Wat is groene energie?
Groene energie is duurzame energie die particulieren en bedrijven bij een energiebedrijf kunnen kopen. Energie is duurzaam als ze is opgewekt met energiebronnen die milieuvriendelijk en hernieuwbaar zijn. Zij wordt opgewekt uit natuurbronnen zoals wind, zon, biomassa (hout en stro) en waterkracht.
Groene energie onderscheidt zich van de zogenaamde grijze energie, omdat ze schoon is. Bij de productie van groene energie komen geen schadelijke stoffen in de lucht die het klimaat aantasten, en er wordt geen gebruik gemaakt van kernenergie dat gevaarlijk afval oplevert. De energiebronnen waarmee groene energie gemaakt wordt kunnen nooit opraken, zoals energie van wind, zon en stromend water.
Stimuleren van groene energie
Wie duurzame energie wil afnemen kan zelf zonnepanelen op het dak plaatsen en zo gebruik maken van de energie die de zon levert. Ook worden er milieuvriendelijke nieuwbouwprojecten gerealiseerd waar de bewoners gebruik maken van duurzame energie. Die mogelijkheden zijn niet voor iedereen weggelegd. En het is vaak praktischer en voordeliger om grootschalig duurzame energie op te wekken op de optimale locatie. Daarom bieden energiebedrijven een alternatief voor energie uit kolen, aardgas, olie en kernenergie: groene energie. Zo kan elk huishouden thuis groene energie gebruiken. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor bepaalde energiebronnen zoals 100 % biomassa of wind en energie die in Nederland is opgewekt.
De Nederlandse overheid bevordert de markt voor groene energie. Ze ziet het als een belangrijk middel om het aandeel van duurzame energie in het energieverbruik te vergroten. Bedrijven en overheden in Nederland hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over het energieverbruik, de Meerjarenafspraken
Windenergie
Door de warmte van de zon, het draaien van de aarde en de wrijving van de lucht met het aardoppervlak ontstaat wind. Om uit wind nu energie te halen worden windmolens gebruikt. Vroeger gebruikte men deze al om direct meel mee te malen, of hout te zagen de wind liet dan de wieken van de molen rondblazen. Tegenwoordig heet een moderne windmolen een ‘windturbine’ en de ronddraaiende wieken heten ‘rotorbladen’. Door het ronddraaien van deze rotorbladen zorgt de wind voor energie. Er zijn windturbines met een, twee of drie rotorbladen van verschillende afmetingen. Hoe meer rotorbladen en hoe langer de rotorbladen, hoe groter de energieopbrengst.
De eerste windturbines in Nederland hadden een klein vermogen. De huidige turbines hebben maar liefst een vermogen van 600 kilowatt en produceren 1 tot 1,5 miljoen kilowatt elektriciteit. Hiervan kan jouw hele buurt een jaar lang gebruik maken.
Zonne-energie
De zon zorgt voor al het leven op aarde. De zon geeft licht én warmte. Beiden zijn te gebruiken als energiebron.
Licht vang je op met je ogen, zodat je kunt zien. Licht kan echter ook opgevangen worden door zonnecellen, die het licht dan omzetten in elektriciteit. Deze zonnecellen worden samengevoegd in zonnepanelen, die je op het dak van je huis kan plaatsen. Om één huis te voorzien zijn van elektriciteit heb je ongeveer 25 tot 40 zonnepanelen op je dak nodig. Voor een hele wijk, bijvoorbeeld waar jij in woont, zijn dus in totaal 10.000 tot 16.000 zonnepanelen nodig!
‘Wat heb je nu aan zonnepanelen in Nederland, de zon schijnt hier toch bijna nooit’, zul je misschien denken. Maar ook op bewolkte dagen leveren de zonnepanelen elektriciteit! Wolken kunnen namelijk juist helpen meer zonlicht te vangen: stralen die van de aarde terugkaatsen, kunnen nogmaals naar de aarde gereflecteerd worden door de wolken.
