Inleiding!
Ik voor de spin gekozen omdat ik het een beetje een raar en eng diertje vind. En ook omdat ik er graag meer over wil weten.
De bouw van een spin!
Spinnen lijken veel op insecten. Het lichaam van een insect bestaat uit drie delen: kop, borststuk en een achterlijf. Een spinnen lichaam bestaat uit twee delen: een kopborststuk en een achterlijf, ze worden met elkaar verbonden door een smalle buis. De bovenkant (rug) van de spin wordt de dorsale kant genoemd en de onderkant de ventrale zijde.
Smalle buis
Doorsnede spin.
Achterlijf
Kopborststuk
De spin heeft 8 poten ze zitten aan het kopborststuk vast. Die poten zijn zeer elastisch en soepel. Iedere poot bestaat uit 7 dunne buisjes die met een soort scharniertjes aan elkaar vast zitten. De poten zijn meestal bedekt met allerlei haren en stekels. Daarmee kunnen ze ruiken. Een spin heeft 2 kaken en twee tasters (de palpen) dat zijn een soort staafjes aan allebei de kanten van de mond. Hier mee voelt een spin bij de mannetjes zit er aan het einde een bulbus wat gevuld kan worden met zaad die de mannetjes gebruiken om sperma bij de vrouw in te brengen.
Taxonomie
Stam Geleedpotigen Arthropoda
Klasse Spinachtigen Arachnida
Andere ordesvan de spinachtigen Schorpioenen Scorpiones
Aarsschorpioenen Pseudoscorpiones
Rolspinnen Solfiguae
Schorpioenspinnen Pedipalpi
mini zweepschorpioenen Palpigradi
Capucijnspinnen Ricinulei
Mijten en teken Acarina
Hooiwagens Opiliones
In het lichaam zit een groot zenuwstelsel. De hersenen zitten in het kopborststuk en het hart aan de voorkant op de rug. Het hart klopt met een snelheid van 30 tot 70 slagen per minuut maar kan oplopen bij inspanning tot wel 200 slagen per minuut. Aan de achterkant bevinden zich de spintepels, deze zijn verbonden met klieren die eiwitten produceren. Door deze eiwitten te mengen ontstaat er een polymeer dat de spindraad vormt. De geslachtorganen en de eierstokken zitten tussen de boeklongen en de spinklieren.
Voortplanting!
Het mannetje gebruikt de bulbus aan het einde van de palpen om het sperma bij het vrouwtje in te brengen. Op het moment dat een mannetje er zin in krijgt gaat hij op stap. Voor de huisspin is dit in de herfst. Omdat spinnen levende prooi vangen moet het mannetje oppassen dat hij niet als prooi wordt aangezien. de mannetjes spin laat merken dat hij wil paren. Elke soort doet dat op een ander mannier. Bijvoorbeeld: een prooi voor het vrouwtje mee brengen, een dansje op voeren weer andere tokkelen met hun poten op het web en gaan er dan voorzichtig naar toe. Als het vrouwtje de juiste signalen terugstuurt kan het mannetje haar benaderen. Voor het moment er is heeft het mannetje sperma op een webje gebracht en daarna opgezogen in zijn bulbus. Het sperma is daar niet erg lang houdbaar. Hij moet het dus niet te vroeg doen maar kan ook niet wachten tot hij mag.
Voor sommige mannetjes is het heel spannend naar het paren, want sommige vrouwtjes proberen het mannetje als prooi te vangen (meestal niet). sommige soorten blijven bij elkaar tot dat de jongen groot zijn en voor zich zelf kunnen zorgen. De meeste vrouwtjes leven nog lang door. Sommige worden als prooi gevangen door de jongen.
Spinnen vijanden!
De spin heeft ook vijanden. Vogels pikken spinnen van de grond of uit hun web. Wespen vangen ook veel spinnen en sluipwespen verdoven spinnen om er hun eitjes in te leggen. De larven eten de spin dan levend op.
Voeding
Alle spinnen zijn rovers. Ze eten kleine diertjes zoals insecten. Sommige jagen overdag sommige ´s nachts en andere weer helemaal niet. Die wachten tot de prooi naar hun toe komt. Ze weven dan een web en als er een vliegje of iets anders in het web vliegt eten ze dat op. Maar de spinnen zelf blijven niet in hun web kleven want ze gebruiken ook drogen draden (niet kleverig) en daar lopen ze op. Elke spin heeft zo zijn eigen manier om aan voedsel te komen.
De kaken van een spin zijn reuze sterk. Spinnen gebruiken hun kaken om de prooi te bijten en te pletten. Alle spinnen spuiten gif als ze hun prooi bijten. Maar het vergif is bij iedere spin anders. Soms heel sterk, soms helemaal niet. Tegenwoordig bestaan er gelukkig medicijnen tegen gevaarlijke spinnenbeten.
Leefomgeving!
Spinnen komen overal in de wereld voor. De meeste spinnen houden van vochtige plekken. Je vind ze dus in de schuur of in de tuin. Maar binnen in huis vinden ze het ook fijn (lekker warm).
Bijzonderheden!
Een spin is heel erg nuttig voor de mens, want spinnen vangen allerlei insecten met een zelf gemaakte web.
REACTIES
1 seconde geleden