Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De Droom

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3156 woorden
  • 1 juni 2003
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
De Droom
Aan de leerling
Opdracht 4:

1. Ik verwacht dat in deze katern verschillende aspecten van een droom aan bod zullen komen. Van de perfecte droomwereld tot en met de verschrikkelijkste nachtmerrie. Ook zul je verschillende songteksten en foto’s te zien krijgen die met de droom te maken hebben.
Ik verwacht dat je opdrachten krijgt waarin je foto’s en songteksten te zien krijgt waarbij je vervolgens bij moet zeggen welke aspecten van de droom erin zitten. Dit katern spreekt me minder aan dan het katern over de stad. In dit katern zal ik vooral leren foto’s beschrijven.
2. Ik ken niet zoveel boeken, films en songs die met de droom te maken hebben maar wel een paar.
- De meeste dromen zijn bedrog Marco Borsato liedje
- Dreamcatcher Lawrence Kasdan Film
- Droom van Drie Brigitte Minne Boek

Afdeling 1
Opdracht 1:

1 positief negatief
onbewust x
slapen x
nachtmerrie x
geesten x
winnen x
denken x
schrikken x
dagdromen x
slaapwandelen x
natte droom x
fantasie x
verlangen x

2 positief negatief
- Iemand uit de droom helpen x
- Had je gedroomd x
- In je dromen x
- Dromen zijn bedrog x
- Zijn droom ging in vervulling x
Uitspraken/Tekstfragmenten Positief Negatief
"I don't dream at night, I dream all day; I dream for a living." Steven Spielberg X
"I had a dream my life would be different from this hell I am living, so different from what it seemed. Now life has killed the dream I dreamed." Victor Hugo X
"All men dream, but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds wake in the day to find that it was vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act their dream with open eyes, to make it possible." Thomas Edward Lawrence
X
"Dreams are the eraser dust I blow off my page.
They fade into the emptiness, another dark gray day.
Dreams are only memories of the plans I had back then.
Dreams are eraser dust and now I use a pen.
Edgar Allan Poe
X
"The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams." Eleanor Roosevelt X
Opdracht 2:

