1.1 De geschiedenis van Amerika
In het begin van de twintigste eeuw begon de VS op te komen als een internationale macht. De eerste wereldoorlog begon in 1914 in Europa, maar de VS raakten er pas in 1917 bij betrokken. In 1918 was de oorlog voorbij.
Voor de VS begon de tweede wereldoorlog toen op 7 december 1941 toen Japanse bommenwerpers de Amerikaanse marinebasis in Pearl Harbor op Hawaii aanvielen. Met gevechten op fronten op de Atlantische en de stille Oceaan werd tenslotte een eind aan de oorlog gemaakt, mede door de dreiging van de atoombom (die in 1945 voor het eerst werd gebruikt door de VS tegen Japan).
Na de oorlog waren de VS een van de grootste supermachten ter wereld, samen met de sterk, geheimzinnige, communistische Sovjet-Unie. De volgen de veertig jaar was de periode van de Koude Oorlog waarin de twee super machten elkaar telkens probeerden te overtreffen. In deze tijd van politieke spanning vochten de VS in de Koreaanse Oorlog en ondernamen ze militaire actie in Vietnam. Door de val van het communisme in de Sovjet-Unie en Oost-Europa aan het eind van de jaren tachtig kwam de Koude Oorlog ten einde.
1.2 De moderne VS
Terwijl de macht van de VS wereldwijd steeg, werd het leven in de VS steeds moeilijker. In de jaren zestig kwamen de protestbijeenkomsten op gang, waarbij iedereen in staat gesteld werd zich uit te spreken tegen politici en de rol van voorbeeldgevers. Het proces van verstedelijking gaat steeds verder. Door de inflatie kunnen de mensen steeds minder kopen voor hun geld. Met het stijgen namen armoede, criminaliteit en druggebruik toe. De kwaliteit van het leven wordt tegenwoordig betwijfeld.
1.3 Bevolkingsgroei
Elke tien jaar wordt er een offici‰le volkstelling gehouden in de VS. De aantallen zijn echter toch schattingen omdat illegale immigranten en daklozen niet meegeteld zijn. Tegenwoordig leven er naar schatting 250 tot 255 miljoen mensen in de VS.
2 Landbouw, visserij en bosbouw
2.1 Landbouw
Toen de VS in 1776 werden gesticht was 90 procent van de bevolking direct betrokken bij het boerenbedrijf, ook als ze andere vaardigheden of handel dreven. In 1950 leefden nog ongeveer 23 miljoen Amerikanen (20% van de werkende bevolking) op landbouwbedrijven. Tegenwoordig zijn nog maar 5 miljoen arbeiders, iets meer dan 2% van het totaal, werkzaam in de landbouw. Van die vijf miljoen boeren leeft 48% in het Mid-Westen. Vruchtbare grond en effici‰nte landbouwmethoden (waaronder goede machines, irrigatiesystemen, wetenschappelijk samengestelde kunstmest en bestrijdingsmiddelen en afwisselen van gawassen) hebben er toe bijgedragen dan de oogsten jaar na jaar succesvol zijn. De landbouwbedrijven in de VS hebben dikwijls een overproductie die verkocht wordt overzee. Landbouwproducten maken 8% uit van de totale export van de VS. Ma‹s werd voor het eerst geteeld door de Indianen. Ongeveer 10% wordt nog steeds gebruikt voor meel olie en andere voedingsmiddelen, maar 90% van de oogst wordt gebruikt als veevoer. Florida is het centrum van de citrusvruchten-industrie. Van de meeste sinaasappelen uit Florida wordt sap gemaakt, terwijl in meest citrusfruit wordt verbouwd om te eten. Door het ideale klimaat van Imperial Valley in Californi‰ voorziet dit gebied in bijna 80% van alle groente en fruit in de VS. Het economische leven in het Zuiden ontwikkelde zich op grote schaal rond de utgestrekte katoenplantages. Met de balen katoen worden de textielfabrieken in de omgeving voorzien van grondstoffen, en er wordt ook veel katoen ge‰xporteerd naar ontwikkelingslanden overal ter wereld. In de laatste vijftig jaar zijn de veteelt en de pluimveehouderij enorm veranderd. Om de productie te vergroten worden vaak onmenselijke methoden gebruikt. Sommige dieren leven praktisch hun hele leven in een bekrompen cel en worden ge‹njecteerd met antibiotica en hormonen voor een snellere groei en vlees van betere kwaliteit. Veeteelt wordt meestal bedreven op land dat niet vruchtbaar of niet vlak genoeg is voor het verbouwen van gewassen, maar dat nog net genoeg gras produceert om dieren op te laten grazen. Het is echter een kostbare vorm van levensonderhoud, en ook een onzekere, omdat door bijvoorbeeld ziekte een hele kudde verloren kan gaan. De subsidies die landbouwbedrijven in de VS krijgen van de regering zijn veel lager dan die in veel andere ontwikkelde landen. Japan en de landen van de Europese Gemeenschap moedigen de boeren aan traditionele landbouw en veeteelt te bedrijven door het geven van ruime subsidies en belastingvrijstellingen.
