Abortus

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas vwo | 1625 woorden
  • 7 april 2004
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
177 keer beoordeeld

Mogen mensen abortus ondergaan?

Inleiding

Minder gebruik van voorbehoedmiddelen, meer ongewenste zwangerschappen, meer alleenstaande tienermoeders, stijging van het aantal seksueel overdraagbare ziekten en…
meer abortussen. Hoewel Nederland ooit het laagste abortuscijfer ter wereld had, is een tijd geleden bekend gemaakt dat het aantal abortussen de afgelopen tien jaar met 60 procent gestegen is. Abortus is in de loop van de tijd vanzelfsprekend geworden. Mensen beschouwen het niet als een gunst, maar als een recht. Anderen zien abortus echter als een afschuwelijke misdaad die in geen enkele situatie plaats mag vinden. Omdat de meningen sterk uiteenlopen over dit onderwerp, heb ik besloten hierover mijn artikel te schrijven. Eerst wil ik wat feiten over abortus op papier zetten. Vervolgens komt het ethisch probleem aan de orde. Daarna vertel ik over de belanghebbenden die een rol spelen bij het ethisch probleem. Een overzicht van standpunten met argumenten komt ook aan bod. Tot slot volgt mijn eigen mening over het onderwerp, met mijn meningen.

1. Informatie over abortus

Algemeen
Het merendeel van de vrouwen die besluiten tot abortus, is op het moment van de behandeling minder dan acht weken zwanger. 17,5 procent is tussen de acht en dertien weken zwanger en 2,5 procent is meer dan 13 weken zwanger. Er wordt zelden een abortus uitgevoerd als een vrouw langer dan 20 weken zwanger is. Het is wettelijk niet toegestaan een zwangerschap te onderbreken als deze verder gevorderd is dan 22 weken.

Geschiedenis
Eind jaren zestig kwam de abortusvraag onder andere in Nederland sterk op. De mogelijkheid om deze ingreep hier uit te voeren bestond echter nog niet. Bovendien was het verboden en dus strafbaar. Daarom werd er gekeken naar de mogelijkheden in het buitenland. In Amsterdam werd toch, dankzij de grote vraag naar abortus, een stichting opgericht met als doelstelling abortushulpverlening. De stichting kreeg van alle kanten hulp aangeboden. Sinds 1 november 1984 is abortus via de Wet Afbreking Zwangerschap geregeld.

Manieren van abortus
Er bestaan verschillende manieren om de zwangerschap te stoppen:
· Overtijdbehandeling (tussen de twaalfde en zestiende dag)
Voor deze behandeling geldt de –in andere gevallen verplichte– bedenktijd van 5 dagen niet. Na een besluitvormingsgesprek, het maken van een echografie en eventueel het ondergaan van een zwangerschapstest, vindt de behandeling plaats. De behandeling bestaat uit het schoonzuigen van de baarmoeder.
· Eerste trimesterbehandeling (na zestien dagen)
De verplichte bedenktijd van 5 dagen is hier wel van belang. De behandeling verschilt verder weinig van een overtijdbehandeling.
· Abortuspil (tot zeven weken)
Eerst wordt onderzocht hoelang de zwangerschap aan de gang is en vindt er een besluitvormingsgesprek plaats. Als de abortuspil geschikt is voor de situatie (dat is niet altijd het geval), kan begonnen worden met het nemen van bepaalde pillen. De werking van het progesteron wordt geblokkeerd, waardoor de ontwikkeling en innesteling van de bevruchte eicel niet bevorderd wordt. Andere pillen zorgen er twee dagen later voor dat de baarmoeder samentrekt waardoor een miskraam wordt opgewekt. Het is niet mogelijk halverwege te stoppen met de kuur, de vrucht is waarschijnlijk al ernstig beschadigd.

