Bedrijfsanalyse HCC

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas vwo | 2991 woorden
  • 20 maart 2001
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
92 keer beoordeeld

1. Hobby Computer Club

In 1977 besloot een klein groepje mensen zich te verenigen met als bedoeling elkaar te kunnen ondersteunen bij het construeren en programmeren van computers. Dit initiatief leidde tot de oprichting van een vereniging van computerhobbyisten. Op 27 april 1977 was de vereniging Hobby Computer Club HCC een feit.

Het ledenaantal is vanaf dat moment flink gestegen. Het stijgende belang van de computer in de samenleving, het toenemend aantal mogelijkheden van de computer en het in steeds meer huishoudens verschijnen van de computer heeft er voor gezorgd dat de HCC haar huidige status heeft bereikt. De HCC heeft zich ontwikkeld tot de grootste computervereniging ter wereld.

De HCC, bestaande uit verschillende groeperingen, biedt de leden mogelijkheden om kennis en ervaringen op te doen rond het gebied van de informatie technologie (IT). De leden kunnen vragen stellen over hard- en software en worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de IT. Dit gebeurt mede door het verenigingsblad Computer!Totaal (elf maal per jaar uitgebracht door IDG), waarin de HCC verenigingskatern is opgenomen. Verder biedt de HCC de leden een breed servicepakket aan.

1.2 Organisatie
Vereniging Hobby Computer Club HCC

HCC Verenigingsbeheer B.V.

HCC Kantoor B.V. HCC Evenementen B.V. HCC Nieuwsbrief B.V. HCC Datacommunicatie B.V.

Tot in 1987 werden alle zaken door de vereniging Hobby Computer Club HCC geregeld. In de loop der jaren leidde deze manier van werken tot enkele fiscale nadelen. Om deze nadelen te ondervangen is er een andere organisatiestructuur opgezet.

De HCC bestaat op dit moment uit vijf Besloten Vennootschappen: - HCC Verenigingsbeheer B.V. - HCC Kantoor B.V. - HCC Evenementen B.V. - HCC Nieuwsbrief B.V. - HCC Datacommunicatie B.V.

HCC Verenigingsbeheer B.V. is, in de vorm van een houdstermaatschappij, de beheerder van de andere vier B.V.’s.

Tenslotte is de vereniging Hobby Computer Club HCC de eigenaar van deze houdstermaatschappij. De vereniging is enig aandeelhouder en beslist als enige op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De directie van alle vennootschappen wordt gevormd door de vereniging. Het feitelijke bestuur over de vennootschappen wordt uitgeoefend door het Hoofdbestuur. Het hoofdbestuur informeert de Ledenraad over de vennootschappen en legt verantwoording af over het gevoerde beleid.

1.3 Vereniging HCC organisatiestructuur

1.3.1 Ledenraad

Vervult de functie van Algemene Ledenvergadering en is het hoogste orgaan van de HCC. De Ledenraad oefent alle bevoegdheden uit die niet door de wet of door de statuten zijn toegerekend aan andere organen.

1.3.2 Hoofdbestuur

Bepaalt het beleid van de vereniging en ziet erop toe dat het beleid wordt uitgevoerd.

1.3.3 Werknemers

Het aantal fte’s (full-time employees) in loondienst per 31 december 1999 bedroeg 29,1.

Daarnaast bestaat de vereniging voor een groot deel uit vrijwilligers die ervoor zorgen dat de verschillende gebruikersgroepen hun bestaansrecht hebben.

1.3.3 Beleidsgroepen

Vanwege de grote diversiteit van werkzaamheden die door het Hoofdbestuur geregeld worden zijn er voor enkele specifieke terreinen Beleidsgroepen gevormd. Deze Beleidsgroepen bestaan uit leden van het hoofdbestuur.

- Beleidsgroep Groeperingen
Deze beleidsgroep zorgt voor de belangenbehartiging van de HCC-groeperingen.