2.2 Visserij
Het is niet verrassend dat de visserij zich concentreert op of nabij de Atlantische den de Stille Oceaan, waar de visvangst goed is en waar verwerkende industrie‰n en bedrijven zijn die de vis kopen. Vooral de westkust is een belangrijk centrum voor visverwerkende industrie, waar vis wordt ingeblikt. De overbevissing van de laatste jaren, waarbij meer vis werd gevangen dan er bij kwam, heeft de industrie echter be‹nvloed. De visvangst is behoorlijk gedaald, De industrie heeft een behoorlijke knauw gekregen, met name die van de kreeft in Maine, van de zalm in het noordwesten, de beroemde krab uit Alaska, de oesters van de oesterbanken rond Chesapeake Bay en de kabeljauw van Cape Cod. De kans op ziekte door vis gevangen in vervuilde wateren is nog gevaarlijker voor de industrie dan de overbevissing. Het kweken van vis is een kostbaar maar noodzakelijk alternatief geworden. In deze viskwekerijen worden veel commercieel aantrekkelijke vissoorten gekweekt voor levering aan restaurants en verkoop op markten. Bovendien leveren ze forel en baars om uit te zetten in meren en rivieren. Maar door de hoge kosten van de viskwekerijen is de prijs van de vis en visproducten voor de consument flink gestegen.
2.3 Bosbouw
Een groot deel van de VS is bedekt met schitterende bossen. Het grootste deel van het hout dat gebruikt wordt voor handelsdoeleinden wordt geoogst in de rijke bossen in de noordwestelijke staten en in Alaska. De houtindustrie produceert jaarlijks ongeveer 540 miljoen m3 ruw hout. Met het grootste deel hiervan wordt de bouwindustrie in de VS en in het buitenland bevoorraad. Hout uit het Zuiden (voornamelijk vruchtbomenhout) wordt vooral gebruikt I de meubelindustrie. De bossen van de staat New York leveren ook houtpulp voor de papierindustrie. De reusachtige redwoods of sequoia\'s in Californi‰ zijn enorme naaldbomen die honderden jaren oud worden. Sommige exemplaren zijn meer dan 2000 jaar ouden zo groot dat een auto door de onderkant van de stam zou kunne rijden. De grootste redwood, genegaal Sherman genaamd, weegt naar schatting 1.400 ton. Redwood wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbeplating (het bekleden van de buitenmuren van gebouwen), scheepsdekken, veranda\'s en buitenmeubelen, omdat het hout buitengewoon weersbestendig is, en tevens goed bestand tegen vuur en tegen insecten.
3 Handel en Industrie
Dat de VS de grootste economische macht ter wereld is, wordt uitgedrukt in het Bruto Nationaal Product (BNP) van de VS> Het BNP is een getal dat de totale waarde van alle goederen en diensten geproduceerd in de VS door Amerikaanse bedrijven en particulieren, inclusief die van bedrijven die in buitenlandse handen zijn, vertegenw0ordigt. In 1993 bedroeg het BNP van de VS 6.347,8 miljard dollar.
De meeste Amerikaanse handel wordt gedreven met Japan en Canada en Mexico. Canada is Amerika\'s grootste handelspartner. Andere afzetmarkten zijn Europa, Rusland en veel ontwikkelingslanden overal ter wereld.
