Animal Farm
Ik ga eerst wat vertellen over de film Animal Farm die we op school hebben gezien, en daarna ga ik wat vertellen over hoe het in het echt is gegaan in de Russische revolutie. En de 2 verhalen vergelijken. Daarna ga ik kijken of Animal Farm een goed voorbeeld weergeef over hoe het toen is gegaan. Animal Farm:
Op Animal Farm hebben de dieren het slecht en ze zijn niet blij met hun eigenaar Jones. Daarom verjagen ze hem en gaan hun eigen boerderij beginnen (Animal Farm). Alles gaat goed totdat de varken de leiding over nemen en gaan zeggen wat de andere dieren allemaal moeten doen enz. , terwijl zij op hun gemak briefjes lopen vol te schrijven en zichzelf helemaal vol te eten. Het was tijd voor een opstand. De dieren zorgden voor een opstand tegen de varkens. Dit ga ik nu uitgebreid vertellen:
De dieren hebben het slecht op Manor Farm. Jones, dat is de eigenaar van de boerderij, is vaak dronken en zorgt niet goed voor de dieren. En hierom gingen de dieren een opstand voorbereiden. Een tijdje later nemen de dieren de macht over door Jones van de boerderij te verjagen.Toen begon Animal Farm.
De dieren werkten harder dan anders om alles goed te laten verlopen. Toen hadden de dieren ook nog een paar regels opgesteld waaraan elk dier zich moest houden:
-Wat op 2 benen loopt is een vijand .
-Wat op 4 poten loopt is een vriend.
-De dieren zullen geen kleren dragen.
-De dieren zullen niet in een bed slapen.
-De dieren zullen geen alcohol drinken.
-Een dier zal geen ander dier doden.
-Alle dieren zijn gelijk.
Op de zondagen werd er gediscussieerd en van alles besloten. De varkens zijn intelligenter dan de andere dieren en zij komen dus met alle voorstellen.Degene die zeg maar de leiders over de dieren waren, waren de varkens maar er waren 2 uitzonderingen: Snowball en Napoleon. Zij waren het altijd oneens met elkaar. Later bedachten de varkens allerlei dingen om de boerderij te verbeteren en alle dieren moesten ervoor stemmen, of het een goed plan was of geen goed plan.
Een paar dagen later kwam Jones terug met een aanval op de boerderij. En dankzij de goede ideen iedereen van Snowball kan Jones het niet winnen en trekt zich terug.
Door de goede inzet van alle dieren en het goede onderhouden van de boerderij door Snowball werd de eerste oogst een groot succes. Toen kwam Snowball met een voorstel om de dieren te bevrijden, en Napoleon wou de boerderij sterker maken. Ze besloten de boerderij sterker te maken door een windmolen te bouwen die Snowball had ontworpen. En dus kreeg Snowball een hoop dieren achter zich en greep Napoleon plotseling de macht. Met behulp van de honden, die Napoleon had opgeleid, kon hij de dieren onderdrukken zodat ze hem wel moesten gehoorzamen.
Toen werd de windmolen toch gebouwd, en zei Napoleon dat het zijn idee was en dat Snowball het had gestolen van hem enz. De varkens eisten steeds meer op en beginnen zich ook niet meer aan de regels te houden, dus veranderen ze de regels zodat het net lijkt alsof ze niks verkeerds doen. Nu komen er harde tijden voor de dieren. Onder leiding van Napoleon liep de boerderij niet goed en al helemaal niet nadat de windmolen was vernietigd door de storm en door nog een aanval van Jones en een paar andere mannen, en krijgt Snowball de schuld ervan. De varkens maken contracten met de mensen aan. Opeens kwam er een gevecht op de boerderij waarbij sommige dieren wreed werden vermoord door de honden van Napoleon.
De dieren werkten keihard, omdat zij geloofden in een rechtvaardige samenleving en omdat zij op de enige, door dieren bestuurde boerderij, leven. Zij willen Jones natuurlijk ook niet terug. De varkens werken niet meer omdat ze zeggen dat ze het eten nodig hebben om na te denken, en zijn de hele dag bezig met brieven vol te schrijven om die dan weer te kunnen verbranden. Er is amper te eten, maar de feiten worden verdraaid door de varkens zodat het lijkt alsof alles heel goed gaat. En de varkens begonnen alcohol te drinken, in het huis te wonen, in de bedden te slapen en ook kleren te dragen. En de andere dieren kregen het steeds zwaarder. Toen, op de laatste dag, hebben de varkens zichzelf geleerd om op 2 poten te lopen en droegen zij zwepen met zich, als teken van macht en onderdrukking. En hadden ze de 7 helemaal veranderd naar 1 gebod:
-Alle dieren zijn gelijk, maar andere dieren zijn meer gelijk dan anderen
De dieren waren erg geschokt.Alles waarin zij geloofd hebben,al hun vrienden die zich hadden opgeofferd, het dringt nu tot hun door……
De varkens nodigen de grootgrondbezitters uit en houden gezamenlijk een gezellige avond. De boeren feliciteren Napoleon: “Dit is de boerderij waar de dieren het hardst werken en het minste te eten krijgen” De dieren kijken door het raam toe en zien hoe uitgebreid eten word opgegeten. Napoleon kondigt aan: “Animal Farm word weer Manor Farm!”
