Geschiedenis:
Jeanne d’Arc is een soort heldin van de Franse geschiedenis. Zij is geboren in 1412 in een dorpje Domremy in Lorraine. Dat was tijdens de oorlog tussen Engeland en Frankrijk, de Honderd jarige oorlog. Toen Jeanne 13 jaar was hoorde zij stemmen van engelen in haar hoofd. Die stemmen zeiden dat zij Frankrijk moest redden. Zij moest naar Karel de Zevende gaan , de kroonprins van Frankrijk, hem om een leger vragen om de stad Orleranste te redden en hem vervolgens naar Reims brengen om hem daar koning te laten worden.
Heel veel Fransen vonden hem nog te jong maar zijn vader was dood en iemand moeste het doen. Haar moeder zei dat ze maar gauw moest trouwen en zich er niets van aan trekken, want anders dachten mensen dat zij een heks was. Maar Jeanne was toch naar Karel gegaan en had hem gevraagd om een leger. Natuurlijk liet hij heel goed onderzoeken of ze geen heks was. Toen ze voor al die proeven geslaagd was, mocht zij haar eigen leger en redde zij in 1429 Orléans. En toen bracht ze Karel naar Reims en werd hij tot koning gekroond. Toen ging het mis. Jeanne wilde verder, maar ze raakte gewond en werd gevangen genomen door de vijand. De koning deed er niets aan want hij was koning en hij vond haar wel een beetje raar. En zo is Jeanne als heks op de brandstapel verbrand in 1431. Zij was toen negentien jaar.
In 1453 sloten Engeland en Frankrijk vrede. De koningen richtten zich nu meer op hun eigen bevolking. Ook de katholieke kerk kreeg meer invloed. In de zestiende eeuw werden steeds meer mensen protestant. In Frankrijk werden ze hugenoten genoemd. Vele hugenoten waren belangrijke adellijke mensen. De katholieke machthebbers wilden niet dat de hugenoten te veel macht zouden krijgen. Er werden heel veel godsdienstoorlogen gehouden waarbij heel veel hugenoten werden gedood. In 1572 werden in een nacht wel dertigduizend hugenoten vermoord!
Lodewijk de Veertiende verbood in 1685 het protestantisme. Hij dacht dat de meeste hugenoten nu wel katholiek zouden worden. Maar het ging mis. Tweehonderdduizend calvinisten gingen weg uit Frankrijk. Heel veel mensen gingen naar Nederland. Lodewijk werd de zonnegod genoemd. Lodewijk had de zon als symbool gekozen, zo belangrijk vond hij zichzelf. Hij heeft ook zichzelf gekroond, omdat hij zichzelf zo belangrijk vond. Hij droeg ook een pruik.
De mensen waren ook niet schoon, ze waste zichzelf weinig. Als ze stonken, spoten ze weer parfum op en dan roken ze weer lekker.
Lodewijk was vijf toen zijn vader stierf. Lodewijk was nog te jong om te regeren en zijn moeder heeft een tijdje geregeerd. Toen hij veertien jaar was ging hij regeren. Hij trouwde ook . Dat was toen niet zo raar in het koningshuis, want men werd niet zo oud. Lodewijk zelf werd trouwens zevenenzeventig jaar. Daarvan was hij tweeënzeventig jaar koning. De langst geregeerde koning van Frankrijk die Frankrijk heeft gehad. Lodewijk was een absolute heerser: Iedereen moest hem gehoorzamen en wie niet deed wat hij zei werd gestraft. Hij had een hele strakke dagindeling.
Overal waar hij ging waren lakeien enz. zelfs op de w.c. Hij bedekte met zijn kamerjas alles wat je niet mocht zien. Het kostte voor hofkringen wel dertigduizend euro om daar bij te zijn. De hoflingen verdienden maar dertig euro per jaar.
De rest van Europa keek bewonderend naar Frankrijk.
“Ik hoop dat je niet zulke grote gebouwen wilt nalaten als ik . Ik hoop dat je niet zo veel oorlogen zult voeren als i ik hoop dat je een goede koning voor het volk zult zijn.”
dat waren de laatste woorden van Lodewijk de veertiende, tegen zijn kleinkind Lodewijk de vijftiende.
*In frankrijk zijn heel veel grotten. Sommige kun je bezoeken met een grotten specialist(speleoloog). Elk jaar verdwijnt er wel iemand in een van de grotten. In de Loirevallei zijn bewoonde holen waar in de negentiende eeuw mensen leefde dat waren de allerarmste van Frankrijk. Tijdens een oorlog gingen heel veel mensen in zelf gegraven holen schuilen. In het zuiden van Frankrijk hebben waarschijnlijk dinosau-russen geleefd. Daarvan zijn botten en versteenden eieren gevonden.