Op 17 november 1993 wist president Clinton na veel debat het Huis van Afgevaardigden ertoe te bewegen het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkord (NAFTA) met Canada en Mexico goed te keuren. Door dit verdrag werden de in- en uitvoerrechten op handelswaar uit de VS, Canada en Mexico verlaagd. Na twee jaar werd duidelijk dat de grote Amerikaanse ondernemingen het meest van de overeenkomst profiteerden, dankzij goedkopere onderdelen en productiekosten uit Mexico. Als gevolg daarvan hebben de 77 miljoen Amerikaanse productiewerkers ondervonden dat hun uurloon met 3% werd verlaagd. Bovendien rapporteerden onafhankelijke bureaus dat aan het eind van 1995 bijna 1 miljoen arbeiders in de VS hun baan hadden verloren. Zelfs Mexicaanse arbeiders hebben geen voordeel bij het verdrag vanwege de financi‰le problemen van Mexico. De belangrijkste Amerikaanse exportartikelen (buiten voedingsmiddelen en grondstoffen) zijn auto\'s, vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, computer hardware en software en andere kantoor uitrusting (fotokopieerapparaten, rekenmachines en communicatiesystemen).
3.1 Schade aan het milieu
In veel gebieden in de VS is grote schade aangericht aan het milieu door kortzichtige bedrijven die uit waren op snelle winst. Lucht, water en land zijn vervuild. Ook riolen, de mijnbouw, erosie en het dumpen van industrieel afval richten grote schade aan. Zure regen, smog en vervuilde rivieren waarin niet meer gevist kan worden zijn het gevolg van de vervuiling.
In veel grote steden, bijvoorbeeld in Pittsburgh, wordt er echter naar gestreefd de schade aan het milieu te beperken door beperkende maatregelen tegen vervuilende industrie‰n. Pittsburgh is niet langer beroemd om zijn zwarte rookpluimen en met zwarte kolendampen verstikte lucht, maar is nu een van de schoonste, leesbaarste steden van de VS, met een rijk cultureel leven en een sterke burgerzin.
3.2 Kolen en Staal
De staalproductie concentreerde zich in de VS traditioneel in Pittsburgh en het gebied rond de Grote Meren, omdat deze delen van het land in de nabijheid van ijzererts en kool waren die nodig waren voor de staalproductie. Ook vervoer over water was makkelijk in deze streken. Antraciet, de hardste steenkool die de hoogste temperatuur geeft en het minste verbrandingsafval, is ook afkomstig uit het westen van Pennsylvania. Andere steenkoolrijke gebieden zijn de Appalachen in West-Virginia, Kentucky en delen van Ohio. Tegenwoordig wordt dit enorm ge‹ndustrialiseerde gebied echter spottend de `Rust Belt\' genoemd, vanwege een terugval in fabricage, het sluiten van staalfabrieken en grote werkloosheid, waardoor veel fabrieken bij gebrek aan werk gesloten zijn. De Japanse staalproductie is nu ongeveer 10% hoger dan die van de VS.
3.3 Autofabricage
Het gebied rond Detroit in Michigan is het centrum van de Amerikaanse motorindustrie. De stad, Motortown of motown genoemd, heeft zijn naam gegeven aan de populaire rhythm en blues- industrie die hier eveneens gevestigd is. Henry Ford zette in Detroit de eerste fabriek met lopende band neer voor de fabricage van zijn T-Ford, de eerste op grote schaal geproduceerde en voor velen betaalbare auto. Andere fabrikanten volgden zijn voorbeeld, en tegenwoordig zijn er inde hele VS autoassemblagefabrieken, waarvan sommige zijn opgezet door Japanse en Duitse fabrikanten.
