Hoofdstuk 1, Xia-dynastie (21e - 16e eeuw v. Chr.) Sommige mensen zeggen dat de Xia-dynastie de eerste echte dynastie van China is geweest, maar de wetenschappers en geleerden zijn er vandaag de dag nog niet uit of dit ook echt het geval is. Er gaan verhalen dat rondom het prehistorische dorp Banpo het begin van het Chinese rijk is gelegd. Onder leiding van 1 van de eerste keizers uit de Xia-dynastie, keizer Huangdi (geregeerd van 2490 tot 2413 v. Chr.) , ook wel de Gele Keizer genaamd, zouden er fundamentele dingen voor de Chinese cultuur zijn aangelegd, het gaat dan om dingen als irrigatiesystemen en de rijstbouw. Keizer Huangdi zou met wapens gemaakt van Jade (een bleekgroen gesteente) andere volken uit het Chinese grondgebied hebben verdreven en hij zou, zo gaat het verhaal, de strijdwagen, de sloep en een voorloper van het kompas hebben ontworpen. En bovendien zouden onder leiding van deze belangrijkste keizer uit de Xia-dynastie de eerste Chinese kalenders opgesteld zijn, en zouden de Chinese schrifttekens, de twaalftonige toonladder en verschillende maten zijn ontwikkeld. Toch blijft het onzeker of dit allemaal waar is, want er is nooit enig wetenschappelijk bewijs gevonden dat al het voorgaande ook werkelijk is gebeurd.
Hoofdstuk 2, Shang-dynastie (16e - 11e eeuw v. Chr.) De Xia-dynastie werd opgevolgd door de Shang-dynastie, deze dynastie kwam tot ontwikkeling in de vlaktes van Noord-China. Onder de Shang werd China een soort aristocratische samenleving, waarin de familie aan de basis van alles stond. De Shang-dynastie die beheerste de kunst van het kweken van zijderupsen en van het spinnen en weven van zijde. Bovendien werd er onder de Shang-dynastie zeer goed brons geproduceerd, dat onder meer gebruikt werd om wapens, gereedschap, keukengerei en kunst mee te maken. Dit alles weten we aan de hand van bronzen schalen die uit die tijd gevonden zijn.
Hoofdstuk 3, Zhou-dynastie (11e eeuw - 221 v. Chr.) De Zhou-dynastie begon zijn heerschappij vanuit de provincies Shaanxi en Gansu, die wat Westelijker lagen dan de plaatsen vanwaar de Shang-dynastie was begonnen. De Zhou-keizers versloegen de Shang met grof geweld, onder het mom dat de Shang zijn corrupt en losbandig zou zijn en dat het zijn taken als keizer had verzaakt. De Zhou-dynastie nam wel enkele dingen over van de Shang, zoals het ontwikkelde systeem, waar door de Zhou nog enkele verbeteringen in aangebracht zouden worden. Om het uitgestrekte Chinese grondgebied te kunnen besturen introduceerde de Zhou een leenstelsel, de keizer leende dan allerlei stukken grond uit aan stamhoofden en vrome aristocraten. In ruil hiervoor moesten ze belastingen betalen en de keizers van de Zhou-dynastie bijstaan in tijden van oorlog. Op het gebied van godsdienst veranderde de Zhou enkele dingen t.o.v. de Shang, onder de Zhou was de hemel de meest vooraanstaande godheid. En de keizer was een tussenstation tussen hemel en aarde, en alleen de keizer kon offers brengen aan de goden. Het brengen van mensenoffers werd door de Zhou keizers verboden, evenals het raadplegen van orakels. Aan het einde van de 8e en het begin van de 7e eeuw v. Chr. vielen nomadische stammen China binnen en in 771 v. Chr verwoesten ze de hoofdstad en vermoorden ze de toenmalige keizer, de zoon van deze keizer regeerde verder als hoofd van de Oostelijke Zhou-dynastie. In 771 v. Chr begon de Periode van Lente en Herfst, in deze periode werd China bestuurd door de leenheren en de lager landadel, deze begonnen het land als hun eigendom te beschouwen en gingen het verkopen, verhandelen en er oorlogen om voeren. In de 6e eeuw v. Chr. viel China uiteen in vele kleine staatjes en begon er een Periode van Strijdende Staten. In deze periode streden de vele staten veel met elkaar en ontstonden er nieuwe sociale klassen en groeperingen. Ook waren er in de laatste jaren van heerschappij van de Zhou-dynastie vele verschillende filosofische stromingen, o.a. het Tatoïsme en het Confusianisme kwamen op. Maar deze zou niet de sterkste stroming zijn, dit waren de Legalisten. En onder de invloed van deze filosofische stroming kon een grensstaat, genaamd Qin enkele losse Chinese staatjes aan zich onderwerpen en werd er een nieuwe Chinese dynastie gevormd, de Qin-dynastie.