Er zijn dino-eieren gevonden die zeventig miljoen jaar geleden gelegd zijn.
Klimaat
Frankrijk heeft twee weerzones, het noorden en het zuiden. In het noorden is er minder zon en meer regen en hoe verder je van de zee afgaat, hoe droger het wordt. Het zuiden kent hete zomers en de winter is er minder koud dan in het noorden. In het gebied langs de Middellandse Zee is het zomers droger dan in de Aguitaine in het zuidwesten waar het vochtiger is. In het zuidoosten, aan de Middellandse Zee, zijn de winters zacht en de zomers heet en droog. Daardoor ontstaan er vaak bosbranden. In Bretagne en Normandië zorgt de Atlantische Oceaan voor veel wind, depressies en regen. Het weer in het oosten van het land wordt sterk beïnvloed door het weer in Centraal en oostelijk Europa. De winters zijn er koud, het is er vaak helder weer; in de zomer is het er heet en zijn stormen heel gewoon.
Het klimaat in Frankrijk is heel wisselend. De temperatuur in Januari is best wel wisselend. Aan alle kusten is de temperatuur namelijk 5-10 C. Maar in het binnenland is de temperatuur 0-5C. Het koudst is het in Lyon en bij het westen van Lyon -5—10C. De temperatuur in Juli is bij de Middellandse Zee kust 20-25C en dat trekt dan door naar het westen. In de rest van het land is de temperatuur zo tussen de 17.5 en de 20 C. En bij Normandië en het noorden van Bretagne en weer bij Lyon is het het koudst 15-17,5C. De zonneschijn uren per jaar zijn ongeveer 1750 tot 2250 uur per jaar. Bij Corsica & bij Nice zijn de uren 2750 uur of meer. De gemiddelde temperatuur in januari is 5-10 en in juli 20-25. De gemiddelde neerslag is 600-800 mm in het noorden en 800-1200 mm in het zuiden.
De Fransman
De regering van Frankrijk vindt het belangrijk dat vrouwen werken. Daarom geeft de regering geld voor kinderopvang. Er zijn heel veel mensen die getrouwd zijn en blijven. Maar dat is aan het veranderen: steeds minder mensen trouwen en steeds meer fransen gaan scheiden. De meeste fransen wonen in steden. Grote steden zijn Parijs, Lyon en Marseille. De laatste jaren trekken veel meer fransen weg uit de stad naar het platteland. Fransen besteden veel van hun geld dat ze verdienen aan hun woning. Die is meestal niet zo groot en heeft vaak maar drie kamers. Dat komt omdat de mensen in steden in appartementen wonen. De dorpjes op het platteland zien er bijna nog hetzelfde uit als eeuwen geleden: oude huisjes met luiken voor de ramen. De hoofdstraat komt meestal uit bij het dorpsplein.
Het hoofdgerecht in Frankrijk is heel belangrijk. Na het avondeten blijven de meeste fransen gewoon thuis. Ze kijken televisie, luisteren naar de radio of lezen de krant. Behalve de bakkerij en de slager zijn er geen winkels in een dorp, want er zijn markten. De maaltijd is het hoogtepunt van de dag. De Franse kookkunst is ook over de hele wereld bekend. De Fransen eten drie maaltijden op een dag. Elke fransman eet z’n 200 stokbroden per jaar. Stokbrood hoort een beetje bij Frankrijk en daarom noemen ze in Vlaanderen dat frans brood. Je denkt misschien dat ze al heel lang stokbrood eten maar dat is niet zo. Ze eten het pas sinds 50 jaar geleden. De croissants werden maar 300 jaar geleden gebakken.
De Tour de France (de ronde van Frankrijk), ik denk dat iedereen hem wel kent, want half juni hoor en lees je overal wel iets over de Tour de France. De Tour de France is de beroemdste wielrenronde, omdat hij elke keer door een ander landschap gaat. De eerste etappe word meestal in een ander land gereden. Bijvoorbeeld in België of Nederland en hij is zelfs een keer in Ierland gereden. De laatste altijd in Parijs. De rest in de andere delen van Frankrijk. Alle steden willen dat de Tour de France ook door die stad gaat maar dat zou te vermoeiend worden, want ze moeten al 200 km per dag dat is ongeveer 4000 km in totaal. De meeste steden betalen de vereniging van de tour honderden euro’s om te zorgen dat de tour door hun stad komt.