De dieren kijken hulpeloos naar binnen, maar hoe ze het ook proberen, ze kunnen de varkens niet meer van de mensen onderscheiden, en de mensen niet meer van de varkens……
Hoofdpersonen:
Major – Het varken dat in principe van het animalisme uiteengezet heeft voor de andere dieren. Vergeleken met het communisme zou hij Lenin zijn.
Napoleon – Een slim varken, dat na de Rebellion de leiding op zich neemt. Het is een listig en gemeen varken. Hij doet alleen dingen waar hijzelf alleen beter van wordt. Hierin lijkt hij op Stalin.
Snowball – Het varken dat bij de revolutie de leiding had. Hij had het beste met de andere dieren voor, en was heel enthousiast over het Animalisme, maar werd door Napoleon weggestuurd. Hij lijkt hier op Trotski.
Plaats:
Het verhaal speelt zich af op Manor Farm, dat door de dieren is veranderd naar Animal Farm, die word bestuurd door dieren.
Conclusie:
Een revolutie verloopt altijd op ongeveer dezelfde manier, net zoals waarop die in deze film wordt beschreven. Een revolutie is dus eigenlijk altijd zinloos, omdat de bedoeling van revolutionairen tijdens en net na de revolutie altijd heel goed zijn. Helaas wordt daarna de macht meestal overgenomen door een dictator, en heeft de bevolking het alleen maar slechter dan voor de revolutie.
RUSSISCHE REVOLUTIE
Het communisme in Rusland werd in 1917 ingevoerd door de revolutie. De grootste leider was Stalin. De meningen over hem waren verschillend. De een vond hem een slecht iemand, en de ander vond hem geweldig. Lenin was een ander leider. Hij was de leider van het communisme . Hij had veel macht omdat andere partijen verboden werden. Er was een dictatuur. Een dictatuur is een regeersysteem waarbij meestal een persoon de baas is, hij heeft alles voor het zeggen, niemand mag hem tegenspreken!
Vanaf 1917 moest iedereen gaan leren denken volgens de ideologie. Om dat bekent te maken gebruikten ze veel propaganda. Het verspreiden van ander denkbeelden was verboden. Mensen die dat toch deden werden in de gevangenissen en werkkampen opgesloten. Buiten Rusland werd hiervan weinig. Ze kweekten de indruk dat in Rusland het paradijs op aarde was ontstaan!
Vanaf de 16e eeuw heersten in Rusland de Tsaren (=keizers). Ze hadden de absolute macht! Iedereen was dus arm in die tijd. De Russische revolutie begon in 1917. Er heerste honger en gebrek. Veel mensen werden ontevreden over de regering.
Door het verzet van allerlei tegenstanders werd tsaar Nicolaas II gedwongen af te treden. Rusland werd een Republiek.
Toen Lenin in 1924 stierf, ontstond er binnen het communisme strijd over de opvolging. Na enkele jaren lukte Stalin om aan de macht te komen. Hij ruimde iedereen binnen en buiten de partij uit de weg om er voor te zorgen dat hij aan de macht zou blijven.
Miljoenen mensen kwamen om in strafkampen of werden doodgeschoten.
In 1925 woonde driekwart van de bevolking van de Sovjet Unie op het platteland. In 1950 leefde twee derde in de steden. De sovjet Unie veranderd, een tweede Russische revolutie. Hierdoor werd het tweede de industriele mogendheid van de wereld, na de Verenigde Staten van Amerika.
De modernisering werd aangepakt met het vijfstappenplan. In zo’n plan stond hoeveel van welk product door welke bedrijven moest worden gemaakt. Het doel daarvan was dat de productie flink zou stijgen. Het eerste vijfjarenplan was van eind 1928 tot 1933. Alles moest in hoog tempo. De stadsbevolking had voedsel nodig. De landbouw moest dus veel gaan opbrengen. Daarom werden de kleine boeren bedrijven samengevoegd tot een groot bedrijf. Zo’n bedrijf heette een Kolchoz in het Russisch. Het samenvoegen van bedrijven heet collectivisatie (collectief = gezamenlijk). Toen het plan op gang was besloot Stalin:
“Wij zullen het vijfjarenplan in vier jaar voltooien!”
