Londen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2669 woorden
  • 16 november 2003
  • 732 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
732 keer beoordeeld

1. Inleiding Ik heb voor het onderwerp “Londen” gekozen omdat ik er in de zomervakantie 1 dag ben geweest. Ik heb er toen niet zoveel van gezien, maar wat ik heb gezien vond ik erg mooi. En omdat ik er dus toch maar 1 dag ben geweest weet ik er nog niet zo veel van. Verder leek het me leuk om een keer een land/stad als onderwerp van een eigen werkstuk te nemen. Ik heb het in dit werkstuk vooral over het toeristische Londen en over de geschiedenis van Londen.

Dit is de info die ik heb gebruikt: Londen Christine Hatt
Engels en Engeland Robyn Gee en Mary Anne Evans
Londen Chiara Libero
Londen Kathy Arnold
Groot-Brittannië Michael Leopman
Londen Simon Adams
Informatie van internet verschillende sites

2. De geschiedenis van Londen Londen is gesticht door de Romeinen die Engeland binnenvielen in het jaar 43 na Christus. Ze gingen in Kent aan land, trokken naar de Theems en voeren een stuk de rivier op. Ze bouwden stad op noordoever van de Theems op een plek waar die niet zo breed was. Deze vesting werd Londinium genoemd. Later werd er een brug over de Theems gebouwd. Alle stammen in Engeland vochten tegen Romeinen. In het jaar 61 na Christus werd Londinium platgebrand door de stam der Iceni onder leiding van koningin Boudiccaea. Later versloegen de Romeinen de stammen en herstelden Londinium. Daarna maakten ze het de hoofdstad van Romeins Brittanië. Er werden toen een basilica, een forum en een fort gebouwd, de Romeinen regeerden tot 41 0.

In de 5e eeuw kwamen de Saksen en stichtten Lundenwic ten westen van Londinium. In de 9e eeuw werd Lundenwic door de Deense Vikingen geplunderd. Daarna in 886 heeft Alfred de Grote de Romeinse stad herbouwd. In 1016 wonnen de Romeinen opnieuw en ze regeerden toen tot 1042, toen Eduard de Belijder de stad innam.

In 1066 kwam koning Harold die Eduard de Belijder verving. Koning Harold werd later dat jaar verslagen door Willem, hertog van Normandië ook wel Willem de veroveraar of Willem I genoemd. Willem I werd tot koning gekroond in Westminster Abbey. In de jaren daarna was er een snelle groei van inwoners aantal in Londen. En rond 1300 woonden er al 80.000 mensen in Londen. Tussen 1348 en 1350 heerste er de pest ofwel de Zwarte Dood, daar ging ongeveer de helft van de inwoners aan dood.

Toen de leden van het koningshuis Tudor de baas waren werd Londen steeds belangrijker. Koning Hendrik VIII liet paleizen bouwen, zoals St. James’s Palace. Hij is ook beroemd omdat hij in 1536 de kloosters van de stad liet sluiten, nadat de rooms-katholieke kerk hem een echtscheiding had geweigerd. Toen Elizabeth I de koningin was, was Londen een rijke en welvarende stad. Het theater werd populair dat kwam onder andere door de komst van William Shakespeare ergens tussen 1585 en 1593.

In 1603 kwam de eerste koning van het huis Stuart (James I) op de troon. Later in 1625 werd dat Charles I. Er is verschillende keren geprobeerd om het parlement op te blazen en te bereiken dat Groot-Brittannië een republiek werd in plaats van een monarchie (republiek = een land waar de bevolking een president kiest en monarchie = een land waar een koning(in) de baas is. Dus niet door de bevolking gekozen). Dit lukte in 1642 en zo werd in 1649 Charles I onthoofd, en werd Groot-Brittannië een republiek. Maar dat duurde niet lang want in 1660 werd Groot-Brittannië weer een monarchie.

In de tijd van het huis Stuart werd Londen ook getroffen door rampen. In 1665 gingen er zo’n 70.000 mensen dood aan de pest, en in 1666 verwoeste de grote brand 4 dagen lang bijna de hele city (het oudste deel van Londen).

Vanaf 1714 was er koning George. Londen werd grote stad met rijke mensen in West End en arme mensen in East End. In 1837 kwam koningin Victoria. Groot Brittannië werd een van de machtigste landen ter wereld, en Londen had in 1901 al meer dan 6 miljoen inwoners.