Producten:
Er zijn heel veel producten die wij gebruiken die uit Frankrijk komen. Bijna alle soorten wijn komen uit Frankrijk en worden daar gemaakt. Ook veel automerken zijn frans bijvoorbeeld Citroen, Peugeot en Renault. Die bestaan al sinds de auto bestaat. De oude auto die bijna iedereen kent is de eend. Hij is klein, maakt een raar geluidje en waggelt als een eend. Eerst vonden ze hem lelijk en daarom kreeg hij de bijnaam “de lelijke eend”. In Frankrijk heet hij niet canard(eend), maar deux chevaux of 2cv (twee paarden) genoemd, omdat de auto 2 pk heeft (paarden kracht). Vaak zit er een oudere man in en als hij een hoed op heeft lijkt het net of die aan het plafond zit vastgeplakt. De eend werd gemaakt door Pierre Boulanger, in het Nederlands is dat Peter Bakker en zo heet mijn vader. Pierre Boulanger kreeg de opdracht een auto te ontwerpen voor gewone mensen die niet veel geld hadden. Er moesten 4 mensen in kunnen en een mud (70 kilo) aardappelen en een doosje eieren die op de hobbelige zandweggetjes niet kapot mogen en de boer moet met zijn zondagse hoed op, in de auto passen.
Het land
Elk jaar gaan er miljoenen op vakantie naar frankrijk. Er wonen ruim zestig miljoen mensen in Frankrijk, en elk jaar komen daar zeventig miljoen toeristen bij. Op het strand wordt het meestal heel krap maar in de rest van het land is er ruimte zat.
9 van de 10 franse mensen, blijven in de vakantie in Frankrijk.
Frankrijk is ruim 200 jaar geleden ingedeeld in departementen een soort provincies. Er zijn er honderd. Ze hadden een hele simpele manier om de grootte te bepalen :De hoofdstad van elk departement moest vanuit de hele streek binnen een dag te paard te bekijken zijn. sommige departementen zijn naar gebergte genoemd of gewoon iets uit die streek of gewoon noord, maar de meesten zijn naar rivieren uit die streek genoemd. Behalve een nummer heeft elk departement ook een nummer op alfabetische volgorde. nummer 01 is ain en nummer 89 is yonne. Vanaf daar loopt het niet meer op alfabet. Dat komt door de kleine omgevingen rond Parijs . Parijs is nummer 75 dat is ook het beroemdste nummer van Frankrijk. Van de ruim 60 miljoen wonen 3/4 in een stad. Het franse platteland is leeg, vooral in de 20e eeuw zijn er veel mensen vertrokken naar grote steden. Er stonden in kleine dorpjes ook dan huizen leeg, maar dat gaat veranderen. Eerst waren het mensen uit andere landen die daar vakantie huisjes kochten maar nu komen er ook mensen die daar echt gaan wonen.
De taal
Toen Lodewijk Bonaparte in 1806 naar Holland kwam koste het heel veel moeite om nederlands te leren, want al die moeilijke klanken gaven problemen. Hij wou toch de mensen vertellen dat hij de koning was. Zijn eerste zin was: “Iek ben konijn van olland”. Niet alleen de nieuwe koning had last van de Nederlandse uitspraak, want nederlands is moeilijk voor alle fransen. Vooral de g, e, sch vinden ze moeilijk, en de h kunnen ze al hellemaal niet uitspreken. Ze schrijven hem wel maar ze negeren hem. Henri word dus enri en Hugo ugo. Er zijn niet veel nederlandse woorden in het frans terug te vinden, maar een paar. De meesten hebben te maken met water enz. bijvoobeeld: digue-dijk polder babord-bakboord mat-mast en hareng-haring. een tent haring heet trouwens in het frans: sardiene. maar anderen zijn nauwelijks terug te herkennen. Bolwerk werd boulevard en manneke werd mannequin. Die laatste 2 zijn terug gekomen met een andere betekenis. Veel Nederlandse woorden komen eigenlijk uit het frans bijv. mayonaise, bouillon, salade, jus, limonade en ook bier, ook toilet, parfum, garage, bagage, paraplu, portemonnee, hotel, pardon...een enkele keer hebben we de betekenis omgedraaid ballon in een franse ban en horloge is een grootte (toren)klok.
