Elisabeth Keizerin van Oostenrijk

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1123 woorden
  • 19 mei 2003
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
62 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

Elisabeth Keizerin van Oostenrijk. Inleiding: Hallo, ik maak mijn werkstuk over Elisabeth omdat ik het een heel erg leuk onderwerp vind en omdat ik naar de musical Elisabeth ben geweest. Mijn informatie bronnen zijn:

Een rondleidingboekje van kasteel Schönbrunn en
Het boek Elisabeth uit het Fortis circus theater.

Inhoud:

H1: Elisabeth Keizerin van Oostenrijk. H2: Frans Joseph. H3: Kasteel Schönbrunn en zijn geschiedenis. H4: Hoe Elisabeth een musical werd. H5: De musical. H6: De Nederlandse productie.

Hoofdstuk 1: Elisabeth Keizerin van Oostenrijk

Elisabeth, hertogin van Beieren is een zondagskind. Zij is geboren op 24 december 1837. Haar moeder Ludovika was een liberale vrouw en vader Max, hertog van Beieren. Sissi, zoals Max zijn dochter Elisabeth liefkozend noemde, was dol op haar vader en hield net als hij van paardrijden, dichten en het circus. Elisabeth genoot van een onbezorgde jeugd in het Beierse Slot Possenhof tot aan de dag waarop zij, onbewust, haar entree maakte op het Oostenrijkse hof. Op 16 augustus 1853 ging Ludovika met haar oudste dochter Helene en haar jongste dochter naar Bad Ischl, waar Helene zou worden voorgesteld aan de Oostenrijkse Keizer Franz Joseph, met het oog op een verloving. Helaas liep dit plan voor beide moeders in de soep, want Franz Joseph had meer een oogje op Helene’s jongere zuster Elisabeth. Sterker nog hij kon zijn ogen niet van haar afhouden. Ludovika had Elisabeth eigenlijk meegenomen in de hoop, dat ze haar aan de jongere broer van Franz Joseph kon koppelen. s ’Avonds tijdens het bal vroeg Franz Joseph Elisabeth ten dans en bood haar zijn boeket aan tot ieders verbazing. Iedereen begreep dat dit traditionele gebaar, betekende dat zij zijn uitverkorene was. Iedereen, behalve de 15 jarige Elisabeth. Hoofdstuk 2: Franz Joseph

In dit hoofdstuk ga ik een paar vragen behandelen die over het werk en het leven van een Keizer gaan.

Wat houdt Keizer zijn in?

Als je Keizer bent dan regeer je over een land. In het geval van Franz Joseph waren dit een paar landen waaronder Oostenrijk en Hongarije.

Waarom woont de koninklijke familie in een kasteel of paleis?

Dat kasteel of paleis zit er vaak al in sinds dat de familie aan de macht is in dat land. Waarom is Sissi vermoord?

Keizerin Elisabeth is met opzet vermoord eigenlijk wilden de moordenaar van Elisabeth (Luigi Lucheni) de Keizer vermoorden maar omdat hij niet aanwezig was kon dat niet, daarom heeft hij Elisabeth op haar laatste reis vermoord.

Wat vond de Keizer er van dat Elisabeth is vermoord?

De Keizer vond het heel erg dat zijn vrouw is vermoord op 61 jarige leeftijd. Hij heeft de laatste jaren van zijn leven doorgebracht aan Kasteel Schonbrunn samen met zijn 2 kinderen. (Gisela en Marie Valerie) Hoofdstuk 3: Kasteel Schonbrunn. Kasteel Schonbrunn ligt in Wenen in het land Oostenrijk. In dit Hoofdstuk ga ik iets vertellen over de geschiedenis van het kasteel, bewoners en de tuin.

De Geschiedenis!

Kasteel Schonbrunn bevond zich eerst ergens anders, namelijk aan de Wenenrivier. Midden in de weilanden met vee en de jachtbossen. Dit was in de 14 eeuw. In de tijd tussen 1400 en 1600 wisselden hun eigenaren vaak. In 1683 kwam de Turkenbestorming die legde naast vele andere plaatsen in Wenen ook Schonbrunn in de as.

In het jaar 1695 besloot de Habsburgerse keizer Leopold I in dit jachtgebied een zomerpaleis voor zijn zoon Joseph I, vol pracht en praal te laten bouwen. Ontworpen door de architect Johann Bernard Fischer von Erlach. H4: Hoe Elisabeth een musical werd.

