Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Burka en hoofddoek

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1572 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
69 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
WAT IS EEN BURKA / HOOFDDOEK?


Wat is een burka ?
De burka is een kledingstuk dat met name door (streng) Islamitische vrouwen gedragen wordt. De burka bedekt het gehele lichaam. De burka is de Afghaanse variant van de niqaab. De termen burka en niqaab worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een klein verschil: bij de burka is het gehele gezicht bedekt door een soort gaas en zijn de ogen vrijwel niet zichtbaar terwijl bij de niqaab er een smalle spleet is waardoor de ogen te zien zijn. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een burka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. Enkele Islamitische studentes in Nederland wilden ook een burka dragen naar school, maar dat werd door de schoolleiding verboden, omdat zo de communicatie niet goed mogelijk zou zijn.

Wat is een hoofddoek ?

Een hoofddoek is een doek die op een bepaalde manier om het hoofd wordt gewikkeld om de haren van Islamitische vrouwen te bedekken. Volgens de koran moeten Islamitische meisjes een hoofddoek dragen vanaf hun eerste menstruatie. Volgens de orthodoxe Islamitische koran uitleggers is de hoofddoek ter “Bescherming” van de vrouw omdat ze anders constant door seksueel opgewonden mannen aangevallen en aangerand wordt en daardoor haar “Eer” en die van haar familie kan verliezen. Veel westerlingen daarentegen en met name actiegroepen op het terrein van emancipatie, feminisme en mensenrechten vinden de hoofddoek en zeker de burka een symbool van vrouwenonderdrukking en seksuele discriminatie in de cultuur van de Islam. Andere meer liberale moslims, vinden dit overtrokken en menen dat de meeste moslims in het westen na verloop van tijd toch wel de westerse gewoonten en gebruiken zullen aannemen. Volgens hun interpretatie van de koran schrijft deze dat nergens staat dat een vrouw een hoofddoek moet dragen. Volgens hen weerspiegelt de traditioneel conservatieve kijk op de vrouw in de islam meer de patriarchale machocultuur van het Midden-Oosten dan de “Echte” Islam die volgens hen juist zeer emanciperend is voor de vrouw. Hierdoor zal volgens heb de hoofddoek vanzelf wel weer verdwijnen.

ZIJN ER OVEREENKOMSTEN BINNNEN DE WESTERSE CULTUUR?
HOE KOMT HET NEGATIEVE BEELD TOT STAND?


Zijn er overeenkomsten binnen de westerse cultuur?

Ja, met de Joodse cultuur en de Spaanse cultuur en ook wel een beetje met de Nederlandse cultuur.

JOODSE TRADITIE:
Ook orthodox joodse vrouwen dragen vaak een hoofddoekje. In het orthodoxe jodendom bedekken vrouwen vanaf het huwelijk hun haar; ongetrouwde meisjes doen dat niet. Gescheiden vrouwen blijven hun haar wel bedekken. Joodse vrouwen kunnen kiezen tussen een pruik of een hoofddoekje; sommige dragen een pet of een hoedje. Er zijn verschillende graden van striktheid: aan de ene extreme kant staan de enkele bewegingen die enkel zwarte hoofddoeken toe staan die elke haar bedekken, en aan de andere kant staan bewegingen die een hoofdbedekking die niet al het haar bedekt ook goed keuren. Een joods hoofddoekje kan beter een haarnetje worden genoemd. Het laat de nek bloot, en gaat dus alleen om het haar, boven op het hoofd. Het gaat niet (zoals bij een islamitisch hoofddoekje) om het hoofd heen.

NEDERLANDSE TRADITIE:
Vroeger moesten de vrouwen in de kerken perse een hoed op. De vrouwen mochten ook niet spreken in de kerken, ze zaten alleen maar naar de preek te luisteren.
Als vrouwen dominee wouden worden kon dat helaas niet, want ze mochten niet praten in de kerken en al helemaal niet als dominee. In Nederland en ook wel in andere landen waren ook nog andere regels. De man was de kostwinnaar en de vrouw zorgde voor het huishouden en voor de kinderen.

SPAANSE TRADITIE:
Tegen de 12e eeuw droegen Spaanse vrouwen de Moorse Lithma; een lap stof die het ondergedeelte van het gezicht bedekt, soms gecombineerd met een tulband op het hoofd. Een andere sluier die de Moren in Spanje introduceerden was de Haik. Dit is een lap stof van ongeveer 4,70m bij 1,80m die als lichaamssluier werd gedragen. De Europese varianten werden vaak gedragen met een klein kapje op het hoofd en rond de taille met een riem vastgemaakt.

