De handel van Nederland

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 776 woorden
  • 26 juni 2001
  • 213 keer beoordeeld
Cijfer 4
213 keer beoordeeld

Inleiding

We houden ons werkstuk over de handel van Nederland, hier bespreken wij de luchthaven grootste van Nederland (Schiphol Airport) en de invloed van de Euro op Nederland. We presenteren hierbij ons werkstuk De handel van Nederland. Veel leesplezier toegewenst door de makers van dit werkstuk

1.Wat heeft Schiphol Airport met de handel te maken?

1.2Hoe is Schiphol Airport ontstaan?

Met de eerste KLM-vlucht in 1920, werd Schiphol Airport ook onze nationale burgerluchthaven. Voor die tijd, vanaf 1916 werd het tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militaire luchthaven. Vanaf 1920 werd het de thuishaven van KLM. Hierdoor groeide Schiphol Airport snel. Fokker vestigde na zijn vertrek uit Duitsland zijn vliegtuigfabriek in Amsterdam. Alle vliegtuigen die in de Fokker-fabriek werden gebouwd, werden vervolgens met de boot naar Schiphol Airport gebracht. Er werden steeds grotere vliegtuigen gebouwd om steeds meer passagiers en vracht te kunnen vervoeren. Op 1 oktober 1924 vertrok vanaf Schiphol Airport een Fokker F.VII, met post, voor een vlucht naar Batavia (nu Jakarta) in Nederlands Indië (nu Indonesië). Op 24 november 1924 kwam het vliegtuig daar aan. Na de oorlog ontwikkelde Schiphol zich snel, er was steeds meer ruimte nodig. In 1960 begon men daarom al met de bouw van het huidige Schiphol-Centrum. Dit werd in 1967 geopend, het \'oude Schiphol\' heet sindsdien Schiphol-Oost. Daar staan onder andere de onderhoudshangars van de luchtvaartmaatschappijen en de fabriek van Fokker (hoewel nu failliet, worden er nog bestelde vliegtuigen afgebouwd).

1.3Wat heeft Schiphol Airport met de handel temaken? Het vliegtuig en Schiphol Airport maakte de wereld kleiner. Handel tussen de continenten kon zich hierdoor enorm ontwikkelen. Ook het reizen voor het plezier werd populair: naast de KLM ontstonden andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die zich vooral toelegden op het vervoer van vakantiegangers binnen Europa, zoals Martinair, Transavia en later ook Air Holland. Inmiddels heeft al 60% van de Nederlandse bevolking eens gevlogen.

2. Wat is de invloed van de Euro op Nederland?Schiphol Airport

2.1Wat is de euro?

De euro is sinds 1 januari 1999 de officiële munt in elf landen die meedoen met de EMU; België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Pas in 2002 kun je er pas echt meebetalen maar nu staat het alleen in girale vorm. Op 15 en 16 december 1995 besloten de Europese leiders dat ‘euro’ de beste naam was voor de munt.

2.2Waarom is de euro ingevoerd?

De belangrijkste reden voor de invoering van een Europese munt is dat er een einde moet komen aan de schommelende wisselkoersen. Dat is namelijk een probleem voor de internationale handel. Als een wisselkoers plotseling daalt of stijgt kunnen transacties opeens een probleem betekenen voor een bedrijf. Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen koersrisico’s, maar dat kost geld. Deze kosten moeten uiteindelijk de consument betalen. Als de koersschommelingen verdwijnen scheelt dus zowel het bedrijfsleven als de consument geld en onzekerheid. Het tweede voordeel van de euro is dat de een gemeenschappelijke Europese munt, door het grote gebruiksgebied, een belangrijke valuta kan worden op de wereldmarkt. Net zoals de Dollar en de Jen. Tenslotte kunnen consumenten dankzij de nieuwe munt sneller prijzen vergelijken in de andere Europese landen. Ook hoeven zij in 2002 geen geld te betalen voor het wisselen van geld van de andere EMU landen..

2.3Hoeveel munten en bankbiljetten moeten er worden vervangen?

In Nederland zijn er nu 380 miljoen bankbiljetten in omloop. Die moeten nu allemaal worden vervangen! Er zijn 3 miljard euro munten nodig. In totaal moeten er meer dan 60 miljard munten en 9 miljard bankbiljetten vervangen worden in heel Europa. Het slaan van munten en drukken van biljetten duurt ongeveer 3 jaar. De meeste landen zijn begonnen met drukken en slaan eind 1998 of begin 1999. Ze zullen dus ongeveer 2001 klaar zijn.Men zal dan beginnen met het voorbereiden van de distributie. Omdat daar veel veiligheidsmaatregelen zijn wordt de euro pas in 2002 ingevoerd.

2.4 Zijn guldens na juli 2002 nog iets waard?

Ja, maar vanaf 28 januari 2002 is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Dan kan je er niet meer mee betalen in winkels, restaurants enz. Maar je kan je guldenmunten en bankbiljetten tot 1 januari 2003 inleveren bij een bank inwisselen voor euro’s. Tot 1 januari 2007 kan je guldenmunten kosteloos inwisselen voor euro’s bij kantoren van de Nederlandse bank. Tot 1 januari 2032 kan je guldenbiljetten inwisselen bij de Nederlandse bank.

2.5 Waarom voert Nederland de euro in?

Nederland heeft er baat, bij alles wat de internationale handel bevordert. De oprichting van de EMU en de euro zullen als alles goed gaat gunstige effecten hebben op de Nederlandse economie. Als de Nederlandse economie groeit krijg je meer welvaart en werkgelegenheid. veiligheidsmaatregelen zijn wordt de euro pas in 2002 ingevoerd.

Nawoord

We hopen dat u genoten heeft van dit werkstuk. Als u hier onder uw mening en het cijfer wil schrijven, dank u. De makers van dit werkstuk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.