Versailles

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1277 woorden
  • 7 april 2004
  • 320 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
320 keer beoordeeld

Wanneer is Versailles gebouwd en waarom? In 1631 is de bouw van Versailles begonnen. Lodewijk XIV zijn vader: Hendrick IV ging best wel vaak jagen in Versailles. Lodewijk de XIII deed dat ook. Toen zij er jaagden was het een moerassig gebied. Na afloop van de jacht moesten zij terug naar het slot van Saint-Germain-en-Laye. Lodewijk de XIII veranderde dat door er een jachtpaviljoen te bouwen. In 1632 laat hij die ombouwen tot een kasteel. De bouw duurde tot 1636. Dit kasteel en de tuinen vormen het oudste deel van het paleis van Versailles.In 1661 werd het Kasteel omgebouwd tot een paleis door de architect Louis Le Vau. In 1680 kwam architect Mansart die de uiteindelijke vorm gaf aan het paleis. Op 6 mei 1682 werd het paleis Versailles het echte paleis van de koninklijke familie.

Waar dienden Versailles voor? Het paleis werd gebruikt door Lodewijk de XIV. Er werd ook vergaderd, vanuit Versailles werd heel het land geregeerd en nog vele andere dingen werden er gedaan. Ook waren er staatsappartementen. Deze staatsappartementen werden gebruikt door Lodewijk de XIV voor feestelijke ontvangsten van buitenlandse ambassadeurs en ’s avonds voor hoffeesten. Tijdens die feesten werden er ook nog honderden andere mensen uitgenodigd. Eerst moesten de mensen een tijdje wachten op Lodewijk de XIV dat deden ze in de Spiegelzaal.

Wie heeft Versailles laten bouwen? Koning Lodewijk de XIV liet in 1661 een paleis bouwen voor hem en zijn familie. Hij woonde er zelf in samen met edelen en familie.

Koning Lodewijk de XIV In de 17de eeuw en de 18de was het heersschap in Frankrijk het grootste. Ze probeerden zelf een paar keer om heel Europa te veroveren. Dat was in de tijd dat Lodewijk de XIV regeerde (1638-1715). De franse cultuur drong bij verschillende andere EU landen ook door. Ze gingen veel dingen overnemen uit de Franse cultuur. Koning Lodewijk de XIV noemde zich zelf ook wel de zonnekoning. Dat deed hij omdat hij vond dat hij op de zon leek omdat de aarde om de zon heen draait en hij vond dat alles om heen draaide. Daarom noemde hij zich zelf de zonnekoning. Hij liet dus ook heel veel beelden van de zonnekoning maken, Apollo was zijn naam en zijn afkomst was grieks-romeins. Er waren ook nog heel veel anderen schilderijen en beelden aanwezig, dat was niet zo gek want Lodewijk de XIV was heel erg geïnteresseerd in de grieks-romeinse kunst.

De indeling van het paleis Het paleis bestond uit verschillende delen zoals het Middengedeelte en de Zuid en Noord vleugel. Het paleis heeft ook heel veel zalen. Het paleis was nogal opmerkelijk van indeling. Alle kamers en zalen stonden met elkaar in verbinding. Je kon je nergens verstoppen. De centrale ruimte was de koninklijke slaapkamer. Hoe hoger je rang was, hoe dichter je bij de koning sliep.

De noordvleugel In de Noordvleugel zijn de appartementen van de kinderen van Frankrijk beter bekend als de kroonprins en de dochters van Lodewijk XIV. Ook is hier de beroemde Spiegelzaal, te vinden, het grootste en zeker een van de mooiste vertrekken van het hele paleis. De Spiegelzaal werd gebruikt als wachtkamer voor de gasten of als balzaal. De zaal werd tussen 1678 en 1684 gebouwd, toen Versailles de officiële verblijfplaats van Lodewijk XIV werd. Er zijn vele wand en plafondschilderingen te zien, en ook mooie antieke beelden uit de collectie van Lodewijk XIV. De vloer in het vertrek is van prachtig bewerkt hout en overal staan schitterende gouden kandelaars. De zaal heeft zijn naam aan de vele spiegels die er hangen te danken.Vroeger stonden er ook zilveren tafels, kandelaars en fruitschalen, maar die zijn helaas verdwenen. Ze moesten worden omgesmolten om de vele oorlogen onder Lodewijk XIV te kunnen financieren.

De spiegelzaal De Spiegelzaal is altijd een belangrijke rol blijven spelen in de Franse geschiedenis. In 1871 werd de koning van Pruisen er tot keizer van Duitsland gekroond en ook in 1919 vond er nog een belangrijke gebeurtenis plaats. In dat jaar werd hier immers het Verdrag van Versailles ondertekend, dat een eind maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Ook de Zuidvleugel telt verschillende kamers en appartementen die ook elk een eigen functie hadden. Een paar voorbeelden hiervan zijn de Hall of battles, een zaal met schilderijen over veldslagen en beelden van oorlogshelden, de grote zaal, en verder le Grand Appartement de la Reine, en het kleine appartement, La Chambre de la Reine, van koningin Marie-Antoinette.