Silvester Leveay een hongaarse componist heeft samen met Micheal Kunze een Tjechische soloschrijver de musical Elisabeth gemaakt.

Het stuk van de musical Elisabeth werd begin 1980 bedacht en een beetje uitgewerkt.

Michael Kunze koos voor het maken van Elisabeth want zo stelt hij: \"Elisabeth zij was in haar ontwikkeling verder dan haar tijdgenoten, ze voorvoelde dat het Habsburgse rijk een wereldmacht, die uiteindelijk duizend jaar heeft bestaan, voor de ondergang was klaar gemaakt. En ze heeft daar, door haar eigen, persoonlijke strijd, aan bijgedragen. Maar haar levensgeschiedenis is ook het verhaal van een vrouw die vecht voor haar eigen vrijheid en dat overtuigde me ervan dat ook dit een zeer eigentijds verhaal is.\"

De eerste script versie van de musical heeft Michael Kunze klaar in 1983. In 1988 treffen Michael Kunzev en Silvester Levaey elkaar weer en samen geven zij de musical Elisabeth een definitieve eerste gestalte.

Toch staan in volgende jaren de producenten niet in de rij voor Elisabeth de meeste vinden het te donker en te serieus voor een musical. Uiteindelijk na drie jaar in 1991 krijgen ze de in Berlijnse opera regisseur zo enthousiast dat hij de musical wil regisseren.

De musical wordt na 6 jaar opvoeren in Wenen ook in Nederland gespeeld. En ook hier is het een groot succes. H5: De Musical In de stad Wenen in Oostenrijk ging op 3 september 1992 de oorspronkelijke Elisabeth musical in première. De Oostenrijkse toneelgroep De Verenigde Buhnen Wien speelde de Weense Elisabeth. Op 21 november 1999 ging de Nederlandse musical van Elisabeth in het Fortis circus theater in Scheveningen in première.

Ik ben zelf ook naar de Nederlandse musical van Elisabeth geweest: Ik vond het een leuke en spannende musical en leuke decors. De spelers van de musical speelden en acteerde heel erg goed. Het stemgeluid was ook heel mooi.

De rolverdeling:

Elisabeth, keizerin van Oostenrijk: Pia Douwes
Franz Joseph, Keizer van Oostenrijk: Jeroen Phaff
De dood, Elisabeth\'s geliefde : Stanley Burleson
Luigi Lucheni, Elisabeth\'s moordenaar: Wim v.d.Driesen
Aartshertogin Sophie, Franz\'s moeder: Doris Baaten
Aartshertog Rudolf, Elisabeth\'s zoon: Addo Kruizinga
Alternate Elisabeth: Ryan van den Akker
Alternate Franz Joseph: Paul Vaes

Elisabeth\'s moeder: Margot Gisselle
Elisabeth\'s vader: Nico Schaap
Elisabeth\'s zuster: Nicole Hermans
Kardinaalaartsbisschop:Rene Koten

Dodendansers: Mirna v. Kemenade, Bastiaan Leijendekker, Els-Marijke Reuver, Eva Roest, Birger v. Serveren, Peter Stoelhorst. Hoofdstuk 6: De Nederlandse productie.

Eddy Habbema de Nederlandse regisseur verliet met stomheid geslagen het Theater an der Wien. Joop van den Ende en hij waren het gelijk met elkaar eens. In Wenen was het uitgangspunt: afstand nemen van dat zoetsappige Sisi-verhaal. Dat Habsburgsehof was in werkelijkheid een verschrikkelijk slechte wereld. Geen wonder dat Elisabeth eraan ging. Joop van den Ende en Eddy Habbema waren het in Nederland snel met elkaar eens en er werden wensen op geschreven samen met andere kreatievenlingen. Het gevoelsleven, de drijfveren van Sisi, de gigantische behoefde aan liefde niet alleen bij Elisabeth maar ook bij Frans, Sophie, Rudolf, zelfs De Dood en Lucheni zouden meer moeten worden uitgediept. Hoe ging het hierna verder? . Eddy:’’Je moet het origineel loslaten en concreet gaan nadenken over je eigen uitvoering, met name het decor. Een voorbeeld: scene 1: speelt zich af in het donkere dodenrijk. Scène 2: Is een meisje dat grappig koppeltje duikt in de vrije natuur. In Wenen deden ze dat niet. Daarna werd Seth Gaaikema gevraagd om Elisabeth in het Nederlands te vertalen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.