Risico’s
De risico’s die bij een normale bevalling meespelen, zijn veel groter dan de risico’s van een abortus. Het grootste risico is de kans op infectie. Ook bestaat, voornamelijk na een late abortus, het risico van langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Soms is er daarom een nabehandeling nodig om weefsel weg te zuigen dat achtergebleven is in de baarmoeder. Het gebeurt soms dat bij de behandeling de baarmoeder beschadigd wordt. Dit kan in een ziekenhuis hersteld worden. Bij een overtijdbehandeling loop je het risico dat de bevruchte eicel wordt gemist. Daarom is het niet verstandig in een heel vroeg stadium abortus te ondergaan.

2. Het ethisch probleem

Mag abortus?
Het is de vraag of abortus eigenlijk wel toegestaan mag blijven. Kortweg: mag abortus?
De meeste mensen hebben hierover een uitgesproken mening. Er zijn twee groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan en ook regelmatig in conflict zijn wat betreft dit onderwerp: christenen en niet-christenen (in dit geval voornamelijk politiek linkse mensen). Het gaat bij abortus om leven en dood, dat staat vast en daar is iedereen het over eens. Daarom is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de vraag over het een goede zaak is of niet, dat abortus toegestaan is. Dit ethisch probleem heeft te maken met waarden als eerbied voor het leven, gezondheid (van degene die de ingreep ondergaat, of de gezondheid van de foetus), zorgzaamheid, liefde en verantwoordelijkheid.

Situatie
Een zwangere vrouw is verantwoordelijk voor haar kind en moet de kans krijgen zelfstandig een beslissing te nemen. Maar in sommige gevallen wordt dit bemoeilijkt, zoals bij de situatie waarin een negenjarig meisje zwanger was geraakt door verkrachting (begin dit jaar in het nieuws). Haar ouders wilden de zwangerschap afbreken, omdat hun dochter zelf nog maar een kind is en ze het risico loopt dat zij de bevalling niet overleeft. Kardinaal Obando y Bravo raakte echter helemaal over stuur en wilde in geen geval abortus toestaan. Volgens zijn geloof moet er voor het leven gezorgd worden vanaf conceptie tot de dood. Bovendien is hij van mening dat het meisje geen gevaar loopt bij de bevalling. Verschillende waarden, het geloof, en verschillende gevoelens van beide partijen zorgen voor verschillende standpunten ten opzichte van het ethisch probleem.

3. De belanghebbenden

De twee belangrijkste groepen die belang hebben bij het al dan niet toestaan van het uitvoeren van abortus, zijn de vrouwen (die ongewenst zwanger geraken), en de christenfundamentalisten die uit principe tegen abortus zijn.

Vrouwen
Vrouwen in het algemeen hebben belang bij het feit dat abortus toegestaan is. Als dat niet het geval was, hadden zij minder vrijheid gehad. Er zou dan niets anders opzitten dan bij zwangerschap het kind te houden, hoe ongewenst het ook was. Iedereen denkt wel eens na over abortus, zwanger of niet. Voor vrouwen die zwanger zijn zonder dat ze dat willen, kan abortus een oplossing zijn. Dat neemt niet weg dat het besluiten tot abortus moeilijk is. Het gaat immers om leven en dood. Niet voor iedere vrouw is abortus de oplossing. Sommigen baseren hun mening dat abortus niet mag op het geloof.

Christenfundamentalisten
Christenfundamentalisten hebben er belang bij dat abortus afgeschaft wordt. Over het algemeen vinden zij dat een mens niet over leven en dood kan beslissen. Door actie te voeren tegen abortus proberen zij mensenlevens te redden. Ze zien abortus als het plegen van een moord. Daarom hebben zij er belang bij dat het verboden wordt.

Jongeren
Eigenlijk is het voor jongeren ook van groot belang dat abortus toegestaan is. Zij hebben hun hele leven nog voor zich. Als ze jong zwanger worden of iemand zwanger maken, heeft dat enorm veel invloed op hun toekomst. Sommige jongeren zien uiteindelijk geen andere uitweg meer dan abortus. Zij hebben er dan belang bij dat abortus een optie is.