De Eerste Wereldoorlog begon in 1914 en stopte in 1918. Er waren toen veel luchtaanvallen op Londen, en daardoor kwamen meer dan 835 mensen om. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1940, werd Londen weer gebombardeerd. De stad lag na de oorlog flink in puin.

Na de oorlog werd de stad langzaam weer opgebouwd. In de 60er jaren was Londen populair bij jonge mensen, ze noemden het swinging Londen. De werkloosheid groeide, want het werk in de havens verdween. In de 80er jaren kwam er weer nieuwe werkgelegenheid in banken en verzekeringsbedrijven. De mensen die daar werkten gingen vaak wonen in omgebouwde pakhuizen in het oude havengebied, de Docklands.

Tegenwoordig wonen in Londen 7 miljoen inwoners uit allerlei landen. Niet alleen Engelsen, maar ook mensen uit landen die vroeger in de tijd van Victoria bij het Britse rijk hoorden zoals India en Pakistan. Londen is een echte wereldstad!

3. Beroemde gebouwen Londen is een grote bekende stad en er zijn ook veel wereldberoemde gebouwen. Hier noem ik er een paar: de St. Paul, The Tower of London, het British museum, Westminster (The House of Parliament en de the Big Ben) en Buckingham Palace. Heb ik het in dit hoofdstuk ook over het London Eye, dat is geen gebouw maar een wereldberoemd reuzenrad. Waarom, dat vertel ik je later.

De St. Paul De St. Paul is een grote beroemde kathedraal. Maar bij de grote stadsbrand op 2 september 1666 is de kerk samen met nog 86 andere verwoest. Deze is later tussen 1675 en 1711 herbouwd. De nieuwe kathedraal werd ontworpen door Sir Christopher Wren. Verder kun je de St. Paul ook beklimmen, maar dan moet je wel 521 treden op!

The Tower of London De Tower of Londen is bijna 1000 jaar, en was vroeger een koninklijke gevangenis. Hier werden alle beroemde mensen die iets misdaan hadden veroordeeld en gevangen gezet. De Beefeaters of Yeoman Warders zijn de bewakers van de Tower. Bij speciale gelegenheden dragen ze een 16e-eeuws rood met gouden kostuum, maar meestal dragen ze gewone saaie donkerblauwe kleding. Verder heeft dit kasteel/paleis wel 20 torens.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het British museum Het Brits museum gaat niet zoals je zou verwachten over Groot Brittannië (Engeland, Schotland, Noord Ierland en Wales), maar over overblijfselen uit de oude Griekse, Egyptische en andere culturen. Het British museum is geopend in 1759, en het is de meest geliefde toeristenattractie van Londen. Het trekt zelfs meer bezoekers dan Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum!

Westminster Westminster is de plek waar de Engelse koningin en de parlementsleden werken. Hoewel de parlementsgebouwen er oud uitzien zijn ze in 1834 afgebrand en minder dan 150 jaar geleden herbouwd. Tegenwoordig staat het paleis van Westminster meer bekend als The Houses of Parliament (letterlijk vertaald: de huizen van het parlement). In het midden van het House of Parliament staat Westminster Hall, dat niet bij de brand werd verwoest. Verder is er nog The Big Ben een hoge toren die aan het House of Parliament vast zit. Boven in de Big Ben is een hele grote klok gemaakt, met een wijzerplaat met een doorsnee van 7 meter, heeft wijzers van 60 centimeter lang en weegt in totaal 14 ton. Verder is de klok op de Big Ben de bekendste klok ter wereld! Maar ook al noemt iedereen de toren de Big Ben, eigenlijk heet deze St.Stephen’s Tower, en The Big Ben is de naam van de klok op de toren. In 1605 probeerden Guy Fawkes en zijn samenzweerders het parlement op te blazen. Op 5 november viert het Britse volk de mislukte poging (ook wel Bonfire Night genoemd) met vuurwerk en vreugdevuren.

