HET BOEDDISME
1. Wat is de zin van het leven.
Volgens de Boeddha moet je leven om de fouten die je in dit leven of je vorige leven hebt gemaakt weer goed te maken. Ze geloven in reïncarnatie en karma. Dat betekend als je in dit leven fouten heb gemaakt dan moet je die of in hetzelfde of het volgende leven dat je krijgt weer goed maken. Als je alles weer hebt goed gemaakt dan gaat uiteindelijk je ziel ook dood. Dus de zin van het leven volgens hun is al je fouten weer goedmaken.
2. Waar kom ik vandaan.
Als je “weer” geboren word kom je uit een tijdelijke wereld dat is de plek waar je geest een tijdje mag rusten. Je voorvaderen zijn volgers van Prins Siddharta Guatama daar hoor je heel erg trots op te zijn en het vooral niet te verbergen maar net zoals jouw voorouders hebben gedaan doorgeven op je kinderen kleinkinderen enz. .
3. Waarom is er de dood.
De boeddha’s zien de dood helemaal niet als iets slechts. Hun zien het zo: het lichaam wordt oud eventueel ziek en sterft. Maar onze geest blijkt doorbestaan het komt in een tijdelijke wereld en ze zien het als een korte pauze. Waar je al je fouten van je vorige leven kan overdenken en je kan je klaar maken om opnieuw in een lichaam te gaan. Pas als een lichaam de verlichting heeft gevonden. Dat betekend goed geleefd, niemand gekwetst en het ware geluk gevonden dan zal zijn geest voorgoed sterven het komt dan in de wereld van de eeuwige gelukzaligheid. Dit is waar iedereen naar streeft.
4. Waar gaan we naartoe.
Eigenlijk heb ik dat al uitgelegd bij vraag 3. je gaat naar de nirvana de eeuwige gelukzaligheid. Mensen vrezen dat helemaal niet. Ze denken dat dat dan de plek van het geluk is waar ze al zo lang( en dat kan echt heel lang zijn misshien wel 80 levens) hebben geleefd.
5. Waarom is er lijden.
Hun zien het zo: het leven is lijden. Als mens lijdt je altijd. Geluk is slechts tijdelijk en gedurende dit tijdelijke geluk is er toch altijd een lijden. De kunst is dus zo min mogelijk te lijden. Dat is een van de belangrijkste lessen van Boeddha geweest. Hoe zo min mogelijk te lijden en vervolgens verlicht te raken.
Het lijden zou volgens Boeddha worden veroorzaakt doordat de geest teveel verlangt/ wenst naar geluk of spullen en zich daar vervolgens teveel aan hecht. Deze spullen/ geluk verdwijnt op den duur altijd en dus zullen we lijden. Als we hiervan af weten te komen, dan zijn we van het lijden verlost.
6. Waar komt het kwaad vandaan.
Er is kwaad omdat mensen hun spullen niet mooi genoeg vinden. En dat van andere willen het maakt niet uit of het nou gaat om een bankstel een vrouw of een stuk land. Ook is het kwaad er omdat mensen hun godsdienst aan ander willen overbrengen. Maar soms is het beste om je eigen godsdienst te houden je eigen land en je eigen bankstel dat brengt je het snelst naar de verlichting waar volgens hun natuurlijk hun hele leven omdraait. De boeddha’s zouden ook een eigen land willen hebben. Maar hebben geleerd van “de prins” om daar niet oorlog om te gaan maken. Zo zien de boeddha’s het kwaad en waar het vandaan komt.
Onze eigen meningen
Joyce:
Ik heb het stukje over het Boeddhisme geschreven.
Ik denk dat deze godsdienst net als alle andere godsdiensten wel iets positiefs heeft maar natuurlijk ook iets negatiefs. Het positieve wat ik vind is hoe hun denken over het lijden. Tuurlijk lijd elk mens maar hun geven er een hele logische verklaring voor.
Wat ik wel negatief vind is dat hun zich nergens aan mogen hechten. Het is denk ik wel makkelijk om je nergens aan te hechten wat als je het mist doet het je geen pijn. Toch denk ik niet dat je gelukkig word als je je nergens aan hecht. Dan heb je niets of niemand om van te houden en waarom zou iemand dan van je hiouden? Ik denk dat het erg eenzaam is als je je nergens aan hecht.
Ik vind dat de boeddhisten wel zeer weinig mogen. Ze mogen geen dieren doden geen alcohol drinken en veel mediteren dat is wel moeilijk ik zou dat niet kunnen want ik ben veel vrijer opgevoed.
Ook vind ik het moeilijk om te begrijpen hoe hun over geluk denken maar ik weet niet hoe het voelt als je “de verlichting” heb gevonden dus ik zal het nooit begrijpen.
Ik vind dat er veel moeilijke en strenge in deze godsdienst zitten dus ik zal mijn kinderen nooit met zo’n godsdienst willen opvoeden. Maar er zitten ook heel erg veel goede kanten aan waar ik best wel is over wil nadenken.
Dit werkstuk heeft me dus best wel weer veel geleerd.
REACTIES
1 seconde geleden