Hoe heb ik hem leren kennen?
De eerste keer dat ik over hem hoorde praten was toen ik naar een café/restaurant was gegaan en die heette Mandela. En ik zag veel foto’s over hem maar ik wist niet wie het was. En in tweede moest ik er een spreekbeurt over een belangrijk persoon doen, maar ik wist niet wie kiezen en de leerkracht heeft gevraagd of ik over Nelson Mandela wou praten. De naam zei me iets maar ik wist totaal niet van waar het kende. Toen ik het opzocht had ik hem herkend en ik was gemotiveerd want ik wou echt weten wat hij had gedaan.
Wat inspireert mij aan hem?
Hij heeft gevochten voor de zwarten om hen net zoveel recht te geven als de blanken. Toen hij uit de gevangenis kwam was hij de eerste zwarte president van Zuid – Afrika. Mandela is president van Zuid-Afrika geweest van mei 1994 tot juni 1999. In deze jaren heeft hij zich ingezet voor Zuid-Afrika zonder apartheid.
Waarom maakte hij indruk op mij?
Hij maakte zo’n indruk op mij (en nu nog altijd) omdat hij zo lang in de gevangenis is gebleven. En eigenlijk was hij onschuldig. 27jaar gevangenis das toch iets.
Hoe kan ik deze inspiratie toepassen in mijn eigen leven?
Eerlijk gezegd weet ik het niet goed, maar bijvoorbeeld als ik leerkracht zou worden, dan kan ik eerlijk zijn met alle leerlingen. Dus ik heb liever zwarte leerlingen omdat ik het zelf ben dus geef ik ze goede punten zelfs als ze het eigenlijk slechter hebben gedaan dan de andere. Dat zou niet eerlijk zijn en ik moet hetzelfde doen voor iedereen. Zo zou ik het kunnen toepassen (als voorbeeld)
Wie is mijn inspirerende persoon?
Mijn inspirerende persoon is Nelson Mandela. Zijn hele naam is Nelson Rolihlahla Mandela. Hij is geboren in het dorp Qunu in het oosten van Zuid-Afrika. Hij zat op het dorpsschooltje, daar leerde hij lezen en schrijven. Toen zijn vader stierf in 1930 mocht David Dalindyebo, zijn oom, de baas over Nelson Mandela zijn. Hij mocht niet meer naar school maar hij moest samen met David op het vee letten. Nelson kreeg op jonge leeftijd al een idee dat er in Zuid-Afrika oneerlijkheid was. In 1938 toen hij 20 was, zorgde zijn oom ervoor dat hij verder kon studeren. Hij moest daarvoor naar universiteit voor zwarte studenten gaan. Hij wou advocaat worden en ging rechten bestuderen want hij wilde later veel voor de mensen doen die door de regering niet goed behandeld worden. Hij werd in 1940 van de universiteit gestuurd omdat hij actief was bij een studentenstaking. In 1941 verhuisde hij in de stad Johannesburg. Hier maakte hij zijn studie af. Hij ging in Township wonen waar alle zwarten moesten wonen. Ze woonde in slecht gebouwde, smerige krotten. Nelson Mandela vond dat het niet kon! De apartheid was het officiële systeem van rassenagregatie. Ze wilden de zwarten en blanken van elkaar scheiden. In 1961 werd hij als één van de ANC-leiders. veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrilla-oorlog met de bedoeling het apartheidsregime met geweld omver te werpen. In juni 1964 werd Mandela tot levenslang veroordeeld wegens hoogverraad. Hij werd schuldig bevonden aan het opzetten van een terroristische organische om de Zuid- Afrikaanse regering te vermoorden. Hij werd opgesloten in een gevangenis op het Robbeneiland. Terwijl hij in de gevangenis zit, neemt de apartheid nog meer toe in Zuid-Afrika. Na 27 jaar in de gevangenis, werd hij op 11februari 1990 vrijgelaten en toen hij met zijn partij ANC aan de macht kwam, werd de apartheid opgegeven. Hij werd ook president van Zuid-Afrika dus was hij de 1ste zwarte president. Nelson is ook 3 keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw was Evelyn Ntoko Mase. (1944-1957) Zijn tweede was Nomzamo Winnifred Madikizela. (1958-1992) En zijn derde vrouw Graça Machel met wie hij nog altijd samen is. (1998-...) Nu is Nelson Mandela 93 jaar oud.