Buckingham Palace Buckingham Palace is het paleis van de Engelse koningin, En dat is zeker geen klein paleis! Want daar binnen zijn: 660 grote zalen waarin een bal of een banket gehouden kan worden, een bioscoop, een zwembad, een postkantoor, een ommuurde tuin van 16 hectare en 300 man personeel! Buckingham Palace is gebouwd in 1703 en was bedoeld als stadswoning voor de hertog van Buckingham. Koning George III kocht het huis in 1762 voor £28.000 en veranderde het in het officiële paleis van het Britse koningshuis. Vroeger was Buckingham Palace niet het officiële paleis van de Britse koningin, maar de Londense verblijfplaats. Dat betekent dat de koningin er alleen was als ze in Londen op bezoek was, maar in 1837 heeft koningin Victoria er de vaste verblijfplaats van het Britse koningshuis van gemaakt. Verder was koningin Victoria ook de langst regerende vorst in de Britse geschiedenis, zij was namelijk koningin van 1837 tot 1901. Tot slot, als je in de zomer in Londen bent kun je 18 van 660 kamers van binnen bekijken. Maar de koningin zal je niet tegen komen, want die is in de zomer op vakantie naar Schotland. Verder staan voor Buckingham Palace net als bij de Tower, wachters in mooie rode uniformen. En als je geluk hebt ben je op tijd om de wisseling van de wacht te zien waarbij de paleiswachters elkaar aflossen. Dat is een indrukwekkende gebeurtenis met veel militair vertoon en geschreeuw!

London Eye Het London Eye is dus een wereldberoemd reuzenrad, dat komt doordat het het grootste reuzenrad ter wereld is! Het heeft namelijk een hoogte van 132,5 meter en het weegt 15.000 ton. Het London Eye is gebouwd voor het millennium (1999-2000). Verder heeft dit reuzenrad wel 32 gesloten capsules (wagons). En als je er in zit heb je een half uur lang schitterend uitzicht op Londen en het landschap daar omheen. Als je helemaal boven bent kun je met helder weer zien: 7 graafschappen, 3 luchthavens, 13 voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems! Verder is het London Eye het op drie na hoogste gebouw van Londen waarvan je de top kunt bereiken, en het draait per jaar wel 6000 keer rond!

4. Bekende pleinen en parken Behalve beroemde gebouwen heeft Londen ook een heleboel bekende pleinen en parken, zoals: Trafalgar Square, Leicester Square, Picadilly Circus en Hyde Park.

Trafalgar Square Trafalgar Square is het grootste plein in het centrum van Londen. In het midden van Trafalgar Square staat een beeld van admiraal Nelson, een bekende zeeheld. Horatio Nelson versloeg in 1805 de Fransen in de zeeslag bij Trafalgar. Vier reusachtige leeuwen houden onder aan het beeld van Nelson de wacht. Er zijn ook nog twee mooie fonteinen op het plein. Veertien steenhouwers hielden in 1842 boven op Nelsons column een diner voordat het beeld er op werd geplaatst! Ieder jaar stuurt de Noorse hoofdstad een reusachtige kerstboom voor op het plein. Leicester Square Leicester Square is een plein in het belangrijkste toeristengebied van Londen. Er zijn bioscopen en ’s avonds kun je er zelfs beroemde filmsterren tegenkomen. Verder staat er ook een standbeeld van de filmkomiek Charlie Chaplin.

Picadilly Circus Picadilly Circus is bekend omdat er in het midden een mooi standbeeld staat, namelijk Eros. Het werd er neergezet ter ere van een strijder tegen de kinderarbeid. Verder is Picadilly Circus ook bekend omdat er hele grote lichtreclames zijn.

Hyde Park Hyde Park is een groot park midden in Londen met veel gras en bomen. Een deel van het park heet Kensington Gardens. Daar staan veel standbeelden en fonteinen in, onder andere het standbeeld van Peter Pan. Verder woonde ook de wereldberoemde Prinses Diana in Kensington Palace. Dat ligt in de Kensington Gardens. Hyde Park is ook beroemd vanwege de Speakers Corner. Dat is iedere zondag. Daar mag iedereen die dat wil een toespraak houden, maar je mag de sprekers ook in de rede vallen.

5. De Theems Heel vaak zie je dat steden gesticht werden aan een rivier. Dit deden ze omdat het handige en goed bereikbare plekken waren, zodat de inwoners van zo’n stad gemakkelijk handel konden drijven. Vooral een plaats waar de rivier niet zo breed was en waar je er dus door kon lopen of een brug over bouwen, waren geschikt. Zo is het ook met Londen gegaan, zie het hoofdstuk geschiedenis.