Dreamcatcher

regie: Lawrence Kasdan door: Edward van der Lugt
De beste verfilmingen van het werk van Stephen King zijn de niet-horror verhalen waaronder Stand By Me, The Shawshank Redemption en The Green Mile. De laatste toevoeging, Dreamcatcher, breekt die trend helaas niet alhoewel de film nog altijd wel boven de gemiddelde verfilming uitsteekt die regelrecht naar de videotheek verdwijnt. Dreamcatcher heeft een sterrencast om trots op te zijn, is geschreven en geregisseerd door Lawrence Kasdan en is een soms fascinerende, soms verwarrende film over vijf jeugdvrienden en hoe die betrokken raken bij een invasie van buitenaardse wezens.
Stephen King staat bekend om het feit dat hij de filmmakers altijd veel geeft om mee te werken. Dan heb ik niet over het volume van zijn boeken maar over zijn strakke karakterschetsen en ingenieuze plotwendingen. Toch is de verfilming uitgedraaid op een nachtmerrie maar ik bedoel niet een nachtmerrie in de zin van 'ik-moet-me-stevig-aan-mijn-partner-vasthouden-in-de-bios-want-dit-is-eng'. Nee, eerder in de zin van 'heb ik nu echt euro's besteed voor dit kaartje ?'. Waar is het dan mis gegaan ? Laten we beginnen bij het plot.
De film begint met het presenteren van de vier hoofdpersonen die al hun leven lang goede vrienden zijn en nog elk jaar er met z'n vieren op uit trekken naar de bossen van Maine om daar een weekend in een blokhut door te brengen. In hun jeugd ontmoetten zij de mentaal gestoorde Duddits (Donnie Wahlberg) die aan hun alle vier een gave heeft nagelaten, waaronder telepathie. Henry Devlin (Thomas Jane), Jonesy (Damian Lewis), Beaver (Jason Lee) en Pete (Timothy Olyphant) hebben nooit echt geweten wat ze met hun krachten aan moeten en gebruiken deze dan ook zelden. Er verzamelen zich duistere krachten in de bossen en wanneer ze ingesneeuwd zitten komen ze een vreemde man tegen. Ze weten niet dat hij een vreselijke ziekte met zich meedraagt maar daar komen ze snel genoeg achter wanneer hij het letterlijk baart op de w.c. Je dacht dat de toiletscene uit Dumb & Dumber goor was ? Geloof me wanneer ik zeg dat die scène totaal in het niet valt bij de aanblik van dit. Op dat moment wordt er figuurlijk een nieuw plot geboren want voordat de vier mannen het beseffen is het volledige bos in quarantaine gesteld door kolonel Curtis (Morgan Freeman) en zijn hulpje kapitein Underhill (Tom Sizemore).
Ik moet gelijk toegeven dat ik het boek niet gelezen heb. Mocht jij dit wel gedaan hebben dan zou je naar alle waarschijnlijkheid wel iets begrijpen van deze rommel. Naar mijn idee probeert Lawrence Kasdan alles wat in het boek voorkomt ook daadwerkelijk op het scherm te brengen. Hierdoor komen weliswaar alle belangrijke zaken aan bod maar ontstaat ook de kans dat een regisseur zich vergist in welke zaken het belangrijkste zijn en welke juist niet. Begrijp me niet verkeerd, ik lees graag boeken en heb niets tegen boekverfilmingen, maar de film moet wel op zichzelf kunnen staan. Het moet niet zo zijn dat het boek een hulpmiddel moet zijn bij het bekijken van de film.
Het verhaal zou beter tot zijn recht komen in een miniserie omdat de gebeurtenissen zo talrijk zijn dat het onmogelijk is om er een twee uur durende speelfilm van te maken. Stephen King weet altijd een zekere menselijkheid en humor mee te geven aan z'n verhalen en Dreamcatcher bevat dat ook, maar ligt er niet ergens een onverknipte drie of vier uur durende versie op een plank in het archief van Warner Bros.? Gewoon maar een vraagje...
Over de acteerprestaties valt ook niet over naar huis te schrijven. Behalve dan de altijd verrassend leuke Jason Lee loopt het merendeel rond met een verdwaasde blik in hun ogen. Thomas Jane lijkt niet in zijn favoriete genre te zitten en Damian Lewis acteert te overdreven om geloofwaardig te zijn. Op die manier is ook zijn gespleten persoonlijkheid een beetje lachwekkend.
Vanaf het moment dat de buitenaardse wezens in beeld komen en de ravage begint lijkt de Kasdan de controle kwijt te zijn over de film. Waar wil hij in hemelsnaam nu naar toe ? Moet het een thriller worden of maakt hij toch liever een horrorfilm ? Hoe langer de film duurt hoe dichter de geforceerde verhaallijnen bij elkaar komen. Een invasie, jeugdtrauma's, een kolonel met een eigen agenda en een tegenstribbelende kapitein, het moet niet gekker worden. En dat wordt het wel wanneer blijkt dat Jonesy een alien in zich draagt en maar al te graag het waterreservoir wil vergiftigen. Kasdan neemt gewoonweg niet genoeg tijd om zijn karakters te ontwikkelen (waarvan Freemans kolonel het beste voorbeeld is), de meer fascinerende ideeën uit te diepen en een einde te geven dat voldoening schenkt. In feite is de laatste acte maar half afgewerkt waarbij er vertrouwd wordt op tweederangs special effects en een te voor de hand liggende oplossing. Na meer dan twee uur wil ik toch wel iets anders te horen dan "bedankt en tot ziens".
Afdeling 2
Opdracht 2:

1a) Afbeelding 2a, daar kun je langer naar kijken. Als eerste zie je een naakte vrouw dan zie je een geweer in haar arm. Na een tijdje viel me op dat de tijger het geweer wou gebruiken om de vrouw te doden. Achter de tijger vliegt een leeuw die de tijger wil opeten en achter de leeuw vliegt een vis die de leeuw op wil eten.
1b) Afbeelding a, -het kan niet in de werkelijkheid
-Nachtmerrie
-Door het geweer en de agressie die de beesten uiten.
-zachte kleuren, suggereert een droomwereld
Afbeelding b, -Het kan niet in de werkelijkheid
-relaxte sfeer, afwachting
-man met ogen dicht en 2 wachters
-de felle kleuren zorgen voor soort spanning, de afwachting
Afbeelding c, -slapend hoofd
-rustige `dode` sfeer
-vervaagde ogen en liggend hoofd
-roodbruine tint, rust
Afbeelding d, -wild dodelijk beest naast vrouw
-rustige, spannende sfeer
-lichte warme tinten en door het beest
-door de lichte kleuren heeft het iets mysterisch
Afbeelding e, -bloemen en het tafereel
-romantisch, sprookjesachtig
-rood met groen gecombineerde tinten
-geeft een romantisch karakter