Eeuwen lang was frans de belangrijkste taal van Europa. Veel mensen zoals staatshoofden, diplomaten van allerlei staten, spraken naast hun eigen taal ook vloeiend frans. In vlaanderen , waar een hele tijd de fransen de baas waren, werd zelfs nederlands verboden. Nu is engels de belangrijkste taal in de wereld geworden en dat vind ik jammer want ik vind frans mooier en dat is te merken, ook in Frankrijk. Kinderen vanaf 8 jaar leren al engels en er zijn plannen om kinderen in de kleuterklas al engels te leren, maar fransen zijn wel nog steeds trots op hun taal en daarom hebben ze regels opgesteld zodat hun eigen taal niet verdwijnt. Computer en videorecorder zoeken ze liever franse woorden en minimaal 60% van de liedjes op de radio moeten franse liedjes zijn. Buitenlandse films worden ook niet ondertiteld, maar frans ingesproken.
Het frans wordt nog door 122 miljoen mensen gesproken. Ook in andere landen. Op school leren de kinderen ook versjes en liedjes zodat het wat makkelijker gaat, want frans is moeilijk, ook franse liedjes en ook vader Jakob in het frans
frere jacques, frere jacques
dormez-vous, dormez-vous
sonnez les matines, sonnez les matines
ding dang dong, ding dang dong
Gebieden en gebergte
Frankrijk heeft veel soorten landschappen. Van vruchtbare bouwgrond in de rivierdalen tot de besneeuwde toppen van de Alpen en de Pyreneeën.
Frankrijk kan verdeeld worden in drie gebieden:
- De oude, sterk afgesleten gebergten
- De jonge gebergten
- De vlakke stukken land en de kust
De oude, sterk afgesleten gebergten
Een voorbeeld van een oude gebergten is het Centraal Massief. Het landschap is ontstaan door vulkanen. Je vindt er vreemde meren en ravijnen.
Binnen het Centraal Massief ligt een vlak gebied, de causse. In dit kalksteenplateau liggen veel grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile, hoge kalkrotsen. Dit zijn de Cevennen. Daardoor was het Centraal Massief afgesloten van de rest van Frankrijk.
De jonge gebergten
Jonge gebergten van Frankrijk zijn de Alpen, de Pyreneeën en de Jura.
In de Alpen zijn de hoogste bergtoppen zelfs in warme zomers met eeuwige sneeuw bedekt. In dit gebied ligt ook de Mont Blanc (4807 meter). Dit is de hoogste berg van Europa.
De Pyreneeën zijn ook een hoog gebergte in Frankrijk. Het ligt op de grens van Spanje en Frankrijk.
In de bergen leven gemzen, steenbokken en veel roofvogels. Er komen zelfs nog beren voor. Je komt ze niet snel meer tegen want er leven er ongeveer nog maar dertig.
De vlakke stukken land en de kust
Frankrijk heeft een kustlijn van 3000 kilometer. De Franse westkust ligt aan het Kanaal en de Atlantische Oceaan. De Franse westkust ligt aan het Kanaal. La Manche, dat betekent de mouw. In het uiterste Noorden liggen duinen, net als in Nederland. Het dunne “du Pilat bij Arcachon” is met zijn 117 meter de hoogste duin van Europa. In de 18de eeuw zijn in opdracht van Napoleon langs de duinen naaldbomen geplant. De wortels van de bomen houden het zand vast.
De zuidkust grenst aan de Middellandse Zee. Daar liggen prachtige zandstranden en luxe badplaatsen.
Politiek en wereldbanden
Frankrijk heeft een president en die is door de mensen gekozen.
De president van nu heet Jacques Chirac.
1958 was een heel belangrijk jaar voor Frankrijk.
Eerst gingen ze de grondwet wijzigen en daarna werd Charles De Gaulle president om te proberen de binnenlandse problemen op te lossen.
De Gaulle bedacht regels voor het Franse buitenlands beleid, dus volgens welke regels Frankrijk met andere landen moest omgaan. Later ging men dat de gaullistische politiek noemen. De gaullistische politiek bestond uit vier opvattingen over Frankrijk en over de franse relatie met het buitenland.
Ten eerste moest Frankrijk zijn eigen onafhankelijkheid (andere landen niet nodig hebben) kunnen garanderen in de internationale politiek, zowel op economisch, politiek en militair terrein.
Ten tweede was Frankrijk nog steeds de wereldmogendheid (een voor de wereld belangrijk land) die het voor de Tweede Wereldoorlog was geweest, vond De Gaulle.
Frankrijk moest zich daarna gedragen en wilde ook zo behandeld worden.
Ten derde was Frankrijk het centrum van het Franssprekende deel van de wereld dat toen nog uit vele koloniën bestond.
Als laatste beschouwde president De Gaulle (en velen in Frankrijk met hem), Frankrijk als de leider van West-Europa in de internationale politiek.
Deze gaullistische gedragscodes, hadden grote gevolgen voor de relaties van Frankrijk met Europese partners, de franse koloniën en vooral ook voor de relatie met de VS.
