1. DE PEST OVER HET ALGEMEEN
1.1)Inleiding: De pest De pest is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, vroeger ook wel Pasteurella pestis genoemd. De pest is reeds voor het begin van onze jaartelling beschreven. William H. McNeill bewees in zijn boek ‘De pest in de geschiedenis’ aan de hand van de bijbel en oude geschriften dat men reeds in de oudheid vertrouwd was met epidemieën. Zo zou bijvoorbeeld één van de beruchte 10 plagen in Egypte als volgt omschreven zijn: ‘er kwamen bij mens en dier zweren die als puisten uitbraken’. Ook heerste er een epidemie bij de Filistijnen als straf voor het feit dat zij de Ark hadden buitgemaakt. Dit zijn 2 voorbeelden waaruit blijkt dat de schrijvers van het oude testament volkomen vertrouwd waren met het plotselinge optreden van dodelijke ziekten. Men beschouwde dergelijke epidemieën als straf van God. Moderne vertalers hebben regelmatig de term ‘builenpest’ gebruikt, maar volgens William H. McNeill wijst niets er op dat het in de oudheid steeds om de pest ging. Alle bekende beschavingsziektes, zoals mazelen, pokken, griep, tyfus en dysenterie, kunnen zo’n plotselinge sterfte hebben veroorzaakt. De pest breidde zich vroeger af en toe epidemisch over de gehele wereld uit. Bij een epidemie in het midden van de 14de eeuw kwam een vierde deel van de Europese bevolking om. Tegenwoordig komt de pest nog endemisch (inheems, een ziekte die slechts voorkomt in een bepaald gebied) voor in China, India en verscheidene landen van Oost- en Zuidoost-Azië, van Afrika en Zuid-Amerika.
1.2)Grootste voortzetters van de pest Pest is eigenlijk vooral een ziekte van knaagdieren. In sommige landen (het westen van de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Zuid-Afrika, Mantsjoerije) is de infectie zeer verspreid onder in het wild levende knaagdieren. Deze sylvatische pest kan de oorzaak zijn van pest bij de pest bij de mens. Het optreden van epidemieën bij de mens wordt steeds door de pest bij bepaalde soorten ratten voorafgegaan, waarbij de infectie voornamelijk door de ratten- of pestvlo (Xenopsylla cheopsis) wordt overgebracht. Indien door de pest nog maar weing ratten over zijn, infecteert de hongerige vlo ook de mens. Door het transport van ratten in schepen kan de pest worden verspreid.* * De informatie van deze bladzijde komt voornamelijk uit Elseviers medische encyclopedie
1.3)Symptomen en behandeling Infectie veroorzaakt bij de mens meestal builen- of bubonenpest. De builenpest komt in twee vormen voor: één die de bloedbaan infecteert, waardoor de builen en inwendige bloedingen optreden en die door aanraking verspreid werd, en een ander, kwaadaardiger type waarbij de longen geïnfecteerd worden. De laatstgenoemde soort verspreidt zich door infectie van de luchtwegen. Deze longpest komt vooral voor in koudere streken. De beide soorten tegelijk veroorzaakte het hoge sterftecijfer en de snelle besmetting. De ziekte is zelfs zo dodelijk dat er gevallen bekend zijn van artsen die besmet raakten aan het bed van een patiënt en nog voor hem stierven. Het voornaamste symptoom van de Zwarte Dood is een groep gezwellen ter grootte van een appel of een ei, meestal in de liezen en de oksels. Uit de gezwellen komen bloed en pus en daarna verschijnen er puisten en zwarte vlekken op de huid ten gevolge van inwendige bloedingen.* Zonder behandeling sterft 50 tot 80% der lijders na enkele dagen. Behandeling: In de eerste plaats moeten de patiënten geïsoleerd worden. De lijken werden in de middeleeuwen meestal verbrand om besmetting tegen te gaan. Het toedienen van antibiotica (streptomycine, tetracycline) kan de meeste gevallen van pest genezen. Vaccinatie tegen de pest is mogelijk; de vaccinatie is echter maar een paar maanden werkzaam. * ‘De waanzinnige veertiende eeuw’ Barbara Tuchman
2. DE PEST IN DE MIDDELEEUWEN
2.1) De verspreiding van de pest over de wereld De Zwarte Dood was de meest verwoestende epidemie in heel de geschiedenis, ze woedde in drie werelddelen en doodde miljoenen mensen. De Zwarte Dood liet diepe sporen na in het leven van de mensen uit de middeleeuwen. Hedendaagse statici schatten dat een derde van de wereld in de middeleeuwen aan de epidemie stierf. Tot in de 18de eeuw bleef de ziekte bestaan. Vroeger werd de Zwarte Dood aangeduid met de ‘pest’ of ‘de grote plaag’. In 1330 breidde deze besmettelijke ziekte zich vanuit de Gobi-woestijn uit en doodde duizende mensen in China en India. Ze verspreidde zich langs de handelsroutes van Centraal-Azië naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een onbekende geschiedenisschrijver beweert dat India geheel ontvolkt zou zijn: hele gebieden waren bedekt met dode lichamen en in andere gebieden was geen geen levend wezen overgebleven. Ook Mesopotamië, Syrië en Armenië waren bedolven onder de lijken en de Koerden zochten in wanhoop hun toevlucht in de bergen.
