Inleiding in jeugdcultuur hippies
De hippiecultuur is in de jaren ’60 in Amerika ontstaan als reactie op het materialisme en de bekrompen ideeën in de maatschappij. 10 jaar eerder was er een groep jonge schrijvers, muzikanten en kunstenaren die zich de Beatniks noemden. Zij waren tegen de maatschappij en gevestigde orde. In de jaren ’60 viel de groep uit elkaar, maar hun ideeën bleven bewaard en ontwikkelden zelfs een nieuwe jeugdcultuur, Flower Power genaamd. Mensen(vooral jongeren) die tot deze nieuwe jeugdcultuur behoorden noemden zich Hippies en hadden een voorliefde voor alles wat met natuur te maken had, vandaar de naam Flower Power. Flower Power ontstond in Californië op de universiteit, maar breidde zich snel uit, vandaar dat niet Californië maar San Francisco dé Flower Power-stad was. In San Francisco vond dan ook The Summer Of Love in 1967 plaats, hier draaide vooral om drugs, alcohol, festivals, vrije seks en protesten. De hippiecultuur verspreidde zich snel, met hun kleurrijke Volkswagenbusjes trokken ze door het hele land. Hippies kwamen uit alle sociale klassen, voornamelijk de middenklasse, maar dat is logisch omdat de middenklasse de grootste klasse is. Door hippie te worden zette je meestal bewust een stap naar beneden in de sociale ladder.
Hippies waren gek op drugs, ze zouden je geest verruimen en dat zou uiteindelijk tot wereldvrede leiden. Alcohol gebruikten ze nauwelijks, ze dronken vooral thee, omdat thee natuurlijk is.
In Nederland kwam de hippiecultuur wat later op gang, in 1967 deed de Flower Power zijn intrede in Nederland. Het (tolerante) Amsterdam werd de hippiehoofdstad van Europa. Als het echte beginpunt van de hippiecultuur wordt de LP. Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band van de Beatles gezien.
Albumhoes Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band van The Beatles
Kenmerken
Mannelijke hippies hadden de volgende kenmerken:
- lange haren, ongekamd die vaak oranjerood geverfd waren met henna
- voor de negers waren afrokapsels erg in
- ‘John Lennon’-brilletjes
- (gezichts)beharing(zo onderscheidden ze zich van de vrouwen)
- losse, felgekleurde kleding, het liefst van natuurlijke materialen
- een muziekinstrument(gitaar) was hét accessoire.
- sieraden, het liefst zelfgemaakte, van kralen en garen.
- blote voeten, slippers of gebreide sokken
John Lennon met zijn brillen
Vrouwelijke hippies hadden de volgende kenmerken:
- lange ongekamde haren(die vaak oranjerood geverfd waren met henna)
- een pony of een middenscheiding
- vlechtjes, bloemetjes in het haar
- haarbandjes, het liefst een (horizontaal)bandje over het voorhoofd
- losse, felgekleurde (natuurlijke) kleding
- geen Bh’s of ondergoed(dat zouden remmingen zijn)
- grote zonnebrillen
- losse lange rokken/broeken, of korte minirokjes
- sieraden, het liefst zelfgemaakte, van kralen en garen
Uit de bovenstaande beschrijving van het uiterlijk van hippies kun je goed zien dat mannelijke en vrouwelijke hippies erg op elkaar lijken. Dit was met opzet, omdat ze ook op deze manier wilden laten zien dat iedereen gelijk was.
In de tegenwoordige mode zie je de ‘hippiestijl’ voor vrouwen weer erg terug komen, de horizontale haarbandjes zijn weer helemaal in, lange losse blouses en jurken kunnen weer, het bloemetjesmotief komt veel terug, sandalen en slippers kunnen weer, de grote zonnebrillen zijn helemaal hot. Als je bijvoorbeeld naar de modellen van de modeketen H&M kijkt, zie je de hippiestijl haast overal terug.
modellen van de H&M-website in hippiestijl
Standpunten
De hippies waren tegen de huidige maatschappij, ze waren tegen de gevestigde orde met zijn kapitalistische ideeën, tegen hun ouders(eigenlijk tegen de hele oudere generatie) en tegen de Vietnamoorlog(hippies waren pacifisten, ze waren tegen elke vorm van geweld). Ze hadden ‘ecologische idealen’, ze wilden terug naar vroeger, naar de tijd toen mensen zelfvoorzienend waren, dat ze werkten en leefden op het land. Verder hadden hippies nog een bijzondere filosofie; Hippies geloofden dat drugs je geest verruimden en uiteindelijk voor een vreedzamere wereld zouden zorgen. Ze zeiden; ‘Free your mind and the rest will follow’, met andere woorden verruim je geest en de vrede zal volgen. Er werden zelfs psychedelische drugsfeesten gehouden: de Acid Tests.