Ook later in de geschiedenis van Londen bleef de Theems belangrijk. Londen had havens waar schepen van overal in de wereld naartoe kwamen. Vooral in de 19e eeuw kwamen er schepen met goederen uit het hele Britse Rijk. De havens zorgden voor werkgelegenheid. In de tweede helft van de vorige eeuw veranderde dat. Het Britse Rijk viel uiteen en de schepen kwamen niet meer in de Londense havens. De dokken en havengebouwen waren niet meer nodig. Ongeveer 25000 mensen raakten hun baan kwijt. Later zijn veel van die pakhuizen omgebouwd tot dure appartementen. De wijk is nu heel populair. Het heet de Docklands. Er is zelfs een speciale trein, de Docklands light railway voor aangelegd. Dat zijn automatische treinen zonder bestuurder die van het centrum van de stad naar de Docklands rijden. Een van de bekendste gebouwen in de Docklands heet Canary Wharf. Dit is het hoogste gebouw van Londen en het op een na hoogste van Europa. Er zitten allemaal kantoren in. Het heet zo omdat daar vroeger de schepen aankwamen met bananen van de Canarische eilanden.

Ook later in de geschiedenis van Londen bleef de Theems belangrijk. Londen had havens waar schepen van overal in de wereld naartoe kwamen. Vooral in de 19e eeuw kwamen er schepen met goederen uit het hele Britse Rijk. De havens zorgden voor werkgelegenheid. In de tweede helft van de vorige eeuw veranderde dat. Het Britse Rijk viel uiteen en de schepen kwamen niet meer in de Londense havens. De dokken en havengebouwen waren niet meer nodig. Ongeveer 25000 mensen raakten hun baan kwijt. Later zijn veel van die pakhuizen omgebouwd tot dure appartementen. De wijk is nu heel populair. Het heet de Docklands. Er is zelfs een speciale trein, de Docklands light railway voor aangelegd. Dat zijn automatische treinen zonder bestuurder die van het centrum van de stad naar de Docklands rijden. Een van de bekendste gebouwen in de Docklands heet Canary Wharf. Dit is het hoogste gebouw van Londen en het op een na hoogste van Europa. Er zitten allemaal kantoren in. Het heet zo omdat daar vroeger de schepen aankwamen met bananen van de Canarische eilanden.

Er zijn veel bruggen over de Theems, wel 35. De oudste is de London Bridge. Hij was eerst van hout, maar in 1209 werd het een stenen brug. In 1831 kwam er een brug van graniet en nu is er vanaf 1973 een van beton.

De bekendste brug is de Tower Bridge. Deze brug is gebouwd in 1894. In de torens zitten machines om de brug te openen als er grote schepen door moeten. Je kunt de machinekamer bezichtigen. Er is ook een museum in. Ook kun je in een van torens naar boven klimmen en over de bovengalerij lopen. Vroeger liep Londen vaak onder water. Maar nu zal dat niet meer gebeuren, want er is een speciaal waterkeringssysteem aangelegd. Dat heet Thames barrier. In het bezoekerscentrum kun je zien hoe het werkt.

6. Het openbaar vervoer Het Londense vervoer is wereldberoemd. De oude metro, de rode dubbeldekkers en de zwarte taxi’s.

De metro De metro wordt ook wel de ondergrondse of op z’n engels de underground genoemd. De underground is de oudste metro ter wereld. De eerste lijn werd dan ook al geopend in 1863, dat is nu bijna 150 jaar geleden.

De Londense metro heeft nog een bijzonderheid, namelijk dat de eerste topologische kaart (ontworpen in 1933 door Henry Beck) gemaakt werd voor de underground. Een topologische kaart is een kaart waarop de afstanden niet kloppen, maar waar het gaat om de verbinding van de plaatsen. Vroeger werden de metro getrokken door stoomlocomotieven, tegenwoordig rijden ze op elektriciteit. Het hele Londense metronetwerk heeft een totale lengte van 400 km en telt 237 stations. Het is daar mee het grootste metronetwerk van de hele wereld. De metro is oorspronkelijk bedoeld om mensen uit de buitenwijken naar het centrum van Londen te brengen. Tegenwoordig is het doel van de metro meer het vervoer door het centrum van Londen.

De bussen (dubbeldekkers) Je kent ze vast wel die rode dubbeldekkers. Vooraan boven in een dubbeldekker krijg je één van de mooiste (en goedkoopste) rondleidingen door Londen. Het bijzondere is dat de bussen (wat voor alle verkeer geldt) links rijden. Londen heeft bijna 1000 busroutes, maar daar rijden behalve rode dubbeldekkers ook andere modellen, soorten en kleuren bussen op. In Londen wordt met dubbeldekkers gereden omdat daar 2x zoveel mensen in kunnen en dat is handig in zo’n grote en drukke stad als Londen.

