Welke organen gaan harder werken na een inspanning?

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 688 woorden
  • 19 oktober 2011
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!
Het hart, de huid en het ademhalingsstelsel.
Inhoudsopgave.
Inleiding……………………………………………………….blz. 1
Onderzoeksvraag………………………………………….blz. 2
Hypothese…………………………………………………….blz. 2
Materiaal………………………………………………………blz. 3
Werkwijze…………………………………………………….blz. 4
Resultaten…………………………………………………blz. 5+6
Conclusie………………………………………………………blz. 7
Discussiepunten…………………………………………..blz. 8
Literatuurlijst………………………………………………..blz. 8
Inleiding

Ik ga in dit onderzoeksverslag kijken welke organen harder gaan werken na een inspanning. Een orgaan is een deel van een organisme, van bijvoorbeeld een mens. Een orgaan heeft één of meerdere functies en bestaat uit verschillende typen weefsels. Een inspanning is iets waar je moeite voor moet doen, bijvoorbeeld leren voor je proefwerk of 2 kilometer hardlopen. Van een inspanning(en) word je moe, bij de een is daar meer inspanning voor nodig dan bij de ander. De tegenstelling van inspanning is dan ook ‘’rust’’. Ik ga in dit onderzoeksverslag kijken naar fysieke inspanning, met je lichaam dus. Ik ga kijken naar drie organen; de huid, het hart, en het ademhalingsstelsel. De huid is een omhulsel dat de mens beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf. Ze bestaat uit meerdere lagen en is het grootste orgaan dat een mens heeft. Het hart is een spier met vier holle ruimten. Door zijn structuur kan het hart als een pomp werken en pompt zuurstofarm bloed naar de longen, en zuurstofrijk bloed door de rest van het lichaam. Het ademhalingsstelsel bevat meerdere organen waaronder de longen en de luchtpijp. De luchtpijp zorgt ervoor dat de lucht in je longen terecht komt. De longen zorgt doormiddel van bronchiën dat de zuurstof uit het bloed word gehaald en in het bloed terecht komt.

De onderzoeksvraag.

Welke organen gaan harder werken na een inspanning?

Hypothese.

Ik denk dat de eerder genoemde organen(zie inleiding) alle drie harder gaan werken. Je gaat sneller ademen, daardoor word er meer zuurstof opgenomen, en dat moet weer rondgepompt worden dus gaat het hart harder werken. Daarnaast denk ik ook dat de huid zal gaan transpireren, rood word en warmer zal aanvoelen.

Materiaal.

Hartslagmeter, pen, internet, computer, stopwatch, papier en foodpod.

Werkwijze.

Stap 1: ik heb informatie gezocht over de drie organen waar ik naar moet gaan kijken.
Stap 2: ik heb nagedacht over wat er met de drie organen gebeurt na een inspanning.
Stap 3: ik heb mijn ademhaling, hart en huid bekeken voordat ik tien keer ging opdrukken.
Stap 4: Toen ging ik opdrukken.
Stap 5: Ik heb weer gekeken naar mijn ademhaling, hart en huid.


Resultaten.

Ik ben begonnen met te kijken naar mijn hartslag voor de inspanning en na de inspanning.
Tijd. Hartslagen per minuut.
voor 76
na 124
Figuur 1
hartslag
figuur2. Tijd in seconde
Toen ben ik gaan kijken naar mijn huid. Deze gegevens kan ik niet in een tabel zetten, althans het zou geen betere informatie geven.
Tenslotte heb ik gekeken naar het ademhalingsstelsel. Ik heb gemeten hoeveel ik adem in één minuut. In en uitademen heb ik als 1 keer ademen geteld.
Tijd Adem per minuut
Voor 16
Na 23
Figuur 3
ademhaling
figuur4. tijd in seconden

Conclusie.

Als je naar figuur 1 kijkt dan kun je zien dat mijn hartslag met 48 slagen per minuut is toegenomen. Dat is 63.2 procent. In figuur 2 is hetzelfde af te lezen, alleen dan in een grafiek.
Zoals je eerder hebt gelezen valt er over de huid geen tabel of grafiek in te vullen. Wel kan ik je vertellen over de huid voor en na de inspanning. Voor de inspanning zag mijn huid er normaal uit. Niet te droog, niet te vet. Na de inspanning was mijn huid een klein beetje rood en was lichtelijk getranspireerd. Ook voelde mijn huid warmer aan.
Bij de ademhaling wist ik niet zo goed wat ik moest weergeven. Dus ik heb er voor gekozen om mijn ademhalingen per minuut te tellen. 1 keer in en uitademen telde ik als 1 keer ademen. Voor de inspanning heb ik in 1 minuut 16 keer geademd. Na de inspanning 23 keer. Dat is een stijging van 7 ademhalingen per minuut, dat is 43.8 procent.
Discussiepunten.
Wat vond ik goed gaan: de inleiding ging bij mij goed.
Wat vond ik minder goed gaan: ik vond de resultaten en de conclusie minder goed gaan omdat ik niet zeker was of ik het wel goed deed. Ik vroeg mezelf af of ik wel genoeg informatie gaf en of ik wel de goeie informatie gaf.

Literatuurlijst.
http://www.thebegezondheidslink.nl
http://www.kiesbeter.nl
http://www.huidziekten.nl

REACTIES

J.

J.

ik had een 9 voor het verslag

13 jaar geleden

J.

J.

.... niet echt veel aan gehad

12 jaar geleden

A.

A.

Hart is geen orgaan maar een spier..........

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.