Muziek
Hippies maakten zelf veel muziek. Muziek was een heel belangrijke uitlaatklep en haast elke hippie kon wel een instrument bespelen. Alles mocht, alles kon, als je je maar uitte. De muziek is meestal rustig en klinkt heel vredelievend. De hippies merkten dat protestliederen uitstekend gebruikt konden worden om zich af te sluiten van de rest van de maatschappij. De hippies gingen ervan uit dat de sfeer die muziek schept, mensen samen kan brengen. Zo organiseerden zij onder het motto '3 days of peace and music' het Woodstock-festival, waar honderdduizenden mensen voor drie dagen samen kwamen, zonder dat er vechtpartijen uitbraken.
De hippies luisterden naar een bepaald genre muziek. Dit genre heeft geen naam, maar het kenmerkte zich vooral door protestliederen. Blowing in the Wind van Bob Dylan(een rustig liedje, gezongen met een hese stem, begeleid door slechts een gitaar en mondharmonica), Give Peace a Chance van John Lennon(gezongen door grote groep, meegeklap, alleen begeleid door banjo) en Beautiful People van Melanie(rustig nummer, alleen begeleid door gitaar, hees gezongen) waren enkele bekende protestliedjes.
Een belangrijke Nederlandse protestliedschrijver en hippie is Armand.
Ben ik te min
Ben ik te min omdat je ouders meer poen hebben dan de mijne
Ben ik te min
Ben ik te min omdat je pa in een grotere kar rijdt dan de mijne
En toch wil je blijven
Maar je pa die wil het niet
Ik denk dat je beter kunt gaan
En je moeder, die doe je ook veel verdriet
Als je thuiskomt zal ze zeggen "wat doe je me aan"
Jouw moeder die ik moest aanhoren met haar achterlijk gezwam
Over de studie van je broer
En dat je pa zo'n succesvol zakenman was
Met andere woorden: wat ben jij een boer
Armand – Ben ik te min
Woodstock
Op 15,16 en 17 augustus 1969 vond in Woodstock, in de staat New York het meest legendarische hippiemuziekfestival ooit plaats: The Woodstock Music and Art Festival, drie dagen peace, love and music. Het concert werd op het terrein van een boer gehouden waar ongeveer plaats was voor 150.000 mensen. Er ontstond dan ook snel een verkeerschaos en men moest de toegangsprijs van 18 dollar schrappen om de doorstroom te versnellen.
De aangelegen camping die plaats bood voor 100.000 mensen werd omgetoverd tot parkeerplaats. Uiteindelijk kwamen er zo’n 400.000 ‘open minded’ bezoekers op af in plaats van de verwachtte 10 tot 20 duizend. De organisatie van het festival kon de massa mensen eigenlijk niet aan. Ondanks dat er meer dan 400.000 mensen waren, is er die drie dagen geen enkele rel uitgebroken.
Er traden allemaal belangrijke artiesten op zoals de legendarische gitarist Jimi Hendrix die het Amerikaanse volkslied speelde op onvergetelijke wijze, Janis Joplin, Santana, Joe Cocker, The Who en Ravi Shankar. De meeste toeschouwers waren stoned, high en doorweekt, die drie dagen regende het aan een stuk door. De meeste bezoekers kwamen echter om ‘vredig samen te zijn met soortgenoten’ er werd dan ook niet veel gedanst, er werd vooral geknuffeld, gevreeën en gezamenlijk getript onder invloed van drugs. De hippies genoten van de muziek en de mensen, maar vooral van de vele verschillende soorten drugs.
Tijdens Woodstock vielen 2 doden, één door een overdosis heroïne, de ander doordat hij in de modder in slaap was gevallen en door een tractor overreden werd. Ook werden er 2 baby´s geboren tijdens het festival.
De musical Hair
De musical Hair wordt gezien als de ultieme hippiefilm, de hoofdrollen worden gespeeld door hippies, er wordt veel gezongen en gedanst en hun idealen komen goed naar voren.
Het verhaal gaat over een jongen, Claude, die opgeroepen wordt om te gaan vechten in Vietnam. Vlak voor hij het leger in gaat sluit hij zich aan bij een groep hippies onderleiding van Berger. De hippies leren Claude de liefde, vrijheid en rebellie wat bij het hippiebestaan hoort. Als hij naar het leger vertrekt, laat hij zijn nieuwe vrienden met pijn in het hart achter. Op een mooie dag komen zijn vrienden hem opzoeken, Berger verkleed zich als officier en kan zo even de plaats van Claude innemen. Zo kan Claude bij zijn hippievrienden en zijn vriendin Sheila zijn. In de periode dat Berger in het leger zit, vertrekken de troepen plotseling naar Vietnam, dus Berger moet mee. Hij sterft in een gevecht in Vietnam.