2 Afbeelding 2a, 2d, 2e
overeenkomst: -Vrouw in de `hoofdrol´
-Schoonheid van de vrouw
-sprookjesachtig
verschil: -2a en 2d zijn in lichte kleuren geschilderd, 2e in donkere
-2e telt meerdere personen
-2d weinig detail
3a) Bepaald gewoon alles. Als je een huilende vrouw tussen de rozen ziet dan denk je meteen aan liefdes verdriet. Zie je een huilende vrouw in een lege kale kamer dan denk je dat ze zit opgesloten of wordt gestraft.
3b) Geweer in afbeelding 2a, De mens heeft eigenlijk maar 1 vijand en dat is de mens zelf. Vandaar het geweer. Een olifant heeft van nature eigenlijk geen vijanden, daarom stijt hij op zo´n hoge poten. Hij steekt boven alles uit.
4 2d, ze steunt haar hoofd met haar arm.en kijkt naar rechtsboven, ze denkt ergens aan, als je naar rechtsboven kijkt worden je creatieve hersencellen geactiveerd, ze denkt wanneer zal het gebeuren en hoe.
5a) Het is een vrouw met een wit kledingstuk en een witte achtergrond.
5b) -huidskleur
-donker haar
-komodovaraan langs de vrouw (komt uit Indonesië)
6a) schaduw en lichtval op het gezicht
6b) lijnen door het kunstwerk
6c) Niets is even groot in de natuur. Uit evenwicht.
7a) - haar, om de nadruk te leggen op het gezicht
- ogen, om te laten zien dat het slaapt
7b) Brons, glimt en lijkt een beetje op de huidskleur van de mens
7c) Het krijgt meer `aanzien´, het staat hoger, het lijkt alsof het hoofd op de sokkel slaapt.
7d)
Hij maakt al zijn beelden in dezelfde stijl. Hij vervaagt de gezichten zodat het `algemene´ gezichten worden. De grote verschillen liggen hem in de materiaalkeuze.
8 Afbeelding 2a is nog steeds mijn favoriet. Maar ik vind 2d wel interessanter geworden.

Opdracht 3

1a) Ik vind het een erg goed gedicht, het is erg beeldend en er zitten mooie metaforen in (kloostermuren van de oogleden gekalligrafeerd). Ook vind ik de vergelijking tussen verpeste foto’s en dromen erg mooi en het einde is erg verrassend, origineel ook.

b) Ik herken het gevoel van frustratie wanneer je je de volgende dag een mooie droom niet meer kan herinneren. Ook heb ik soms het gevoel, als ik iemand zie die ik niet ken, dat een keer van hem/ haar gedroomd heb, dat ik hem/ haar ergens van ken.
Elementen die ik niet herken zijn het in slaap vallen in het theater en het verpesten van een fotorolletje door de douane.
c) Regel 1 t/m 5: Alle mensen dromen en creëren daarmee in hun dromen meer mensen dan er op aarde zijn.
Regel 6 t/m 14: Dromen vervangen de werkelijkheid
Regel 15 t/m 28: Iedere droom is een boek, dat de volgende morgen weer is uitgewist.
Regel 29 t/m 34: Verdwijnen dromen wel echt, of zijn zij slechts onzichtbaar in het daglicht?
Regel 35 t/m 46: Dromen gaan altijd door en droompersonages blijven in leven, al zien wij ze niet.
d) gedaan
e) Maar zij nemen geen plaats in, deze regel is onverwacht, hij vormt een soort paradox ten opzichte van de regels ervoor.
De ogen van de slaper bewegen, volgen de letterloze tekst in een ander boek-, een erg mooie vergelijking met het echte boek dat de slaper aan het lezen was, ik vind het erg goed hoe de schrijver een droom met een boek vergelijkt.
Soms loopt een van hen naar het raam en werpt een blik op ons daarbeneden, een erg verrassend einde, omdat het de droomwereld met de echte wereld verbindt.
f) Een situatie waarin iemand dagdroomt. Iemand zit bijvoorbeeld in de bus en opeens veranderd zijn wereld in een wereld die hij/zij zich voorstelt, ook al slaapt hij/zij niet.
2a) Dromen eindigen niet wanneer iemand wakker wordt, zij verdwijnen alleen naar een wereld die wij niet kunnen zien. Toch zijn deze werelden niet gescheiden, ze ontmoeten elkaar ’s nachts.
b) Ik weet het niet, ik vind het een rare titel, omdat volgens mijn woordenboek seminarie opleiding of internaat betekent. Toch kan ik geen betere titel bedenken, want droomwereld bijvoorbeeld, klinkt zo afgezaagd.
3a) Ja, verschillende, zoals, iemand die in bed ligt met een boek naast zich en donkere figuren die zich in schaduwen verstoppen, bijna onzichtbaar.
Ik zou een drukke straat tekenen, vol mensen, met een donker steegje waarin, bijna onzichtbaar, ook een paar personen staan.