Taxi’s De meest luxe (en dure) manier om je in Londen te vervoeren is met de taxi. Omdat de metro alleen op stations kan stoppen en de bus alleen op haltes is de taxi erg handig deze stop namelijk overal. De taxi is wel erg duur, want alleen met zeggen waar je naartoe wilt ben je al £ 1,- (€ 1,50) kwijt. Je moet ook betalen voor ieder stuk bagage en iedere passagier dat je mee wilt nemen. Maar taxichauffeur wordt je ook niet zomaar, want behalve dat je goed moet kunnen rijden moet je ook nog een examen met de naam “the knowledge” afleggen. Bij dat examen moet je laten zien dat je alle straten in Londen kent. Als je een taxi nodig hebt ga je gewoon aan de stoeprand staan, en steek je je hand op. Een lege taxi heeft een geel lichtje aan. Alleen zwarte taxi’s mogen mensen oppikken van de straat. Er zijn ongeveer 19000 taxi’s in Londen. Er zijn maar 3 modellen toegestaan: the Fairway, the Metrocab en the Asquith. Sinds januari 2000 moeten alle Londense taxi’s rolstoeltoegankelijk zijn. Vroeger moesten ze geschikt zijn voor passagiers met een hoge hoed!

REACTIES

C.

C.

Dit is een super goed werkstuk
ik heb het helemaal door gelezen en weet nu een stuk meer over bekende gebouwen en pleinen in Londen

13 jaar geleden

S.

S.

okenleuk voor je

9 jaar geleden

A.

A.

echt goed werkstuk ik hou mijn werkstuk ook over londen je hebt me over tuigd.

12 jaar geleden

Z.

Z.

ik vind dit slecht!!!!! ik kan het beeter.

11 jaar geleden

K.

K.

doe het dan.

11 jaar geleden

I.

I.



ik doe mijn speekbeurt over Londen en ik heb hier heel veel aan gehad.
dankjewel!!!!

9 jaar geleden

L.

L.

Doe het dan en bovendien neem gelijk een cursus typen en spelling.

8 jaar geleden

Z.

Z.

srs doe het dan lekker xD

7 jaar geleden

N.

N.

@zoe

Mensen doen hun best om andere mensen te helpen. Dus ga weg met je ego

Goed werkstuk!

11 jaar geleden

I.

I.

sorry hoor, maar ik heb op google gezocht naar bonfire night spreekbeurt en toen kreeg ik deze link waar boven stond spreekbeurt over bonfire night nou dat zie ik hier niet in terug......

11 jaar geleden

R.

R.

Ik vind het op zicht wel goed maar het zou wel beter net kunnen iets meer over Londen vertellen over het koning klukken huis van kat en wiliam en als de vlag er hant dat ze dan thuis zijn bijvoorbeeld maar verder is het wel heel goed

10 jaar geleden

L.

L.

ja maar ik kan dus oversproken dat het heel gewonden stil is

10 jaar geleden

S.

S.

Thanks voor al de informatie! Door jou kon ik makkelijker al mijn info in mijn spreekbeurt zetten!

Tip: Zoek wat beter op, want sommige dingen zijn fout.

9 jaar geleden

I.

I.

Dat kan misschien zijn omdat dit werkstuk in 2003 is gemaakt.( of hier gepost?) Dus daarom is het nu anders en ouder. ( ik bedoel dit niet boos ofzo, kan misschien boos overkomen

7 jaar geleden

S.

S.

hé leuk werkstuk maak er zelf ook een over Engeland en ik heb er veel info uitgehaald. :)

9 jaar geleden

J.

J.

ik vind het een goed werkstuk maar ik zoek iets over landschap en daar gaat het hier niet over

9 jaar geleden

H.

H.

er zijn maar 2 goede hoofdstukken voor de rest is dit dom

7 jaar geleden

S.

S.

Zeker een aanrader! Heb ik heel veel aan!!! ;)

6 jaar geleden

G.

G.

Dankjewel ik heb het helemaal doorgelezen en gekopieerd en geplakt ik heb een 7,5 gehaakt bedankt

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.