Daarnaast kan de warmte van de zon ook gebruikt worden om energie op te wekken. De warmte van de de zon is namelijk sinds miljoenen jaren opgeslagen in het binnenste van de aarde, die je nu nog als energie kunt gebruiken. Dit heet warmtekracht.
Waterkracht
Zoals je merkt als je zwemt, is water heel sterk. Dit komt omdat water beweegt, het stroomt. De stroming van water kun je nu gebruiken voor energie-opwekking Eeuwen geleden werd dit al gedaan door watermolens. Tegenwoordig wordt dit met moderne waterkrachtcentrales gedaan. Er wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van stuwmeren (waterkracht op grote schaal). Door het bouwen van een dam wordt water in een meertje opgeslagen. Het opgeslagen water hierin wordt door molens aan de voet van de dam omgezet in elektriciteit. Grootschalige waterkrachtcentrales horen niet bij de duurzame energie, omdat ze onvriendelijk voor het milieu zijn. Ze zijn bijvoorbeeld gevaarlijk voor vissen. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van kleinere stromingscentrales, waarbij het water niet eerst wordt opgeslagen, maar direct wordt gebruikt als energiebron. De kleinere centrales horen wel bij de duurzame energiebronnen als ze milieuvriendelijker zijn. Waterkracht is op dit moment de meeste belangrijkste duurzame energiebron in Europa; bijna 20 % van de elektriciteit wordt met waterkracht geproduceerd. In Noorwegen wordt bijvoorbeeld alleen maar gebruik gemaakt van waterkracht voor de elektriciteit in het hele land.
Biomassa
Je kunt ook mensen, dieren en planten op de aarde als energiebron gebruiken. Het gebruiken hiervan noemt men biomassa. Deze energie is energie uit organisch materiaal, zoals planten, bomen, mest of mensenpoep. Biomassa wordt bijvoorbeeld gehaald uit houtafval uit de bosbouw, plantaardig afval uit de landbouw zoals stro, plantaardig afval uit de landbouwindustrie en speciaal geteelde energiegewassen.
Biomassa wordt net als grijze energie door verbranding omgezet in warmte en elektriciteit. Het
verschil bij biomassa is dat de volgende generatie bomen en planten de CO2 (de stof kooldioxide) weer in zich opnemen. Het verspreidt zich daardoor niet in de lucht en is daarom niet echt onvriendelijk voor het milieu.
Voor het gebruiken van biomassa zijn biomassa-centrales nodig. Biomassa wordt ook bijgestookt in
kolencentrales.
De niet-duurzame energiesoorten leveren een groot probleem op. Ze zijn vervuilend maar ook slecht voor het klimaat. En dat is erg belangrijk, want het klimaat is onze hele planeet, de temperatuur op aarde, de lucht die we inademen en het leven van alle planten, dieren en mensen op aarde. En als het klimaat in de war raakt wordt het minder plezierig om op aarde te leven.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het klimaat in evenwicht blijft. Dit kan door ervoor te zorgen dat er heel veel bomen op aarde blijven. En door zo min mogelijk energie te verbruiken. En als we dan toch energie willen verbruiken, kunnen we die het beste opwekken zonder vuile stoffen uit te stoten.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
thx voor voor dit werkstuk ik kon iets niet vinden en nu heb ik het bedankt en ik heb er eem goed cijfer voor gekregen groetjes mark H2B uit Hoogvliet
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Heel erg bedankt, ik had het net nodig, je hebt een goed werkstuk gemaakt. Het is heel informatief
19 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik vind het een heel mooi stuk,ik heb er veel aan gehad om informatie te zoeken.
dankje wel daarvoor.
NU zal ik eindelijk een 10 krijgen.
19 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ik vind dit werkstuk erg Mooi
xxxx
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
ik zit op de basisschool, maar ik heb er wel veel aan gehad
11 jaar geleden
Antwoorden