Opdracht 4

a) De twee gedichten van Tomas Tranströmer spreken mij wel aan, ze zijn erg herkenbaar en hebben toch dat onverklaarbare, vreemde van dromen.
b) Ik droomde dat ik snel viel…
Sneller dan de snelste lichtflits
Het was stil: om mij heen
Vloog alles weg, flitste of raasde,
Wat stil lijkt te staan. k’Zag de drang waarmee
Alle dingen zich vast hielden
Terwijl ze onvermijdelijk werden meegezogen;
Terwijl de tijd vervloog
Razend als wervelwinden…

Opdracht 7

1a) Je ziet een tafel of dressoir, waarop een blauwe sjaal ligt en een gebeeldhouwd hoofd staat. Het rechteroor van het beeldhouwwerk is een vleugel. In de achtergrond zie je een vrouw in een wit gewaad, met een doorzichtige sjaal over haar haar.
1b) De overheersende kleuren zijn in dit schilderij bruin en blauw. Het bruin van de achtergrond en de tafel overheerst omdat het een groot deel van het werk beslaat, het blauw valt op in de compositie. Het effect hiervan is dat je blik naar de blauwe sjaal en de vleugel wordt getrokken, omdat dekleuren hiervan opvallen.
2a) Als middel om naar de droomwereld te kunnen vliegen.
2b) De blauwe kleur zou kunne verwijzen naar de lucht, de hemel.
2c) Ze is een beetje mysterieus, je kan weinig over haar aflezen aan haar kleding.
2d) Uit de afbeelding van Hypnos of Morpheus, en uit de surrealistische stijl van het werk.
3a) gedaan
3b) Ik denk dat het over het leven na de dood gaat, of over een droomwereld.
3c) Nor I half turn to go yet turning stay, de vrouw staat half afgewend, alsof ze niet kan besluiten of ze weg gaat of blijft.
4) Ocean of Dreams.

Opdracht 8

1a) het beeld is zwart/grijs van kleur, en de vleugel is anders gevormd. Wel is het haar hetzelfde en natuurlijk de vleugel aan de slaap.
1b) Nee, maar dat is zo omdat het een afbeelding van een god is en niemand wist hoe hij eruit zag.
1c) Een afwezige indruk, alsof ze met iets heel anders bezig zijn. Ook geeft het ze iets mysterieus.
2a) Er is een soort kast te zien, waarin drie colaflesjes en een bijenkorf staan. Aan de zijkanten van de kast zitten twee vleugels. De colaflesjes zijn besmeurd met verf.

