Inhoud
Voorwoord
Zien
Horen
Ruiken
Proeven
Voelen
Het zesde zintuig
Slotwoord
Voorwoord
Ik doe mijn werkstuk over zintuigen omdat ik dacht dat ik er veel over kon vertellen. En dat was gelukkig ook zo. In de volgende pagina’s ga ik vertellen over de zintuigen, het ruiken, het proeven, het horen, het zien, en het voelen.
Zien
Het oog
Het oog is best een bijzonder zintuig dat veel dingen van heel dichtbij maar ook dingen van kilometers ver weg kan zien. Het oog heeft verschillende hulporganen. Dit zijn organen die niet meteen iets met het zien te maken hebben maar die functie zou het oog niet kunnen missen! Het oog is uit verschillende delen opgebouwd.
Hulporganen
De wenkbrauw is een hulporgaan van het oog hij moet het zweet opvangen van je voorhoofd zodat het niet in je oog kan komen. Je twee oogleden beschermen je oogbal bij gevaar dan gaan ze meestal automatisch dicht. Op de oogleden zitten wimpers die het stof tegenhoud en weghaalt door één keer te knipperen.
In het bovenste ooglid zit de traanklier die de oogbol vaak wat vocht geeft, door het knipperen van de oogleden word het vocht over de oogbol verspreid. Door het traanvocht droogt je oogbol niet uit. Het traanvocht verzamelt zich weer bij het onderste ooglid en word via een traanbuisje, dat onder in de binnenste ooghoek ligt afgevoerd. Het buisje komt uit in de neusholte. Hierdoor komt het dat huilen en snotteren vaak tegelijk komen.
Horen
Oren
Het oor van de mens bestaat uit drie delen het buiten oor, het midden oor en het binnen oor. Het buiten oor bestaat uit een oorschelp een gehoorgang en een trommelvlies. Het midden oor bestaat uit drie botjes die het trommelvlies met het binnen oor verbinden. Dat zijn de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. En het binnen oor bestaat uit het slakkenhuis. Dit heeft gevoelige cellen die allerlei geluiden scheiden.
Hoe werkt je oor?
In je oor bewegen de geluiden door een buis, de gehoorgang. Aan het eind vindt je het trommelvlies. De geluiden brengen je trommelvlies in trilling. Wanneer je trommelvlies trilt gaan je drie gehoorbeentjes ook trillen. De beentjes brengen trillingen dieper in je oren. Vervolgens worden de trillingen doorgegeven aan je slakkenhuis, een gedraaide buis die is gevuld met vloeistof en piepkleine haartjes die in verbinding staan met zenuwen. De vloeistof brengt de haartjes weer in beweging en de zenuwen sturen de boodschappen door naar je hersens.
Feiten
Het oor is ook het evenwichtsorgaan. Als je duizelig bent komt dat door je evenwichtsorgaan in jouw oor (de drie bogen; het halfcirkelvormig kanaal).Die zijn gevuld met vloeistof net een soort waterpas. Je kunt beter horen als je je handen om je oren plaatst. Het is heel gevaarlijk om een voorwerp in je oor te stoppen, omdat het je trommelvlies kan beschadigen. Het oorsmeer in je oor bedoeld is om vieze stofdeeltjes op te vangen.
Ruiken
De neus
Met je neus adem je niet alleen je kan er ook mee ruiken, want met je neus kun je lekkere, vieze en zoete geuren ruiken.
Een geur ontstaat doordat heel kleine deeltjes van een stof in de lucht zweven. Als je ademhaalt komen de deeltjes in je neus. Bovenin de neusholte zitten miljoenen kleine cellen op een vlak dat nog niet groter is dan een postzegel! Die cellen vangen alle geuren op, ze staan in verbinding met zenuwen. En de zenuwen sturen weer signalen naar je hersens.
Snuiven
Snuiven helpt om geuren beter te kunnen ruiken. Als je ademhaalt neem meestel maar een kleine hap lucht op. Maar als je een keer flink snuift neem je een grote hoeveelheid lucht op en gaan de geuren rechtstreeks naar je zenuwen.
Feiten
Je reukorgaan is supergevoelig is het is 10 duizend keer gevoeliger als je smaakzintuig. Dat is wel leuk als je iets lekkers ruikt maar als het vies is word dat anders. Een mens kan wel 3 duizend geuren ruiken maar een hond wel 100.000 keer zoveel geuren! Bij het eten en drinken werken het reuk en smaakorgaan samenwerken. Als je een verstopte neus hebt dat smaakt het eten wat flauwer. En baby’s de geuren van hun moeders herkennen? Dat is heel belangrijk, want de moeder is het eerste contact van een baby met de buitenwereld. En bij pasgeboren dieren is het hetzelfde.
Proeven
Tong
Je tong is gemaakt van een spierweefsel dat is bedekt met een dikke laag slijmvlies. In dit slijmvlies zit het proefzintuig waarmee je kunt proeven. Het proefzingtuig bestaat uit hele kleine smaakpapillen verspreid over je hele tong.
Met de tong proef je niet alleen je maakt er ook je gebit mee schoon na het eten, ook met het kauwen slikken en met praten heeft je tong een belangrijke taak.
De hoofdsmaken van het voedsel
Voedsel heeft vier hoofdsmaken,dat zijn bitter, zout, zoet en zuur. Bittere dingen proef je achter op je tong, zure in het midden zout en zoet op het topje van je tong. En achter op je tong zit nog een strottenklepje en achterop zitten links en
rechts nog twee amandelen. Je tong heeft totaal 10.000 smaakpapillen tussen hoofdsmaken zitten 7.000 papillen en op de hoofdsmaak plekken dus 3.000 die samenwerken voor een goede smaak.
