Inhoud
1. Wat is de vogelgriep?
2. Bestrijding en preventie
3. Grieppandemie
4. Verspreiding
1.Wat is vogelgriep?
Vogelgriep, ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd, wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen die verwant kunnen zijn aan het menselijke griepvirus en is zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het kan bij deze dieren een snel verlopende ziekte zijn die tot sterfte leidt. De dieren zijn dan zichtbaar ziek. Sommige watervogels kunnen dit soort virussen bij zich dragen zonder er zelf ziek van te worden. In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. De recente uitbraken van vogelgriep in Azië en Turkije worden veroorzaakt door het virus H5N1.
2.Bestrijding en preventie
Doden van dieren
Bij deze bestrijdingsmethode worden alle besmette dieren en dieren binnen een bepaalde straal van een besmet bedrijf gedood. Dit geldt voor zowel hobbymatig als bedrijfsmatig gehouden pluimvee.
Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden om de kippen te doden:
met behulp van kooldioxide, dat wordt toegevoerd aan containers waar de kippen in zijn geladen, met behulp van koolmonoxide. Daarbij wordt de schuur volledig afgesloten en gevuld met koolmonoxide en kooldioxide.
Daarnaast wordt vervoer van pluimvee en broedeieren in de omgeving van de besmettingshaard verboden. Het vervoersverbod geld ook voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden naar of van een bedrijf met pluimvee. Ook het vervoeren van mest wordt verboden.
Afschermplicht
Het voorkomen van contact met uitwerpselen van (mogelijk besmette) trekvogels
Ophokplicht
Ook de ophokplicht is een mogelijke maatregel om de verspreiding te beperken. Hierbij wordt alle pluimvee binnengehouden, waardoor vooral contact met wilde vogels minimaal wordt. Deze maatregel werd bijvoorbeeld toegepast sedert 1 maart in België.
Vaccinatie
Inenting van vogels is mogelijk maar erg kostbaar als het om grote aantallen gaat. Probleem daarbij is dat sommige landen, bijvoorbeeld Duitsland, eieren van gevaccineerde kippen niet willen importeren.
Er bestaat geen vaccin tegen de menselijke variant van de vogelgriep. Deskundigen hebben waarschijnlijk maanden nodig om een werkzaam vaccin te ontwikkelen en in grote hoeveelheden te produceren. Het belangrijkste dilemma hierbij is dat een goed werkend vaccin waarschijnlijk pas ontwikkeld kan worden als er al sprake van een grote uitbraak. Daarnaast kan het virus snel muteren zodat men altijd achter de feiten aanloopt. De enige ruim bekende alternatieven op dit moment zijn de farmaceutische virusremmers Tamiflu.
Virusremmers zorgen ervoor dat het virus zich niet verder in het lichaam verspreidt en verkort de ziekteduur. Ook kunnen virusremmers preventief geslikt worden om griep te voorkomen. Vooral mensen in de risicogroepen doen er verstandig aan om tijdig virusremmers te slikken.
Maar Tamiflu en Relenza zijn duur en moeilijk verkrijgbaar. Voor 10 capsules Tamiflu wordt momenteel 90,- Euro of meer gevraagd, en deze hoeveelheid is slechts voldoende voor één persoon gedurende vijf dagen. Bovendien staat de werking van deze virusremmers op de menselijke variant van de vogelgriep nog niet vast. Daarom is het verstandig om minder bekend antivirus alternatieven te overwegen, zoals colloïdaal zilverwater
Sommige deskundigen wijzen er op dat er een alternatief beschikbaar is, namelijk colloïdaal zilverwater. Dit is een elektrolytische oplossing van zilver in water. Reeds rond 1900 was bekend dat zilver een sterk antisepticum was. Het bleek doeltreffend tegen infecterende organismen. Colloïdaal zilverwater snijdt de zuurstoftoevoer af van zowat 650 verschillende ziektekiemen (bacteriën, virussen en schimmels) en veroorzaakt geen resistentie zoals vaak bij antibiotica het geval is. Colloïdaal zilverwater is onbeperkt verkrijgbaar en 20 druppels drie keer per dag innemen is voldoende. En het is aanzienlijk goedkoper dan Tamiflu of Relenza: een 200 ml verpakking zilverwater kost 22,50 Euro en grotere verpakkingen zijn relatief voordeliger.