De 6 ontmoetingen van Nelson Mandela:
Liefdes-ontmoeting:
Eerste liefdes-ontmoeting was met Evelyn Ntoko Mase (was verpleegster). Er wordt niet gezegd hoe ze zich hebben ontmoet. Tweede liefdes-ontmoeting was met Nomzamo Winnifred Madikizela. Ze is ook bekend als Winnie Mandela. Na haar middelbare school werd Winnie de eerste zwarte sociaal werkster in het Baragwanath ziekenhuis in Soweto. In dit Township zag Nelson haar voor het eerst. In zijn autobiografie “Long Walk to Freedom” schrijft hij over die ontmoeting in 1957: “Bij de bushalte zag ik een prachtige jonge vrouw. Ik was helemaal van slag door haar schoonheid. Haar gezicht bleef mij steeds bij. Ik wist dat ik haar als mijn echtgenote wilde.” Wat later belde Nelson Winnie op, maakte een afspraak voor de lunch en vroeg haar nog diezelfde middag ten huwelijk. Derde liefdes-ontmoeting was met Graça Machel. Er wordt ook niet gezegd hoe ze zich hebben ontmoet, maar tot nu toe zijn ze nog altijd getrouwd.
Anonieme ontmoeting:
Ontmoeting tussen Mandela en de gevangenen. De gevangenen waren zeker vriendelijke mensen. Het waren politieke gevangenen. Omdat ze politieke vergrijpen hadden gepleegd waren ze daar. Ze waren ook zeer beleefd.
Kameraadschappelijke ontmoeting:
Ontmoeting tussen Mandela en zijn bewaker. Hij sprak veel over studeren en zei dat het de toekomst voor dit land was. Zijn bewaker, namelijk Christo Brand studeerde niet. Nelson vond dit niet goed en stuurde een bericht naar zijn vrouw om te zeggen dat het een slechte man was. In die tijd waren ze nog vijanden. Maar na een tijd werden ze goede vrienden, ze speelden, praatten, studeerden, hielpen elkaar, … Ze bleven altijd samen tot hij eindelijk vrij was.
Functionele ontmoeting:
Ontmoeting tussen Mandela en De Klerk. In 1964 wordt Nelson Mandela als politiek gevangene geïnterneerd op Robbeneiland. Zevenentwintig jaar lang wordt er niets meer van hem vernomen. In de hele wereld is er slechts één foto in omloop van de jonge vrijheidsstrijder die uitgroeit tot het symbool van de strijd tegen apartheid.
Op 11februari 1990 liet De Klerk weten dat Nelson Mandela de volgende dag zou worden vrijgelaten. Wat de wereld op dat moment niet weet is dat de Zuid-Afrikaanse regering maandenlang met Mandela onderhandeld heeft. Mandela weigert zijn vrijlating, tenzij heel Zuid-Afrika wordt bevrijd. Daarna ging hij onderhandelingen aan met Mandela over de overgang naar een nieuw niet-raciale Zuid-Afrika. Na de niet-raciale verkiezingen van april 1994 werd hij vicepresident in Nelson Mandela's regering, maar trad uit de politiek in 1997.Mandela kreeg samen met De Klerk de Nobelprijs voor de Vrede in 1993.
Ontmoeting met het Andere, de Andere en God:
Dit zei Nelson Mandela in 1994 in zijn inauguratiespeech: We vragen onszelf af … «Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend, begaafd of geweldig te achten?” Maar, waarom zou je dat niet zijn? Je bent een kind van God! Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt geen LICHT verspreid, als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.
Vriendschappelijke ontmoeting:
Ontmoeting Mandela en Wim Kok. Wim Kok kende Mandela zeer goed. Eerlijk gezegd weet ik niet of ze echt vrienden waren, maar ik kan hun ontmoeting wel vertellen. De 1ste keer dat hij contact had met Nelson was een paar dagen voordat hij dat legendarische bezoek in Nederland bracht waarbij hij door 10.000 mensen werd toegejuicht. Wim had altijd een grote bewondering voor Mandela en het ANC. Ze hebben allebei de strijd voor de gekleurde medemens gesteund en ze hebben altijd goede contacten gehad met de vakbeweging in Zuid-Afrika en het ANC. Ze hebben elkaar een tientallen keren ontmoet. Wanneer Nelson in de buurt was ging hij altijd een gedagje zeggen. Wim Kok: “ Hij is een vader voor ons allemaal”.