Eind 1932 verklaard hij dat de doelen van het plan waren bereikt.
De Sovjets werden een arbeidersstaat en boerenstaat. Het aantal Arbeiders groeide van 4,5 naar 12,5 miljoen, dat was dus drie keer zoveel. In een woning woonde dus verschillende gezinnen. Als je als arbeider hard werkte kwam je in de krant of kreeg je een medaille, of je kreeg een woning voor je eigen gezin. Deze arbeiders vormden een soort adel onder de arbeiders. Tijdens de revolutie van 1917 was de landbouwgrond afgenomen en aan de boeren gegeven. In 1929 moesten ze weer alles afstaan. Hun loon hing af van de opbrengst. Dat was dus meestal bijna niets. Ze hadden dus weinig zin om ervoor te werken. In 1935 kregen de boeren toestemming om een klein stukje grond voor zichzelf te houden. Daarop werkte de boeren erg hard. Op den duur kwam de helft van alle groente van hun landjes af. Dat konden ze dus verkopen en zelf houden. Tegen collectivisatie kwamen veel mensen in verzet. Dat waren voor Stalin de vijanden van de Sovjetmacht. Ze werden weggevoerd naar strafkampen, miljoenen boerenfamilies zijn hier het slachtoffer van geworden.
Stalin ging er vanuit dat er sinds de Russische revolutie vijandschap bestond tussen de communistische sovjetunie en alle andere landen van de wereld. Daarin had hij niet helemaal ongelijk. De regering van kapitalistische landen waren bang dat ook bij hen een communistische revolutie zou uitbreken.
Toen Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen, probeerde Stalin afspraken te maken met Groot-Brittannie en Frankrijk om zich samen tegen het nationaal-socialisme te verdedigen. In 1939 sloot Stalin een verdrag met Hitler. Hitler beloofde dat hij de Sovjet Unie niet zou aanvallen.
In juni 1941 besloot Hitler zich niets meer van zijn belofte aan te trekken. Omdat de Russen helemaal niet op een aanval gerekend hadden wonnen de Duitsers makkelijk.
De Tweede Wereldoorlog wordt in Rusland de Grote Vaderlandse Oorlog genoemd.
In de loop van het jaar 1944 drong triomferende Rode Leger door tot Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenie, Bulgarije en het Oosten van Duitsland. Stalin wilde dat deze landen ten westen van Rusland een soort Bufferzone zouden vormen; zo zou Rusland nooit meer vanuit het westen worden aangevallen.
In west-Europa en de Verenigde Staten werd het oude wantrouwen tegen het communisme weer groter, nu het tot het midden van Europa was doorgedrongen.
Dat was nodig volgens de Amerikaanse Regering. Daarom werd in 1949 de NAVO (Noors Atlantische Verdrags Organisatie) opgericht. De Russen vonden dat de westerse landen zich met de navo agressief opstelde. Daarom richtte ze het warschaupact op. Zo kwamen de oosterse en westerse landen tegenover elkaar te staan. In de jaren ’50 groeide de spanning tussen de blokken. Een journalist noemde het eens de koude oorlog, en sinds dien word die naam vaak gebruikt.
In de eerste jaren na de revolutie werd de hele Russische samenleving grondig op zijn kop gezet. Veel communisten vonden het huwelijk bijvoorbeeld maar een burgelijke bourgeois instelling, die alleen diende om de vrouwen te onderdrukken. Ook werd het gemakkelijk om te scheiden en abortus te laten plegen. Vrouwen moesten gelijk zijn aan mannen. De ideologie klopte niet met de praktijk. Het kwam er op neer dat alle vrouwen even veel werkt als de mannen.
In de jaren ’30 bleek dat de vernieuwingen nogal extreme gevolgen hadden. Als de mensen slechte vooruitzichten voor de toekomst hebben, krijgen ze niet graag kinderen. De soepele echtscheidingsregels maakten het gemakkelijk voor de mannen om hun vrouw alleen te laten met de kinderen.
De partijleiding besloot maatregelingen te nemen. Zij wilden dat er meer kinderen kwamen om te zorgen voor voldoende arbeiders. Het huwelijk werd het enige wettige samenlevingverband. Abortus werd verboden, tenzij er levensgevaar was voor de vrouw. Om te scheiden moest je naar de rechter…..
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
In dit werkstuk staat:
1 gebod:
-Alle dieren zijn gelijk, maar andere dieren zijn meer gelijk dan anderen
Het is maar een klein foutje maar het moet zijn:
-Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren.
Dat is de letterlijke vertaling van het boek.
Bedankt,
Nicole
19 jaar geleden
Antwoorden