Napoleon Bonaparte

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1323 woorden
  • 31 mei 2005
  • 261 keer beoordeeld
Cijfer 6
261 keer beoordeeld

Infobronnen:

http://home.casema.nl/vandriel/Documenten/1810%20Keizer%20Napoleon%20Bonaparte.htm . http://www.napoleonbonaparte.nl/html/keesreinier.htm . www.scholieren.com
http ://werkstuk.freddoweb.nl/napoleon/napoleon.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

Inhoud

Hoofdstuk1-inleiding
Hoofdstuk2-wie is Napoleon Bonaparte
Hoofdstuk3-veldsag in Italië Hoofdstuk4-expeditie naar Egypte
Hoofdstuk5-van consul tot keizer
Hoofdstuk6-veldtocht in rusland
Hoofdstuk7-de slag bij waterloo. Hoofstuk8-nawoord

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over Napoleon omdat, ik het een interessant onderwerp vind. En twee ik wil iets meer weten over Napoleon. Ik twijfelde eerst of ik het over deze twee onderwerpen zou houden over Napoleon of over de graaf van Monte Cristo kiezen maar over de graaf van Monte Cristo was niet zo veel informatie over dus had ik het maar over Napoleon gehouden. En ik heb voor mijn werkstuk veel onderwerpen gekozen.

De jeugd van Napoleon

Napoleon Bonaparte (Napoleone is eigenlijk zijn echte naam maar hij heeft het verandert in Napoleon) is geboren in Ajaccio op het eiland Corsica in het jaar 1769. Toen hij werd geboren was zij vader 23 jaar en zijn moeder 19 jaar. Hij werd gedoopt met Italische stijl. Hij was het 4 kind van de 11 van zijn moeder. Hij werd in een arm gezin groot gebracht. En ouders heette Carlo Buonaparte en Letitia Romolino zijn ouders sloten zich aan op de Franse regering. Hij kreeg een militaire opleiding in Brienn, en hij kreeg de bijnaam de kleine korporaal. Napoleon was een buitengewone leerling hij was goed wiskunde in geschiedenis en in aardrijkskunde, hij had ook nog een goed erg geheugen. De wiskundeleraar vond dat hij de meest intelligente leerling was die hij ooit had gehad
nog tijdens de opleiding stierf Napoleons vader. Napoleon slaagde op zestienjarige leeftijd ondanks zijn zware last en hij verliet de school als tweede luitenant. Hij kreeg een aanstelling bij het regiment in Valence
Maar naar een jaar kreeg hij verlof maar het duurder langer dan geplant was, omdat hij ziek was geworden.

VELDSLAG IN ITALIE

De expeditie naar Italië, waarvoor hij het plan de campagne ontworpen had en waarvan hem in maart 1796 de leiding werd opgedragen, vormde de start van zijn onstuitbare carrière. Nadat zijn troepen stormenderhand de brug over de Adda bij Lodi genomen hadden en de Oostenrijkers de terugtocht hadden aanvaard, hield hij op 15 mei 1796 als triomfator in grootse stijl zijn intocht in Milaan. Hier begon zijn Caesarendroom Europa te beheersen zoals eens de Romeinse keizers en in hun kielzog Karel de Grote hadden gedaan. Zijn plan om naar Wenen door te stoten, mislukte door krachtige tegenstand van het herstelde Oostenrijkse leger. te Rome gaf Napoleon in dec. 1797 een motief ook daar in te grijpen: op 10 febr. 1798 trok een Frans leger de stad binnen. Paus Pius VI werd als wereldlijk soeverein afgezet, gearresteerd en naar Frankrijk gedeporteerd, waar hij spoedig overleed. Rome werd de hoofdstad van de romeinse republiek.

EXPEDITIE IN EGYPTE

Na de overwinning in Italië ging hij meteen door met Egypte. Want hij wilde ook gebieden in het oosten hebben. De regering wilde eigenlijk dat hij oorlog voerde met Engeland, maar Napoleon zei dat de Engelsen het best bestreden konden worden door de Engelse handel in het oosten te blokkeren. Hij kreeg gelijk en trok via Malta Egypte binnen. Al snel veroverde hij Egypte maar Engeland won een paar dagen later een gevecht op zee en had daardoor de macht Middellandse Zee gebied waardoor Napoleons leger vast zat in Egypte. Ook Oostenrijk, Turkije, Rusland en Napels gingen tegen de oorlog van de Fransen en hierdoor verloor frankrijk al zijn bezittingen in Italië, op Genua na.

