Archeologie
Wat is archeologie?
Archeologie betekent eigenlijk de leer van de oudheid.(archaios is Grieks voor het oude, en logos betekent kennis) Het Nederlandse woord is oudheidkunde. De archeologie houdt zich bezig met resten van spullen die mensen vroeger gebruikten, resten van mensen en verkleuringen in de grond. Door de gevonden spullen, resten van mensen en verkleuringen in de grond. proberen archeologen te begrijpen hoe mensen vroeger leefden.
Een archeoloog is iemand die zoekt naar oude resten in de grond,dan heel voorzichtig opgraaft en het heel goed onderzoekt. De oude resten die ze vinden gaan later vaak naar een museum. Archeologen worden tegenwoordig steeds beter, maar helaas raken de oude resten steeds dieper onder de grond waardoor ze steeds moeilijker te vinden zijn.
Resten van spullen kunnen zijn: werktuigen, wapens, munten, bakstenen, kunst enz. Resten van mensen kunnen zijn: skeletten, mummies of asresten van verbrande botten. Of resten van botten van dieren waar mensen vroeger messen of harpoenen van maakten. Het kunnen ook verkleuringen in de grond zijn waar vroeger bijvoorbeeld palen stonden van een huis of waar een sloot is gegraven.
Meestal is er weinig meer van over van de oude resten, nu zit het vaak onder een dikke laag grond. Om te weten te komen waar oude spullen ooit voor gebruikt zijn en hoe oud ze zijn, moeten ze voorzichtig worden opgegraven en goed onderzocht worden.
De eerste opgraving
Thomas Jefferson heeft de eerste opgraving gedaan. Later was hij de derde president van de Verenigde Staten. Jefferson groef in 1784 een geul rond een graf op zijn eigen landgoed in Virginia (daar woonde hij). In de buurt waar Jefferson woonde geloofden de mensen dat deze graven van geheimzinnige heuvelbouwers waren. Jefferson kwam er toch achter dat deze graven van oorspronkelijke indianen waren (omdat hij de indianen in de graven vond) Jefferson deed alles nauwkeurig. De latere Noord-Amerikaanse opgravers namen zijn manier van werken over.
Archeoloog worden
Om archeoloog te worden moet je minstens havo halen en je moet de hbo-opleiding archeologie doen. De hbo-opleiding archeologie is een hogere beroeps opleiding voor archeologie. Het duurt vier jaar om je hbo-opleiding archeologie te doen. Als je een betere archeoloog wilt worden moet je ook naar de universiteit. Je leert niet alleen het opgraven maar ook het kantoorwerk.
Soorten archeologie
Er zijn 10 verschillende soorten archeologie, ik noem ze hieronder op:
Egyptologie
Het Nabije Oosten
Ontcijfering
Bestuderen van Petrogliefen
Onderwaterarcheologie
Stadsarcheologie
Experimentele Archeologie
Etnografie
Industriële Archeologie en Afval
Museumwerk
Egyptologie, dit betekent archeologie in Egypte. Egyptologie is het bekendste en populairste soort archeologie bij de meeste mensen door alle vloeken, mummies en piramides.
Het Nabije Oosten, dit betekent dat zo’n archeoloog een verschil kan maken tussen oude volken in het Nabije Oosten. Je moet ook bekend zijn met de Koninklijke tombe van Ur (dat is een koninklijk soort graf, Ur dat is een plaats in Irak)
Ontcijfering, dit betekent dat zo’n archeoloog van oude geschriften de betekenis ontdekt. Dit soort archeologie is bijna uitgestorven omdat er bijna niks meer te ontcijferen valt. De beroemdste archeoloog van ontcijfering is Jean François die in 1822 hiëroglyfen ontcijferde.
Bestuderen van Petrogliefen, dit betekent dat zo’n archeoloog zich bezig houdt met tekeningen in rotsen en oude snijwerken. Oude tekeningen in roten zie je vooral veel in grotten en in de bergen.
Onderwaterarcheologie, dit betekent dat zo’n archeoloog onderwater gaat (met een duikfles) en daar oude resten gaat zoeken. Meestal gaan die onderwater- archeologen naar een oud, gezonken wrak.
Stadsarcheologie, dit betekent archeologie in een stad. Ze willen erachter komen hoe de stad er vroeger uitzag en hoe ze bouwden. De grootste stadsvondst is gevonden in York (dat ligt in Engeland). Ze vonden allemaal aanwijzingen, daardoor kwamen ze erachter dat het een oude Vikingstad was.
Experimentele Archeologie, dit betekent dat zo’n archeoloog oude dingen (zoals oude kanonnen, oude fietsen oude VOC schepen enz.) herbouwd en dan uitprobeert, om te kijken of het werkt en waarvoor mensen het gebruikten.
Etnografie, dit betekent dat archeologen gaan kijken hoe mensen van verschillende volken leven. Daardoor proberen ze te ontdekken hoe de volken vroeger leefden.
Industriële Archeologie en Afval, er zijn ook archeologen die oude fabrieken, oude bruggen, oude mijnen en oud afval expres bewaren voor de archeologen van de toekomst, dan kunnen zij het ook weer bestuderen.
