Newcastle

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2232 woorden
  • 23 april 2009
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
39 keer beoordeeld

INHOUDSOPGAVE
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
NEWCASTLE IN HET ALGEMEEN
GESCHIEDENIS VAN NEWCASTLE
BEVOLKING
TAAL EN DIALECT
BEZIENSWAARDIGHEDEN
WEER EN KLIMAAT
NEWCASTLE AIRPORT
NEWCASTLE UNITED F.C.
AFSLUITING

INLEIDING
Dit werkstuk gaat, zoals u al hebt begrepen, over de Engelse stad Newcastle. Ik moet dit werkstuk maken voor het vak geschiedenis.


NEWCASTLE IN HET ALGEMEEN

Newcastle is gelegen in het noordoosten van Engeland en telt, zonder het aangrenzende stedelijke gebied, zo’n 260.000 inwoners. Met deze aangrenzende gebieden er wel bijgerekend kom je op zo’n 800.000 inwoners. Eigenlijk bestaat Newcastle uit 2 steden: Gateshead en Newcastle zelf. Deze steden worden gescheiden door de rivier de Tyne. (vandaar ook de officiële naam van Newcastle: Newcastle upon Tyne.) Deze twee zien elkaar echter als 1 stad: Newcastle. De stad kent een imago dat veel andere Engelse steden ook hebben: grauw en deprimerend. Toch zijn deze imago’s achterhaald. Na dat er met name de afgelopen 10 jaar hard is gewerkt, is het veranderd van een grijze industriestad tot een hippe city en is het een goede bestemming voor shoppen, het bezichtigen van bezienswaardigheden en de pub induiken. Overigens is het niet nodig om een lange vakantie naar Newcastle te boeken. Omdat Newcastle een vrij kleine stad is, is een lang weekend meer dan genoeg.


GESCHIEDENIS VAN NEWCASTLE

Newcastle heette vroeger Pons Aelius, vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus. Hij stichtte de stad rond 200 voor Christus. Later, nadat de Romeinen uit Groot-Brittanië zijn verdwenen, werd het tegenwoordige Newcastle aan het koninkrijk van Northumbia toegevoegd en ging het verder onder de naam Monkchester. De stad werd in 1080 na Chr. volledig vernietigd na een conflict.

Keizer Hadrianus
Robert Curthouse, zoon van Willem de Veroveraar, bouwde een houten kasteel op een strategisch goed gelegen plaats. Sindsdien heet de stad “New Castle”. Pas later werd dit samengevoegd.

In de 16de eeuw kreeg Newcastle een monopolie op de handel in steenkool. Dat betekent dat Newcastle vanaf dat moment daar de meeste macht in had. De stad leefde vooral van de steenkooleconomie en was in volle bloei. Newcastle koos tijdens de Engelse Burgeroorlog de kant van de koning. De stad werd bestormd door de republieken Cromwell. In de 18de eeuw was Newcastle, na Londen, Oxford en Cambridge het grootste drukkerijcentrum van Engeland. De stad werd ook de grootste glasproducent ter wereld.
In de 20ste eeuw kreeg Newcastle te maken met een zware crisis. Dit had als gevolg dat er veel industrieën op instorten stonden. Dit betekende dat de stad zich steeds meer en meer op kantoorwerk en dergelijke ging richten. Dit heeft er tegelijkertijd voor gezorgd dat Newcastle steeds grauwer werd. Echter, tegenwoordig is het stadsbestuur van Newcastle erop gericht dat de stad weer een moderne en aantrekkelijke city wordt.


BEVOLKING

Newcastle heeft 266.589 (in 2003)inwoners zonder de omringende gebieden meegerekend. Maar als je de gemeenten Noord-Tyneside, Zuid-Tyneside en Gateshead wel meetelt, kom je op een inwonersaantal van bijna 800.000. Volgens een onderzoek van de Britse regering is de bevolking gemiddeld 37 jaar en 8 maanden oud. Daarmee is de gemiddelde inwoner van Newcastle jonger dan de gemiddelde Engelsman (38 jaar en 6 maanden). Veel mensen uit Newcastle hebben Ierse of Schotse voorouders. Achternamen zoals Armstrong, Charlton, Elliot, Johnstone, Kerr, Hall en Nixon komen dan ook veel voor.