4. Overzicht van standpunten met argumenten

De argumenten die ik gebruikt heb, zijn niet mijn eigen, maar allerlei argumenten door elkaar.

Standpunt: abortus mag niet!
Argumenten:
· Abortus is moord, een leven wordt weggenomen.
· Heb eerbied voor het leven.
· Een foetus is weerloos, dus is het onmenselijk om de keuze te maken het weg te laten halen.
· Door abortus te plegen beslis je ook over andermans leven, niet alleen je eigen!
· De mens is verantwoordelijk voor wat hij doet. Als iemand dus zwanger raakt, moet diegene de gevolgen accepteren.
· Abortus is een walgelijk misdrijf dat nooit toegestaan mag worden omdat het gelijk is aan moord.
· Een foetus is een levend wezen, een mens zelfs, en heeft daarom dezelfde rechten als ieder mens. Het recht om te leven!

Standpunt: abortus mag wel!
Argumenten:
· Net zozeer een foetus rechten heeft, heeft een vrouw rechten. Ze heeft het recht de beslissing te nemen abortus te ondergaan.
· Een ongewenst kind heeft naar alle waarschijnlijkheid geen goed leven.
· De enige die mag beslissen over abortus is de vrouw of meisje dat de vrucht draagt.
· Bij een zwangerschap in het beginstadium kun je dus nog niet direct spreken van een ontwikkeld mens.
· De ongeboren vrucht heeft geen enkele relatie met de wereld, en de personen daarin, en heeft nog geen emotionele ontwikkeling doorgemaakt, dus is het niet te vergelijken met moord.

Standpunt: het ligt aan de situatie!
Sommige mensen laten hun standpunt afhangen van de situatie. Zij beschouwen een bevruchte eicel bijvoorbeeld niet als mens, maar een foetus met armpjes en beentjes wel. Daarom keuren zij abortus vanaf een bepaald aantal weken af. Het beste vinden zij het als abortus in een vroeg stadium plaatsvindt. Er zijn nog talloze andere situaties te bedenken, die stuk voor stuk voor- of tegenargumenten leveren. Het is daarom verschrikkelijk moeilijk tot een goede abortuswet te komen.

Slot

Voordat ik aan het schrijven van dit artikel begon, had ik al een standpunt. Het is niet veranderd eigenlijk. Ik ben voor het toestaan van abortus. Mijn hoofdargument is dat ik vind dat een vrouw het recht heeft zelf te beslissen over wat ze wil. Iemand moet de vrijheid hebben abortus te kunnen ondergaan. Of het alleen bij noodgevallen moet kunnen? Nee, ik neem aan dat iemand niet zomaar kiest voor abortus. Er moet volgens mij altijd wel een goede reden zijn. Wat versta je trouwens onder een noodgeval? Wat de een een noodgeval vindt, ziet de ander als onnodig. Ik ben het ermee eens dat abortus niet met moord te vergelijken is, omdat een foetus nog geen relatie met de wereld heeft. Wel wordt er een leven beëindigd, dat gaat wel tegen mijn principes in. Ik heb nagedacht over wat ik zou doen als ik nu zwanger was. Ik zou denk ik geen abortus aan kunnen. Maar dat wil niet zeggen dat ik er tegen ben, ik blijf erbij dat andere mensen de keus moeten kunnen hebben.

Bronvermelding

Internetadressen:
www.ziekenhuis.nl
www.mr70.nl
http://www.katholieknederland.nl/nieuws/archief/index_2003_februari_16157.html
http://www.ngva.net/vragen/info%20antwoorden.htm#A%20toegestaan
http://www.gebladerte.nl/10783f48.htm
http://www.cath4choice.org/
http://www.ngva.net/artsen/beroepscodeabortusartsen.htm
www.abortus.pagina.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.