Het begrip ”Aandeel”
1.0 Inleiding Het meest verhandelde - en waarschijnlijk ook het bekendste - effect is het aandeel. Elke dag gaat er voor miljarden euro\'s aan deze effecten om op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam.
1.1 Aandeel Bewijs van deelname in het vermogen Alle op de beurs verhandelbare aandelen zijn aandelen in een Naamloze Vennootschap. Een aandeel is een bewijs van deelname in het vermogen van in dit geval een N.V. De bezitter van een aandeel is dus voor een deel eigenaar van een onderneming. We noemen zo iemand aandeelhouder. Een N.V. waarvan de aandelen op de beurs verhandelbaar zijn, noemen we een uitgevende instelling. Een aandeelhouder heeft op de beurs een bedrag betaald voor zijn aandeel of aandelen. Hij heeft door het kopen van de aandelen een aantal rechten ten opzichte van de uitgevende instelling verkregen. Hij heeft onder andere recht op:
• Medezeggenschap in de onderneming. Een beursgenoteerde onderneming moet elk jaar een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) organiseren. Hier mogen alle aandeelhouders van de onderneming stemmen over belangrijke beslissingen van het ondernemingsbestuur.
• Een gedeelte in het overschot bij de liquidatie van de onderneming. Liquidatie van de onderneming betekent dat de onderneming ophoudt te bestaan. Dit kan gebeuren omdat de onderneming failliet is, maar ook als het ondernemingsbestuur en de AVA besluiten alle bezittingen te verkopen, de schulden af te lossen en de onderneming op te heffen. Omdat een aandeelhouder voor een deel eigenaar is van de onderneming heeft hij in dat geval recht op een gedeelte van wat er overblijft van de onderneming. Hij krijgt een gedeelte gelijk aan het gedeelte waarvoor hij eigenaar was van de onderneming.
• Een aandeel in de winst. Maakt de onderneming winst, dan heeft elke aandeelhouder recht op een gedeelte van deze winst. Dit is voor beleggers vaak de belangrijkste reden om een aandeel van een onderneming te kopen.
1.2 Dividend De meeste ondernemingen keren elk jaar een gedeelte van de gemaakte winst uit aan de aandeelhouders. Deze winstuitkering heet dividend (Dividend is afgeleid van het Latijnse woord \'dividere\' dat \'verdelen\' betekent). Per aandeel keert de onderneming dan een bepaald bedrag aan dividend uit. Vaak is het zo dat hoe meer winst de onderneming maakt, hoe hoger het dividend is dat zij uitkeert. Maakt een onderneming geen winst, dan keert zij vaak ook geen dividend uit. De aandeelhouders ontvangen meestal maar een gedeelte van de totale winst. Een gedeelte van de winst gebruikt de onderneming bijvoorbeeld om te investeren of als reserve voor slechtere jaren. Het is belangrijk dat een onderneming genoeg reserve achter de hand heeft om bij een tegenvaller niet direct failliet te gaan. Er zijn drie verschillende manieren voor een onderneming om dividend uit te keren aan de aandeelhouders:
• Cashdividend. De aandeelhouder krijgt in dit geval een bepaald geldbedrag per aandeel.
• Stockdividend. De aandeelhouder krijgt het dividend uitgekeerd in aandelen. Voor elk bepaald aantal aandelen krijgt de aandeelhouder dan een nieuw aandeel uitgekeerd. Is het stockdividend bijvoorbeeld 2%, dan krijgt de aandeelhouder per 100 aandelen 2 nieuwe aandelen erbij, oftewel 1 per 50. We zeggen dan dat er 50 stocks tegenover 1 nieuw aandeel staan. Nu kan het gebeuren dat de aandeelhouder slechts 30 aandelen (= 30 stocks) heeft. Hij heeft dan de volgende twee mogelijkheden:
1. Hij kan 20 stocks bijkopen om aan 1 nieuw aandeel te komen.
2. Hij kan zijn 30 stocks aan een andere aandeelhouder verkopen als hij geen stocks wil of kan bijkopen. Zo ontvangt hij altijd zijn gedeelte van de ondernemingswinst. Voordeel voor de belegger van stockdividend is dat hij hierover geen dividendbelasting hoeft te betalen bij uitkering uit de agioreserve van een onderneming. Overigens neemt door het stockdividend zijn vermogen toe. Het vermogen valt in box 3 van het nieuwe belastingstelsel.
• Keuzedividend. De laatste mogelijkheid is het keuzedividend, waarbij de aandeelhouder mag kiezen tussen dividend uitgekeerd in aandelen of in geld. Het stockdividend is dan vaak een iets lager bedrag dan het gewone dividend omdat je over stockdividend geen belasting hoeft te betalen. Verder kunnen we nog interim-dividend en slotdividend onderscheiden. Het bestuur van een onderneming weet aan het einde van het boekjaar hoeveel winst (of verlies) er is. Op dat moment bepaalt het ook de hoogte van het dividend dat men gaat uitkeren. Sommige ondernemingen keren alvast voor het einde van het boekjaar dividend uit aan de aandeelhouders, omdat zij ongeveer weten hoeveel winst ze gaan maken. Deze tussentijdse dividenduitkering noemt men interim-dividend. Het aan het einde van het boekjaar uitbetaalde dividend is het slotdividend. Ondernemingen die interim-dividend uitkeren, verrekenen dit met het slotdividend. Er zijn ook ondernemingen die alleen slotdividend uitkeren.
1.3 Aandelenkoersen Aandelen van een onderneming kun je houden zolang de onderneming bestaat Je kunt ze ook weer verkopen. Dit kopen en verkopen van aandelen gebeurt op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam. Een onderneming waarvan de aandelen zijn genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs noem je een fonds. Zo heb je bijvoorbeeld de fondsen Koninklijke Philips, KLM en Elsevier. De prijzen waartegen aandelen op de beurs omgaan, staan nooit vast. Is er veel vraag naar een aandeel, dan zal de prijs van dit aandeel stijgen. Mensen die de aandelen bezitten zullen namelijk een steeds hogere prijs vragen waartegen zij willen verkopen. Omgekeerd werkt het precies hetzelfde: is een aandeel niet populair meer bij beleggers, dan is er steeds meer aanbod van deze aandelen en zal de prijs dalen. We noemen dit: \'de wet van vraag en aanbod\'. Beleggers zullen natuurlijk vooral de aandelen van ondernemingen met goede vooruitzichten willen kopen. Een aandeel van een onderneming die het goed doet (of waarvan men dit verwacht) zal daarom steeds in prijs stijgen. Heeft de onderneming slechte vooruitzichten, dan zal de aandelenkoers dalen omdat beleggers de aandelen van deze onderneming gaan verkopen. Er zijn veel factoren van invloed op de resultaten van een onderneming. Steeds wanneer er iets gebeurt dat van invloed kan zijn op de resultaten van de onderneming, veranderen de verwachtingen van de beleggers. Daarom verandert de koers van een aandeel ook continu.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
he man goed werkstuk!!!
21 jaar geleden
Antwoorden