Vertrouwen (HBp22):
Beloftes nakomen:
Hij heeft misschien aan enkele personen beloofd om de apartheid af te schaffen, voor dat de blanken en zwarten niet van elkaar zouden gescheiden worden. En het is hem ook gelukt. Dus hij heeft zijn belofte gehouden.
Zin voor humor hebben:
Nelson Mandela was een tijdje in het ziekenhuis gebleven Toen hij terug kwam zei zijn dochter dat hij weer in goede staat was en dat hij zijn gevoel voor humor had onderhouden. Dus Mandela zou een goed gevoel voor humor hebben. Hij houdt van grapjes maken.
Kunnen vergeven:
Nelson Mandela, zou hij kunnen vergeven? Ik ben er zeker van dat hij dat kan. Dus Wim Kok zei: “Er is geen spoor van verbittering bij hem te vinden; de lange periode van gevangenschap tekent hem niet. Hij zou wraak hebben kunnen nemen toen hij president was. Maar dat heeft hij dus niet gedaan. Hij heeft alles kunnen vergeven terwijl hij wel 27jaar in de gevangenis heeft moeten verblijven omdat hij eigenlijk niks mis heeft gedaan. 27jaar is wel een heel deel van je leven!
Bescheiden zijn:
Hij is populair, maar dat is niet iets wat hij zich ten doel stelt. Waar hij wel naar streeft, is om zijn integriteit te behouden. Dat is hem gelukt. Hij is een eenvoudig mens gebleven die op voet van gelijkheid met iedereen omgaat.
Gelovig zijn:
'A Saint is a sinner who keeps on trying' heeft Nelson gezegd.(Een heilige is een zondaar die telkens opnieuw, met vallen en opstaan, zijn best blijft doen.)Toen hij in de gevangenis was mediteerde Mandela ongeveer een kwartier per dag. Nu is het zo dat Mandela nooit openhartig is geweest over zijn christelijk geloof. Hij zegt wel dat hij een christen was.
Artistiek talent hebben:
In 2002 leerden mensen dat Nelson Mandela inderdaad begon met het opstellen van schilderijen en dat zijn litho een paar maanden later gelanceerd werden. Mandela was uitgenodigd om deel te nemen aan een programma om een serie werken te tekenen, waarvan de verkoop fantastische resultaten zouden kunnen behalen. Belgravia Gallery was zeer vereerd geassocieerd te worden met dit spectaculaire initiatief. Het werk is verbazingwekkend, fris, licht, goed getekend, iconische symbolen van de strijd in Zuid-Afrika en de triomf over de tirannie van de apartheid. Ze zijn ook uniek, historisch en buitengewoon.
Kunnen delen – eerlijk zijn:
Mandela ziet iedereen als gelijkwaardig. Mandela is een mens van kleine daden, grootse impact. Het volgende voorbeeld illustreert dit en gaat over Peter. Peter had voor het eerst een ontbijtafspraak met Mandela om de voortgang van een project te bespreken. Mandela stond als gastheer al klaar om Peter en zijn chauffeur te verwelkomen, maar volgens gewoonte trok de chauffeur zich terug en ging in de auto zitten. Voordat ze gingen eten vroeg Mandela: ‘Peter, jullie waren toch met zijn tweeën’. Peter antwoordde: ‘Nee, ik ben alleen gekomen’. ‘En die andere heer dan?’, drong Mandela aan, waarop Peter zei: ‘Dat is mijn chauffeur en die wacht zo lang in de auto’. Mandela stond meteen op om hem op te halen en mee te laten ontbijten. Peter kreeg echter nog een les. Na het afscheid en zodra ze de eerste bocht omreden stopte de chauffeur, stapte uit, liep om de auto naar Peter’s portier, ging op zijn knieën zitten en zei: ‘Peter, heel erg bedankt dat je Mandela hebt gevraagd om mij ook uit te nodigen, ik ben je eeuwig dankbaar’. Na drie dagen heeft Peter de chauffeur opgebiecht dat niet hij, maar Mandela hem had uitgenodigd. Dat hij zich schaamde voor de eenvoudige gebaren die hij over het hoofd had gezien. En dat hij daardoor heeft geleerd dat iedereen ertoe doet, welk beroep ze ook uitoefenen. Vaak zien we niet de mens achter de taak die ze uitvoeren. Dus je ziet dat hij kan delen. Normaal had hij alleen een afspraak met Peter en hij heeft de chauffeur ook uitgenodigd. Hij is tegelijkertijd ook eerlijk en respectueus.