- Beleidsgroep Evenementen
Dient ter begeleiding van evenementen, waaronder de HCC-dagen. Ze toetst het beleidsplan van de evenementenorganisatie en behartigt de belangen en verplichtingen van de HCC groeperingen in samenhang met de evenementen.

- Beleidsgroep Datacom
Begeleidt de datacommunicatie-activiteiten en adviseert het hoofdbestuur hierover. Onder de datacommunicatie-activiteiten vallen: - HCC Net, toegang tot internet - HCC Kadernet, intranet voor kaderleden - HCC Fidonet, inbelnetwerk

- Beleidsgroep Publicatie
Toetst in hoofdlijnen het publicatiebeleid vanuit de HCC.

1.4 Groeperingen

Het kloppend hart van de HCC wordt gevormd door de groeperingen.

1.4.1 Afdelingen

(regionale georiënteerde gebruikersgroepen) Bij aanmelding worden leden automatisch bij een afdeling ingedeeld. Deze indeling vindt plaats op postcode, tenzij er afwijkende wensen zijn van de betreffende persoon. De afdelingen bieden algemene (technische) informatie en houden regelmatig bijeenkomsten in de regio. Hierdoor is het mogelijk andere leden te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen. De afdelingen organiseren eveneens cursussen en hebben vaak een uitleen van software en hardware en een leeshoek met computertijdschriften en -boeken. Het HCC-lid betaalt voor de afdeling geen extra contributie. (zie bijlage voor complete lijst van afdelingen)

1.4.2 Gebruikersgroepen

(landelijk georiënteerde gebruikersgroepen) Leden kunnen zich opgeven bij een gebruikersgroep indien ze lid willen worden van een gebruikersgroep. Gebruikersgroepen richten zich op een gemeenschappelijke interesse, bijvoorbeeld een bepaald type computer of een specifieke toepassing. (zie bijlage voor complete lijst van gebruikersgroepen)

1.4.3 Computergroepen

Deze groepen zijn bedoeld voor activiteiten en projecten waar geen bestuurlijk kader voor is. De verantwoordelijkheid valt in dit geval onder de beleidsgroep groeperingen, die tevens voor de begeleiding zorgt. Onder de computergroepen vallen vooral startende activiteiten en projecten. Verder is het ook bedoeld als vangnet voor gebruikersgroepen die langzamerhand afnemen, zodat de expertise en kennis niet verloren zullen gaan.

1.5 Leden

Het werkelijk aantal betalende leden in 1999 bedraagt 130.730.

Het aantal leden is over het nog steeds stijgende. Volgens de laatste cijfers uit de Computer!Totaal van januari en februari 2001: +/- 143.000 leden ,volgens Computer!Totaal januari +/- 141.000 leden ,volgens laatste Computer!Totaal (februari)

Deze lichte afname is waarschijnlijk te danken aan het feit dat het lidmaatschap van enkele leden per het einde van het jaar is opgeheven. De Computer!Totaal van 1 januari zal het aantal leden in december 2000 weergeven, inclusief de leden die tijdig hun lidmaatschap hebben stopgezet. In het nummer van februari zal het aantal leden in januari 2001 weergeven, exclusief de leden die hun abonnement in 2000 tijdig hebben stopgezet.

2. Markt

De HCC behoort tot de tertiaire sector en opereert vooral op de hobby-computer-markt. Daarbij vervullen zij vooral een rol in de informatieoverdracht in de IT-sector. Daarnaast bieden zij services aan op het gebied van computers. Services m.b.t. onderhoud en aanschaf van de computer en hardware alsmede het gebruik van software en het ondersteunen van het gebruik van de computer en de vele mogelijkheden ervan.

Door het opsplitsen naar 26 regionale afdelingen, spreid de HCC zijn diensten zeer goed. Elke afdeling zijn eigen regionale markt. Het hebben van 39 gebruikersgroepen komt de diversiteit van de HCC zeer ten goede. De HCC wortelt zich in de markt en creëert een goede spreiding van haar diensten.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

3. De vraag

In de maatschappij van vandaag de dag wordt de computer steeds belangrijker en de mogelijkheden lijken eindeloos. Gebruik maken van de computer bij een hobby is een sterk groeiend fenomeen. Het is daarom niet verwonderlijk dat een toenemend aantal mensen de computer als hobby heeft.