2.2) De verspreiding van de pest over Europa Italiaanse of Genuaanse schepen brachtten de pest naar Europa en verspreidden zo ongewild de ziekte via drukke handelsroutes rondom de Middellandse Zee. Een van de eerste bekend geworden gevallen van de pest in Europa deed zich voor in oktober 1347 in de haven van Messina op Sicilië, waar een vloot aanmeerde met aan boord zieken en stervenden. Toen de havenautoriteiten in de gaten kregen wat er aan boord aan de hand was, stuurden ze de vloot weg. Het was echter al te laat. Binnen een paar dagen had de besmettelijke ziekte zich verspreid over het eiland Sicilië en was ze overgewaaid naar het vasteland Italië. Vanuit Italië woekerde de plaag voort in heel Europa. In september 1348 bereikte de Zwarte Dood Engeland, richtte verwoestingen aan in Scandinavië en veegde een kleine Noordse nederzetting op een verafgelegen eiland bij Groenland van de kaart.
2.3) De gevolgen voor het sociale leven De verschrikkingen van de pest zijn beschreven door een Italiaanse schrijver die zijn 5 kinderen aan de ziekte verloren had. ‘Besmette mensen sterven bijna onmiddellijk. Er ontstaan builen op hun lichaam in oksels, hals en lies. Ze vallen om terwijl ze met je praten. Vaders verlaten hun kinderen, vrouwen hun mannen en de ene broer verlaat de andere; de ziekte lijkt zich te verspreiden door iemands adem en door iemands blik. Zo stierven vele mensen. Niemand wilde ze begraven, niet voor geld en ook niet uit vriendschap. Familieleden brachten hun doden naar sloten en lieten ze daarin achter zonder kerkdienst en zonder priester. Op vele plaatsen in Sienna werden grote kuilen gegraven die werden volgegooid met de lichamen van talloze doden. Mensen stierven bij honderden, dag en nacht,... Er stierven zoveel mensen dat men dacht dat het einde van de wereld was gekomen.’ Een broeder uit Sicilië schreef neer: ‘Magistraten en notarissen weigerden te komen om het testament van de stervenden op te maken, zelfs de priesters kwamen niet om hen de biecht af te nemen.’ De lijfarts van de paus noteerde hetzelfde: ‘Een vader bezocht zijn zoon niet en de zoon zijn vader niet. De naastenliefde was dood.’
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
Ik was blij met het zien van jouw werkstuk.
Ik zocht namelijk een antwoord over een vraag over de pest voor het vak ANW. Nergens kon ik het antwoord vinden, maar in de eerste paar zinnen van jouw werkstuk stond het antwoord op mijn vraag!
Groetjes,
Priscilla
23 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hoi joke
ik wil je even heel erg bedanken voor t online zetten van je werkstuk over de pest, want ik moet er ook een maken, voor anw, en kan bijna geen info vinden... maar door je werkstuk gaat t veel sneller! echt hartelijk bedankt! je hebt me hiermee heel erg geholpen!
X Leanne
23 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Goed werkstuk yoh maaaaaar ik had ff een vraagie in welek klas heb je dit werkstuk gemaakt en ingeleverd?
Kuzzzzz Eva
22 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Je hebt een goed werkstuk gemaakt maar op welke school zit/zat je
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hey joke!
bedankt voor je werkstuk, we hebben er veel aan, want we moeten een biografie over de pest in leveren. Weet jij misschien nog waar jij de info vandaan hebt? we moeten nl. bronnen weergeven. Alvast bedankt!!
groetjes lieke
22 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Bedankt hé!!!
22 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Hey Skat Alles Flex??
Met Mij wel....
Ik WOu effe Zo beleefd Zijn Om Je Een Mailtje Te Sturen Aiii
Ik Heb profijt Gehd van Je werkstuk
THNX!@!@!@!@!@!!!!!!¡¡¡¡¡¡¡
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
soms te veel moeilijke woorden waardoor de leraar niet geloofd dat ik het geschreven heb
maar verder is het een prima werkstuk
21 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
zalig goe ^^
heb ik veel aan gehad :D
16 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
goed
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
slecht een 3
7 jaar geleden
Antwoorden