Invloed van andere culturen
De hippies waren erg spiritueel, dit kwam omdat ze zich hadden laten inspireren door de Aziatische cultuur. Vandaar dat veel Aziatische landen(voornamelijk Tibet) ‘vakantiebestemmingen’ waren voor de hippies. Ze kwamen voornamelijk naar deze landen om spiritueel in balans te komen en nieuwe wijsheid en kennis op te doen van de monniken. In de meeste Aziatische landen hangt men de Boeddhistische godsdienst aan. De belangrijkste normen binnen die godsdienst zijn respect en vrijheid, vandaar dat de hippies die idealen ook nastreven. Dat de hippies Aziatische landen interessant vonden zie je goed terug in hun uiterlijk. De vrouwelijke hippies verfden hun haren met henna en soms gebruikten ze henna als make-up, ook waren de grote gewaden met vele kleuren geaccepteerd als gewone hippiekleding. Ook hadden ze veel respect voor de indianen. De Amerikanen hadden de indianen verdreven uit hun eigen land, dus droegen de hippies uit respect kleding van indianen.
Idolen, bekende hippies
De Indiaanse Ghandi was het grote voorbeeld voor de hippiecultuur. Volgens Ghandi is ‘geweldloosheid de grootste kracht in menselijke handen. Het is machtiger dan het krachtigste wapen der vernietiging gemaakt door het grootste menselijke vernuft.’ Op 24 maart 1965 organiseerde de Students for a Democratic Society de eerste acties tegen de de Vietnamoorlog, hierbij waren 3000 mensen aanwezig, ze noemde deze actie het bloemenprotest. Zo ontstond het hippie ideaal ‘Make love, not war’.
Naast bewondering voor Ghandi hadden de hippies ook veel interesse in de oosterse religies zoals het zenboeddhisme en het boeddhisme. Er werden sektes opgericht zoals Hare Krishna. Veel hippies reisden naar India om daar tot verlichting te komen
John Lennon en Yoko Ono organiseerden in april 1969 een bed-in in Hilton-hotels in Toronto en Amsterdam met als doel om onder invloed van geestverruimende middelen als LSD gezamenlijk te trippen.
Levensbeschouwing
De hippies wilden vrij zijn in alles, in hun doen en laten, ze wilden zich niet houden aan de waarden en normen van de ouderen. Om zich af te zetten tegen de oudere generatie gingen ze zich anders kleden. Ze liepen in versleten of oosterse kleding omdat mode te materialistisch zou zijn. Hippies hielden niet van luxe. Ze hoopten dat er een revolutie zou komen die de westerse kapitalistische maatschappij omver zou omgooien. Zij zouden het voorbeeld geven aan de rest van de wereld, het overbrengen van hun idealen was dan ook hun belangrijkste doel.
Zoals onder het kopje ‘standpunten’ al gezegd was geloofden hippies dat drugs je geest verruimden en uiteindelijk voor een vreedzamere wereld zouden zorgen. Ze zeiden. Drugs waren erg belangrijk voor de hippies.
De hippies hadden geen bepaalde godsdienst, maar ze hadden veel respect voor het boeddhisme, in het boeddhisme staat net zoals in de hippiecultuur vrede en liefde voor alles wat leeft voorop.
Reactie op hippiecultuur
Hippies stonden bij de gevestigde maatschappij vooral bekend als losbandige, seksbeluste, drugsgebruikende dromers, met lange haren en baarden en gekleed in felgekleurde kleding. Vooral t-shirts, spijkerbroeken en oosters getinte jassen en gewaden als kaftans, kralenkettingen, bloemen en andere versierselen worden met hen geassocieerd. Ze werden gezien als de buitenbeentjes van de maatschappij, maar toch deden ze geen vlieg kwaad. Ze verplaatsten zich vooral in zogenaamde hippiebusjes, 'lelijke eendjes' of liftend van de ene 'happening' of muziekfestival naar het andere. Nu, jaren later kijken de mensen die dit vonden er toch wat anders op terug, ze mochten zich dan wel anders kleden, buitenbeentjes zijn, maar het waren goede mensen, ze streefden mooie idealen na.
The Beatles
Zoals in de inleiding al te lezen is, word de LP. Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band van The Beatles gezien als het begin van de hippiecultuur. De hippies begonnen zich af te zetten tegen de gevestigde orde door hun haren te laten groeien(bloempotkapsel) en door hun snorren gewoon te laten staan.
