Pop art.
Afkorting voor het Engelse populair Art (= volkskunst), stroming in de Hedendaagse Kunst die rond 1960 in Amerika en Engeland ontstond en in gelijke mate betrekking heeft op de Beeldende Kunst en op de amusementsmuziek.
Pop Art is een Kunststroming die haar beelden uit de consumptiemaatschappij haalt. In deze maatschappij is de levensstandaard zo verhoogd dat het mogelijk wordt, dat de mensen allerlei nieuwe producten kunnen aanschaffen. Uitgangspunt voor Popart is de populaire cultuur: dus beelden uit de reclame- en televisiewereld, gebruiksartikelen, strips, pin-ups en popmuziek.
De pop art kunstenaar kiest zijn onderwerpen uit het leven van alledag. Overal in het moderne stadsbeeld zijn bijvoorbeeld merknamen uit de reclame en afbeeldingen van filmsterren te zien. Deze beelden zijn de symbolen van welvaart. De pop art kunstenaar betrekt deze vreemde dingen in de Kunst om ze te vervreemden.
De pop art beweging ontstaat midden jaren vijftig, in Amerika en Engeland. De stroming kan als een reactie op het Abstract Expressionisme worden gezien. Kunstwerken uit het Abstract Expressionisme hebben een diepere betekenis: de emotie, het gevoel is belangrijk voor de aanhangers. Pop art kunstenaars daarentegen zijn veel minder emotioneel. Ze maken beelden die rechtstreeks van onze dagelijkse omgeving zijn afgeleid. Pop art is een manier van leven.
De pop art kunstenaars zetten zich niet af tegen de opkomende welvaart. Ze maken juist gebruik van die clichés uit de consumptiemaatschappij. pop art kunstenaars zien welvaart dus als een mogelijkheid om hun belevingswereld uit te breiden met nieuwe Thema's en symbolen in de Kunst: het worden de iconen van de middle class lifestyle. Pop art is daarom zo populair bij het gewone publiek. Het is herkenbaar en ongecompliceerd: geen ingewikkelde theorieën meer.
De pop art kunstenaars halen hun onderwerpen soms letterlijk uit het dagelijks leven, door foto's uit kranten en tijdschriften te scheuren en er een Collage van te maken. Er worden zelfs echte voorwerpen in het kunstwerk gebruikt. Het combineren van schilderen met Collage en concrete voorwerpen noemt men ' combinepanting '. Deze term is uitgevonden door Robert Rauschenberg omdat hij die Techniek voor het eerst toepaste. Het combineren van alleen driedimensionale voorwerpen heet ' Assemblage ' . Het wordt dan een ' schilderij ' van echte voorwerpen.
'Populair' en 'triviaal' zijn niet langer scheldwoorden, maar worden de kernpunten van een nieuwe kunstopvatting die zich ten doel stelde de grenzen tussen de Kunst en het leven op te heffen
Kenmerken van de Pop Art:
* 1. Speels gebruik van de identiteit en de symbolen van de Westerse consumptiecultuur.
* 2. Gebruik van commerciële materialen en voorwerpen; producten uit het leven van alledag: plastic voorwerpen, Kitsch, advertenties, affiches, pin-ups film- en popsterren.
* 3. Gebruik van strips.
* 4. Glamourachtige Kleuren ontleend aan reclame-afbeeldingen op straat
* 5. Geen persoonlijk handschrift van de Kunstenaar. Veel werk wordt door anderen uitgevoerd. De Kunstenaar gebruikt vaak ' ready mades': kant-en-klare, bestaande voorwerpen.
*6. Vervreemding door Vergroting of Herhaling, of door gebruik van ongebruikelijke materialen.
Popart in Amerika.
In Amerika bereikt de pop art haar grootste populariteit. De pop art komt voort uit een fascinatie voor de nieuwe massacultuur in de steden en alles wat daarmee samenhangt. Pop art wil een groot publiek bereiken met beelden die bij iedereen bekend zijn. De Amerikaanse Kunst verzet zich in de jaren '50 tegen de Europese invloeden. Het zogenaamde Amerikanisme zet door: het idee van vooruitgang, de media-industrie en de sterrencultus worden belangrijk in Hollywood. Maar ook in New York, het culturele middelpunt van de Verenigde Staten. Er ontstaat een nieuwe trend in het Realisme om hedendaagse voorwerpen in de Kunst te gebruiken. Het gevolg is dat een jonge generatie Kunstenaars de Abstract Expressionistische stijl ontgroeit. De New Yorkse Kunstenaars verkennen hun eigen ervaring van het alledaagse leven.
Britse Pop Art
Naast de Amerikaanse Pop Art bestaat er ook een veel ¨zachtere¨ Britse variant, die meer wortelt in de oude Europese traditie en bijgevolg meer bekoorlijkheid nastreeft. Dit verschil tussen beiden maakt dat men niet gewoon over ¨Pop¨ spreekt, maar men er steeds zegt of het over de Amerikaanse of Britse variant handelt.
In Engeland ontwikkelde zich uit de zogenoemde. ' Independent Group ' een kunstrichting die tot de 'Britse' popart hoort.
De Britse pop art ontstaat vanuit een nieuwe opvatting van het moderne leven. In de jaren '50 wordt de cultuur steeds meer bepaald door de massamedia, nieuwe technologie en maatschappelijke veranderingen. Deze gebeurtenissen leiden tot de veramerikanisering van Europa. Door deze omstandigheden wordt in 1952, in Groot-Brittannië de Independent Group opgericht. De groep bestaat uit vormgevers, architecten, fotografen en kunstcritici.
Richard Hamilton ontwerpt in 1956 een affiche voor een tentoonstelling die georganiseerd is door de Independent Group. de tentoonstelling heet 'This is Tomorrow'. Het affiche is de Collage 'Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?' De Collage verwijst naar multimediale Kunst, communicatie, huishoudelijke realiteit, Vormgeving en technologie. Deze Collage wordt als het icoon van de pop art gezien. Hij kondigt hiermee een nieuw tijdperk aan in de Kunst: pop art.
Andere Europese landen:
In andere Europese landen groepeerden de popartkunstenaars zich in de groep ' Nouveaux Réalistes ', in 1960 opgericht door de franse kunstcriticus Pierre Restany.
Popart in Nederland
In de jaren '50 oefent de consumptiemaatschappij in Amerika al grote invloed uit op de Beeldende Kunst. Nederland is in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog bezig met de wederopbouw en probeert zich op economisch gebied te herstellen. Dit gaat moeizaam, omdat er gebrek is aan goederen. De sfeer in Nederland is het tegenovergestelde van de sfeer in Amerika: sober en spaarzaam. De welvaart wordt pas in de jaren '60 in Nederland zichtbaar. De economische omstandigheden zorgen voor meer vrije tijd en meer geld. Op grote Schaal worden luxe artikelen als auto's, ijskasten, wasmachines, en televisies aangeschaft. Er ontstaat ook in Nederland een consumptiemaatschappij.
Een belangrijk verschil met Amerikaanse pop art is dat de uitwerking van de consumptiecultuur in de Kunst minder fel tot uitdrukking komt in Nederland. De Amerikaanse kunstwerken zijn glossy, en kleurrijker en meer Kitsch dan in Nederland. In Amerika is de pop art volledig tot uiting gekomen. pop art in Nederland heeft minder voeten in aarde gehad. Een ander verschil is dat in Nederland vaker politieke kwesties in de werken werden opgenomen
REACTIES
1 seconde geleden