Museumwerk, dit betekend dat zo’n archeoloog de oude resten in het museum goed in de gaten houdt en ze geven uitleg aan mensen die toevallig oude resten gevonden hebben.
Het opgraven
Een archeoloog moet eerst weten of er iets in de grond zit. Daar kan hij achter komen doordat hij een oude kaart heeft gevonden waar op staat dat er ooit een oud kasteel heeft gestaan of dat er een oude begraafplaats heeft gelegen. Bouwvakkers en normale burgers kunnen er ook achter komen, doordat er wegen en tunnels worden aangelegd en kelders en funderingen worden gemaakt. Archeologen kunnen er ook achter komen met een metaaldetector (dat is een machine die ijzeren en bronzen voorwerpen kan opsporen) en met een vliegtuig die luchtfoto’s maakt, die vliegt dan over weilanden en bossen, waar iets in de grond zit wordt een andere kleur.
Als een paar archeologen een plek hebben gevonden waar iets in de grond zit kan het pas echt beginnen. De eerste laag word afgegraven met grote graafmachines,
dan moeten de archeologen heel voorzichtig met een schop en een kwastje graven. Alles wat ze tegenkomen met graven wordt heel voorzichtig eruit gegraven en met een kwastje wordt het zand eraf gehaald.
Bekende opgravingen
Eén van de bekendste opgravingen is die van Toetanchamon, die in 1922 door de Engelse archeoloog Howard Carter is ontdekt. Toetanchamon was 3500 jaar geleden farao. Ze zeggen dat Toetanchamon beschermd was door een vloek. Op het graf stond: ‘wie de slaap van de farao verstoord, zal worden aangeraakt door de vleugels van de dood’. Kort nadat Howard Carter Toetanchamon ontdekt had ging hij dood, en nog veel andere mensen.
Nog een bekende opgraving is die van het meisje van Yde. Het meisje van Yde werd in 12 mei 1897 vlak bij het dorp Yde (bij Eelde) gevonden door twee veenarbeiders die stiekem op een plek aan het turfsteken waren (turfsteken is veen afgraven) waar het niet mocht. Toen ze het vonden schrokken ze zich dood omdat ze dachten dat het lijk zomaar kwam omdat ze illegaal aan het turfsteken waren. Ze gooiden het lijk ruw ergens anders in een stuk veen. Je kan het meisje van Yde zien in het Drents museum.
Ook een bekende opgraving is die van Troje. Troje was een oude stad die in het noordwesten van Turkije lag. Die is voor een deel opgegraven door Heinrich Schliemann. Schliemann heeft de regels bedacht waar elke archeoloog zich aan moet houden. Maar hij hielt zichzelf niet aan de regels en hij deed alles veel te haastig waardoor sommige spullen kapot gingen.
Uit Troje komt het paard van Troje ook vandaan.
In 1930 hebben Louis en Mary Leakey in Tanzania (Afrika) ontdekt dat de mens al 1.750.000 jaar bestaat door allemaal opgravingen. Vanaf 1960 heeft hun zoon Richard verder het onderzoek gedaan. En hij denkt dat de mens zelfs ouder is dan 2.000.000 jaar.
Er zijn nog veel meer bekende opgravingen maar die kan ik niet allemaal opnoemen.
Oude resten onderzoeken
Als archeologen iets gevonden hebben, maken ze eerst altijd foto’s. Dan gaat hij met een liniaal en een pen alle sporen, vondsten en details opschrijven. Als dat klaar is, moet hij erachter komen wat het verhaal van de oude resten zijn, is, en hoe oud de oude resten zijn. Daar komt hij achter met radioactieve stralen (dat zijn een soort röntgenstralen). Die schijnen er dan doorheen, dan kunnen ze berekenen hoe oud het is. Als dat allemaal klaar is kan het naar het museum.
Wist je dat…
... als je als archeoloog iets héél bijzonders van lang geleden gevonden hebt, je gelijk miljonair bent!
... de archeologen eigenlijk weten wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren als het klimaat verandert, doordat ze weten wat er in de geschiedenis allemaal is gebeurd.
... Iets heel goed bewaard blijft in een moeras of in ijs.
... Honderd jaar geleden mensen in Griekenland oude vazen (van 2500 jaar geleden) kapot gooiden. De scherven verkochten ze aan toeristen, en één zo’n scherf is meer waard dan de hele vaas!
... Er in 79 v. Chr. in Italië een stad Pompeii heette en die was toen getroffen door een vulkaan. Later hebben archeologen de stad gevonden en die stad was heel goed bewaard gebleven onder het lava, dus als je er nu doorheen loopt dan loopje door een echte Romeinse stad!
Einde!!!
Tim groep 7 basisschool
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
Hoi,
Ik vind het opzig wel goed gedaan alleen voor een 7e groeper is dit niet zijn taal. Maar ik heb er wel veel van geleerd en het is ook wel goede informatie.
Gr. Hugo
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
hele goeie informatie hoor heel handig
8 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
goed
7 jaar geleden
Antwoorden