2b) -de kast
-de flesjes
-de vleugels
-de bijenkorf
De colaflesjes staan voor grote commerciële bedrijven als Coca Cola (The American Dream) Ook de bijenkorf staat denk ik voor een bedrijf, omdat het iets productiefs is. Waar de vleugels voor staan weet ik niet. Ik denk dat het werk over “The American Dream” gaat, als je maar hard genoeg werkt stijg je naar de top (de vleugels). Ook kunnen de vleugels naar engelen verwijzen, misschien wil de kunstenaar laten zien dat hij het belachelijk vind dat grote bedrijven met veel macht als bijna heilig worden gezien.
2c) Ik weet het echt niet, ik vind het erg moeilijk om een kunstwerk uit te leggen zonder veel te weten over de kunstenaar en zijn andere werken.
2d) Vreemd, Pop Art, Grappig, Onverklaarbaar, Niet Esthetisch, Modern, Interessant, Vies, Lelijk, Gevonden.
3a) Tomorrow will be all right,
Never will the day come now.
Het werk is een soort tegenstelling tussen optimisme en pessimisme tegenover de toekomst. Dit zit ook in de tekst van Morpheus.
3b) Nee, ik denk van niet, omdat deze vleugels niet aan een persoon verbonden zijn en bovendien zijn het er twee.
3c) Nee.
4) Ik had geen tijd om twee weken op te letten en kan me ook niet herinneren vleugels te hebben gezien.

Opdracht 11

1) In Lorenzo’s Oil, wordt een kind er ziek. Artsen kunnen hem niet genezen, daarom gaan de ouders zelf dingen proberen die hem misschien zouden kunnen helpen. Op een avond valt de vader van het jongetje, in de bibliotheek boven zijn boeken in slaap. Hij droomt dat van figuren, die hem vertellen wat zijn zoontje zou kunnen genezen. Wanneer hij wakker wordt, maakt hij een olie met daarin het ingrediënt wat volgens zijn droom kan helpen en zijn zoontje knapt weer wat op. Hij wordt echter nooit helemaal genezen, hij blijft ziek, al kan hij door de olie wel enigszins een normaal leven leiden.
2a) -een bordje met daarop een nummer
-een houten lat
-een brillenkoker
-een ijzeren plaat
-een schroef
-een meetlint
-knoppen van kastjes
2b) De man kijkt rustig, maar toch alert.
2c) Het werk is surrealistisch, de voorwerpen zijn onbewust aan het kunstwerk toe gevoegd, er zit geen logica in.
2d) Heb de benodigde gids niet.
3a) Het portret is weergegeven aan de rechterkant, in het midden van de cirkelvorm. Het portret is vervormd, het is deel geworden van een chaotisch geheel.
3b) De droom is weergeven in een wir war van lijnen, waar toch wel figuren in te herkennen zijn. Het werk heeft het chaotische en verwarrende karakter van een droom, bovendien is het bij dromen ook vaak zo dat je iets ziet en herkent, maar niet precies kan definiëren.
3c) Pollock legde het doek op de grond en druppelde, goot of smeet zijn verf erop. Hij danste in een soort van tranche over het doek en maakte zo de voorstelling. Volgens Pollock is een schilderij geen afbeelding maar een actie, vandaar ook de naam 'action-painting' voor deze stroming. Pollock was van mening dat schilderijen een eigen leven leidden en hij probeerde dit leven uit het doek te halen. Schilderijen mochten voor Pollock en zijn stijlgenoten geen van tevoren bedachte werken zijn, het moest spontaan gemaakt worden.
3d) Ik denk niet dat Pollock geheel toevallig werkte, want het gezicht is te herkenbaar om door toeval gecreëerd te zijn. Sommige lijnen zijn ook getekend, anderen zijn uitgeveegde vlekken en weer anderen zijn erop gedruppeld.
4a) Ik denk dat Pollock eerst het gezicht en een paar basislijnen heeft getekend met inkt, en daarna verf op het doek heeft ‘gegooid’.
4b) Pollock gebruikte het onbewuste door zich niet van logica aan te trekken, hij begon gewoon en zag dan wel wat het werd. Hij liet zich dus leidden door zijn onbewuste.
4c) Ondanks dat het werk in afbeelding 4a erg surrealistisch is, lijkt het toch minder spontaan ontstaan dan het werk in afbeelding 4b. Dit komt doordat het maken van dat werk veel langer duurde, waardoor de maker toch minder spontaan aan de slag kon.
4d) Ik vind 4b mooier, omdat het meer op een droom lijkt: donker, chaotisch, vervormd, maar toch herkenbaar.

Gemaakte opdrachten:

Aan de leerling
Opdracht 4
Afdeling 1
Opdracht 1
Opdracht 2
Afdeling 2
Opdracht 2
Opdracht 3
Opdracht 4 Bij elkaar ongeveer 200 minuten
Opdracht 7
Opdracht 8
Opdracht 11

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.