Trouw zijn aan zijn principes:
Hij is altijd trouw geweest met zijn vrouwen. Hij is gescheiden met zijn eerste vrouw (Evelyn Mase) omdat zij het beu was van al die dingen van ANC en zo. Ze heeft Mandela laten kiezen tussen haar en de ANC. Als ze zo reageerde is dat ze niet echt van hem hield want als je van iemand houdt wil je dat hij gelukkig is. Zijn tweede vrouw was ook gescheiden met hem voor dezelfde reden, denk ik. Toen hij dus uit de gevangenis mocht was; twee jaar later waren ze al gescheiden.
Z’n gevoelens durven tonen-kunnen verassen:
(Stukje uit de krant)
De donkere diva Naomi Campbell heeft zich de woede van Nelson Mandela op haar hals gehaald. Het topmodel mag vanavond, 27 juni, niet op het podium verschijnen tijdens het concert dat in Hyde Park wordt gehouden ter ere van Nelson Mandela’s 90e verjaardag. Mandela, die Naomi ooit ‘adopteerde’ als zijn kleindochter, schijnt zelf deze beslissing te hebben genomen. Naomi, die Mandela haar ‘grootvader’ noemt, stond op de lijst van celebs die benaderd zouden worden om acts tijdens het concert aan te kondigen. Maar het supermodel werd van de lijst verwijderd, omdat de oud-president van Zuid Afrika erg teleurgesteld is in het topmodel. Tijdens haar misdragingen enkele weken geleden op vliegveld Heathrow droeg Naomi Campbell een baseball petje van 46664, de AIDS stichting van Mandela, die is vernoemd naar zijn vroegere gevangenisnummer. Nelson Mandela kon hier absoluut niet om lachen en laat weten dat Naomi’s verschijning zijn stichting geen eer aan heeft gedaan.
Zoals we hier zien durft hij te tonen dat hij niet blij is op Naomi. Hij heeft haar gewoon verwijderd. Ik ben er ook zeker van dat hij haar heeft verast want dat zou ze niet hebben verwacht.
Conclusie:
Op welk niveau zou ik mijn inspirerende persoon graag ontmoeten?
Ik zou graag dat hij in België komt en dat ik die op straat ontmoet. Dus een ontmoeting op straat.
Hoe zou de ontmoeting volgens jou verlopen?
Eerst en vooral zou ik hem eerst een handtekening vragen. En daarna zou ik hem zeggen dat ik een echte fan van hem bent. En dat hij me ook inspireert. Nelson Mandela vindt me dan een aardige persoon en vraagt of ik met hem iets wil gaan drinken. Ik zeg natuurlijk ja en zo starten we onze discussie.
Wat zou je hem zeker vragen/zeggen?
Dus we gaan naar een café en daar praten we samen. En ik zou hem vragen:
o Hoe wist u om tijdens zijn gevangenschap te overleven?
o Wat deed u heel die tijd in de gevangenis?
o Hoe heeft u gedaan om ze te vergeven?
o Waar haalde u de moed vandaan?
o Heeft God u geholpen om de man te worden die u nu bent ?
o …….
Is je mening over hem gewijzigd tijdens het maken van deze taak?
Tijdens het maken van deze taak heb ik over hem veel dingen geleerd. Ik ben echt blij dat ik sommige dingen van hem weet. Ik heb ook een film , namelijk Invictus bekeken om te zien of ik er dingen van uit deze film kon nemen voor deze taak. Het was een fantastiche film. Zijn gedicht vond ik heel mooi. Wat hij allemaal heeft gedaan is ongelooflijk. Zo kunnen vergeven zou ik totaal niet kunnen doen, maar met behulp van God denk ik dat je het zou kunnen doen. Ik weet dat hij vanbinnen erg goed is en zijn vrouw Graça Machel heeft echt een geluk om die als echtgenoot te hebben. Ik zeg gewoon dat hij een held is voor iedereen (normaal), een held voor mij.
Nog één ding die ik heel belangrijk vind over Nelson Mandela is zijn gedicht :
Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be,
for my unconquerable soul.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning’s of chance my head is bloody, but unbow'd.
Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
and yet the menace of the years Finds and shall find me unafraid.
It matters not how strait the gate,
how charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.
Ik ben de meester van mijn lot:
ik ben de kapitein van ziel.
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
hheeejjj bedanktttt vooorrrr de goeiieee tekksssttt hiiijjj hellppptt meee zeekkeeerrrss!!!! thnxxxxx
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
great! I Love it!
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
nicee
6 jaar geleden
Antwoorden