3.1 De consument

De HCC biedt zijn zeer diverse diensten aan de particuliere consument aan. Niet elke consument heeft belang bij de zelfde dienst van de HCC, een ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.

3.2 Preferenties

Elke consument heeft andere wensen en behoeften op het gebied van computers. Voor de HCC is het geen probleem om in deze behoeften te voorzien, dit komt mede door de grote verscheidenheid aan gebruikersgroepen.

De consument zal alleen in zijn directe omgeving zoeken naar een hobbyclub. Voor de HCC betekent dit het dekken van de lokale markten met hun regionale afdelingen.

“Het consumeren van veel diensten is leeftijds gebonden”. Door de toenemende vergrijzing in Nederland grijpt de HCC de mogelijkheid aan, om naar een nog betere positie te groeien door op de toenemende vergrijzing in te springen. De HCC reageert niet alleen op de veranderende preferenties, zij veroorzaken en sturen deze veranderingen ook zelf. Neem als voorbeeld: de HCC-dagen.

4. Aanbod

De HCC biedt een lidmaatschap aan met een breed assortiment aan diensten. Hieronder zal een overzicht van de inbegrepen diensten volgen.

Lidmaatschap HCC - 11 keer per jaar gratis Computer!Totaal thuisbezorgd - korting op C!T-rom, een CD vol met software, uitgegeven door IDG - gratis toegang tot de HCC-dagen - gratis toegang tot het HCC Net - gratis toegang tot het Fido-net - gratis e-mailaccount - gratis ruimte voor een homepage - gratis lid van een afdeling

Services voor leden - SCC (Stichting Computer Consument) - voordelige computerverzekering - voordelige reparatieservice - voordelige digitale fotoservice

HCC Dagen - Entreebewijzen voor bezoekers - Standplaatsen voor bedrijven en instellingen

5. Prijzen

5.1 Lidmaatschap

Lidmaatschappen worden aangegaan voor (de rest van) een kalenderjaar. Tot 5 februari geldt de volledige jaarcontributie van ƒ 75,-.

- 5 februari - 5 maart ƒ 68,75 - 5 maart - 9 april ƒ 62,50 - 9 april - 7 mei ƒ 56,25 - 7 mei - 11 juni ƒ 50,- - 11 juni - 13 augustus ƒ 43,75 - 13 augustus - 10 september ƒ 37,50 - 10 september - 8 oktober ƒ 31,50 - 8 oktober - 5 november ƒ 25,-

Daarna wordt er ook het lidmaatschap van het volgende jaar er bij inbegrepen. 5 november - 26 november ƒ 90,- + kaart voor HCC Dagen) na 26 november ƒ 75,-

Het inschrijfgeld bij aanmelding bedraagt ƒ 10,-, behalve wanneer men een machtiging afgeeft voor automatische incasso van de contributie.

5.2 Gebruikersgroepen

Voor het afsluiten van een eerste lidmaatschap van een gebruikersgroep krijgt een HCC-lid f5,- korting op het te betalen bedrag. Op de overige contributies van gebruikersgroepen zal geen verdere korting worden gegeven. De kosten bedragen bij de meeste gebruikersgroepen f5,- per jaar. Enkele uitzonderingen zijn: Beleggen (f10,﷓), Muziek, Genealogie en Artificiële Intelligentie (15,-) en Pascal (30,-).

6. Kosten

We kunnen verschillende soorten kosten onderscheiden, waaronder de constante en variabele kosten.

