Slavenhandel

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 904 woorden
  • 26 juni 2007
  • 305 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
305 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

Wat is slavenhandel? Slavenhandel is het kopen en verkopen van mensen die een Afrikaanse afkomst hebben.

In het woordenboek: Slavendrijver: opzichter ve slaven - tiranniek werkgeven
Slavernij: de toestand van de slaaf - de toestand dat er slaven zijn

Waar en hoe is slavenhandel begonnen? Toen Columbus op 12 oktober in 1492 voor het eerst Amerika ontdekte, dacht hij eerst dat hij in India was. Toen Columbus voor het eerst Amerika ontdekte, was dat ook een begin van de slavenhandel. Amerika was nog onbewoond, had een goed klimaat en er was genoeg ruimte. Ideaal voor plantages, daarom gingen Europeanen daar plantages aanleggen. Op die plantages moest natuurlijk veel gewerkt worden, maar er waren te weinig mensen uit Europa die wouden verhuizen naar een nieuw, onbewoond land. Al gauw was er een oplossing bedacht; ze wouden mensen uit Afrika gebruiken voor het werk op de plantages. De slaven uit Afrika leefden al in de slavernij, voordat ze naar Amerika vertrokken. Hun \'meester\' was de koning of de beheerder van het land. De koningen of de beheerders kwamen erachter dat \'hun\' slaven ook gebruikt werden als product. Ze kwam er dus achter dat ze slaven dus ook konden ruilen of verkopen. De slavenhandel begon toen ze dit gingen beseffen.

Hoe werd iemand slaaf? Mensen werden als slaaf meegenomen als ze bijvoorbeeld hun vrijheid kwijt waren, vanwege een misdaad of schulden. Ook mensen waarvan hun ouders slaaf waren, werden automatisch slaaf. De meeste slaven werden gewoon uit hun dorp gehaald en vanuit Afrika meegenomen naar Amerika, de plantages. Deze slaven werden heel erg slecht behandeld en als ze ook maar een klein dingetje verkeerd deden, werden ze zwaar gestraft. Er waren ook mensen die kozen om slaaf te worden. Bijvoorbeeld iemand die veel schulden had en dat niet betalen kon. Dan kon je een tijdje slaaf zijn voor die persoon waar je schulden bij had. Als je op die manier slaaf werd, werd je meestal niet zo slecht behandeld als de andere slaven.

Hoe werden slaven behandeld? Slaven werden eigenlijk een beetje behandeld als dieren. Hun hoofd werd kaal geschoren, ze werden vast gezet en kregen een merkteken van hun baas in hun borst, op hun rug, op hun voorhoofd, in hun nek of op hun bovenarm. Slaven werden vaak met duizenden op een boot gezegd, ze konden dus nauwelijks bewegen. Ze kregen weinig voedsel en amper water. Je kan je dus wel voorstellen dat dat erg onhygiënisch is. Er kwamen dus vaak ziektes voor waar sommige ook aan stierven. Bijvoorbeeld aan de Pokken, de Tyfus, de Tering, Scheurbuik of verwondingen. De reis op de boot was erg lang en ook veel slaven stierven onderweg. De slaven die het wel overleefden hadden gemiddeld na de reis nog maar 10 jaar te leven.

Hoe werden slaven gestraft? Als een slaaf niet deed wat de slavenhandelaars eisten kregen ze straf. Ook als een slaaf bijvoorbeeld probeerde te ontsnappen of niet hard genoeg werkte. Er waren veel verschillende straffen. Ze werden bijvoorbeeld aan een paal vastgebonden en kregen zweepslagen. Als een slaaf niet genoeg deed werd er een hand of voet afgesneden. Slaven die wegliepen kregen een soort riem om met belletjes zodat de slavenhandelaars ze altijd konden horen. Als ze dan weer wegliepen werden ze zwaarder gestraft, ze werden levend begraven of opgehangen.

Wat voor werken moesten slaven doen? De meeste slaven moesten zwaar werk doen. Ze deden alle zware klussen op het land. Bijvoorbeeld in de mijnen of op katoenplantages. Slaven die in de mijnen werkten hadden het het slechtste. Ze zagen nauwelijks echt daglicht en ademde gevaarlijke stoffen in. Ze moesten grote gewichten op hun rug dragen, waardoor ze al snel last van hun rug kregen. De \'bazen\' hielden de slaven goed in de gaten. Zodra ze iets verkeerd deden kregen ze slagen met een zweep. Ze mochten nooit van het terrein van de eigenaar af. Slaven werden niet altijd slecht behandelt. Bij bijvoorbeeld ambachtslieden niet. Slaven moesten dan kleine, lichte klusjes doen. Er waren ook slaven die werkten in een paleis van de koning. Daar waren ze dan bijvoorbeeld schoonmaker of kok. De vrouwen deden meestal het huishouden. De slaven moesten heel erg lang achter elkaar werken en kregen daarom bijna geen nachtrust.

Waarneer en hoe is de slavenhandel afgeschaft? In 1808 is de slavernij afgeschaft. De slavernij is afgeschaft omdat veel slaven en ook gewone volken gingen protesteren. Eerst had dat niet zoveel zin, maar ze bleven net zolang protesteren tot de slavernij werd afgeschaft, en dat is gelukt. President Abraham Lincoln, heeft de slavernij afgeschaft. Dat heeft hij gedaan omdat de slaven en volken genoeg geprotesteerd hebben en deze president vond dat ze gelijk hadden.

Worden er nog steeds mensen als slaven gebruikt? Zoals mensen vroeger als slaven werden gebruikt, zo is het nu nergens meer. Het is niet zo dat mensen nog echt zo erg worden gestraft door hun eigenaar. Er bestaan nog wel slaven, bijvoorbeeld kinderarbeid. De kinderen moeten lang werken, zwaar werk en ze krijgen er bijna geen geld voor. Een vorm van slaven is ook dat vrouwen en meisjes uit hun land worden weggehaald en in de prostituee moeten gaan werken. In Nederland word er ook nog gediscrimineerd. Dat heeft natuurlijk niet echt iets te maken met slaven, maar ze laten dan mensen met bijvoorbeeld een andere huidkleur het zware of vuile werk doen. Alle mensen hebben nu rechten, maar er zijn nog steeds mensen die denken dat ze over andere kunnen beslissen.

REACTIES

A.

A.

Echt een goede presentatie

13 jaar geleden

A.

A.

zo een goede presentatie vind ik dit niet. ook niet zo'n kleurrijk taalgebruik. een beetje saai

11 jaar geleden

I.

I.

ik heb niets aan dit werkstuk, veel te korte hoofdstukken

9 jaar geleden

T.

T.

niet zeuren

6 jaar geleden

F.

F.

vogende keer een blatziede met een hooftstuk:)

7 jaar geleden

T.

T.

Super handig

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.