Hieronder nog enkele cijfers over de inwoners van Newcastle:

TAAL EN DIALECT
Het dialect van Newcastle wordt ook wel Geordie genoemd, en bevat een grote woordenschat die in andere delen van het Verenigd Koninkrijk niet worden gebruikt. De oorsprong van dit dialect ligt bij de Angelsaksische huurlingen en is een voorloper van het moderne Engels.
Toch is het Geordie één van de weinige dialecten die de afgelopen jaren niet is veranderd. Veel woorden worden dan ook alleen in Newcastle en omringende gebieden gebruikt.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Newcastle kent vele bezienswaardigheden. Hieronder daarom een kleine greep.
METRO CENTRE
Newcastle kent ’s werelds grootste winkelcentrum: MetroCentre. Het ligt net buiten het centrum bij de stad Dunston, gelegen in Gateshead en in de buurt de Tyne. MetroCentre kent ongeveer 300 winkels, dus als je hier niet slaagt, slaag je nergens. Het winkelcentrum neemt een gebied van 170.000 km² in beslag. Ook is het een prima plek om te eten, er zijn namelijk ruim 50 restaurants.


MILLENIUM BRIDGE
De Millenium Bridge is een moderne brug over de rivier de Tyne, die zeer geschikt is voor voetgangers en fietsers. De brug ging in september 2001 open voor publiek, maar dat was eigenlijk later dan gepland. De brug had namelijk, de naam zegt het al, voor het jaar 2000 geopend moeten zijn, al is er geen Geordie (naam voor iemand die uit Newcastle komt) die daar nog over klaagt. De brug is ook bijzonder omdat hij elke avond in een andere kleur verandert. Andere bekende gebouwen die in de buurt van deze brug zitten, zijn The Baltic Turnmills (museum) en The Sage (concertgebouw).


SAINT NICHOLAS CATHEDRAL

De Saint Nicholas Cathedral (Nederlands: Sint Nicolaas kathedraal) is een erg grote kerk die in 1091 gebouwd is, maar door brand in 1216 voor een groot gedeelte verwoest is. In 1359 werd daarom een nieuwe kerk op dezelfde plek gebouwd. Ook deze kerk is niet onbeschadigd gebleven toen in 1640 de Schotten binnenvielen en een enorme ravage aanrichtten. In 1862 kreeg de kerk de status van kathedraal. Een kerk kreeg deze status toen er een bisschop kwam wonen. Voor deze ceremonie kwam Victoria, de toenmalige koningin van Engeland, naar Newcastle.


ST. JAMES’ PARK

Het St. James’s Park is de thuishaven van voetbalclub Newcastle United FC. Er kunnen in dit stadion momenteel 52.387 mensen in, en elke wedstrijd is uitverkocht. Er zijn plannen om het stadion te vergroten, zodat er ongeveer 60.000 bezoekers naar de thuiswedstrijden van Newcastle United kunnen. Het stadion bestaat al sinds 1880, maar Newcastle bespeelt het stadion pas sinds 1892.

THE SAGE GATESHEAD
The Sage Gateshead is een modern concertgebouw, gelegen naast de Millenium Bridge. Het gebouw is slechts 5 jaar geleden geopend. De kosten waren niet minder dan €100.000.000. Het gebouw zorgt er mede voor dat Newcastle weer een beetje aanzien krijgt als een moderne stad i.p.v. een saaie industriële stad. The Sage Gateshead is één van de voorbeelden van moderne architectuur. Het bestaat voornamelijk uit glooiend glas en roestvrij staal. Het gebouw bestaat uit drie zalen, waarvan één kleine oefenzaal. In de andere zalen kunnen respectievelijk 1700 en 400 mensen.

GRAINGER MARKET
Dit is een overdekte markt dat zich in een historisch, 19e eeuws pand bevindt. Het is net alsof je een reis terug in de tijd maakt. Ook zit er de kleinste vestiging van Marks&Spencer, een winkel die uit niet meer dan 5 winkelrekken bestaat. Voor de rest is er ook nog een kleine winkel waar je jezelf tegen een klein bedrag kunt laten wegen, waarna je een handgeschreven briefje met je gewicht mee krijgt.

GREY STREET
Deze straat is in 2002 door luisteraars van BBC Radio 4 uitgeroepen tot de mooiste straat van Groot-Brittanië. Ze is vooral bekend vanwege haar Gregoriaanse architectuur, aangelegd in 1830. Er staat ook een theater in deze langzaam omhoog lopende straat: Theater Royale.