3.4 Dienstsector
Naast de terugval van de zware industrie en de fabricage, heeft de Amerikaanse economie een enorme toename beleefd inde dienstensector - de industrie‰n die meer betrokken zijn bij de handel in, en het gebruik en het repareren van goederen in plaats van de productie ervan. Tot de dienstensector behoren onder andere de restaurants en cateringservice, hotels en toerisme, detailhandel, garagebedrijven gespecialiseerd in reparaties, radio- en televisie-stations, filmproducties, reparateurs van huishoudelijke apparaten en computers, verzekeringen banken en financi‰le instellingen, distributie en vervoer, en opleidingen voor al deze industrie‰n. De `Fashing Avenue\' in New York is de traditionele bases van de confectie-industrie of kledingindustrie. Hier wordt een groot deel van de kleding ontworpen, gemaakt en verkocht aan de detailhandel. Vele jaren waren de warenhuizen slecht en hebben vele bekende warenhuizen hun deuren gesloten. Dit is vooral het gevolg van het opkomen van de enorme winkelcentra die buiten de steden, in buitenwijken of voorsteden, zijn verrezen waar de mensen al hun boodschappen kunnen vinden onder 1 dak. Daar komt nog bij dat de kabel-tv een netwerk van winkelkanalen aan biedt, waar consumenten `info-mercials\' kunnen bekijken van allerlei soorten producten en diensten en die vervolgens kunnen bestellen. Een andere belangrijke concurrent van de warenhuizen is de catalogus van de postorderbedrijven. Veel detaillisten verkopen hun goederen alleen via `postorder\' - wat wil zeggen dat de goederen verzenden naar klanten die die goederen hebben besteld en betaald per post, telefoon of fax.
4 Transport en communicatie
Gedurende de laatste vijftig jaar hebben de schepen en treinen die zo\'n belangrijk onderdeel waren in de ontwikkeling van de VS, veel van hun populariteit verloren. Hun plaats is voor een groot deel ingenomen door auto\'s. Vooral in de negentiende eeuw waren treinen belangrijk, vanwege het vervoer van kolonisten naar het weten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig worden treinen voornamelijk nog gebruikt voor goederenvervoer, het aantal passagierstreinen is de laatste twintig jaar drastisch afgenomen.
4.1 Auto\'s en de autosnelwegen
De meeste Amerikanen bezitten tegenwoordig een auto. N 1993 werd $ 93 miljard besteed aan nieuwe auto\'s. Het enorme aantal autobezitters wordt bediend met autosnelwegen, die verbindingen leggen tussen het ene eind van het land en het andere, en waar allerlei voorzieningen voor chauffeurs zijn, zoals restaurants, benzinestations, hotels en motels. Veel autosnelwegen worden onderhouden met de opbrengst van de tol die de chauffeurs moeten betalen. De autosnelwegen worden ook gebruikt door grote trucks met containervervoer, dat eerst plaatsvond per spoor.
4.2 Luchttransport
Vervoer door de lucht is door de grote afstanden tussen veel steden een ander belangrijk middel van transport. Behalve passagiers vervoeren grote vervoermaatschappijen post, pakjes en grotere pakketten van de ene kant van et land naar de andere, waarbij ze levering de volgende dag garanderen.
E‚n maatschappij, Boeing genaamd, gevestigd bij Seattle in Washington, produceert meer dan de helft van de vliegtuigen die gebruikt worden door vliegmaatschappijen over de hele wereld. De eerste jumbojet, de 747, werd vervaardigd door Boeing. Daarna heeft het bedrijf andere grote vliegtuigen ontwikkeld; de 757, de 767, en in 1995 de 777. Boeing passagiersvliegtuigen zijn geliefd omdat ze veilig, effici‰nt en comfortabel zijn. Andere Amerikaanse bedrijven, waaronder McDonnell Douglas, produceren een groot deel van de rest van de vliegtuigen en vliegtuigonderdelen die overal ter wereld worden gebruikt.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
Z.
Z.
he, jij hebt gewoon het halve boek 'Moderne Industriele Wereld, de verenigde staten van Amerika' overgeschreven... slim
22 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
ik wil je graag bedamken door jou werkstuk sta ik nu een voldioend voor geschiedenis (daarvoor had ik als enige een onvoldoend voor alle andere vakken niet)
ik heb veel uit jou werkstuk kunnen halen en daar ben ik je heel dankbaar voor
heel veel groetjes en kissis -xxxxxxxxxxxxxxx-jes rianne balm uit alphen aan den rijn!
22 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
heb er veel aan thnx
spreekbeurt erover weet je wel;)
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ohh...
Zo Bedankt ik hou mn werkstuk hier over en ik haal hier heel veel info uit :)
thanks
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Wejooww ,
Echt super fijnn ! :P
M'n vriendin en ik halen hier echt goeie info uitt voor een presentatie ! :)
-X-
12 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
joww
deze informatie moets ik net nodig hebben
12 jaar geleden
Antwoorden