Euro

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 883 woorden
  • 4 november 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
33 keer beoordeeld

Wat zijn de belangrijkste verandering als de Euro komt?

Dit is de vraag die bij ons allen door het hoofd gaat; wat gebeurt er met ons na 1 januari 2002? Worden we geldgek, krijgen we een geldjetlag, gaan we hele erge heimwee krijgen naar de ouwe trouwe gulden of schakelen we gewoon over naar de Euro? Het is de vraag die door iedereen uit heel Europa word gevraagd. Het is de vraag waarvan het antwoord heel Europa op de kop zal zetten. Zal er veel veranderen, of alleen de munt waarmee we betalen? Zullen we gek worden van alle goedkopere prijzen in andere landen en zullen we alles voortaan via internet doen en zal daarom de Nederlandse economie instorten? U zult het antwoord zelf genereren door het werkstuk te lezen. Veel plezier!

Welke Euro’s hebben we straks in onze portemonnee?

Er zijn acht verschillende munten en zeven biljetten. De biljetten zijn overal hetzelfde. De munten hebben per land een eigen nationale zijde en een algemene zijde. Bruno Ninaber heeft het ontwerp bedacht voor de nationale zijde van Nederland. Op elke munt staat het hoofd van Beatrix en op de zijkant van de 2 Euromunt staat nog steeds ‘God zij met ons’. De Belg Luc Luycx ontwierp de Europese zijde van de Euromunten, waarop Europa steeds in wisselende vorm is afgebeeld. De Oostenrijker Robert Kalina heeft de Eurobiljetten ontworpen. Hij gebruikte ramen, poorten en bruggen uit de Europese geschiedenis als symbolen voor openheid, communicatie en samenwerking. De biljetten hebben ook meer echtheidskenmerken dan de biljetten van de gulden en de Euromunten zijn van 2 verschillende metalen gemaakt in tegenstelling tot de guldenmunt die van maar 1 metaal is gemaakt. De Euromunt is gemaakt van koper, staal een Nordic gold: een nikkelvrije legering van 89% koper, 5% zink, 5% aluminium en 1% tin. De Nederlandsche Bank brengt 655 miljoen Eurobankbiljetten in omloop. In heel Europa worden er 14,5 miljard Eurobiljetten in omloop gebracht. De kleuren worden roodachtig, geelachtig en grijs. De randen worden per munt verschillend. De herkenbaarste munt wordt de 10 Eurocent munt met zijn grove kartels, evenals de 50 Eurocent munt.

Wat zijn nu precies de voordelen van de Euro?

Er is een hele nieuwe dynamiek ontstaan in het bedrijfsleven van de Euro. Veel bedrijven zijn gaan fuseren, de economie is gegroeid. Maar wat voor tastbare voordelen merk je binnenkort? De prijsverschillen worden je nu duidelijk. Nu merk je de prijsverschillen nog niet zo erg, maar als de benzine in Nederland over een tijdje twee keer zo duur is als in Duitsland wordt het al interessanter. Dat is met veel meer dingen zo. Je kunt niet verwachten dat dan iedereen zijn inkopen in het buitenland gaat doen, maar er kan wel een soort tussenhandel ontstaan, vooral aan de grenzen. Tegenwoordig kun je ook veel makkelijker uit het buitenland inkopen doen, via internet bijvoorbeeld. Dus de prijzen zullen dichter bij elkaar gaan liggen. En je hebt ook geen problemen meer met het geld in het buitenland. Als een muntstuk 1,2 of 0,8 gulden waard is rond je het meestal af op één gulden, maar bij grotere bedragen maakt dat soms nog wel wat uit. Het beste is om al wel wat prijzen uit je hoofd te leren, zowel van Euro naar gulden als andersom, want als de Euro komt dan moet je wel snel kunnen betalen.

Waar en wanneer kunt u met de Euro betalen?

Natuurlijk wilt u weten wanneer u met de Euro kunt betalen en waar, dat is logisch want het is strikt noodzakelijk om te weten voordat u met de Euro om kunt gaan. We beginnen met waar we met de Euro kunnen betalen. Dat zijn 12 landen verspreid over heel Europa. Om deze 12 landen te onthouden, is hier een ezelsbruggetje voor: DING FLOF BIPS. De letters staan voor

DING DuitslandIerlandNederlandGriekenland FLOF FinlandLuxemburgOostenrijkFrankrijk BIPS BelgieItaliePortugalSpanje

In deze landen kunt u overal met de Euro betalen, dus ook op marktjes, bij de bank en bijvoorbeeld bij de drogisterij. Maar let op: het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden doen NIET mee door uiteenlopende redenen. Nu het 2e deel van de vraag. Wanneer kunt u met de Euro betalen? Dat is eigenlijk heel simpel; namelijk vanaf 1 januari 2001. Maar hier gaat ook nog heel wat aan vooraf en er gebeuren ook nog veel dingen na die datum. Hier een overzichtje van de zogenaamde ‘Eurodata’. Op 1 januari 1999 werd de waarde van de Euro vastgesteld op 2,20371 Nederlandse guldens en op 2 januari 1999 werd de Euro giraal ingevoerd, dit betekent dat al het betalingsverkeer tussen banken en bedrijven via de Euro gaat. Vanaf 1 januari 2001 wordt de Euro officieel betaalmiddel in 12 Europese landen. Vanaf 1 januari 2001 tot 28 januari 2001 kunt u in Nederland zowel met Euro’s als met guldens betalen. Dit wordt de duale periode genoemd. Alle geldautomaten geven alleen nog maar Euro’s en alle betaalautomaten werken uitsluitend in Euro’s. Vanaf 28 januari 2001 is de gulden geen geldig betaalmiddel meer. Tot 1 april 2002 kunt u uw guldenmunten en guldenbiljetten gratis omwisselen bij de bank. Tot 1 januari 2003 kunt u uw guldenmunten en guldenbiljetten gratis op uw eigen rekening storten bij de bank. Tot 1 januari 2007 kunt u uw guldenmunten bij kantoren van De Nederlandsche Bank omwisselen voor Euro’s. En tot slot kunt u tot 1 januari 2032 uw guldenbiljetten bij kantoren van De Nederlandsche bank omwisselen voor Euro’s. Dit betekent dat u dus nog 31 jaar de tijd heeft om uw Nederlands geld in te wisselen voor Euro’s.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.