Zeekomkommers

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 335 woorden
  • 27 maart 2002
  • 198 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
198 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studeer met een open blik

Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.

Meld je aan voor de Open Dag

Wat is een zeekomkommer en hoe ziet hij eruit?

Een zeekomkommer is een zeedier. De bouw van een zeekomkommer is tamelijk eenvoudig. de darm loopt recht door het lichaam en wordt vooraan begrensd door een mond, omgeven met 5 tentakels, achteraan door de anus. Onder de leerachtige huid heeft de zeekomkommer losse kalkplaatjes. De voetjes zijn gesloten zodat de zuignapjes ontbreken en ze liggen verdeeld over drie rijen aan de buikzijde en twee over de rug. Het kleurpatroon varieert van bruingroenig tot zwart. De lengte van een zeekomkommer verschilt vaak. Sommigen zijn amper 3 centimeter terwijl anderen we een meter lang zijn zoals op het plaatje hiernaast. De zeekomkommer behoort tot de stekelhuidige.

Hoe bewegen ze zich voort? Ze bewegen zich heel traag voort, waarbij ze een soort schijnvoetjes gebruiken. Dat zijn kleine tentakeltjes. Sommige zeekomkommers bewegen zich op een andere manier voort. Zij haken met kleine ankertjes in zeegrassen waarna ze zich vooruit trekken. Vijanden en aanvallen Zeekomkommers zien er niet bepaald gevaarlijk uit. Schijn bedriegt echter want ze bezitten een dodelijk wapen. Aan de anus, op het einde van de darm monden de zogenaamde buizen van Cuvier uit. Deze darmen zijn gevuld met een kleverige stof die de zeekomkommer als een web van draden over zijn aanvaller spuit. De draden zijn zeer sterk en kleven ook aan de prooi. De volledig geketende aanvaller sterft dan een hongerdood. Na één maand zijn de Cuvier darmen terug volledig gevuld. Voedsel De zeekomkommers eten bodemslik en zand waaruit het detritus gehaald wordt als voedingsstof. De uitwerpselen (net zandworstjes op een hoopje) kun je veel vinden op de bodem van de zeeën.

Leefomgeving De zeekomkommer leeft overal in de zee. In zout water dus. Het is een soort van zeester maar dan iets anders qua vorm enzo. Natuurlijke vijanden, Vijanden van de zeekomkommer zijn ongeveer alle beestjes in de zee die hem aanvallen. Dit kunnen vissen zijn, maar ook zeeanemonen en kleine kwalletjes. Symmetrisch Een zeekomkommer is niet 5-zijdig symmetrisch net zoals alle andere stekelhuidige. Hij is tweezijdig.

REACTIES

R.

R.

wat voor punt had je??

13 jaar geleden

K.

K.

Vooral het kopje 'Natuurlijke vijanden' is van uitmuntende kwaliteit.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.