CONSUL VOOR HET LEVEN

Maar toen Napoleon hoorde wat er allemaal met Frankrijk gebeurde ontsnapte hij uit Egypte en trok naar Parijs. Napoleon kreeg toen het steun van de volk. Dit was het begin van een nieuw tijdperk en er kwam een nieuwe grondwet wat inhield dat er drie mannen, die ze consuls noemden, de macht kregen. De naam voor deze regering was het Consulaat. Op 15 augustus van datzelfde jaar sloot Napoleon een overeenkomst met paus Pius de 7e de vertegenwoordiger van de katholieke kerk. Dit maakte napoleon immers populair Het volk bepaalde dat hij consul voor het leven zou worden, en door middel van een nieuwe grondwet, waarin bepaald werd dat hij zelf verdragen mocht sluiten en zelf rechterlijke beslissingen ongeldig mocht verklaren, verstevigde hij zijn machtspositie. Napoleon werd alleenheerser over Frankrijk. Frankrijk was een dictatuur geworden. Maar hij wou meer dan een consul voor het leven. en hij liet zich door de senaat tot \\\"Keizer der Fransen\\\" uitroepen. Door een volksstemming gebeurde dit dan ook. Op 2 december 1804 kroonde Napoleon zichzelf in aanwezigheid van Paus Pius VII in de Notre-Dame tot Keizer. Later werd hij door deze zelfde paus na zijn aanvallen op pauselijke staten in de kerkelijke ban gedaan.

VELDTOCHT IN RUSLAND

Op 31 december 1810 liet Rusland weten geen bondgenoot meer te willen zijn van Frankrijk. Napoleon was het hier niet mee eens, en trok naar Rusland, hij had namelijk het plan om heel Europa te veroveren. In 1812 maakten Frankrijk en Rusland zich dan ook klaar voor de Oorlog. Napoleon maakte een groot leger van wel 500.000 mannen, van verschillende nationaliteiten namelijk: Italianen, Polen, Zwitsers, Hollanders, Duitsers en Spanjaarden. Het leger werd het \\\"Grande Armee\\\" genoemd. Toen de Russen zagen hoe groot het leger van Napoleon was, gingen ze terug Rusland in. Op hun terugweg vernielden de Russen alles wat maar bruikbaar zou kunnen zijn voor Napoleon en zijn leger. Ze vergiftigden zelfs de waterputten. In het leger van napoleon braken veel besmettelijke ziektes uit. Op 15 augustus bereikte napoleon de stad Dnjepr. Maar omdat de russen steeds terug trokken gingen eer veel mannen dood van het leger. Toen ze rusland bereken was meer dan de helft al dood. De russen staken ook hun eigen huizen in de fik want dan konden ze geen eten ervan halen. Dus ze trokken maar terug op 18 oktober 1812. Toen ze op 18 december de grens bereken waren er nog maar 18.000 soldaten over. De mensen begonnen de vertrouwen in Napoleon te verliezen.

Napoleon keerde terug naar Frankrijk om een nieuw leger te vormen, want zijn tegenstanders zagen dat Napoleon nu erg kwetsbaar was. Zij probeerden Napoleon tot val te brengen. Toch wist Napoleon nog een leger van ongeveer 300.000 manschappen bij elkaar te krijgen om zich te verdedigen. Napoleon werd op 6 april 1814 werd napoleon van de troon geduwd, en werd hij verbannen naar Elba. Tien maanden na de verbanning naar Elba ontsnapte Napoleon en ging terug naar Parijs. Napoleon kreeg de steun van het volk omdat die niet tevreden waren met Lodewijk de 18e Lodewijk gaf nog wel opdracht om Napoleon te arresteren, maar het volk en het leger nam het op voor Napoleon, en Lodewijk vluchtte.

DE SLAG BIJ WATERLOO

Op 6 juni begint napoleon zijn strijd tegen Pruisen bij lighny.

