Inleiding
In dit verslag kunt u lezen wat voor beroepen Nina, Laura en Emilie aanspreken. Voor Laura was dit schoonheidsspecialist omdat haar moeder dit berope uitoefent en ze vindt het een hele interessante en leuke baan. Mode, make-up en verzorging spreekt haar wel aan.
Emilie heeft voor het beroep advocate gekozen omdat ze graag leidinggevende wilt zijn, het lijkt haar een interessant beroep. Ze houdt ervan om mensen te vertegenwoordigen en voor hun op te komen. Ook zijn de salarissen van dit beroep zeer gunstig.
Nina heeft voor het beroep lerares gekozen omdat ze het boeiend vond om zich daar in te verdiepen. De omgang met kinderen bevalt haar en ze houdt van een begeleidende rol. Ze vond het ook wel eens leuk om het van een andere kant te bekijken in plaats van leerling zijnde lerares.
We zijn allemaal blij dat we ons hierin hebben kunnen verdiepen. Het brengt veel voordelen met zich mee. We weten nu wat we kunnen verwachten in de toekomst. Of we dit wel een leuk beroep vinden en of we hierin kunnen groeien. We zijn nu ook op de hoogte van welke vervolgopleiding we moeten kiezen en wat deze kosten en hoelang we hierover doen. We weten nu ook wat het beroep inhoud en zien de voor en nadelen van het beroep. Ook hebben we alle drie een interview gehouden met degene die dit beroep uitoefent.
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Inhoudsopgave
3. Plan van aanpak
4. Over het beroep leraar
5. Over het beroep Advocaat
6. Over het beroep Schoonheidsspecialist
7. Bronvermelding met reflectie
Leraar—Gemaakt door: Nina
Het leraarschap is een zeer veelzijdig, niet eenvoudig, maar wel uitdagend en voldoening gevend beroep voor wie geïnteresseerd is in het omgaan met leerlingen en met leerstof. Leerlingen moeten onder begeleiding van docenten leren zelfstandig gedrag te ontwikkelen, zelfstandig te leren en zelfstandig tot een eigen oordeel te komen over met de schoolvakken samenhangende en die vakken overstijgende problemen. Moderne scholen richten hun onderwijs in met een variatie aan werkvormen en groeperingvormen van leerlingen. Docenten zijn in staat te werken in 'studiehuizen' en gebruiken studiemateriaal dat zelfverantwoordelijk leren stimuleert. Een leraar dient niet alleen over didactische vaardigheden te beschikken, het leraarschap vraagt eveneens om het beheersen van algemene communicatieve vaardigheden die ook voor andere leidinggevende functies van belang zijn. Daarbij vereist het omgaan met leerlingen bovendien het kunnen hanteren van begeleidingsvaardigheden bij problemen van leerlingen tijdens hun studie en in hun ontwikkeling naar volwassenheid
Omdat allemaal te kunnen moet je wel een opleiding volgen want je kan niet zomaar leraar worden. Om dus leraar te worden heb je een hbo opleiding nodig. Je kan dus of na de havo of vwo een hbo gaan doen of je gaat eerst mbo en je stroomt dan later door naar het hbo.
Na de havo of vwo kun je drie dingen doen naar de pabo naar een leraren opleiding of naar de universiteit. Pabo betekent Pedagogische Academie Basis Onderwijs als je dus voor de pabo kiest kun je leraar of lerares in het basis onderwijs worden. Als je naar een lerarenopleiding gaat om tweedegraads leraar te worden dan mag je les geven aan VMBO-scholen en aan de eerste, tweede en derde klassen van Havo en VWO. En ga je naar de universiteit hier kan je alleen heen als je een vwo diploma hebt maar dan word je dus eerstegraads leraar te en mag je les geven aan hoogste klassen van Havo en VWO. Je studeert dan aan de universiteit het vak van je eigen keuze en haalt er een onderwijsaantekening bij.
De Pabo is toegankelijk met elk profiel. Het is wel handig als je een aantal algemene vakken in uw profiel hebt, zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Het profiel CM heeft het voordeel dat er tekenen in zit, en het is altijd prettig als een leerkracht een beetje kan tekenen. Maar de andere profielen zijn ook prima voor de Pabo.
Op de lerarenopleiding kiest u een vak waarin u les wilt gaan geven. Elk profiel is toelaatbaar, als het vak van uw keuze er maar in zit!
Op de universiteit geldt hetzelfde: elk profiel is goed, als het vak van de keuze er maar in zit.maar hier is wel een vwo diploma nodig.
als je nou van de tweedegraads leraar naar eerste graast leraar wil kan dat ook. Ook als je Havo hebt gedaan, is het mogelijk om een eerstegraads bevoegdheid te halen. Dan gaat je eerst naar de lerarenopleiding. Met dat diploma heb je toegang tot de universiteit voor hetzelfde vak dat je aan de lerarenopleiding al gedaan hebt. Je studeert dan af, en haalt je master-graad, en haalt er een onderwijsaantekening bij. En dan ben je opeens eerstegraads leraar.
De primaire en secundaire arbeid voorwaarden van een leraar liggen natuurlijk aan het contract wat je heb afgesloten en wat daar tussen allemaal de afspraken zijn. Maar bij leraarden zijn er niet zo heelveel secundaire arbeidsvoorwaarden. Een secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een auto van de zaak of dat ze bijvoorbeeld kinderopvang betalen of het fietsen plan en het pensioen. En natuurlijk ook nog reiskosten vergoeding.
De primaire voorwaarden bij een leraar zijn gewoon hun loon en dat is bij leraar niet super hoog maar het is natuurlijk een hele leuke baan met al die leuke kinderen dus het is de moeite waard om leraar te worden.
Als je leraar wilt worden dan kan je eigenlijk beina wel overal een baan vinden want er is veel vraag naar leraren. Dus in de toekomst zal er ook altijd wel een baan te krijgen zijn. Je moet natuurlijk wel een beetje aanleg er voor hebben maar als je de juiste diploma’s hebt kan je eigenlijk op wel iedere school zo beginnen .
Een school is een niet-commercieel bedrijf dat houd dus in dat ze niet streven naar winst maar dat ze dus een dienst leveren aan mensen. In dit geval dus het les geven aan kinderen.
Een school bevind zich meestal in de buurt waar veel mensen/ kinderen wonen want als je het bijvoorbeeld zou plaatsen waar bijna niemand woont krijg je ook niet veel leerlingen op de school en dat zou zonde zijn. De grote van de school hangt af van het aantal leerlingen wat er op zit. Je kan altijd uitbreiden net als bij ons op school. Of je kan noodlokalen neerzetten.
Als leraar ben je in loondienst dat houdt dus in dat je werkt voor loon. Ja en dat is wel zo lekker. Je bent als leraar dus niet zelfstandig. Het vak van leraar kan aantrekkelijker worden gemaakt, door het loopbaanperspectief te verbeteren.
Ik heb een interview gehouden met een kennis van mij. Hij is bijna 15 jaar leraar en heeft er nog steeds veel plezier in. Hij is leraar op een basis school want hij wou niet een specifiek vak doen. want dat leek hem niet leuk en erg saai. Hij wilde eigenlijk nooit leraar worden maar advocaat of zo maar hij was beetje te lui en had geen zin in school dus dat heeft hij het nooit gered. Toen heeft hij eerst een sportopleiding gedaan maar dat heeft hij niet afgemaakt. En toen is hij een jaartje gaan werken en na dat jaar heeft hij toch besloten dat hij leraar wou worden op een basis school, hij heeft toen de pabo gedaan. Na de pabo is hij al vrij snel in dienst genomen op een basisschool bij hem in de buurt en dat beviel hem heel goed. Hij is begonnen als leraar in groep 4 en vond dat al heel leuk maar het liefst wou hij een groep 7 of 8. dat heeft hij ook gedaan na een paar jaar groep 4. nu is hij zelfs directeur van de dependance. Dat betekend in zijn geval directeur over de groepen 6/7/8 en natuurlijk over het gebouw en alles er om heen en het bevalt hem allemaal heel goed en wil nog wel een lange tijd dit werk blijven doen. hij vind wel dat hij eigenlijk wat meer mag verdienen maar dat wil iedereen wel hij komt er goed mee rond en vind het zo wel best
Hoe lang bent u al leraar?
Vind u het nog steeds leuk?
Waarom bent u leraar geworden?
Wat voor opleiding heeft u gevolgd?
Heeft u vaak last van vervelende kinderen ?
Wat bent u precies voor leraar?
Vind u dat u genoeg verdient?
'Leuker dan de leraar' krantenartikel uit "Almere vandaag" mei 2004
"Almere vandaag" vroeg drie leerlingen naar hun ervaringen op de Meergronden.
Een klaslokaal met een leraar vooraan en leerlingen die luisteren. Dat is het traditionele beeld van het onderwijs. Op De Meergronden gaat het er tegenwoordig heel anders aan toe. Daar zijn de muren
tussen de lokalen uitgebroken en is er een groot handelsplein opgericht waar de derde- en vierdeklassers werkelijk hun praktijkopdrachten doen. Compleet met etalages, een klein winkeltje en een kantoor. Elke week krijgen de leerlingen een planning mee met de opdrachten die ze die week af moeten hebben. En als ze iets te vragen hebben, gaan ze naar een medeleerling.
Behalve een studiebegeleider, hebben alle derdeklassers een begeleider uit de vierde toegewezen gekregen. Elke woensdagmiddag ontmoeten ze elkaar op het handelsplein. Monique ten Hoedt is docent en projectleidster: "Dit handelsplein is erg groot en we merkten dat sommige leerlingen een beetje aan het verzuipen waren in het geheel. We wilden het op deze manier wat kleinschaliger maken.''
In het begin was het best even wennen volgens Ten Hoedt. ,,Ze durfden niet echt kritiek te geven, ze vonden het raar. Ondertussen gaat het een heel stuk beter en geven ze elkaar hele goede feed back.'' Volgens de docente is het ook erg goed voor hun eigenwaarde.
Inmiddels is de school klaar voor stap twee: het betrekken van het bedrijfsleven bij het project. Ten Hoed: ,,Het is belangrijk om contact te houden met de praktijk. Voor stages hebben veel bedrijven
geen tijd, dus zoeken we nu naar leer-werkopdrachten.
Dat kan een opdracht van twee tot zes weken zijn, waar een groepje leerlingen aan werkt. Zo heeft de woningbouwcorporatie Groene Stad al één opdracht verstrekt aan De Meergronden: onderzoek doen naar de leefbaarheid van de Werven.
Ook de vereniging Bedrijfskring Almere heeft een overeenkomst getekend om in de toekomst mee te werken aan projecten. De school is dus op de goede weg.
Mijn mening:
Dit is wel een goede manier om kinderen te laten wennen aan het toekomstige bedrijfsleven. Hierdoor worden ze ook zelfstandig en weten ze zichzelf te redden in bepaalde situaties. Ook behalen ze door die planning hogere cijfers. Ze zijn beter voorbereid en kunnen daardoor van te voren vragen stellen en zich goed voorbereiden van proefwerken. Ik vind het wel een goede zaak, al zal ik het wel een beetje verwarrend vinden.
Nina’s conclusie: Ik vind het beroep lerares wel een leuk beroep. De omgang met de kinderen vooral. Ik weet alleen niet of ik het echt ga doen. De salarissen om op een basisschool te gaan werken zijn vrij laag. Als je met dit beroep meer wilt gaan verdienen zul je op universiteiten les moeten geven of op middelbare scholen. Dit trekt mij minder aan.Misschien word dit wel mijn droombaan maar ik ga eerst nog eens verder kijken.
Advocaat—Gemaakt door: Emilie
Voor dit beroep is de opleiding rechten nodig. Hieronder zijn verschillende scholen weergegeven.
-universiteit van Amsterdam
-hogeschool Utrecht instituut voor recht
-hanzehogeschool Groningen
-universiteit Antwerpen
-Haagse Hogeschool
-Hogeschool Leiden
-Hogeschool INHOLLAND
-Juridische Hogeschool in Tilburg en Den Bosch
Vroeger was het zo dat je als je mavo deed geen advocaat kon worden, dan moest je eerst naar het VWO en vervolgens nog studeren.
Tegenwoordig kan iemand van het VMBO net zo goed advocaat worden als iemand van het VWO.
Iemand van het Vmbo:
Middelbare school duurt 4 tot 5 jaar.
- Als deze persoon eerst havo wilt gaan doen duurt dit 2 jaar
- Als deze persoon Mbo wilt gaan doen, doet deze het met Hbo-module en dit duurt ongeveer 3 tot 4 jaar.
- Na de Havo of het Mbo moet deze persoon Hbo Bachelor verzwaard traject doen, dit duurt ook nog eens 3 jaar.
- En als hij daar mee klaar is moet hij nog 1 jaar naar de master universiteit.
Iemand van de Havo:
Middelbare school duurt 5 tot 6 jaar.
- Alsdeze persoon eerst Vwo wilt gaan doen duurt dit 2 jaar.
- Als deze persoon Propedeuse Hbo wilt gaan doen duurt deze 1 jaar.
- Vervolgens moet hij Bachelor Universiteit doen, deze duurt 3 jaar.
- Als hij daar mee klaar is moet hij nog 1 jaar Master Universiteit studeren.
Iemand van het Vwo:
Middelbare school duurt 6 tot 7 jaar.
- Deze persoon hoeft geen opleiding te doen om hoger te komen, hij gaat meteen naar de Bachelor Universiteit, deze duurt 3 jaar
- Vervolgens doet deze persoon Master Universiteit opleiding van 1 jaar.
Deze leerwegmethode is er, omdat veel kandidaten van het Vwo de Bachelor universiteit niet halen en omdat veel allochtonen beginnen op het mbo, deze kunnen door middel van deze leerweg methode makkelijker hogerop komen.
Je begint dus eerst met het afronden van je havo en vwo, daarna eventueel een Propedeuse HBO. Daarna moet je beginnen met je bachelor opleiding, en vervolgens nog een jaar juridische masteropleiding.
Of als je je HAVO of VWO niveau 4 hebt afgerond kun je ook gewoon een opleiding rechten volgen.
De Studie
Als je je studie rechten hebt afgerond solliciteer je bij een advocatenkantoor naar keuze om daar je kandidaat stage van 3 jaar te mogen doen. In de eerste weken van deze stage word je, door de rechtbank, in je arrondisement voorwaardelijk worden beëgd als advocaat, hierna mag je zelfstandig procederen.
Het eerste jaar van de kandidaat stage:
De eerste acht weken vormen een algemene oriëntatieperiode. Daarna begin je met het behandelen van eigen zaken en het bijhouden van je eigen dossiers. Hierbij krijg je een goede begeleiding van je mentor. Alle zaken die bijdragen aan het leerproces houdt de stagiair bij in een zogenaamde portfoliomap. Belangrijk in deze periode is het aantal zaken dat je in behandeling hebt, de verscheidenheid van de zaken en de voortgang die je erin hebt geboekt. Je moet aan het einde van je eerste stage jaar 50 tot 80 zaken hebben behandeld.
Tijdens je kandidaat-stage draai je niet alleen op kantoor mee, maar volg je ook een opleiding. In de eerste fase is dat de verplichte Beroepsopleiding Advocatuur. Deze duurt ongeveer vijftig dagen (delen) in een half jaar, en is in handen van de Orde van Advocaten. Als je deze hebt afgesloten, dan ga je door met de Voortgezette Stagaire-opleiding.
De Beroepsopleiding is voor iedereen gelijk, dit in tegenstelling tot de VSO waarin specialisatie mogelijk is. Voorheen lag de nadruk in de Beroepsopleiding op procederen, maar sinds de aanpassing van de opleiding is er meer ruimte voor onderhandelen en adviseren. De toetsing beschikt over schriftelijke opdrachten in ten minste zeven van de onderstaande onderdelen. Ook is er een verplichte eindtoets.
Het tweede en derde jaar van de kandidaat stage:
In het tweede en derde jaar van je stage volg je de Voortgezette Stagiaire opleiding (VSO)
In deze fase is de opleiding gebaseerd op de structuur van leerlijnen, wat specialisatie mogelijk maakt. Een leerlijn is namelijk een serie vakken van beginniveau tot eindniveau. De stagiaire kan ervoor kiezen om een leerlijn helemaal te doorlopen zodat hij een hoge specialisatie bereikt. Dit sluit aan bij de praktijk van grote kantoren. Wie wil gaan werken op een kleiner en dus vaak algemeen kantoor kan van verschillende leerlijnen de basisvakken volgen. De verschillende Raden van Toezicht zien erop toe dat het keuze-pakket van een stagiaire onderlinge samenhang vertoont en dat de graad van specialisatie niet te hoog is.
De meeste arrondissementen hebben ook nog eigen opleidingsverplichtingen, zoals het deelnemen aan pleitwedstrijden en het bijwonen van lezingen. Deze activiteiten worden voor een groot deel georganiseerd door de Jonge Balie, waar elke advocaat-stagiair lid van moet zijn.
Masteropleiding
Als je tot de groep van studenten behoort die mag deelnemen aan het doorstroom- en schakelprogramma, dan bereid je je in de laatste fase van de studie voor op de instroomkwalificaties van een juridische masteropleiding aan. Na het behalen van de mastertitel kun je - soms na aanvullende praktijkopleidingen - bijvoorbeeld advocaat, officier van justitie of rechter worden. Bovendien hebben HBO Rechten en de FdR een gezamenlijk Studieloopbaancentrum. Dit betekent dat je, als je wilt overstappen vanuit of naar HBO Rechten, of als je gaat instromen in een juridische masteropleiding, optimaal begeleid en gecoacht wordt.
Binnen HBO rechten kun je vervolgens deze rechten uitoefenen:
Bestuursrecht
Strafrecht
Verbintenissenrecht
Goederenrecht
Ondernemingsrecht
Europees recht
Informatierecht
Verzekeringsrecht
Personen en familierecht
Huwelijksvermogenrecht
Milieurecht
Belastingrecht
De kosten van de opleiding rechten bedragen ruim € 6.000,- waarvan de kosten van de Beroepsopleiding in beginsel voor je eigen rekening komen. Een groot aantal kantoren betaalt echter deze opleiding voor hun stagiairs. De kosten voor de VSO-cursussen komen ten laste van het kantoor waar je werkt.
Als je deze opleiding hebt afgerond heb je er zeker profijt van.
Ook tijdens je stagejaren verdien je geld. Ieder jaar word je standaardsalaris hoger. Dit is natuurlijk niet het maximale wat je kunt verdienen als advocaat.
Het 1ste jaar stage verdien je rond de €1.865
Het 2e jaar stage verdien je rond de €2.120
Het 3e jaar stage verdien je rond de €2.365
Naast dit salaris heb je recht op 23 vakantiedagen.
Je hebt ook recht op reis en verblijfsvergoedingen.
En natuurlijk als je activiteiten moet gaan doen word dit ook voor je betaald.
Branche:
De branche is niet zo groot. Een advocaat inkopen voor een advocatenbureau bedraagt veel geld, daardoor is ervaring en kennis een pre. Ook is er vooral vraag naar stagiaires omdat deze zowat geen ervaring hebben en dus niet duur zijn.
Als je dus over veel kennis beschikt en al enige ervaring hebt als advocaat zijn is de kans op een baan groot.
Alle advocaat-stagiaires zijn lid van de Jonge Balie (die activiteiten organiseren)
De meeste advocaten die zijn afgestudeerd werken bij een advocaten bureau. Er zijn ook genoeg zelfstandigen.
De advocatenbureaus zijn grote kantoren die vaak zijn verdeeld in secties die gespecialiseerd zijn op een bepaald rechtsgebied. De kleinere kantoren en éénpitters (kantoor dat uit 1 advocaat bestaat) voeren vaak nog een algemene praktijk. Dit betekent dat zij verschillende rechtsgebieden behandelen. Ook is het zo dat grote kantoren vaak meer adviserend werk doen en minder een procespraktijk voeren.
Als een advocaat moet reizen en aan activiteiten doen worden deze vergoed (secundaire arbeidsvoorwaarden).
De (primaire arbeidsvoorwaarden) zoals loon word bij je stage ieder jaar hoger. Als advocaat zijnde verschillen deze salarissen, dit komt mede door het bedrijf en de specialisatie.
De salarissen van de advocaat-stagiaires bevinden zich in de tekst hierboven.
De salarissen van een advocaat zijn bovenmodaal.
Ze verschillen tussen de 1500 en 5000 euro per maand.
Interview met Rutger van der Laar, Advocaat
Vraag 1
Welke opleiding heb jij gedaan om advocaat te worden?
Ik heb Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Daarna ben ik in dienst getreden bij een advocatenkantoor. Op dat moment ben je gelijk advocaat, maar moet je nog wel 3 jaar opleiding volgen. In die periode ben je advocaat-stagiair en sta je onder toezicht van een patroon. Als je deze opleiding met goed gevolg aflegt, wordt je na 3 jaar onvoorwaardelijk als advocaat ingeschreven bij de rechtbank. Vanaf dat moment kun je je ook zelfstandig vestigen.
Vraag 2
Hoe vindt iemand jou als hij een advocaat nodig heeft? Sta je met advertenties in de krant, of zit je bij een advocaten kantoor?
Een advocaat vindt je via advertenties c.q. sponsoring, telefoonboek, netwerken, via via, vrienden of via de rechtshulpbureaus. Iedereen kan bij de rechtshulp binnenlopen met juridische vragen, als het te ingewikkeld is verwijst de rechtshulp je door naar een advocaat.
Vraag 3
Verdient het goed, advocaat?
Het beginsalaris van een advocaat is relatief laag. Voor de stageperiode van 3 jaar is een minimumsalaris opgenomen in de Advocatenwet. De eerste jaren investeer je voornamelijk in je opleiding. Als je je na 3 jaar voldoende hebt ontwikkeld, zou je een bovenmodaal salaris kunnen gaan verdienen. De advocatuur is echter hard werken en vaak lange dagen maken. Het is in ieder geval de intellectuele rijkdom waar je veel waarde aan moet hechten.
Vraag 4
Wat voor soort mensen verdedig je allemaal?
Ik sta mensen bij die in juridische problemen verkeren. Hierbij kan ik iemand verdedigen tegen een vordering c.q. aanklacht. Het kan ook zo zijn dat je alleen maar een adviserende rol vervult. Veel zaken worden ook buiten de rechtszaal geregeld. Hiervoor voer je dan de onderhandelingen.
Vraag 5
Heb je wel eens iemand die je niet wilt verdedigen? En wat doe je dan?
Ja. Bijvoorbeeld als de zaak onhaalbaar is, of indien voor mij duidelijk is dat er niet valt samen te werken met de persoon die de zaak aandraagt. In dat geval verwijs ik de betreffende persoon door naar een andere advocaat.
Vraag 6
Hoe weet jij nou zeker of iemand de waarheid spreekt als hij zegt dat hij onschuldig is?
Ik weet nooit of iemand de waarheid spreekt. Dit hoef ik ook niet te weten. Mijn positie in de zaak is partijdig; ik verdedig het verhaal van mijn cliënt. Als iemand zegt dat hij onschuldig is, verdedig ik zijn/haar onschuld. Uiteraard heb ik wel eens mijn twijfels bij bepaalde verhalen. Om goed te kunnen anticiperen in de zaak probeer ik wel zo veel mogelijk waarheid naar boven te halen.
Vraag 7
Hoe zit een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Ik probeer rond 8.00 uur op kantoor te zijn. Ik begin dan meestal met het inspreken van ingewikkelde stukken. Nadat tussen 8.30 uur en 9.00 uur het kantoor is volgelopen, ga ik over tot het verwerken van de post van die morgen. Ik beantwoord deze brieven dan direct. Vervolgens ga ik verder met het uitwerken van dossiers die aandacht behoeven. Meestal heb ik in de ochtend ook nog een bespreking. Rond 12.30 uur ga ik een uur lunchen. Omdat ik een algemene praktijk heb, staan er vaak zittingen in mijn agenda. Deze kunnen vanaf 9.00 uur ’s ochtends plaatsvinden. Als ik een zitting heb, spreek ik meestal een half uur vóór aanvang daarvan af met cliënt om de zaak nog even door te nemen. Een zitting duurt gemiddeld anderhalf uur. Aan het eind van de middag teken ik het postboek en verlaat ik kantoor tussen 16.30 uur en 17.00 uur. Regelmatig werk ik
’s avonds dan nog één à anderhalf uur. Ook in het weekend moet ik in de regel een paar uur werken.
Vraag 8
Als je een rechtzaak wint, word je dan extra beloond?
In Nederland is het no cure no pay (resultaatsbeloning) niet toegestaan. Wel is het toegestaan om voor een basissalaris een zaak te doen en voor een goede afloop een extra percentage te bedingen. In dat geval kan het zo zijn dat je extra wordt beloond als de zaak beter uitvalt. Dit ziet voornamelijk op zaken waarin een geldsom wordt gevorderd.
Stad kan werkzaamheden Kievitwijk niet stilleggen
Gazet van Antwerpen
28-01-2005
De Ploeg, de verenigde bewonersgroepen van de Kievitwijk, verscheen samen met projectontwikkelaar Robelco en de stad Antwerpen voor de kortgedingrechter. De omwonenden willen de bouwwerkzaamheden laten stilleggen omdat de eigenaar volgens hen niet over de juiste vergunningen beschikt. In afwachting van een definitieve uitspraak gaan de werkzaamheden gewoon door.
Projectontwikkelaar Robelco bouwt in opdracht van Alcatel een nieuw kantorencomplex in de Kievitwijk. De omwonenden zien daarmee hun hoop op de aanleg van een plein in hun buurt verdwijnen. Hun advocaat vroeg om de werkzaamheden te schorsen en een dwangsom toe te kennen voor elke dag dat dat niet gebeurt. Hij stelde in zijn pleidooi dat de bouwfirma niet over de juiste vergunningen beschikt. Volgens hem zou het nieuwe gebouw ook de rooilijn overschrijden.
De advocaten van Robelco begrepen niet dat de omwonenden geen klacht indienden toen er nog een openbaar onderzoek liep. Zij meenden ook dat de statuten van de vzw De Ploeg niet in orde waren bij de start van het proces. Hoongelach bij de aanwezigen van de Kievitwijk toen een van de advocaten opperde dat zij bereid waren tot dialoog, maar geen gehoor vonden bij de buren.
Uit het pleidooi van de advocaat van de stad bleek dat het stadsbestuur niet bevoegd is om de werkzaamheden stil te leggen. Dat is een aangelegenheid van het Vlaams Gewest omdat het over ruimtelijke ordening gaat. De advocaat gaf toe dat de rooilijn met enkele tientallen centimeters is overschreden. Maar er bestaat ook zoiets al een juridische bouwlijn en die grens is wel gerespecteerd. Uitspraak op donderdag 17 februari.
Stijn DE KONING
Mijn mening:
Ik vind dat de omwonenden eigenlijk al eerder een aanklacht hadden moeten indienen. Nu dat gedaan is moeten ze eigenlijk de bouw op stop zetten omdat de projectontwikkelaar Robelco niet over de juiste vergunningen bezit. Maar dit is ook weer een minpunt voor de ruimtelijke ordening. Eigenlijk zouden ze dit bouwproject moeten verkopen aan iemand die wel de juiste vegunningen heeft.
Emilie’s conclusie: Ik vind het beroep advocate interessant en leuk om te beoefenen.Je hebt hier geen hoge middelbare opleiding voor nodig maar je moet wel meer jaren volgen als je van de MAVO afkomt. Ik ben van plan om het VWO hierna te gaan volgen en daarna nog een Studie rechten te volgen. De salarissen van het beroep zijn bovenmodaal. Maar hiervoor moet wel een saaie studie van vooraf gaan. In de eerste drie stage jaren verdien je al geld en ga je je in praktijk al bezig houden met de Advocatuur. Ik moet dan maar afwachten hoe het ervoor staat met de branche. Als er op dat moment geen goede banen worden aangeboden kun je tenslotte zelf ook beginnen als zelfstandige. Wat dat betreft is dit wel een praktisch beroep.
Schoonheidsspechialist—Gemaakt door: Laura
Opleidingen:
•Het Nova College (regionale opleidingen centrum) In: Beverwijk, Haarlem, Hoofddorp en Lisse. De sector: Zorg & Welzijn
•De Haarlemse academie (daar heeft mijn moeder haar diploma vandaan)
•www.roctwenteplus.nl
ROC Twente Plus in Almelo. Schoonheidsspecialist: BOL
www.rocflevoland.nl
ROC Flevoland in Almere. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.rocva.nl
ROC van Amsterdam in Amsterdam. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.rijc.nl
Rijn IJssel College in Arnhem. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.roceindhoven.nl
ROC Eindhoven in Eindhoven. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.alfa-college.nl
Alfa College in Groningen. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.novacollege.nl
Nova College in Haarlem. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.friesepoort.nl
ROC Friese Poort in Leeuwarden. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.gilde.net
Gilde Opleidingen in Roermond. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.zadkine.nl
ROC Zadkine in Rotterdam. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.rocmiddennederland.nl
ROC Midden Nederland in Utrecht. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.roczeeland.nl
ROC Zeeland in Vlissingen. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.roczw.nl
Regio College Zaanstreek Waterland in Zaandam. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.idcollege.nl
ID College in Zoetermeer. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.leeuwenborgh.nl
Leeuwenborgh Opleidingen in Maastricht. Schoonheidsspecialist: BOL.
www.landstede.nl
ROC Landstede in Zwolle. Schoonheidsspecialist: BOL.
onderwijsinstellingen.
www.nha.nl
NHA. Schoonheidsspecialist: schriftelijk.
www.nti.nl
NTI. Schoonheidsspecialist: schriftelijk.
De toelatingsvoorwaarden tot 21 jaar:
•Diploma verwant mbo met doorstroomadvies
•diploma havo
•bewijs van onvoorwaardelijke overgang van 5 naar 6 vwo
•een ander bij ministeriele regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.
De toelatingsvoorwaarden vanaf 21 jaar:
-diploma mavo of vbo 3 vakken op c-niveau, waaronder Nederlands
•bewijs van onvoorwaardelijke overgang van 3 naar 4 havo of vwo
•een ander bij ministeriele regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.
De opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit vakken als: sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden, hygiëne, Arbo, milieu, maatschappelijke en culturele vorming. De specifieke vakken voor schoonheidsspecialist is: analyse uitvoeren, behandelingsplan opstellen, lichaamsbehandeling, gelaatsbehandeling, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging en kwaliteitszorg.
Je kunt ook de versnelde opleiding nemen van schoonheidsspecialist, dan kun je de opleiding in twee jaar doen. Als je alle trends en ontwikkelingen wilt volgen op het gebied van zorg & welzijn, kun je naar nascholing en workshops. Nova Contact Opleiding & Training heeft hiervoor een gevarieerd aanbod.
Wat kun je met deze opleiding eigenlijk bereiken (je loopbaanperspectief)?
Met deze opleiding kun je een eigen schoonheidssalon beginnen of kun je als schoonheidsspecialist in een wellness centra werken.
Met deze opleiding kun je gaan werken in een schoonheids-, pedicure- of kapsalon of een combinatie daarvan gaan werken. Die gecombineerde salons heten ookwel wellness centra genoemd, deze centra's kom je steeds vaker tegen in hotels, recreatiecentra, ziekenhuizen en bejaardencentra. Ook kun je een eenmanszaak beginnen, een eigen schoonheidssalon. De vraag naar schoonheidsspecialisten is best groot, omdat het intensief werk is en je er ook wel aanleg voor moet hebben om het goed te kunnen.
Wat voor soort werk is het?
Over het algemeen houd een schoonheidsspecialiste zich bezig met de huidverzorging van lichaam en gezicht. Je reinigt de huid, brengt maskers en make-up aan en geeft gezichts- en lichaamsmassages. Je handen zijn je belangrijkste instrument en je werkt met (elektrische) apparatuur. Je bepaalt wat de beste behandeling is voor een klant, geeft advies en kunt leiding geven aan medewerkers. Als je je specialiseert in voetverzorging, voer je zelfstandig voetbehandelingen uit om voetproblemen te voorkomen of te verhelpen.
Waarneer past dit beroep bij jou?
Je moet graag met je handen willen werken en kunt dit zeer zorgvuldig.
Je moet ook goed kunnen luisteren, geduldig zijn en je goed kunnen inleven in de wensen van klanten, zodat je kunt vaststellen wat ze willen aan behandeling van de huid.
Om een goede make-up te kunnen kiezen, moet je creatief zijn. Je hebt ook zin om je theoretisch steeds in het vak te blijven verdiepen, want behandelingsmogelijkheden en producten veranderen vaak.
Loon:
Er is geen vaste salaris, als uitgangspunt wordt meestal genomen: het basis minimumloon verhoogd met ongeveer 4%.
In loondienst kun je rekenen op een salaris van ongeveer € 2.000,- per maand. Als zelfstandige ligt dat ongeveer tussen de € 2.500,- en € 4.500,- per maand.
Interview met Annemarie:
Heeft u een eigen salon of werkt u in een ander bedrijf?
Ik heb thuis een eigen bedrijf, dat vind ik heel prettig omdat ik dan eigen baas ben.
Wat voor opleiding heeft u gedaan om schoonheidsspecialist te worden?
Ik heb op de Haarlemse academie mijn opleiding gevolgd, ik was toen 34 jaar oud. Daarna heb ik eigenlijk gelijk een eigen salon gestart. Die liep heel goed omdat ik reclame had gemaakt voor mijn bedrijf. Ik had folders en ik stond in de telefoonboek.
Wat heeft u al bereikt met uw baan en wat wilt u nog gaan bereiken?
Ik heb nu een eigen salon waarmee ik al behoorlijk veel klanten heb gehad, ik ben nog niet erg gegroeid in mijn bedrijf, maar dat komt zeker nogwel. Ik wil namelijk met een vriendin samen een groter bedrijf beginnen. Eerst volgen we allebei verschillende cursussen, zoals voetverzorging maar ook haarverzorging(helemaal gespecialiseerd). Het beroep schoonheidsspecialist is heel breed.
Wat zijn voor u de primaire en de secundaire arbeidsvoorwaarden?
Eigenlijk heb ik dat niet, ik ben helemaal eigen baas met m’n eenmanszaak, maar ik ben wel lid van de KVK (kamer van koophandel) daar moet ik elk jaar ongeveer vijfhonderd euro per jaar aan betalen. Ook ben ik lid van HBA (hoofd bedrijf ambachten) daar moet ik driehonderd euro per jaar aan betalen. De HBA zorgt voor de reclame van het bedrijfje. Dan is er ook nog een vak vereniging, die verdedigt mij als er een aanklacht tegen mij is ingediend. Het is een soort vakbond.
Hoe ziet een dag in zo’n salon er nou uit?
Eerst kijk ik hoe laat ik een afspraak heb, dan denk ik aan die persoon en kijk ik of die een speciale behandeling wilt. Dan maak ik alle dingen klaar voor gebruik en wacht ik tot de klant komt, Ik heb zo’n 4 a 5 klanten op een dag. Ik heb ook producten in mijn salon die mensen kunnen kopen.
Hoe zit het met het materiaal dat u gebruikt in u salon?
Elke maand komt er bij mij een bestellingsformulier in de bus, dan kijk ik wat ik nodig heb, en dan bestel ik het. Elke maand komt er dan nieuw materiaal binnen.
Laura’s conclusie:
Ik vind het een heel interessant beroep, omdat ik er al wat vanaf wist. Ik vond het leuk om me in dit beroep te verdiepen, maar ik weet niet of dit beroep ook werkelijk bij mij past. Om nou elke dag in zo’n salon te staan lijkt me toch behoorlijk zwaar. Daarom denk ik dat ik nog even rond kijk bij andere beroepen.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
het is echt goed zegg
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Is het salaris in je stage jaren een maandsalaris of een jaarsalaris?
12 jaar geleden
Antwoorden