
(voor een uitgebreide uitleg en plaatjes van deze oefening http://www.fitness-island.com)

Thuis Fitnessen

Natuurlijk hoef je niet naar de sportschool om je conditie te trainen of om een platte buik te krijgen. Je kunt tegenwoordig overal Fitnessapparaten bestellen zodat je thuis kan trainen. Via internet kun je zoal de volgende apparatuur bestellen:
- Abrollers voor de buikspieren
- Onderarmtrainer
- Opdruksteunen

Sportvoeding

Optimaal presteren vraagt niet alleen om discipline maar ook om de juiste voeding. Voor het vergroten van je spiermassa, voor extra uithoudingsvermogen of het verbranden van je overtollige vet kun je niet aan sportvoeding ontkomen.

In tegenstelling tot wat sommigen beweren is sportvoeding niet alleen bestemd voor topsporters. Sportvoeding is er juist voor iedereen die fit en gezond wil worden en blijven. Dus ook voor mensen die moeite hebben met hun lichaamsgewicht en die willen aankomen of juist willen afslanken.
Je hebt verschillende soorten sportvoeding. Ik zal er een aantal noemen,
Vitaminen:
- chromium picolinaat (helpt het jojo-effect te voorkomen)
- sportslab multiplex (voorziet het lichaam van alle vitamines en mineralen)
Groeistimulanten:
- Sportslab Hydroxytech (helpt om spierafbraak tijdens het trainen te verminderen)
- Tribulus (zorgt ervoor dat het effect van krachttraining toeneemt)
Herstel:
- Sportslab Ribotech (helpt het lichaam op een natuurlijke manier zijn energieniveau snel te herstellen.)
5 tips om veilig te sporten

1 Kies een les die het beste bij je past. Mensen met blessures zullen dus voor een 'low-impact' les moeten kiezen.
Overleg met je instructrice/instructeur welke les het beste bij je past.
2 Sport op de daarvoor geschikte schoenen. Het is belangrijk dat je een goede demping in je schoenen hebt om blessures te voorkomen. Laat je dus goed adviseren in een sportzaak.
3 Kleed je niet te dik aan tijdens het sporten. Lekkere luchtige kleding sport veel plezieriger. Kies voor een goede sport-bh of sporttop.
Draag wel iets warms tijdens de warming up en cooling down, vooral tijdens de wintermaanden.
4 Drink een half uur voor het sporten 1 of 2 glazen water. Drink tijdens het sporten ook voldoende water maar niet te veel in een keer. Zorg er ook voor dat het water of sportdrankje wat je neemt niet te koud is.
5 Volg de aanwijzingen van de instructeur/instructrice altijd goed op. Het is geen belediging wanneer je gecorrigeerd wordt. Zij zijn er voor om te zorgen dat je veilig sport.

Bronnen

http://www.ankiesmid.nl (voor info, roosters en plaatjes)
http://www.bodyline.nl/trainingsvormennl.htm (voor plaatjes)
http://www.perfect.nl (voor plaatjes van sportkleding met een kleine toelichting)
http://www.1stekeuze.nl/search/sport/div_sporten/fitness/sportscholen/nederland/
(hier vind je een link naar de bekende sportscholen waar je informatie (en plaatjes) kunt weghalen die niet in dit werkstuk staan vermeld)

REACTIES

M.

M.

aniek, mijn redding!!!!echt een superwerkstuk :) dankjewel xx Myra

21 jaar geleden

L.

L.

Bedankt :D

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.