Feiten
De tong en de top van de wijsvinger behoren tot de gevoeligste gebieden van ons lichaam, gevolgd door de lippen. Baby’s bij hun moeder in de buik een hebben een voorkeur voor zoet, later leert hij andere smaken proeven. Tijdens het eten en drinken werken de reuk en smaak samen. Als je verkouden bent en een verstopte neus hebt, dan smaakt je eten flauwer omdat de reuk uitgeschakeld is. Hou iemand maar eens een uit onder z’n neus en laat hem dan een geprakte appel -aardappel eten. Dan proeft hij geen verschil. Omdat de reuk in de war is gebracht. De smaakpapillen van kinderen gevoeliger dan die van volwassenen. Met je tong kunt voelen namelijk warm, koud, ruw, glad, of hard en zacht.
Voelen
Huid
Onze huid is ook een van onze organen. Het beschermt ons tegen bijvoorbeeld straling van de zon en er kunnen geen ziektekiemen in ons lichaam komen.
Je huid vertelt veel meer dan hoe dingen aanvoelen. Er zitten heel wat verschillende zenuwenuiteinden vlak onder je huid ze vangen allemaal een ander signaal op. Als er water op je huid spettert voel je kou en nattigheid. Als iets stevig tegen je huid drukt, voel je dat met zenuwuiteinden die diep in je huid zitten. Als die zenuwuiteinden iets voelen doet het soms pijn. Pijn is niet fijn maar wel handig, pijn waarschuwt dat er gevaar is. Je huid helpt ook om je lichaam op de goede temperatuur te houden. Door te zweten of te rillen.
Gevoeligheid
Je huid is niet overal even gevoelig. Als je iets heel goed wil voelen, gebruik je je vingertoppen, omdat die erg gevoelig zijn. Er zitten meer zenuwuiteinden in je vingertoppen dan waar dan ook. Ook zijn je lippen, je vingers en je tenen heel erg gevoelig. De huid heeft verschillende lagen. Als eerst heb je de bovenlaag de opperhuid, hieronder een onderlaag de lederhuid.
Zenuwen en wat nog meer?
Onder de huid zit meer als alleen zenuwen. Er zitten haarzakjes waar haren uit groeien. Er zit ook een dun laagje vettige talg over je huid zodat je niet doorweekt raak als je gaat zwemmen. Onder je huid zitten ook kleine buisjes waar zweet in word gemaakt. Door poriën komt het zweet naar buiten.
Feiten
Per vierkante cm² heb je 100 zweetkliertjes, 15 talg kliertjes, 1 meter haarvaten, 4 meter zenuwvezels. Totaal heeft ieder mens 2 m² huid. Mensen hebben een dunne huid vergeleken met dieren. Wij hebben kleren aan en we wonen in huizen daarom is onze huid dunner. De huid is het dikst op de handpalmen en op de voetzolen ongeveer 3 mm. De dunste plek zit op je gevoelige oogleden ongeveer 1mm. En op alle andere plekken is het gemiddeld ongeveer 2 mm. Mensen met een donkere huiskleur hebben meer pigment dan mensen met een blanke huidskleur, die mens worden ook pas wat later grijs.
Het zesde zintuig
Helderziend
Helderziendheid, is een vorm van beelden zien. Je ziet dan zomaar beelden tevoorschijn komen. Dit kan met open ogen maar ook met gesloten ogen. De beelden die je ziet, gebeuren soms een hele tijd daarna. Je kun ook beelden zien van het verleden of uit een vorig leven. Door helderziendheid kun je goede dingen doen bijvoorbeeld vermiste mensen opsporen, door beelden die je ziet aan elkaar te knopen. Mensen die helderziend zijn hebben een derde oog midden op het voorhoofd als die zich ontwikkelt, kan het zeer doen. Men kan dan ook gedachten hebben dat er een strakke band omheen zit. Men kan ook kleuren om mensen heen zien als men er goed naar kijkt kun je erachter komen wat de kleuren betekenen. Men ziet ook wel eens overleden mensen of dieren. Soms in de vorm van een schim en de andere keer zie je ze duidelijk staan.
Helderweten
Helder weten is dat je gewoon van tevoren iets weet. Bijvoorbeeld dat je tante gaat bellen. Meestal is dit met mensen waarmee je een goede band hebt. Het kan ook gebeuren via dromen dat je moeder in het ziekenhuis beland of je oom op visite komt. Helderweten kan via gedachten maar ook via je gevoel.
Heldervoelend
Heldervoelend heeft men vaak zonder dat men het weet. Heldervoelend is een vorm van energie oppakken door dat men er geheel open voor staat. Men kan bijvoorbeeld de gevoelens van andere voelen, of de pijnen. Je kan het voelen van planten, mensen, dingen en dieren. Door dat men het ook van dieren kunt voelen, kun je ook aardbevingen komen aanvoelen.
Slotwoord
Ik heb het internet gebruikt, voor plaatjes en tekst. En wat boeken voor de plaatjes maar ook tekst. Ik kon met meer boeken werken maar 1 boek is het makkelijkste.
Het boek dat ik gebruikt heb: zintuigen van Anita Ganeri.
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
ik vond het prachtig geen moeilijke woorden en heel mooi alles uitgelegt heel erg bedankt ik heb een hele leuke werkstuk ik heb een 8 en dat is de hoogste
16 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dankje met je wekstuk/spreekbeurt. ik heb een 6+
ik raad je aan deze te gebruiken !
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ik vind dit werkstuk een beetje van laag niveau. niet aan te raden.
9 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
ik vind het ook
8 jaar geleden