Inleiding
Dit werkstuk moet ik maken omdat ik gedurende 6 maanden niet in staat ben geweest om mee te gymmen. Het werkstuk moest te maken hebben met een van deze twee onderwerpen:
1. Sport en gezondheid
2. Sport en samenleving
Ik heb het onderwerp “Doping in de Sport” gekozen, dit heeft te maken met Sport en gezondheid.
De volgende twee vragen moest ik ook beantwoorden.
1. Wat heb jij zelf te maken met dit onderwerp: Waarom juist dit onderwerp, heb je er ervaring mee of ben je alleen geïnteresseerd, wat is/zijn je persoonlijke opvattingen over dit onderwerp? 2. Wat heeft dit onderwerp met je eigen ervaring met bewegen en sport van doen?
Antwoorden:
1. Zelf heb ik niets te maken met dit onderwerp, ik ben er alleen in geïnteresseerd. Het leek me gewoon het leukste om me in het onderwerp “doping in sport” te verdiepen. Hoe ik erover denk? Nou…dopinggebruik in de sport vind ik een hele slechte zaak. Ik vind het wel heel goed dat er tegenwoordig zo streng op gecontroleerd wordt en dat ze het gebruik van doping echt willen terug dringen. Iemand die door middel van dopinggebruik een gouden medaille heeft behaald, heeft dit niet verdiend. En ik vind dan ook dat dit zwaar bestraft moet worden. 2. Dit onderwerp heeft helemaal niet met mijn eigen ervaringen te maken, want ik heb nog nooit doping gebruikt om een hogere prestatie te leveren, en dat wil ik ook graag zo houden!!!
Doping in het algemeen
Waar komt het woord \'doping\' vandaan? Het woord doping is afkomstig uit Engeland. Ze dachten dat de Kaffers, in Zuid-Oost Afrika, sterke drank gebruikten die fungeerde als stimulerend middel, genaamd \'dop\'. In 1889 komt het woord \'doping\' voor het eerst voor in een Engels woordenboek.
Wat is nou precies de definitie van het woord \'doping\'? Het is het makkelijkste om het als volgt te omschrijven: Doping is het toedienen van stimulerende middelen, om hogere prestaties te krijgen. Veel mensen en deskundigen hebben geprobeerd het woord te omschrijven, o.a een groep deskundigen van de raad van Europa, maar de Gezondheidsraad hier in Nederland heeft in 1962 een andere definitie voorgesteld: \'Doping is het gebruikmaken van bepaalde geneesmiddelen met de bedoeling een grotere prestatie te bereiken dan waartoe de betrokkene zich zonder gebruik van de middelen in staat acht en wel door iemand die deze middelen gewoonlijk niet of niet in dezelfde hoeveelheden of concentraties gebruikt\'. Deze omschrijvingen is veel ingewikkelder de eerste omschrijving die ik genoemd heb. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vreemd genoeg nooit een definitie van het woord doping gegeven. Het IOC heeft in 1967 wel als eerste een lijst van verboden stoffen opgesteld, waar ongeveer 300 middelen opstaan. Verder in dit werkstuk zul je zien dat er veel middelen bestaan om de prestaties van sporters te verhogen. Deze middelen hebben allemaal verschillende effecten wanneer je ze gebruikt, en de een is gevaarlijker dan de ander.
Doping wordt door sporters veel gebruikt bij wedstrijden om een betere prestatie te krijgen, maar de gevolgen van het ontdekken van het gebruik kunnen enorm zijn. Het jaar 1988 wordt ook wel het dopingjaar genoemd omdat er nooit eerder dan in ’88 zoveel sportlieden op dopinggebruik/en of handel werden betrapt. Er worden tegenwoordig strenge controles uitgevoerd zodat het gebruiken van doping niet onopgemerkt kan blijven. Ook wordt er veel voorlichting over doping gegeven door de Olympische bonden en de NeCeDo. Sinds 1 juli 1999 zijn deze bonden verplicht om een dopingreglement te hebben en een actief anti-doping beleid te voeren. Onder een actief anti-doping beleid verstaan we een dopingreglement, voorlichting en dopingcontroles. Het NeCeDo oftewel het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken controleert deze dopingreglementen, adviseert, en geeft voorlichting over doping.
Soorten doping en hun werking.
Het IOC heeft dus voor het eerst een lijst opgesteld met maar liefst 300 soorten doping. Deze lijst van het IOC is in April 2000 voor het laatst aangepast, hieronder volgt een korte samenvatting van deze lijst:
Deze zijn onder te verdelen in 5 groepen, namelijk:
A. Stimulantia
B. Narcotische analgetica
C. Anabole middelen
D. Diuretica
E. Peptide hormonen, mimetica en analoga
Een aantal voorbeelden van elk zijn: A. Amifenazol, bromantan, carfedon, cocaine, caffeine, pipradol enz. B. Heroine, methadon, buprenorfine, morfine, pethidine enz. C. Nandrolon, clostbol, stanozolol, androsteendion, testosteron enz. D. Bumetanide, furosemide, mersalyl, mannitol, chloortalidon enz. E. Groeihormoon, insuline, choriongonadotrofine, corticotrope hormonen enz.
Stimulantia. Deze stimulerende middelen hebben een opwekkende werking op het zenuwstelsel omdat ze de prikkelbaarheid van het ruggenmerg en de hersenen verhogen. De bekendste van deze stimulerende middelen die wij kennen is de cafeïne. Deze stof zit in cola, koffie en ook thee. Bij cafeïne betekent het niet dat een sporter geen koffie mag drinken voordat hij aan een wedstrijd begint, maar er is wel een grens gesteld, deze grens ligt bij 15 microgram cafeïne per milliliter urine. Je moet behoorlijk wat koffie drinken om deze grens de overschrijden trouwens!!!!! Onder het begrip stimulerende middelen valt ook de Strychnine, dit is een zeer giftige stof die in kleine hoeveelheid al stimulerend werkt.
Narcotische analgetica
Deze middelen werken pijnstillend en verminderen dan ook ernstige lichamelijke pijn.
De bekendste van deze middelen is de morfine. Morfine geeft de sporter een gevoel van euforie, ook wel een gevoel van welbehagen. Ook de heroïne staat op deze lijst. Al deze middelen die onder deze categorie vallen zijn een beetje vreemd, je kunt namelijk niet zeggen dat ze de prestatie in de sport verbeteren, ze laten je alleen het gevoel van vermoeidheid en pijn doen vergeten.
Ook zijn deze zogenoemde opiaten verslavend, en ze zijn dan ook alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Deze middelen vallen onder de Opiumwet die in 1928 is vastgesteld.
In Nederland is het nu strafbaar als je deze middelen bewerkt, bereid, verkoopt, vervoert of verstrekt.
Anabole middelen
De anabole middelen worden voornamelijk om de kracht te ontwikkelen, daarom wordt het dan ook vaak gebruikt bij gewichtheffen, kogelstoten, speerwerpen enzovoorts. Dit middel zorgt ervoor dat het eiwit in het lichaam wordt aangemaakt. De spieren zijn voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten dus deze anabole middelen zorgen voor een grotere spiermassa. Er zijn wel veel risico’s en bijwerkingen aan verbonden namelijk:
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Deze was slecht heb er niks aan gehad sorry but love you
7 jaar geleden
Antwoorden