Hoe komt het negatieve beeld tot stand ?

De meeste Nederlanders krijgen direct een negatief beeld als ze aan de islam denken en aan de Burka’s & hoofddoeken. De meeste Nederlanders vatten een hoofddoek bij ambtenaren op als weigering tot aanpassing aan de Nederlandse normen. “Ze zeggen dat ze er bang van worden of dat het provocerend vinden” zegt Monica Henschen van Binnenlands Bestuur.

BURKA VERBOD


Waarom wil de Kamer een boerka verbod?

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF en de Groep Nawijn steunt een motie van de Groep Wilders waarin hij het kabinet verzoekt om het openbaar gebruik van de burka in Nederland te verbieden. Wilders vindt de burka "vrouwonvriendelijk en eigenlijk middeleeuws. Dat vrouwen geheel onherkenbaar over straat gaan, is een belediging voor iedereen die gelooft in gelijke rechten". Bovendien zou de burka slecht zijn voor de integratie, en in verband met de onherkenbaarheid van mensen ook voor de veiligheid in Nederland. Overigens laat een woordvoerder van de Groep Wilders weten dat de motie weliswaar van een verbod op burka's spreekt, maar dat het zijn fractie erom gaat dat mensen op straat herkenbaar zijn en dat het dus voor de hand ligt dat het verbod ook geldt voor bijvoorbeeld de niqaab.

Is een burka verbod juridisch haalbaar?

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie laat momenteel onderzoeken wat de gevolgen zijn van het verbieden van de burka. De resultaten worden in januari verwacht. Eerder liet ze weten dat een algeheel verbod op burka's juridisch niet haalbaar is, omdat zo'n verbod tegen één religieuze groepering is gericht, wat discriminatie is. De Grondwet bepaalt dat er in Nederland vrijheid van godsdienst is, ook als het gaat om uitingen daarvan. Een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding is ook niet mogelijk, omdat het dan ook zou gelden voor bijvoorbeeld bivakmutsen, sjaals en integraalhelmen en nauwelijks meer te handhaven zou zijn. Verdonk denkt dan ook eerder aan een verbod op het dragen van burka's op bepaalde plaatsen zoals scholen, en op bepaalde momenten vanuit veiligheidsoverwegingen. Hoewel het onderzoek van Verdonk nog niet klaar is, steunt een Kamermeerderheid de motie van Wilders, om "alvast een signaal te geven", zegt CDA-Kamerlid Van der Camp. "Draagsters van een burka schermen zich te veel af van de Nederlandse samenleving, dat raakt onze veiligheid."

Zijn er al plaatsen met een burka verbod?

In een aantal Belgische gemeenten, waaronder Antwerpen en Gent, bestaat al een burka verbod. In Frankrijk is het dragen van alle soorten hoofddoeken - dus ook de burka - verboden op scholen en in andere overheidsgebouwen.
In een aantal gemeenten in Nederland, waaronder Maastricht en Doetinchem - geldt een Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die bepaalt dat maskers of vermommingen direct verwijderd moeten worden als een agent dat vraagt. Dat geldt ook voor burka's. Ook gelden op een aantal specifieke plekken regels tegen het dragen gezichtssluiers: voor leerlingen van een ROC in Amsterdam en klanten bij de sociale dienst in Utrecht bijvoorbeeld.

KLOPT HET BEELD MET DE FEITEN?
KUN JE NU MEER BEGRIP OPBRENGEN?

Klopt het beeld met de feiten?

Nederlanders denken vaak dat Islamitische vrouwen een Burka of een hoofddoekje perse moeten dragen, maar dat is helemaal niet zo. De vader of man van de vrouwen / kinderen kunnen hun wel dwingen maar dat geldt alleen maar in extreme gevallen. En zoals we ook al eerder in dit werkstuk hebben vermeld:
Sommige vrouwen dragen een hoofddoek of Burka juist omdat ze het zelf willen want dan hebben ze meer bewegingsvrijheid. Vrouwen met een hoofddoek hebben betere kansen op werk en scholing. Er zijn zelfs vrouwen die een hoofddoek of sluier als symbool van verzet beschouwen of als wapen tegen onderdrukking: ze voelen zich beter beschermd. Dus Islamitische vrouwen mogen eigenlijk zelf weten als ze een Burka of Hoofddoek willen dragen.