6.1 De vaste constante kosten

De constante kosten van de HCC zijn hoofdzakelijk de kosten voor de werknemers, de locaties ( huur, elektra e.d.) etc. Het blad computer!Totaal besteed de HCC uit. De HCC bevind zich in de tertiaire sector en bevindt zich dus in de diensten sector. De vaste kern werknemers die gedurende een lange tijd kennis en ervaring hebben opgedaan, vertegenwoordigen een grote waarde voor de onderneming. Vooral de specialisten die een heel verschillende kennis en ervaring inbrengen, zijn onmisbaar voor de HCC. Ook wel de heterogene arbeid genoemd. In de diensten sector is kennis vrijwel de enige productiefactor van betekenis. De HCC is afhankelijk van deze kennis van hun medewerkers, hierdoor is een groter deel van de loonkosten vast. Ook wel het menselijk kapitaal van de onderneming genoemd.

6.2 De variabele kosten

Het aantal lager geschoolde werknemers is variabel. De HCC kan deze gemakkelijk (volgens wettelijke voorschriften) ontslaan en weer aannemen. Ook wel homogene arbeid. De variabele kosten bestaan dan ook voornamelijk uit het variabele deel van de loonkosten. Hierbij te denken aan de benodigde extra krachten op de HCC-dagen in Utrecht. Door de inzet van deze extra arbeidskrachten, bij meer arbeids-intensieve tijden, verhoogt de HCC zijn efficientie. Het is dan ook vanzelf sprekend dat de HCC liever flexibele arbeidscontracten met deze werknemers afsluit.

7. Concurrentie

De HCC als vereniging van computergebruikers heeft eigenlijk geen concurrentie van soortgelijke verenigingen. Het is de enige grote computervereniging binnen Nederland en het is zelfs de grootste van de wereld. De HCC heeft een breed servicepakket en ze hebben een breed scala aan gebruikersgroepen. Daardoor heeft de HCC voor iedereen die iets met computers te maken heeft wel iets interessants te bieden. Voor de consument is het aantrekkelijk om zich te abonneren op de HCC, door de zeer goede spreiding van de diensten over het hele land. Alle andere clubs zijn vaak regionaal. De toetredingsdrempel is voor eventuele concurrenten zo hoog, dat deze concurrenten nooit een vergelijkbaar dekkingsgebied kunnen beslaan.

Naast de vele mogelijkheden binnen de vereniging, is het feit dat er een abonnement op het computertijdschrift Computer Totaal! bij het lidmaatschap is inbegrepen een reden dat mensen lid worden van de HCC. Het is zelfs zo dat als mensen een abonnement op Computer Totaal! willen nemen, ze lid zullen moeten worden van de HCC. Er zullen ongetwijfeld een redelijk aantal mensen zijn die enkel lid van de HCC geworden zijn vanwege het verenigingsorgaan Computer!Totaal. Hieruit kan worden geconcludeerd dat die mensen Computer!Totaal als product zien, uitgebreid met de diensten van de HCC. Deze diensten zijn niet de reden dat ze lid zijn geworden van de HCC, maar het computertijdschrift.

Met het vorige in ogenschouw genomen valt er te concluderen dat andere computertijdschriften in dat opzicht de grootste concurrenten zullen zijn. Hierbij moet gedacht worden aan computertijdschriften als Personal Computer Magazine, PC-active en Computer Idee. Computer idee heeft 97000 leden. De rest van de concurrerende bladen zegt dit soort gegevens niet te mogen verstrekken. Maar wanneer bedacht wordt dat Computer!Totaal , C’T en tips & trucs aan de HCC (141000 leden) verbonden zijn, kan wel aangenomen worden dat zij bij elkaar het grootste aantal leden hebben. Er is geen directe concurrentie tussen de tijdschriften en de HCC. De tijdschriften worden namelijk niet door de HCC geproduceerd, maar dit worden uitbesteedt aan de IDG mediagroep.

Er is hier een vreemde situatie, omdat er sprake is van concurrentie tussen een lidmaatschap van een computervereniging en abonnement op een computertijdschrift. Twee producten uit een verschillende bedrijfstak. Echter hebben beide producten als overeenkomst dat ze beiden informatie bieden op het gebied van de informatie technologie.