ALS er een vogelgriep epidemie uitbreekt van de voor mensen zeer gevaarlijke variant H5N1 schatten de experts dat een derde van de bevolking ziek zal worden. Voor België betekent dat ruim drie miljoen zieken...
ALS dit gebeurt, zal er onvoldoende capaciteit zijn in de ziekenhuizen en zullen er zeker niet genoeg antivirale middelen (virusremmers) zoals Tamiflu zijn. Het is ook mogelijk dat een vaccin (tegengif) tegen de menselijke variant van vogelgriep pas een half jaar na de uitbraak in voldoende hoeveelheden geproduceerd kan worden.
ALS de menselijke variant van de vogelgriep lijkt op de beruchte Spaanse griep (zoals een aantal deskundigen denkt), dan begint het ziekteproces met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn. Dit wordt gevolgd door extreme moeheid en flauwtes, waarbij de slachtoffers zoveel energie verliezen dat ze niet meer kunnen eten en drinken. De ademhaling wordt steeds moeilijker en dit wordt binnen enkele dagen gevolgd door de dood.
Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?
In ons omringende landen zijn dode wilde vogels met vogelgriep gevonden. Het risico dat wilde vogels het virus verspreiden, is groot. Daarom is onder meer een afschermplicht van pluimvee, zowel voor particulieren als voor commerciële pluimveehouders. Als u in uw tuin of elders een dode vogel aantreft, betekent dat niet direct dat er vogelgriep in het spel is. In het voorjaar sterven veel vogels, verzwakt door de winter. Als u één of enkele dode tuinvogels (zoals mus, spreeuw, roodborstje) vindt, dan kunt u ervan uitgaan dat er niets bijzonders aan de hand is. Laat ze gewoon liggen. Als ze in uw tuin liggen, kunt u ze opruimen door ze te begraven of in de afvalcontainer te doen. Draag handschoenen, uit hygiënisch oogpunt. Gewonde tuinvogels mogen naar een vogelasiel worden gebracht. Sommige vogels zijn extra gevoelig voor vogelgriep. Als u een dode zwaan, reiger, gans, eend, meeuw of roofvogel tegenkomt, dan heeft u te maken met 'verdachte vogels'. Raak het dier niet aan
3. Grieppandemie
Wat is een grieppandemie?
Een nieuwe griep die zich heel snel verspreidt in bijna alle landen van de wereld. Grieppandemieën worden veroorzaakt door het opnieuw opduiken van een oude of het ontstaan van een nieuwe influenza-A-virus stam, waarvoor geen of bijna geen immuniteit bestaat onder de wereldbevolking. Grieppandemieën tasten meer mensen aan, veroorzaken ernstiger ziekte en meer maatschappelijke ontwrichting dan de gewone griep die elke winter bij ons voorkomt.
Hoe dikwijls komt zo een grieppandemie voor?
Er verlopen meestal enkele decades tussen twee grieppandemieën. Er waren drie grieppandemieën in de vorige eeuw.
Kan een grieppandemie voorkomen worden?
Te allen tijde worden internationaal belangrijke inspanningen geleverd om een pandemie in de kiem te smoren. Doch het griepvirus is een zeer besmettelijk virus en aangezien het grootste deel van de wereldbevolking gevoelig is voor een nieuw griepvirus, zal bij pandemie de verspreiding hoogstwaarschijnlijk maar zeer tijdelijk ingedijkt kunnen worden.
4. Hoe verspreidt het virus zich?
De ziekte verspreidt zich via de lucht, vogelmest en andere uitscheidingen (lichaamsvocht).
De verspreiding wordt tot nu toe vooral bevorderd door:
· transport van pluimvee
· menselijk verkeer (auto’s, schoenen)
· handel in wilde vogels
Het gebruik van vogelmest op het land of als voedsel voor varkens en op viskwekerijen.
De meeste uitbraken in Zuidoost Azië kunnen gelinkt worden aan het transport van pluimvee en pluimveeproducten. Er is ook een enorme internationale handel in pluimvee, niet alleen legaal maar ook illegaal. In oktober 2005 werden in Italië 3000 kippen onderschept afkomstig uit China. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de recente uitbraak (dd. febr. 2006) in Nigeria gekoppeld is aan de illegale handel van pluimvee.
Ik hoop dat jullie van onze spreekbeurt genoten hebben, en er iets uit leerden.
REACTIES
1 seconde geleden