The Beatles lieten ook duidelijk in hun songteksten doorschemeren dat ze drugs gebruikten. Bijvoorbeeld bij de songtekst van Lucy in the Sky with Diamonds. Bij deze titel kan men zich niets realistisch voorstellen, maar als je eens beter naar de titel gaat kijken; Lucy in the Sky with Diamonds, zie je dat het eigenlijk een ‘schuilnaam’ voor de drug LSD is.
De titel verraad al een stukje, maar als je de songtekst gaat bekijken word het helemaal duidelijk. Dit liedje gaat niet over Lucy, maar over de drug LSD, de songtekst is raar, surrealistisch, bijvoorbeeld: marmalade skies, wie heeft er ooit van een jamhemel/jamlucht gehoord?
Picture yourself on a boat on a river
With tangerine trees, and marmalade skies
Somebody calls you, you answer quite slowly
A girl with kaleidoscope eyes
Cellophane flowers of yellow and green
Towering over your head
Look for the girl with the sun in her eyes
And she's gone
FOLLOW HER DOWN TO A BRIDGE BY A FOUNTAIN
WHERE ROCKING HORSE PEOPLE EAT MARSHMALLOW PIES
EVERYONE SMILES AS YOU DRIFT PAST THE FLOWERS
THAT GROW SO INCREDIBLY HIGH
PICTURE YOURSELF ON A TRAIN IN A STATION
WITH PLASTICINE PORTERS WITH LOOKING GLASS TIES
SUDDENLY SOMEONE IS THERE AT THE TURNSTILE
THE GIRL WITH KALEIDOSCOPE EYES
stukjes uit de songtekst ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van The Beatles
Albumhoes Abby Road van The Beatles
Einde van de Hippies
Als de Vietnamoorlog in 1973 afgelopen is beginnen de hippies langzaamaan te verdwijnen. De Vietnamoorlog was de voornaamste reden om een hippie te zijn, de hippies waren voor vrede, dus tegen de Vietnamoorlog, toen die oorlog voorbij was viel het ‘doel’ van hippie zijn weg, want ze hadden bereikt wat ze wilden, vrede.
Het einde van de Vietnamoorlog was niet de enige reden dat de hippies verdwenen, de hippiecultuur was een jeugdcultuur, en de mensen die in het begin van de jaren ’60 hippie werden, waren nu 10 jaar verder, ouder, wijzer en kregen andere interesses. Natuurlijk waren er ook ‘diehard’ hippies die het ‘hippie zijn’ niet als een fase zagen, zoals veel hippies dit achteraf zien, maar die het als een levensstijl zien. Deze hippies heb je nu nog steeds, veel van die hippies die hun manier van leven niet wilde opgeven zijn in India gaan wonen of ze besloten een teruggetrokken bestaan te gaan leven.
Toch hebben de hippies met hun idealen veel invloed gehad op de samenleving. Ze hebben ervoor gezorgd dat mensen op het milieu gaan letten, ze hebben mensen de ogen geopend dat niet het kapitalisme en het materialisme, maar het milieu en vrede belangrijk is voor een betere wereld. Verder zijn de hippies medeverantwoordelijk voor de seksuele revolutie, dankzij de hippies werd seks een bespreekbaar onderwerp, ze verworpen het taboe ‘seks’.
De idealen van de hippies zie je (in mindere mate) terug bij voornamelijk linkse politieke partijen. Voorbeelden hiervan zijn GroenLinks en de SP.
Na het maken van dit verslag ben ik veel meer over de hippiecultuur te weten gekomen en ben ik tot mijn mening gekomen dat het me geweldig lijkt een hippie te zijn. Je hebt de ultieme vrijheid, geen taboes, zelfs als je helemaal naakt zou rondlopen, zou op een festival als Woodstock niemand je raar aankijken.
Ik vind dat de hippies mooie idealen hebben, wereldvrede, liefde voor iedereen, enz. maar deze idealen zijn erg moeilijk te realiseren, eigenlijk onmogelijk.
Jammer dat ik niet in die tijd heb geleefd, want de hippiecultuur was misschien nog wel wat voor mij geweest.
REACTIES
1 seconde geleden
O.
O.
Hoi Nienkeeee Mooi werkstuk is het trouwens moeilijk op de 1VWO Groetjes Oi
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
dit hele werkstuk is gekopieerd van deze site: http://www.07700.06sc.thinkquest.nl/flowerpower.html
14 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
hippie heeft gelijk je heb het gewoon overgetypt
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hartstikke leuk jou werkstuk!!!
Maar één ding, hoe durf je het woord negers te gebruiken in dit werkstuk?
Ik vind het niet kunnen....
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
I.p.v negers kunt u een netter woord gebruiken z.a : De zwarten. ze noemen jou toch ook niet bakra? nou dan
11 jaar geleden
Antwoorden