Op het gebied van het aangeboden internet moet geen concurrentie gezocht worden. Maar meer als extra dienst. Het is echter wel zo dat de HCC met deze service een van de grootste netwerken wil maken. Het zogenaamde HCCnet. Doordat alleen leden van de HCC toegang kunnen verkrijgen tot het HCCnet, kan dit niet als concurrerende dienst t.o.v. andere internetproviders gezien worden. Sterker nog, bij het ontvangen van de Computer!Totaal zit er weleens een cd-rom van world-online bij.

8. Omzet

De omzet over het algemeen is afhankelijk van de hoeveelheid leden. Ten eerste zullen er extra inkomsten komen uit het te betalen lidmaatschap van de nieuwe leden. Ten tweede zullen de inkomsten van derden ook toenemen. Des te meer leden, des te meer bedrijven bereid zijn te betalen voor reclame. Verder zullen de winstuitkeringen van derden ook toenemen, aangezien er meer leden zijn die gebruik maken van bepaalde diensten.

8.1 Omzet van de vereniging Hobby Computer Club HCC

De totale omzet van de vereniging Hobby Computer Club HCC bestaat uit de door de leden betaalde contributie over een jaar. Hierbij wordt de omzetbelasting niet meegerekend. De omzet van de vereniging bedroeg over 1999 fl. 8.526.000,-.

8.2 Omzet HCC Verenigingsbeheer B.V.

Onder de omzet van HCC Verenigingsbeheer B.V. wordt verstaan het totaal van aan derden in rekening gebrachte bedragen. Bij deze bedragen worden de kortingen en omzetbelasting niet meegerekend. Deze bedragen komen voort uit de opbrengsten van de vier onderverdeelde B.V.’s (HCC Kantoor B.V., HCC Evenementen B.V., HCC Nieuwsbrief B.V. en HCC Datacommunicatie B.V..

8.3 Omzet HCC Kantoor B.V.

De opbrengsten van HCC Kantoor B.V. komen voort uit de doorberekening van exploitatiekosten. Deze kosten worden doorberekend aan de vereniging en de betreffende B.V.’s. De omzet van het HCC Kantoor B.V. bedroeg f 3.630.000,- over 1999. Dit bedrag heeft echter geen invloed op de totale omzet van de HCC, aangezien het bedrag niet aan derden in rekening wordt gebracht.

8.4 Omzet HCC Evenementen B.V.

HCC Evenementen B.V. haalt zijn omzet uit inkomsten van evenementen. Over 1999 werden de volgende bedragen gerealiseerd. - entreegelden bezoekers f 972.000,- - commerciële deelnemers f 1.590.000,- - specials f 15.000,- - diversen f 57.000,-

De totale omzet van HCC Evenementen B.V. over 1999 bedraagt f 2.633.000,-. Het grootste gedeelte van de inkomsten komt voort uit de HCC-dagen. 8.5 Omzet HCC Nieuwsbrief B.V.

HCC Nieuwsbrief haalt zijn omzet uit inkomsten die samenhangen met het blad Computer Totaal!. - verenigingpagina’s f 3.000,- - gratis verstrekking leden f 2.664.000,- - winstuitkering IDG f 271.000,-

De totale omzet van HCC Nieuwsbrief B.V. over 1999 bedraagt f 2.938.000,-.

8.6 Omzet HCC Datacommunicatie B.V.

De omzet van HCC Datacommunicatie B.V. over 1999 komen voort uit opbrengsten van het HCC Net (f 1.968.000,-) en het Kadernet (f 89.000,-) en bedraagt f 2.057.000,-.

9. Resultaten

9.1 HCC Datacommunicatie B.V.

HCC Datacommunicatie B.V. heeft over 1999 een groot verlies geboekt van f727.000,-. Dit verlies bestaat voor het grootste deel uit een grote toename in de kosten voor het realiseren van het HCC Net.

9.2 HCC Nieuwsbrief B.V.

HCC Nieuwsbrief B.V. heeft over 1999 een verlies geleden van f 148.000,-. Dit verlies wordt vooral veroorzaakt door de extra kosten die gemaakt zijn voor het verenigingsblad. Enerzijds is er wel meer geld binnengekomen door de extra leden. Anderzijds waren de kosten die aan IDG betaald moesten worden meer gestegen.