Het succes voor Napoleon is niet definitief, maar het leger van de Pruisen moet zich terugtrekken, wat ze doen in de richting van de Engelsen, naar het noorden, in plaats van naar zijn reserves in het oosten. De fransen en de Engelsen troffen elkaar bij waterloo. Er werden meerdere keeren aangevallen door napoleon. Maar toen de Engelsen en Pruisen samen gingen werken verloor Napoleon op 18 juni 1815 de slag om Waterloo. Doordat het leger van napoleon dapper door bleef vechten kom napoleon ontsnappen. Hij vluchtten naar de havenstad Rochefort en wilden daarvan naar Amerika. De haven werd door de Engelsen geblokkeerd, dus Napoleon kon niets anders doen dan zich overgeven. Op 22 juni 1815 moest napoleon voor de 2e keer afstand doen van de troon. De Engelsen verbannen hem naar het eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan, waar Napoleon zijn laatste jaren doorbracht met tuinieren en het schrijven van zijn herinneringen. 8 mei 1821 sterft napoleon bonaparte op sint Helena hij was toen 51 jaar.

Nawoord

Ik vond het een leuk werkstuk ik weet nu veel meer over napoleon! Ik vond het ook een interessante onderwerp maar de veldtocht naar Italië vond ik wel moeilijk om informatie te zoeken

REACTIES

H.

H.

het was een goed stuk alleen hoe lang duurt het als je het verteld

17 jaar geleden

F.

F.

ik vond het een goed werkstuk om informatie over te vinden duss thx

15 jaar geleden

L.

L.

Dit is echt geen groep 8 niveau!!!! moet je al die moeilijke woorden zien!!!!

14 jaar geleden

Y.

Y.

egt ty ik kreeg 10 voor me werkstuk XD!

14 jaar geleden

I.

I.

jaa ik doe ook werkstuk over napoleon

maar ik kan nii veel vinden dustnx hier kan ik wel iets mee
een beetje verkorten in eigen worden zetten en hupsla klaar

14 jaar geleden

H.

H.

een jongen uit mn klas had een tien gehaald voor napoleon maar dat was echt iets heel anders (ook makkelijken verteld ) dan dit. dus wie spreekt de waarheid?

13 jaar geleden

R.

R.

WOOOOOOOOOOO EINDELYK IETS

13 jaar geleden

L.

L.

EINDELIJK!!!!!!! NA AL DIE JAREN!

13 jaar geleden

D.

D.

ikdoe mijn werkstuk ook over napoleon je veel invormatie en bedankt ik zal je een 10+voorgeven als dat kon

13 jaar geleden

O.

O.

hier kan ik iets mee ik heb overal gezocht maar kon amper dingen vinden waar je iets aan hebt maar hier heb ik egt hyper veel aan

12 jaar geleden

A.

A.

welk cijfer had je?

12 jaar geleden

A.

A.

wel leuk en goed alleen wij moete met geschiedenis vrage make en die staan hier niet in dus dan heb je niet egt veel

12 jaar geleden

A.

A.

echt vet gaaf man ik heb al zo veel bronnen bekeken en nog nooit zoveel info gevonden egt bedankt sgat
ik heb heel google een paar uur bekeken over napoleon zelfs wikipedia heeft niet zoveel info

12 jaar geleden

D.

D.

dit is heel makkelijk om iets te zoeken ja.
en je hebt veel info

12 jaar geleden

B.

B.

ik hoop dat ik een tien krijg voor mijn werkstuk!

12 jaar geleden

U.

U.

vooral handig voor geschiedenis en ik maak er een werkstuk over! echt suuuuuuuuuuuuuper deze site!! :)

12 jaar geleden

S.

S.

ik kreeg een 4

9 jaar geleden

S.

S.

Beetje letten op spelfouten en vergeet geen komma's te zetten. Typ, als je je werkstuk op word maakt, eens voor de grap Ctrl F in, met het woordje 'maar'. Deze gebruik je namelijk veel. Het is apart dat je soms lastige woorden gebruikt, en dan weer een stuk lager niveau. Verder leer je er wel echt wat van, je gebruikt goede informatie.

9 jaar geleden

W.

W.

ik vind deze werkstuk slecht

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.