THE BALTIC

Dit museum, gevestigd in een oude gerenoveerde fabriek, staat vooral bekend vanwege haar moderne kunst. Het ligt aan de Millenium Bridge aan de rivier de Tyne. De kosten worden geschat op ongeveer €60.000.000,-. In dit museum worden vaak nieuwe tentoonstellingen gehouden. Vanaf de bovenste verdieping, waar ook een restaurant zit, is het uitzicht over de Tyne geweldig. De toegang is, net als in de meeste musea in Groot-Brittanië, gratis.

THE CASTLE KEEP
Een kasteel in het centrum van Newcastle, in de buurt van de rivier de Tyne. The Castle Keep is tussen 1168 en 1178 gebouwd in opdracht van Koning Henry II. Het kasteel staat op de plek waar vroeger ook een kasteel stond. Dit kasteel was bij de bouw aan het eind van de 11e eeuw het New Castle upon Tyne.
Inderdaad, aan dit kasteel heeft Newcastle haar naam dus te danken. Aan de overkant staat een ander historisch pand: Blackgate. Er rijdt een trein dwars door Castle Keep en Blackgate.

TYNE BRIDGE
De Tyne Bridge is 1 van de 7 bruggen over de rivier de Tyne. Hij is ruim 80 jaar geleden geopend door de toenmalige koning George de Vijfde. De lengte van de brug is zo’n 389 meter. De Tyne Bridge is groen van kleur die als stalen constructie de Tyne overspant.

WEER EN KLIMAAT
GEMIDDELD KLIMAAT IN NEWCASTLE
Newcastle kent een gematigd klimaat, wat het met name te danken heeft aan de warme golfstroom die van de Noord-Atlantische Zeestroom afkomstig is. De stad ligt aan de regenschaduwzijde van de bergketen Pennines. Hierdoor regent het niet vaak in Newcastle.

Eigenlijk is het klimaat in Newcastle goed te vergelijken met dat van Nederland. De zomers zijn er meestal zonnig en warm, maar in de winter is het een stuk kouder en kan er zelfs sneeuwvallen. De maanden juli en augustus zijn met een gemiddelde temperatuur van rond de 20°C over het algemeen het warmst. Januari en februari zijn de koudste maanden met een gemiddelde temperatuur van onder het vriespunt.

Oftewel: als je lekker door Newcastle wilt slenteren met de zon op je kop, kun je het beste in de zomer gaan.

NEWCASTLE AIRPORT
Newcastle heeft een vliegveld dat ongeveer 11 km ten noordwesten van het centrum ligt. Het is niet het grootste vliegveld; alleen al in Verenigd Koninkrijk zijn er 9 airports die groter zijn. Newcastle airport is voor 51% in het bezit van 7 autoriteiten. Dit zijn de provincie Durham, Gateshead MBC, Newcastle, North Tyneside, Provincie Northumberland, South Tyneside en Sunderland. De overige 49% zijn in het bezit van Luchthaven Kopenhagen.
In 2006 vertrokken ongeveer 5,43 miljoen passagiers van de airport van Newcastle naar hun bestemming. Het is dan ook de snelst groeiende luchthaven van Engeland.
GESCHIEDENIS VAN DE AIRPORT
74 jaar geleden, op 26 juli 1935, was het de toenmalige Minister van Luchtvaart die het vliegveld opende. De bouwkosten bedroegen niet meer dan £35.000 (€37695.21). Jim Denver, oud-piloot, werd benoemd tot luchthavendirecteur van het vliegveld. Onder zijn leiding reisden ongeveer 5000 mensen per jaar naar bestemmingen als Jersey (Groot-Brittanë) en Isle of Wight (Engeland). Doordat Britten steeds vaker in het buitenland op vakantie gingen, steeg het passagiersaantal vanaf de jaren ’60 enorm.
Er werden daarom ook enkele nieuwe toevoegingen gemaakt die ervoor zorgden dat er zo veel mogelijk vliegtuigen konden stijgen en landen. Deze toevoegingen werden geopend door Harold Winson, de toenmalige premier van Engeland.

