Anneliese Marie Frank is geboren op 12 juni 1929 in het Duitse plaatsje Frankfurt Am Main. Ze woont daar met haar ouders Otto en Edith en haar 3 jaar oudere zus Margot.
Als in 1933 Hitler wordt benoemd tot rijkskanselier zijn er in Duitsland zo\'n 6 miljoen werkelozen. Hitler geeft de joden daar de schuld van en besluit op 1 april 1933 alle Duitse zaken voor 1 dag te boycotten.
Otto Frank die in Duitsland een bedrijf heeft ziet in Duitsland geen toekomst voor hun en besluit naar Amsterdam te verhuizen.
Edith,Margot en Anne gaan dan tijdelijk in Aken wonen. Een half jaar later verhuisd Margot naar Amsterdam. 2 maanden later ook Anne.
In 1934 komt in Duitsland de nationaal socialistische en anti-joodse partij van Hitler aan de macht.
In de zomer wordt in Duitsland het eerste concentratiekamp geopend en tijdens de zogenaamde Reichskristallnacht worden er ongeveer 30.000 joden naar concentratiekampen gedeporteerd.
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland, Belgie en Luxemburg binnen.
In december trekt Otto Frank samen met zijn bedrijf in een nieuw pand aan de prinsengracht 263. Het pand waar ze later zullen onderduiken..
Op 29 april 1942 wordt in Nederland de jodenster ingevoerd. Ook de familie Frank moest met een ster op hun kleding rondlopen.
Op Anne\'s dertiende verjaardag krijgt ze een dagboek kado.
Op 5 juli 1942 krijgt Margot een oproep voor de arbeidsdiensten in Duitsland.
Een dag later duikt de familie Frank onder in het huis op Prinsengracht 263
Een week later komen ook Herman, Auguste en Peter van Pels het achterhuis in. % maanden later duikt ook Fritz Pfeffer in het huis onder.
In Anne\'s dagboek heeeft de Familie van Pels een andere naam ook Fritz Pfeffer heet anders.
De familie van Pels heet in haar dagboek de familie van Daan en Fritz Pfeffer heet Albert Dussel.
De secataresse van Otto Frank Miep Gies zorgde ervoor dat de ondergedokenen voedsel en kleding krijgen. Anne keek altijd erg uit naar de bezoekjes van Mies want zij was de enige die informatie van buiten kon vertellen.
Op 4 augustus worden de onderduikers verraden en opgepakt door de Grune Polizei.
Als Miep Gies later het Achterhuis binnengaat vind ze het dagboek van Anne.
Ze neemt het mee en verbergt het in een la om het Anne naar de oorlog terug te geven.
De 8 onderduikers worden naar kamp Westerbork gebracht. Een maand later op 3 september worden de 8 met het laatste transport van Westerbork naar kamp Auschwitz overgebracht waar ze 3 dagen later aankomen. In oktober 1944 sterft Herman van Pels in de gaskamers van Auschwitz. Op 28 oktober 1944 worden Margot en Anne Frank samen met Auguste van Pels overgebracht van kamp Auschwitz naar kamp Bergen-Belsen. OP 20 december 1944 sterft Fritz Pfeffer in kamp Neuengamme. 2 weken later sterft ook Edith Frank in de gaskamers van kamp Auschwitz. In maart 1945 krijgen Margot en Anne tyfus en sterven vlak naar elkaar in kamp Bergen-Belsen. Anne was toen nog geen 16 jaar oud. Een maand later is kamp Bergen-Belsen bevrijd door de Britten. Auguste van Pels sterft in het voorjaar van 1945 in Therienstadt. Op 5 mei is Peter van Pels gestorven volgens de gegevens van het rode kruis in kamp Mauthausen. Op 7 mei is het officiele einde van de tweede wereldoorlog. De oorlog heeft 5 jaar geduurd en koste 250.000 mensen het leven waarvan 100.000 jood was.
De enige van de 8 onderduikers die de oorlog heeft overleefd is Otto Frank. Hij zat in kamp Auschwitz die op 27 januari 1945 is bevrijd. Op 3 juni is Otto teruggekeerd naar Amsterdam. Op de dag dat hij hoorde dat Margot en Anne waren omgekomen kreeg hij van Miep Gies het dagboek, de schriften en de 327 losse vellen vloeipapier. Otto heeft de papieren geordend,vertaald in het nederlands en overgetikt. Hij liet het lezen aan vrienden en familie. Een vriend van Otto heeft hem overgehaald het dagboek te publiceren. In maart 1947 verscheen de eerste Nederlandse uitgave van Het Achterhuis. In 1950 verscheen en Duitse en Franse versie van Het Achterhuis.
In januari 1975 wordt bekend gemaakt dat de voormalige schuilplaats van de familie Frank het bouwvallige Amsterdamse grachtenpand zou worden gesloopt. Otto Frank die het huis enkele jaren naar de oorlog verkocht aan een textielfirma en in Bazel is gaan wonen richtte op 3 mei 1957 de Anne Frank stichting op, om het pand te redden en om het toegankelijk te maken voor publiek. Maar dat was voor Otto niet genoeg, hij wou er een jeugdcentrum van maken. Hij wou ervoor zorgen dat het contact tussen jongeren van verschillende volken en geloven beter werd zodat er een dam werd gebouwd tegen discriminatie. Precies 3 jaar naar de oprichting op 3 mei 1960 werd het Anne Frank huis dat inmiddels jaarlijks door 700.000 mensen wordt bezocht als museum geopend.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
ik vond hem zeer goed en dat die andere familie een andere naam had wist ik niet bedankt
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
erg mooi
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hoi,
ik vind het een leuk werkstuk en ik heb er veel aan gehad dus bedankt
22 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Hoi ik ben op zoek naar informatie ove Anne Frank.
Maar toen ik duh jouwe la sdacht ik jah deze ga ik gebruiken!!!!!!!
Ik vind hem echt goed !!!!!!!!!!
doei Elise
20 jaar geleden
Antwoorden