Toch hielden deze beleidslijnen Frankrijk niet tegen om toe te werken naar verdere samenwerking met haar Europese buren.
De basis veranderde wel van supranationale samenwerking, (dus boven de nationale regeringen), naar intergouvernementele samenwerking waarbij de nationale regeringen het laatste woord hadden.
Deze manier van werken huldigt Frankrijk nog steeds.
Vroeger had je samenwerkingsverbanden, zoals de Volkenbond.
Deze waren niet zo belangrijk als de Europese samenwerking na 1945.
Twee keer was Frankrijk in de 20e eeuw aangevallen en verslagen door buurland Duitsland, toch kon alleen een toenadering en daarmee vergaande samenwerking de grenzen tussen de staten veiliger maken.
Op deze manier kon Frankrijk ruzies voorkomen die het land zo zwak hadden gemaakt.
De Europese Unie van vandaag is voor een groot gedeelte het resultaat van economische samenwerking tussen Frankrijk en (West-)Duitsland.
Voor deze samenwerking, was een aantal redenen aan te geven.
-veiligstellen van de grenzen
-economische samenwerking van groot belang
Door samen te werken kon West-Europa tijdens de Koude Oorlog een
tegenwicht vormen ten opzichte van de Sovjetunie die met haar leger een groot deel van Midden- en Oost-Europa in haar greep hield.
Bovendien was een sterk Europa een mogelijkheid voor Frankrijk om
zich onafhankelijker van de VS op te stellen.
De Bondsrepubliek werkte (gedwongen) mee aan het herstel van de
economie na de rampzalig verlopen oorlog.
Parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, maar ik denk dat bijna iedereen dat wel weet. Het is er best druk. Het lijkt wel een beetje op een spinnenweb of een mierenhoop. Parijs kun je het beste van bovenaf bekijken. Daarom zijn er verschillende uitkijktorens. De beroemdste is de Eiffeltoren. La tour Eifel is de meest bezochte attractie van heel Frankrijk. Ik ben ook op de Eiffeltoren geweest, ‘s nachts, dat was heel leuk dan kun je heel ver kijken. Elk jaar komen er meer dan 6 miljoen mensen naar de Eiffeltoren. Dat hadden ze niet gedacht toen hij in 1889 werd geopend, want de bedoeling was dat hij maar 20 jaar zou blijven staan, maar de parijzenaaren gingen er van houden.
De eerste verdieping is op 57 meter hoog en de tweede verdieping is op 115 meter hoog. In totaal zijn er 704 traptreden. Na de tweede etage kun je alLeen nog maar verder met de lift. De lift is helemaal van glas, dus je ziet Parijs onder je weg schieten. De Eiffeltoren is naar Gustav Eifel genoemd. Hij heeft de Eiffeltoren ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1889.
De toren van Eifel werd helemaal van ijzer gemaakt. In januari 1887 begonnen ze met bouwen. De Eiffeltoren steunde op een ondergrondse betonnen plaat. In juni 1887 begonnen ze de metalen stukken in elkaar te zetten. De Eiffeltoren was meteen al een groot succes .Tijdens de wereld tentoonstelling kwamen er al meer dan 3 miljoen mensen. Na een jaar waren de bouwkosten eruit. De toren van Eifel werd het symbool van de stad. De Eiffeltoren is 320 meter hoog en is meer dan 40 jaar de grootste toren van de wereld. Nu is hij niet meer de hoogste van de wereld maar wel van Parijs. In de buurt van de Eiffeltoren staat een gebouw met de snelste lift van Europa. In 38 seconden is hij helemaal boven, op de 59 verdieping.
Eeuwenlang werd er in Parijs alles beslist van heel Frankrijk. Om de kleinste dingen moesten departementen toestemming aan Parijs vragen. Daarom kreeg de rest van Frankrijk een hekel aan Parijs en daarom is in 1982 besloten dat de departementen zelf mochten beslissen.
Als Parijs het hart van Frankrijk is dan is de Seine het bloed (de ader). Die rivier was tot in 19e eeuw de belangrijkste transportlijn van de stad. Ook werd de rivier het riool en de vuilnis stort van iedereen. Daarom werd de rivier hoe langer hoe viezer. maar meneer Poubelle kwam in de 19e eeuw op het idee om overal vuilnisbakken te plaatsen in de stad. Een riool onder de grond te plaatsen. Sindsdien is de Seine schoner en zwemmen er weer vissen.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
heel goed!
14 jaar geleden
Antwoorden..
..
beetje lang hea
9 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
er moest veeeeel meer info erbij er is nog veel meer te vinden
7 jaar geleden
Antwoorden