9.3 HCC Evenementen B.V.

HCC Evenementen B.V. heeft in 1999 ongeveer volgens de begroting gedraaid. Er was een licht verlies van f 16.000,-.

9.4 HCC Kantoor B.V.

HCC Kantoor B.V. heeft net als HCC Evenementen B.V. ongeveer volgend de begroting gedraaid. In dit geval was er slecht een verlies van f 10.000,-.

9.5 HCC Verenigingsbeheer B.V.

De houdstermaatschappij heeft een verlies gemaakt van f 622.000,-. Als eerste zijn hierin de resultaten van de andere B.V.’s in verwerkt. Verder zijn over het algemeen de opbrengsten gestegen t.o.v. de begroting, maar de kosten nog iets sterker gestegen. Tot slot heeft een teruggave van vennootschapsbelasting gezorgd voor een afname van het verlies.

9.6 Vereniging Hobby Computer Club HCC

De vereniging heeft over 1999 over het totaal een verlies gemaakt van f118.000,-. Dit resultaat bestaat voor f 622.000,- uit het negatieve resultaat van deelnemingen aan HCC Verenigingsbeheer B.V.. Het resultaat van de vereniging op zich is f 504.000,-. Dit bedrag is grotendeels ontstaan uit de extra opbrengsten uit contributies t.o.v. de begroting.

10. Vereniging en continuïteit

Bedragen volgens balans per 31 december 1999:

Vaste activa f 1.503.000,- Vlottende activa f 12.762.000,-

Eigen vermogen f 3.591.000,- Voorzieningen f 31.000,- Schulden op korte termijn f 10.643.000,-

Totaal F 14.265.000,- f 14.265.000,-

Hierbij moet echter opgemerkt worden dat het grootste gedeelte van het kort vreemd vermogen (f 8.924.000,-) uit vooruit ontvangen contributies bestaat. Dit geld is eigenlijk te vroeg ontvangen geld dat nu als een schuld wordt beschouwd. Per volgend jaar zal deze schuld komen te vervallen.

Quick ratio

(12.762.000 – 16.000) / 10.643.000 = 1,20

De vereniging is voldoende liquide. De vereniging is voldoende in staat om haar kortlopende schulden te voldoen.

Solvabiliteit

3.591.000 / 14.265.000 * 100% = 25,2 %

De solvabiliteit van de vereniging is niet voldoende als we er vanuit gaan dat het eigen vermogen meer dan 33% van het vreemd vermogen moet dekken. In dit geval moet echter niet vergeten worden dat een groot gedeelte van het vreemd vermogen bestaat uit contributies die vooruit zijn ontvangen.

Indien we deze vooruit betaalde contributies niet tot het vreemd vermogen rekenen, geldt de volgende berekening.

3.591.000 / (14.265.000 – 8.924.000) * 100% = 67,2 %

Deze berekening geeft aan dat de vereniging voldoende solvabel is.

Deze berekening geeft aan dat de vereniging voldoende solvabel is.

11. Conclusie

REACTIES

R.

R.

Heya we vinden je werkstuk super en kunnen zo onze opdracht binnen een dag maken echter willen wij wel graag weten van welke school jij komt.

Ivm dat we misschien de zelfde leraar hebben gehad.

Groetjes Raymond Verheul

23 jaar geleden

M.

M.

hey Rene,

goed werkstuk, kheb er veel aan gehad...

20 jaar geleden

M.

M.

hallo Rene,
ik vond je werkstuk wel interesant en zou graag dingen ervan willen gebruiken voor mijn rapport,
deze moet ik voor nederlands maken.
Ik doe mbo administrateur niveau 4 , en we moeten een werstuk maken over een bedrijf in onze richting.
nou is mijn vraag waar je alle informatie vandaan hebt, weet je nog wat??
alvast bedankt
groetjes
Melanie

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.