Inhoudsopgave
Inhoudsopgave:
- Inleiding
- Hoe is de Korea-oorlog ontstaan?
- Hoe reageerde de VS/VN op het binnenvallen van Noord-Korea in Zuid-Korea?
- Waarom hielp de Sovjet-Unie Noord-Korea en Amerika Zuid-Korea en wat voor gevolgen had dit voor Korea en andere landen?
- Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de Korea en Vietnam oorlog?
- Op welke manier werd er gevochten?
- Wat heeft de Trumanleer te maken met de Korea-oorlog?
- Wat zijn de verschillen tussen Noord- en Zuid-Korea nu?
- Zal Korea net als Vietnam ooit weer herenigd worden?(Hoofdvraag)
- Conclusie
- Nawoord
- Bronnen
- Extra foto’s (gemaakt door Cliff z’n opa in Korea)
Inleiding
Inleiding:
Dit verslag gaat over de Korea-oorlog. wij hebben de Korea-oorlog gekozen omdat ik (Cliff) er al wat vanaf wist en ook interessant vind en Niels meer van het onderwerp wou weten.
In dit verslag ga we kijken hoe de oorlog is ontstaan. En oorlog van twee kanten bekijken. En we gaan naar de verschillen kijken die er nu nog tussen Noord- en Zuid-Korea zijn.
Hoe is de Korea-oorlog ontstaan?
De oorsprong van het conflict in Korea ontstond lang voor de eigenlijke oorlog uitbrak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Korea bezet door Japan. In die tijd splitsten het noorden en het zuiden van Korea. Deze splitsing was bij de 38e breedtegraad. In 1945 besloten de Amerikaanse en Russische troepen de Japanners uit Korea te verdrijven. Er werd besloten dat de Russen het Noordelijke deel van Korea zouden krijgen en de VS het Zuiden. De VS en de Sovjet-Unie hadden tijdelijk de macht. Korea bleef hetzelfde, want de VS en de Sovjet-Unie werden het niet eens over een nationale regering. De VS haalde de Verenigde Naties erbij. De meerderheid van de VN was er voor om verkiezingen in Korea te houden en het land te verenigen. Alleen wilden de Russen dit niet. Zij vonden dat er beslist moest worden door de vier grote leiders (VS, Groot-Brittanië, China en de Sovjet-Unie). De sfeer tussen Amerika en Rusland was al gespannen maar door deze onenigheid werd dat nog erger. Uiteindelijk werden er alleen in Zuid-Korea verkiezingen gehouden. Na deze verkiezingen kwam er in Zuid-Korea een Koreaanse Republiek onder leiding van president Syngman Rhee. Syngman Rhee werd al snel een dictator. En de pogingen die werden gedaan om hem te vervangen voor een democratische president mislukten allemaal. In het Noorden werd de macht overgegeven aan de Koreaanse Volksrepubliek. Kim il Sung werd leider van deze nieuwe regering. Allebei werden gesteund door een van de grote leiders. Er kwamen gevechten langs de grens. De Amerikanen waren vastberaden dat er geen rechtstreekse oorlog zou komen, maar ondertussen ging Kim il Sung in het geheim naar Moskou om toestemming te vragen aan Stalin om Zuid-Korea aan te vallen. Stalin dacht dat de Sovjet-Unie en China samen zo sterk waren dat de VS niet in zou grijpen. Stalin gaf Kim il Sung in april 1950 toestemming om Zuid-Korea aan te vallen. In 1950 viel Noord-Korea dus Zuid-Korea binnen. Dit was het begin van de Korea-Oorlog.
Hoe reageerde de Verenigde Staten en de Verenigde Naties op het binnenvallen van Noord-Korea in Zuid-Korea?