Kun je meer begrip opbrengen nu je weet hoe alles in elkaar zit?

Ja wij kunnen meer begrip opbrengen voor de islam. Want wij dachten altijd dat als je bij de (zeg maar) Islam hoort dat je dan beslist een Burka aan moest of zo’n hoofddoekje om, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. We hebben wel veel geleerd door een werkstuk te maken we zijn heel veel dingen tegen gekomen die we niet wisten. Wij dachten eerst toen we met ons werkstuk begonnen dat een hoofddoekje een gewoon ding was die we in Nederland ook hebben maar dat was dus ook niet zo. We weten nu ook dat de Islamitische vrouwen het best wel zwaar hebben als ze zijn getrouwd, want dan moeten ze veel meer doen. Toen we de informatie opzochten en de plaatjes zagen we best wel veel Burka’s voorbij vliegen en steeds als we die zagen op straat in een grote groep vonden wij het heel erg op een soort spook lijken. ☻Haha☺ . We konden niet zo heel veel informatie vinden want we kwamen steeds hetzelfde tegen. We zijn ook nog twee krantenartikels tegen gekomen die hebben we er ook bij gedaan. We konden niet overal plaatjes van vinden zoals van een lont’ede of een angista. We hebben geprobeerd van alle soorten hoofddoeken waar we over verteld hebben een plaatje bij de doen, maar zoals we al zeiden we konden niet van allemaal een plaatje vinden. We vonden het erg leuk om samen te werken met zijn drieën en hopelijk vind u het resultaat goed want wij vinden dat er erg veel informatie in staat die wij niet wisten (maar nu wel).

REACTIES

J.

J.

Ik vindt een burka verbod oké want ik wil graag zien wie ik voor me heb, dat kan met een burka niet. Het verbieden van een hoofddoek gaat me te ver. In Nederland hebben de vrouwen ook eeuwenlang met verplichte hoofddeksels gelopen omdat het geloof dit voorschreef. Ik ben van mening dat de moslimvrouw zelf moet bepalen of ze een hoofdoek draagt, als haar gezicht maar zichtbaar is.

8 jaar geleden

P.

P.

Vrouwen die een hoofddoek dragen, maken de kloof in onze samenleving ongewild nog groter.Sommige feministen zeggen: "een hoofddoek is een vrije keuze." Daarmee maken ze propaganda voor een symbool van ongelijkheid en discriminatie.Zij trekken zich niks aan van die miljoenen vrouwen in islamitische dictaturen die zich verzetten tegen de hoofddoek. Miljoenen moslimvrouwen in de hele wereld zijn dagelijks het slachtoffer van verschrikkelijke maatregelen en vernederingen door het bewind en de maatschappij. Wie beweert dat ze hun hijab niet gedwongen dragen maar omdat ze er zelf voor kiezen, moet weten dat de hoofddoek een religieus gegeven is. Er bestaat in de sharia geen vrijheid van kledij. Het dragen van de hijab is een bevel van god, en daar moet je aan gehoorzamen. Wie 'kiest' voor de hijab onderwerpt zich aan god en zijn geboden. Het zijn bevelen die de vrouwen veel van hun rechten ontnemen en haar tot eigendom maken van de echtgenoot, ook al wonen ze in een seculier land. ...De hijab is maar een van de vele onderdrukkende voorschriften, een stuk van de sharia. In de westerse seculiere samenleving kun je de sharia uiteraard niet volledig opleggen maar het dragen van de hijab is wel de eerste aanzet.De christenen zijn hier in de twintigste eeuw in opstand gekomen tegen de dogma's van de kerk. Nu is het de beurt aan Europeanen met een moslimachtergrond om de discriminerende wetten van de sharia te verwerpen. Moslimvrouwen hoeven hun identiteit niet te zoeken in een stel regels dat hen systematisch discrimineert maar in hun betrachting om een gelijkwaardige mens te zijn. We moeten vrouwen die zuchten onder de sociale druk van hun gemeenschap helpen in plaats van hen toe te juichen omdat ze een hoofddoek dragen en zo hun 'religieuze identiteit' zouden beleven...Weg met de onderdrukking, weg met de hoofddoek. ...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.