De tuinen Niet alleen van binnen is Versailles een mooi iets de tuinen die erbij horen zijn ook prachtig. Er is veel aandacht besteedt aan de verfraaiing van de omgeving, zo zijn er schitterende typisch Franse tuinen (niet dat ik er verstand van heb maar mooi zijn ze!) met gesnoeide patronen, strak geknipte heggen en kaasrecht paadjes. Het ontwerp voor de tuin kwam van de architect André le Nôtre. Het meest spectaculaire van de tuinen zijn de fonteinen die meters hoog de lucht in spuiten. Maar door de hoge kosten zijn die fonteinen alleen nog maar de eerste zondag van de maand de fonteinen zien spuiten. Er was/is nog veel meer in de tuinen te zien zoals: - Orangerie een gebouw met exotische planten. Met meer dan 2000 sinaasappelplanten. Het is gebouwd door Hardouin-Mansart - Ménagerie een gebouw vol met exotische dieren maar helaas is dat tijdens de Franse revolutie ontruimt en afgebroken. Versailles staat niet alleen bekend om zijn mooiheid en tuinen een grote reden is ook de gebeurtenissen die er hebben plaats gevonden. Het vertelt ook iets over die periode, hoe de mensen leefden in die tijd en waar ze allemaal van hielden. Versailles is in 1979 op de lijst Wereld Erfgoederen gezet.

Dit is een voorstelling van de Godin Leto met haar kinderen Diana en Apollo in het midden. Bij deze fontein begint het lange pad, het zogenaamde Tapis Vert (het groen tapijt) die leidt naar de grote Vijver van Apollo. Tuby ontwierp de fontein.

Achter deze beeldengroep strekt zich een grote groene zone uit, die slechts wordt onderbroken door het Grote Kanaal (62 meter breed en bijna 2 kilometer lang) en het Kleine Kanaal. Overal zijn bosjes, vijvers en fonteinen: het bos van de Domes en het bos van de Obelisk, aangelegd door Hardouin-Mansart en het bos met de Baden van Apollo:Vijver van de Putti, met sculpturen van Hardy , de Vijver van Enceladus,met een beeld van de reus die door en rotsberg verpletterd werd.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Achter deze beeldengroep strekt zich een grote groene zone uit, die slechts wordt onderbroken door het Grote Kanaal (62 meter breed en bijna 2 kilometer lang) en het Kleine Kanaal. Overal zijn bosjes, vijvers en fonteinen: het bos van de Domes en het bos van de Obelisk, aangelegd door Hardouin-Mansart en het bos met de Baden van Apollo:Vijver van de Putti, met sculpturen van Hardy , de Vijver van Enceladus,met een beeld van de reus die door en rotsberg verpletterd werd.

Vanaf het balkon kan iedereen de Orangerie bewonderen, waar vroeger 3000 bomen stonden. Een Orangerie is een plek waar de planten die uit een warmer land komen kunnen overleven in ons klimaat. Het woord orangerie is afgeleid van het Franse woord voor sinasappel, orange

Informatie over Lodewijk: Lodewijk XIV werd geboren op 5 september 1638 en was de zoon van Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk. In mei 1643 overleed Lodewijks vader en omdat Lodewijk toen nog niet in staat was om zijn vader op te volgen, nam zijn moeder de taken over. Zij vroeg de hulp van Mazarin in, die op die manier officieel de minister-president van Frankrijk werd. Op 9 maart 1661 overleed Mazarin en een dag later nam Lodewijk de macht over en werd hij officieel koning van Frankrijk. Al aan het begin van zijn heersschap had hij zichzelf een belangrijke rol in Frankrijk en Europa toebedacht. Zo liet hij zich graag door volgelingen Zonnekoning noemen en vergeleek hij zichzelf met Romeinse keizers. Net als de planeten in het heelal rondom de zon draaien, moest alles in Frankrijk om Lodewijk draaien. Om dit idee nog een beetje vorm te geven liet de koning buiten Parijs een geheel nieuw paleis bouwen: Versailles. Daar woont hij de rest van zijn leven in samen met: familie, edelen, adel en buitenlandse ambassadeurs die kwamen feesten en vervolgens bleven overnachten.

REACTIES

M.

M.

er staat dat het paleis Versailles is gebouwd door lodewijk XVI maar het was eerst een jachtsslot van lodewijk XIII en daarnaa is het steeds verbouwd

17 jaar geleden

N.

N.

goed verslag

9 jaar geleden

R.

R.

leuk verslag hoor ik heb er echt onwijs veel aan gehad je bent echt een slim kind en met name je hersens zijn slim welke school zit je dan stuur ik een scout naar je om je naar een betere school te sturen word
je nog slimmer daar hebbe we wat aan natuuk hahhahaha groetjes robine suzie en schaap

7 jaar geleden

K.

K.

mogge sjapie ik vind je werkstuk echt helemaal geweldig echt man echt gewoon kapot goed alleen jammer van die 6.1 je verdient veeeel beter ik ben der voor je als je t nie meer aan kan allemaal he email me maar maat kast baas groeten je nieuwe beste vriend kees-jan

7 jaar geleden

V.

V.

leuk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.