Zuid-Korea had het binnenvallen van Noord-Korea op 25 juni 1950 niet verwacht. Een assistent minister van Buitenlandse Zaken van Amerika verteld: “Toen Zuid-Korea werd aangevallen, besefte iedereen dat er wat moest gebeuren. Wat er moest gebeuren en hoe ver we moesten gaan, wisten we niet. We hadden geen plannen liggen voor een situatie dat Noord-Korea een oorlog zou beginnen met Zuid-Korea.” Deze inval kwam dus totaal onverwacht. Noord-Korea wilde door deze aanval Zuid-Korea van de kaart halen voordat ze ook maar iets konden doen. Korea wilde dus het land herenigen. Alle tanks en andere wapens die Noord-Korea gebruikte waren gemaakt door de Russen. De aanval werd dan ook geleid door Russische adviseurs. Op de eerste dag van de invasie waren de Noord-Koreanen nog maar 10 km van Seoel af. En na 4 dagen was Seoel zelf ook al veroverd. Zuid-Korea had veel minder strijdkrachten, die ook nog eens ongeoefend waren. Ze konden dus weinig doen met hun oude Japanse geweren. Maar er kwam hulp aan. Er kwam een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Want Korea mocht absoluut niet communistisch worden. De VS vroeg dus ook de hulp van de VN. Er werd eerst geëist dat Noord-Korea zijn troepen terugtrok, maar Noord-Korea deed dit niet. Ondertussen was de Amerikaanse president Truman bezig om troepen naar Korea te sturen. Ook riep Truman alle landen van de VN op om Zuid-Korea te steunen. Maar het sturen van troepen kostte tijd. Uiteindelijk stuurden 16 landen troepen naar Zuid-Korea.
Toen Nederland het verzoek van de VN kreeg om troepen te sturen, wilden ze eigenlijk liever geen troepen sturen. Dat kwam omdat de Tweede Wereldoorlog en de oorlog met Indonesië net achter de rug was. De mensen in Nederland waren dus bezig met de wederopbouw. De VS dreigde om de Marshallhulp te verminderen in Nederland als Nederland niet meer geld aan militairen uitgaf. Uiteindelijk zond Nederland vrijwilligers. En na een tijdje ook wat militairen.
Waarom hielp de Sovjet-Unie Noord-Korea en Amerika Zuid-Korea en wat voor gevolgen had dit voor Korea en andere landen?
Noord-Korea had hulp van Chinese vrijwilligers en van de Sovjet-Unie en Zuid-Korea kreeg hulp van de VS en de VN. De Sovjet-Unie bezette Noord-Korea want zij wilde dat Korea ook communistisch werd. De Sovjet-Unie vond dat het communisme de beste regeringsvorm was. Ze vonden dat het westen de baas speelde en dat het kapitalisme bestreden moest worden. Communistisch betekent een economisch systeem waarbij de regering bepaalt wat en hoeveel er geproduceerd moet worden. De VS vond dat een democratie de beste regeringsvorm was. En de VS vond juist dat de mensen onderdrukt werden door het communisme, en dat het communisme bestreden moest worden. De Verenigde Naties wilde dat Korea kapitalistisch werd. Kapitalistisch betekent dat er een economie is van vraag en aanbod. De VN was bang dat het ene land na het andere land communistisch zou worden. De Zuid Koreanen stonden op het punt te verliezen. Daardoor gingen de Amerikanen en de VN zich ermee bemoeien. Als er in de VN ooit een oorlog zou uitbreken weet de VS ook zeker dat Zuid-Korea altijd aan hun kant zal staan. Ook kwam het goed over voor de andere landen want voor hun kwam het over alsof Amerika zomaar een klein landje hielp zonder er zelf belang bij te hebben. De Korea Oorlog leidde tot economisch en politiek herstel van Japan. Want de Japanse industrie bloeide weer op doordat zij oorlogsgoederen kon leveren aan de VN. Op politiek gebied veranderde Japan van meest gehate vijand van Amerika tot een waardevolle bondgenoot. De oorlog had ook invloed op Amerika zelf. Er waren 34.000 Amerikanen dood gegaan door de oorlog. En de oorlog heeft de VS 320 miljard dollar gekost. Er is tot nu toe nog steeds geen vrede tussen Noord en Zuid-Korea.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden