Voorwoord. Mijn eerste werkstuk ging alleen over hypotheken.
Nu heb ik geprobeerd meer dingen rond een hypotheek te bespreken. Want als je een hypotheek gaat afsluiten kom je met veel meer zaken in aanraking.
Eerst dacht ik nog meer hypotheken te beschrijven, maar toen ik las dat er zo’n 500 zijn heb ik dat maar niet gedaan. Ze zijn trouwens toch allemaal variaties op de 3 standaard hypotheken namelijk de (1) Annuïteiten hypotheek (2) de Lineaire hypotheek en (3) de Levens hypotheek. Deze staan ook in het andere werkstuk duidelijk omschreven.
Als je een huis gaat kopen komt er veel bij kijken. Niet alleen een hypotheek.
In dit werkstuk heb ik geprobeerd die andere zaken te beschrijven.
Veel kijk en leesplezier.
Dhr. M.J.P. van Leeuwen
De makelaar. Meestal is de makelaar degene die je eerst tegen komt als je een huis wilt kopen.
De makelaar ken ik van de etalages bij ons in het dorp waarin huizen te koop worden aangeboden. Er zijn verschillende makelaars en iedereen die een huis wil kopen( of verkopen) kan kiezen bij welke makelaar hij dat wil doen.
De makelaar zet dan advertenties in zijn etalage, in de krant of in - huizen te koop- bladen. Ook zet hij/zij een bord in de tuin of hangt een affiche op het raam waar TE KOOP op staat en zijn/haar naam. Meestal is de makelaar een vertegenwoordiger van de verkoper. Als koper betaal je geen makelaarskosten, behalve als jezelf een ‘kopende’ makelaar hebt ingeschakeld. Dat is niet zo’n gek idee want ook al kost het een paar euro centen, hij/zij kent de markt en kan onderhandelen. Veel makelaars zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars( NVB). Dat is de grootste maar niet de enige makelaars organisatie.
De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) heeft niet zoveel leden maar staat daardoor dicht bij de klant omdat de \"lijnen\" kort zijn. Ook heb je nog de Vereniging Bemiddeling Onroerend goed (VBO). Volgens een onderzoek van de \"vereniging eigen huis\" hebben deze makelaars vaak iets lagere tarieven. Deze makelaars bemiddelen bij de verkoop van bestaande huizen die een bouwtechnische keuring hebben. Ze hebben ook een diploma Vastgoedadviseur.
De VBO heeft net als de NVB en de LMV een woninguitwisselingsprogramma.
De makelaar ken ik van de etalages bij ons in het dorp waarin huizen te koop worden aangeboden. Er zijn verschillende makelaars en iedereen die een huis wil verkopen kan kiezen bij welke makelaar hij dat wil doen. Die makelaar zet dan advertenties in zijn etalage. In de krant of in bepaalde huizen bladen en ook zet hij/zij een bord in de tuin of hangt adviesjes op het raam waar te koop op staat en zijn naam.
Betrouwbaar Hypotheek advies. De jacht op een gunstige hypotheek is ingewikkeld. Het advies is om minstens vijf hypotheek offertes aan te vragen om tot een goede keus te komen.
Omdat dat erg moeilijk is schakelen de meeste mensen een hypotheek adviseur in, probleem is dat iedereen zicht hypotheek adviseur kan noemen. Dus hoe vindt je een goede adviseur. Gelukkig bestaat er al jaren de stichting keurmerk hypotheek bemiddeling de SKHB.
De meeste kantoren van de grote hypotheek advies ketens hebben wel zo’n keur merk, maar dat wil niet zeggen dat de persoon waar je praat ook op en top deskundig is. Het keurmerk is namelijk aan de het kantoor gegeven en dus niet aan de \"hypotheekadviseur\".
Je kan ook naar de hypotheek adviseur van een bank gaan. Maar banken hebben meestal niet zo’n keurmerk omdat een voorwaarde voor het krijgen van een keurmerk is dat er met minstens vijftien geldverstrekkers zaken worden gedaan.
Het is dus goed dat iedere goed dat iedere hypotheek adviseur persoonlijk een certificaat kan behalen als \"erkende hypotheek adviseur\". Dat wordt geregeld door de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH).
Deze stelt strenge eisen aan kennis en ervaring en je moet steeds bijscholen.
Financial Check Het is verstandig om een bestaande hypotheek regelmatig te checken. Adviseurs van het SKHB zijn zelfs verplicht de klant gedurende de looptijd van de lening van dienst te zijn. De meeste hypotheken hebben een looptijd van dertig jaar en in die tijd kan van alles gebeuren, denk maar aan echtscheiding, gezinsuitbreiding en veranderende wetgeving. Er wordt tegenwoordig veel gewerkt met hypotheken die behoorlijk ingewikkeld in elkaar zitten (combinaties van lenen, sparen, beleggen en verzekeren). Het is daarom ook best belangrijk elke drie jaar een deskundig te raadplegen over de stand van zaken.
Geldverstrekkers zijn kritischer geworden. Toen ik het vorige werkstuk schreef in 2001 was het nog makkelijk om een toren hoge hypotheek te krijgen. Nu zijn banken, verzekeraars en andere geld verstrekkers een stuk kritischer. En voorzichtiger. Dat heeft twee oorzaken
1. De eerste oorzaak is dat de Nederlandse Bank en de overheid menen dat er veel te gemakkelijk veel te hoge leningen zijn gegeven. Ze dachten dat er in de toekomst met hoge schulden problemen zouden krijgen als de economie minder zou worden. Daarom lieten ze alle partijen weten dat een voorzichtiger beleid noodzakelijk was. En naar die waarschuwing heeft men geluisterd.
2. Het tweede punt is dat, omdat de rente zo laag is, een hypotheek géén goudmijn (meer) is voor \"hypotheeknemers\" (de geldverstrekker: bij het woord denk je het tegenovergestelde, maar als huis eigenaar geef je bij een hypotheek je huis in onderpand en je gééft dus hypotheek, terwijl de bank hypotheek néémt).
De renteopslag (het verschil in rente dat banken zelf op de kapitaalmarkt moeten betalen en de hypotheekgever in rekening brengen) geeft voor de banken op dit ogenblik geen grote winst. Er zijn zelfs verzekeraars (zoals de FBTO) die al gestopt zijn met de verkoop van hypotheken.
Toch blijven hypotheken voor banken een aantrekkelijk product. Als er een rente verlaging is dan geven ze dat met een flinke vertragen door aan de hypotheek gevers. Bij rente verhoging zijn de hypotheekgevers meteen de sigaar.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden