De inhoud
1. de familie van de regenboogboa
2. de voortplanting
3. de jacht op voedsel
4. de vijanden & het leefgebied
5. het nawoord & literatuurlijst
De inleiding
Ik vind slangen leuke dieren en spannende dieren die heel groot en ook heel gevaarlijk kunnen staan en de rest staat in het nawoord kijk maar.
1. De familie van de slang
De groep waar de regenboogboa bij hoort is de reptielen waaronder de hagedis, de krokodil en de schildpadden.de afdeling van de regenboogboa is de gewervelde, en de klas waar ze de regenboogboa in zit heet slangen. Alle reptielen hebben een schubbige huid en de regenboogboa heeft een glimmende huid(1) . Slangen zijn koudbloedige dieren net als alle andere reptielen. Er zijn maarliefst meer dan 2500 soorten slangen, allemaal hebben ze een lang lichaam zonder poten(1). Sommige slangen kunnen je in één keer bijten en als je dan geen medische zorg krijgt kan je bij de meeste giftige slangen al na een paar uur of misschien wel binnen een enkele minuten dood gaan dus de gif tanden die ruim 400 slangen hebben kunnen erg gevaarlijk zijn.
2. de voortplanting
Als de mannetjes willen paren in een bepaald seizoen gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje dan gaan ze op de geur af. De geur die de mannetjes ruiken komt van het vrouwtje die laat een sterken geur achter waar ze geweest is. De vrouwtjes laten een geur achter als ze willen paren. Als dan het mannetje het vrouwtje heeft gevonden gaan ze paren. Als ze een jonge slang willen moeten ze elkaar eerst bevruchten. Ze bevruchten elkaar om om elkaar heen te draaien zodat het mannetje een zaadcel naar het vrouwtje kan brengen, de zaadcel moet worden versmolten met de eicel dat gebeurd in de buik van het vrouwtje. Soms duurt de paring wel een paar uur. Als het vrouwtje een ei heeft gelegd moet ie op goede temperatuur worden gehouden, want als je dat niet doet kan het jong niet groeien en niet goed ontwikkelen. Als het vrouwtje geen tijd heeft of om een andere reden niet voor het ei kan zorgen begraaft die het in de grond, onder een steen of onder verrotten bladeren, zodat het ei warm blijft en gewoon door kan groeien.het ei komt uit na zoon 2 maanden dan is het jong volgroeid en helemaal ontwikkeld. Het ei is niet zoon hard het is meer een dik vel papier, voor een jonge slang is het toch wel moeilijk om er uit te komen. Om er uit te komen heeft elke slang een zogenaamde eitand, de eitand is voor het ei kapot te tikken dat zie je gebeuren op het plaatje(2).als het ei is uit gekomen moet het meteen een veilige plek zoeken, als het onveilig is voor de slang kan hij terug kruipen in het ei.
3. de jacht op voedsel
De jacht op het voedsel kost veel kracht voor veel roof dieren. De regenboogboa en de andere slangen besparen veel kracht om op hun prooi te wachten, soms hoeft de regenboogboa geluk en dan hoeft ie niet te jagen omdat het dier al dood is. Maar als het dier nog leeft moet ie het dier in een hinderlaag lokken. Het is niet echt een hinderlaag want hij, wacht meer op de prooi. Hij weet wel waar het dier komt want anders is de regenboogboa eeuwen bezig om een dier te pakken. Hij kan het dier vinden door te ruiken dat doet ie met zijn tong, als die het dier heeft gezien moet ie alleen heel lang wachten tot het dicht genoeg is om hem te pakken(1). Hij pakt hem met een mooie beweging de beweging doet ie met zijn nek die steek ie omhoog en dan maakt ie een s vorm met zijn nek en plotseling schiet ie naar voren en dan bijt hij de prooi dood. Hij kan zijn prooi niet gewoon naar binnenslikken hij moet hem met de haren mee op eten anders verteerd het niet goed. Je kan wel zien als ie gegeten heeft want dan is zijn buik heel erg dik. De regenboogboa eet kleine dingen zoals ratten, vogels, kikkers of kleine krokodillen.(3)
4. de vijanden & het leefgebied
de regenboogboa heeft ook vijanden, de mensen zijn bang voor mensen maar de regenboogboa heeft meer reden om bang te zijn. Een van de vijanden van de regenboogboa die elke slang heeft is de jacht om hun huid. De huid waar op gejaagd wordt, wordt gebuikt om schoenen of handtasjes te maken. De andere vijanden die de regenboogboa heeft is verkeer want veel slangen worden dood op de weg gevonden. Net zoals elk ander dier wordt de regenboogboa en de andere slangen ook bedreigt, het is eigenlijk ongelofelijk dat elk dier wel wordt bedreigt. je kan er nog wel een paar meer opnoemen van de bedreigingen die de regenboogboa en de slangen lijden, maar een is wel erg zonder. De erg zondere bedreiging is wel hun leeft gebied die wordt ook vernietigt dat is niet alleen voor de slangen erg maar ook voor andere dieren. De bossen die worden ook bedreigt en dat is er zonder want daar leven veel slangen onder andere de regenboogboa. Want de regenboogboa woont in het regenwoud in donkere plekken hij leeft ook veel op de stenen dat zie je op het plaatje. De meeste slangen leven ook in de bomen die hebben dan een dik gespierd lichaam om in de bomen te klimmen.(4)
5. het nawoord & literatuurlijst
Het nawoord:
Ik vond het leuk om z’n werkstuk te maken. Het is wel wat moeilijker om aan informatie te komen om dat het een soort is en niet een groep. Ik heb wel een leuk onderwerp gevonden, vind ik zelf, ik vind slangen wel toffe beesten. Ik weet niet of je het wil weten maar ik vertel het wel:
Nou, iemand had dus een anaconda van 6 meter en die deed ie weg. De verkoper van de dierenwinkel vroeg waarom doe je z’n grote slang weg, als je hem al 18 jaar hebt? De man zei dat de slang zijn rottweiler had opgegeten. Hij had een hele woonkamer voor zijn anaconda en hij had de deur open laten staan, toen is zijn hond naar binnen gegaan en heeft de anaconda zijn hond gepakt. De man wou zijn hond redden en dook er tussen. Toen heeft de anaconda die man gewurgd en hij had twee ribben en zijn heupen gebroken. De man moest los gehaald worden met van die stokken met stroom. Daarom heb ik ook slangen genomen om dit verhaal.
de literatuurlijst:
ik heb de plaatjes bij google gezocht bij afbeeldingen en dan snake in getypt
site: fwie.fw.vt.edu/VHS/snakes_of_virginia.htm
en de informatie van het boek slangen van de bibliotheek
titel: slangen
schrijver(s): rachel firth & jonathan sheikh-miller
uitgever: peter usborne
ik heb maar een boek gebruikt voor alle informatie en de plaatjes heb ik ook maar een site gebruikt.
REACTIES
1 seconde geleden