UITBREIDINGEN VAN DE LAATSTE JAREN
Toen de luchthaven in de jaren ’70 een passagiersaantal van 1 miljoen bereikte, kreeg het de status Categorie B. Dit betekent dat het een internationale airport is geworden. Het vliegveld werd in 2000 uitgebreid met betere check-in, catering en tax-free (belastingvrije) winkels. De kosten hiervoor bedragen zo’n £27.000.000, oftewel ruim €29.000.000. Deze uitbreidingen werden in gebruik genomen na de opening door premier Tony Blair.
Het was niet de laatste uitbreiding van de vlieghaven. In augustus 2004 kreeg Newcastle Airport een nieuwe vertrekterminal, die bestond uit 3000 m² met winkels en cafés. Ook kwamen er 1200 stoelen in de wachtruimte.

TOEKOMSTPLANNEN
Luchthaven Newcastle heeft een Algemeen Plan opgesteld met ontwikkelingsvoorstellen tot 2016. Deze bestaan uit een nieuwe parkeergarage, een nieuw hotel met 187 kamers en de uitbreiding van de vrachtfaciliteiten in het zuiden van de luchthaven. Er wordt ook gekeken naar de haalbaarheid van:
• Uitbreiding van de baan in het oosten.
• Het omzetten van de kruising met de A696 in een ongelijkvloerse kruising om de verwachte toestroom van het verkeer op te vangen.
Inmiddels heeft Newcastle ook een vernieuwde verkeerstoren gebouwd tussen mei 2006 en oktober 2007. De oude toren stamde namelijk uit 1966. De kosten: £8.200.000,- oftewel ruim €8.800.000. Met name door de nog geldende vliegtax is een retour Amsterdam-Newcastle overigens niet goedkoop.


NEWCASTLE UNITED F.C.

Newcastle United is een opgericht in 1881. Toen heette het nog Stanley, een jaar later werd dit veranderd in Newcastle East End en sinds 1892 heet het pas zoals men het nu ook noemt:
Newcastle United. Sinds dat jaar speelt Newcastle United haar thuiswedstrijden in het St. James Park.

De kleuren van het shirt waarin Newcastle United haar thuiswedstrijden speelt (zwart-wit), brengen volgens de supporters van de club geluk. De kleur van het uitshirt is lichtblauw. United heeft al sinds ongeveer 1900 rivaliteit opgebouwd met het nabij gelegen Sunderland. De wedstrijden die de 2 tegen elkaar spelen worden dan ook de “Tyne-Wear” genoemd, omdat beide clubs officieel in Newcastle upon Tyne (de officiële naam van Newcastle) liggen. Andere rivaliderende clubs zijn Manchester United, Middlesbrough en Liverpool.

Newcastle heeft door de jaren heen niet eens zo veel prijzen gewonnen. De eerste prijzen waren echter aan het begin van de 20e eeuw, toen het 3 maal de Premier League (de Eredivisie van Engeland) won. In die tijd bereikte Newcastle ook maar liefst 5 maal de finale van het FA Cup-toernooi, maar ze wist hem slechts 1 keer te winnen. De laatste keer dat Newcastle United de nationale competitie won was ongeveer 82 jaar geleden (1927) toen ze nog éénmaal de Premier League wonnen. Daarna wonnen ze alleen nog 5 maal de FA-Cup, waarvan in 1955 de laatste keer was.

In 1992 ging het steeds slechter met Newcastle United en dreigde ze te degraderen naar de 3e divisie nadat ze eerst gedegradeerd waren naar de 2e divisie. In februari 1992 werd daarom de nieuwe manager Kevin Keegan aangesteld. Onder zijn leiding promoveerde Newcastle in 1993 weer terug naar de Premier League.

Vandaag de dag speelt Newcastle nog altijd in de Premier League en speelt het vooral in de top van de competitie. Desondanks hebben ze titel de laatste jaren nog niet gewonnen.

Alan Shearer
De bekendste speler van Newcastle is ongetwijfeld Alan Shearer. Hij speelt al sinds 1996 voor de club, nadat hij voor ongeveer 15.000.000 dollar (€11.105.355,-)weg mocht van Blackburn Rovers.

AFSLUITING
Dit is het einde van het werkstuk. Ik vond het erg leuk om er aan te werken, omdat ik op deze manier al heel wat te weten ben gekomen over Newcastle. Bedankt voor het lezen.



REACTIES

L.

L.

ik moest een spreekbeurt houden over Newcastle en ik vind dit echt handig. ik zat uren te zoeken naar bezienswaardigheden en hier staat het in 1 regel en verwerkt in een paar regels. ik geef de maker een 10

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.