Computer in elkaar zetten en installeren.

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1628 woorden
  • 25 april 2005
  • 158 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
158 keer beoordeeld

Stap 1 – Onderdelen verzamelen

Deze handleiding is bedoeld voor zelfbouwers met geringe ervaring die nog niet alles weten over het bouwen van computers.

Onderdelen

Voor je begint met in elkaar zetten dien je eerst te kijken of je beschikt over alle onderdelen. En nog belangrijker, horen de onderdelen bij elkaar (zijn ze compatible)?

Checklist:

- Moederbord - Processor - Ram geheugen - Videokaart - Harde schijf - Behuizing - Voeding - Cdrom drives/Dvd drives - Toetsenbord - Muis - Monitor - Voldoende cooling - Kabels (ide, voeding, vga)

Optioneel - Geluidskaart - Overige randapparatuur - Raid adapters en netwerkkaart - Etc

Een paar punten om op te letten:

Het moederbord moet hetzelfde slot of socket hebben als de processor. Het moederbord moet de frontside bus en mhz van de processor ondersteunen. Het ram moet compatible zijn met het moederbord (Sdram of DDR) en natuurlijk ook op de juiste Front side bus kunnen lopen. Ook moet je erop letten dat als je videokaart AGP of PCI Express is dat je moederbord dat ook is (AGP en PCI express heeft te maken met de connector van de videokaart).

Onderdelen verzamelen:

Nu je alles compleet hebt en alles is compatible met elkaar kun je beginnen met de volgende stap. Denk er wel aan de hardware veilig op te bergen tijdens het werken ermee, een verkeerde stap kan een videokaart of ram geheugen als door midden breken…

Stap 2 – Het in elkaar zetten

In deze stap gaan we de computer in elkaar zetten. Eerst komen hier enkele voorzorgmaatregelen.

Voorzorgsmaatregelen:

- Draag altijd een polsbandje dat verbonden is met een aarde. Dit zorgt ervoor dat alle statische elektriciteit van je af is tijdens het werken met de hardware. - Gebruik het liefst geen magnetische schroevendraaiers, dit kan je hardware schaden. - Zorg voor een werkplek met voldoende licht. - Pas op met scherpe randen van goedkope behuizingen. - Altijd de stroom afzetten tijdens het werken met hardware.

Inbouwen:

1. Zet de behuizing op zijn kant, maak de openingen aan de achterkant van de kast open zodat straks de poorten van het moederbord er doorheen kunnen steken. Haal ook de plaatjes voor de pci sloten weg waar straks de kaarten in moeten komen. Nu moet je het moederbord uit de doos halen en het in de kast leggen, hiermee kun je zien welke gaten het moederbord voor schroefjes nodig heeft. Verwijder het moederbord weer en draaien de busjes onderin de kast zodat je daar straks het moederbord op kan schroeven. Schroef nu het moederbord in de kast. 2. Het volgende punt is de processor installeren. Een normale Athlon XP of Pentium 4 processor kan zo in de socket gezet worden waarna je de koeler erop kan zetten. Een athlon 64 heeft echter een backplate nodig, die moet je erop zetten (achter het moederbord) voordat je het moederbord in de kast schroeft. Tips voor het installeren van koeler: verwijder de voeding als deze ruimte inneemt, gebruikt een grote platte schroevendraaier en zet genoeg druk op de koeler totdat deze vastklikt.

3. Voeding installeren. Kijk eerst hoe de voeding in de kast gemonteerd moet worden, soms moet een voeding andersom in de kast. Schroef de voeding voldoende vast en sluit de ATX stekker en eventuele andere stekkers op het moederbord alvast aan. De processor en de voeding linksboven raken elkaar net niet. Soms is het handig de voeding even te verwijderen. 4. Harde schijven. Zet de harde schijven in gewenste sloten (meestal 3,5 inch sloten) en schroef deze vast. Met een 80 pins ide kabel kun je deze op het moederbord aansluiten. Een schijf moet altijd Master zijn en een schijf moet ingesteld worden op slave als deze op dezelfde kabel zitten. Je kunt dit doen met de jumpertjes naast de IDE ingang op de schijf. Cdrom spelers en of dvd spelers dien je op dezelfde manier aan te sluiten. Ook een floppydrive doe je op deze manier maar dan met een kleinere floppykabel en een andere stroom stekker. Zet de schijven bij voorkeur vast met 2 schroefjes aan elke kant. 5. Videokaart. Elk moederbord heeft maar 1 AGP of PCI-Express slot (met uitzonderingen daar gelaten) dus de videokaart kan maar op een manier in het moederbord. Druk de kaart met gelijke druk op de zijkanten in het slot totdat deze vastklikt in het palletje. 6. Sluit de extra voedingsstekker aan op de videokaart (dit is alleen nodig bij de 9700/9800/X800 serie/FX serie en de 6xxx serie). Een X800PRO heeft een extra voedingsstekker. Sluit deze altijd aan.

7. Ram geheugen. Erg makkelijk, duw het ram in het slot en zorg ervoor dat het inkepinkje op het slot overeenkomt met die op het ram zelf. Anders moet je hem er andersom in zetten.