Hoofdstuk 4, Qin-dynastie (221 - 206 v. Chr.) De 1e keizer van de Qin-dynastie, Qin Shi Huangdi, had Qianyang als hoofdstad. In Huangdi’s keizerrijk was het land onderverdeeld in prefecturen en werd het land bestuurd door speciaal daarvoor gekozen ambtenaren. Om het land te verdedigen buitenlandse vijandige acties werden tijdens de Qin-dynastie alle afzonderlijke verdedigingslinies verbonden tot één grote wand, de zogenaamde Chinese muur. Deze muur was in 204 v. Chr. voltooid en was 2400 km lang. Aan de bouw van de Chinese muur hebben meer dan driehonderdduizend mensen meegewerkt. Alhoewel de Qin-dynastie slechts kort aan de macht was, zijn er tijdens deze periode toch veel dingen gebeurd. Zo verloren de leden van de adel langzaam hun macht en werden er voor maten, gewichten en munten allerlei standaarden ingevoerd. En eigenlijk de belangrijkste verandering tijdens de Qin-dynastie was de invoering van een uniform Chinees schrift. Qin Shi Huangdi was een strenge vorst, zo liet hij in 213 v. Chr. alle niet-legalistische boeken verbranden en diegene die deze boeken uitgaven werden vermoord. Ook werden er tijdens de Qin-periode vele confisianistische geleerden levend begraven. Doordat het volk gedwongen werd door Qin Shi Huangdi om mee te werken aan diverse bouwprojecten, waaronder de Chinese Muur en de diverse Chinese Paleizen, waren er in de landbouw te weinig arbeidskrachten waardoor hongersnoden ontstonden. Na de dood van Qin Shi Huangdi in 211 v. Chr. was overleden werd zijn zoon enkele jaren later tijdens een boerenopstand vermoord.
Hoofdstuk 5, Han-dynastie (206 v. Chr - 220 na Chr.) In 206 riep de leider van de boerenopstanden zichzelf uit tot de eerste keizer van de nieuwe dynastie, de Han-dynastie. Chang’an was tot 8 na Chr. de hoofdstad van de Westelijke Han- dynastie en die werd opgevolgd door Luoyang als hoofdstad van de Oostelijke Han-dynastie. Onder de Han-dynastie werden de strenge wetten van de Qin enigszins versoepeld, diegene die aan de kant van de nieuwe keizer hadden gestreden kregen diverse leengoederen tot hun beschikking. En naast de Adel was het nu ook toegestaan voor kooplieden en ambtenaren om land in eigendom te hebben. Het door de Qin-dynastie ontwikkelde bestuurssysteem werd in grote lijnen door de han-dynastie overgenomen, alleen de ambtenaren kregen nu een uitvoerende taak en om ambtenaar te worden moest je een examen afleggen waar in principe iedereen aan mee mocht doen, in de werkelijkheid was dit examen alleen beschikbaar voor de personen uit welgestelde families. Één van de belangrijkste uitvindingen van de Han-dynastie was het papier, voorheen werd altijd geschreven op hout, bamboe of zijde, maar dat was nu overbodig geworden. De Han- dynastie beleefde haar grootste bloei tijdens de regeerperiode van Han Wudi (140 - 87 v. Chr.), hij slaagde erin de nomaden uit het gebied ten noorden van China, de Hunnen, te verslaan. na diverse andere veroveringen strekte het Chinese rijk zich uit tot Sinkiang, wat ver in het westen lag. Tijdens het bewind van de Han-dynastie werden er door de handel vele contacten met het buitenland gelegd, ook werden er nog enkele veroveringen naar het zuiden toe gedaan. Maar na verloop van tijd begon het land onder de han te vervallen, een steeds kleiner wordende groep mensen kreeg steeds grotere stukken land, daardoor vertrokken veel boeren vanuit China. En aan het hof van China was corruptie aan de orde van de dag. Hierdoor ontstonden boerenopstanden geleid door een geheime sekte, de Gele Tulbanden genaamd. In 220 deed de toenmalige keizer officieel afstand van de troon en was het gedaan met de Han-dynastie.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
bwoa da valt mee wa ge het geschreven zo slecht was het ni maar het was wel zeer bondig vertelt ni?????????????,
22 jaar geleden
Antwoorden