8. Aansluiten power lampjes, hdd lampjes en reset en power button. Pak de manual van je moederbord erbij voor een tekening hoe je het moet aansluiten. Op de stekkertjes staat wat wat is, en in het boekje zie je op welke pinnetjes je deze stekkertjes moet prikken. Zorg altijd dat de tekst op de stekkertjes naar de buitenkant van de pinnenrij wijst, anders zitten ze verkeerd om.

9. PCI. Pci kaarten kun je gewoon in het slot klikken, zet ze extra vast met een schroefje. Hou altijd 1 pci slot tussen de videokaart en de rest vrij. Ze delen vaak een IRQ wat tot storing kan leiden, ook zorgt dit voor betere cooling.

10.

Hier zie je een moederbord met witte pci sloten.

11. Randapparatuur: Aansluiten op de achterkant van de pc, de stekkertjes zijn zo gemaakt dat je ze niet verkeerd kan aansluiten. Alleen een muis en toetsenbord kunnen verwisseld worden, maar mocht het niet werken dan verwissel je die even.

Controle:

Voordat je te enthousiast de pc meteen aanzet moet je eerst het een en ander controleren. De processor cooler moet perfect strak op de processor zitten, anders kan deze doorbranden. Druk alle hardware kaarten nog een keer aan en kijk of de videokaart echt vastgeklikt zit. Controleer nog even de Ide kabels en zorg ervoor dat de kleuren kloppen met die van het moederbord. Een groen stekkertje op een ide kabel moet vaak in het groene slot op het moederbord. Doe je het andersom dan wordt je kabel herkend als een 40 pins IDE wat ervoor zorgt dat je prestaties inlevert.

Kijk ook nog even of je de molexen in de harde schijven hebt gedaan (zodat ze stroom hebben) en je bent nu klaar!

Start up:

Druk op de powerknop en kijk of de computer aangaat. Gebeurt er helemaal niets dan moet je kijken of je het powerkabel stekkertje goed op het moederbord hebt aangesloten. Kijk ook even of het knopje achterop de voeding op “aan” staat.

Hoor je een luide piep code kijk dan in de handleiding wat er aan de hand is. Vaak is dit het geval als je videokaart of ram geheugen er niet goed in zit.

Werkt de computer wel en krijg je beeld: gefeliciteerd, je kan nu verder met stap 3. Stap 3 – Software installeren

In deze stap gaan we de computer van windows xp voorzien. Gebruik je linux of unix dan kun je deze stap beter overslaan, kijk op internet of in de manual hoe je deze OS’en installeert. De installatie van windows 9x en 2k lijkt genoeg op die van windows xp om dit te kunnen volgen.

Windows:

Zet de computer aan en wacht tot de optie komt om in de bios te komen. Dit kan meestal door op het knopje “del” te drukken. Kijk zonodig in de manual waar je de optie boot priority kan vinden, of een andere optie om de computer als eerst naar de cdromspeler te laten zoeken. Ook moet je in de bios even de front side bus op de goede mhz zetten, anders loopt je computer te traag. Kijk zonodig in de manual van je moederbord welke processor op welke snelheid moet lopen

Nu je dit gedaan hebt restart je de computer (natuurlijk na het saven van de wijzigingen) en doe je de windows xp cd in de computer. De cd zal nu opstarten en vragen om drivers voor sata drives of raid disks. Heb je geen sata of raid disks dan hoef je niks te doen. Na een vraag of je windows wil installeren kom je in een menu waar je de schijven moet partitioneren.

Dit houdt in dat je de ruimte op de schijf verdeelt, voor het gemak geef je gewoon de maximale grote aan voor 1 partitie en formateer deze. Geef daarna aan dat je op deze partitie windows wil installeren. Windows gaat nu files copieeren en zal automatisch de computer resetten als het voltooid is.

Hierna kom je in de setup. Omdat de setup zichzelf wijst gaan we hier niet verder op in.

Setup voltooid – In windows:

Als het goed is zit je nu naar het bureaublad van windows te kijken. De meeste drivers zijn al geïnstalleerd, windows heeft er standaard al een heleboel. Echter de meeste nieuwe hardware zul je zelf moeten installeren. Bij alle hardware zit ook een cd, hier staan de drivers op. Wanneer je de cd erin doet zal er een menu komen waar je kan kiezen of je de drivers wil installeren. Doe dit met elke cd die je erbij gekregen hebt.

- Handmatig: Ga naar control panel -> system -> hardware -> Device manager -> rechterklik op de hardware -> update driver. En geef daar de locatie in van de drivers. Zo kun je drivers van bijvoorbeeld een floppy installeren.

Handmatig drivers installeren

Voltooien:

Nu alle drivers goed geïnstalleerd zijn zet je even de resolutie en hertz van je beeldscherm op de gewenste grootte. Ook kun je nu een firewall installeren en een virusscanner installeren. Meld je ook gelijk even aan bij outlook, de wizard zal je begeleiden zodat je je mail account kan gebruiken.

De pc is nu volledig geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.