schorpioenen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1080 woorden
  • 23 april 2009
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave:
Titelblad.
Inhoudsopgave.
Algemene informatie over de schorpioen.
Soorten schorpioenen.
De boeken schorpioen.
De voortplanting van de schorpioen.
Het gif van de schorpioen.
Het eten van de schorpioen. En de natuurlijke vijanden van de schorpioen.
Gevolgen van een schorpioenen beet.
Nawoord en bron vermelding.
Algemene informatie.

Algemene informatie over de schorpioen

De schorpioen heeft een pantser, daarom behoort de schorpioen tot de geleedpotigen en spinachtige en niet zoals veel mensen denken de insecten.

Schorpioenen komen bijna op alle delen van de wereld voor, behalve op de polen. Ze houden vooral van warme delen van de wereld. Je hebt ontzettend veel verschillende soorten. De kleinste de boekenschorpioen is ongeveer 1cm lang. De grootste schorpioen is de die is bijna 20cm lang.

De kleur van bijna alle schorpioenen licht tussen bruin en zwartachtig. Soms ook een beetje blauw.

Het lichaam is opgebouwd uit een voor- en achterstuk.
De kop behoort tot het voorstuk, en het lichaam samen met de staart, behoort tot het achterstuk. Het lichaam is opgebouwd uit segmenten. Het lichaam heeft zeven
segmenten, en de staart heeft er vijf die naar het uiteinde toe de giftige staart vormen.

Uit onderzoek is gebleken dat alle schorpioenen eerst in het water hebben geleefd voor ze op het land gingen leven.

Soorten schorpioenen

De boeken schorpioen.

De boekenschorpioen is een klein diertje van ongeveer 1cm. Lang. Hij is familie van de echte schorpioen. Maar er is een paar belangrijk verschil: hij mist de staart met angel. Het dier heeft in Nederland zijn naam te danken aan dat hij soms in oude boeken zit. Maar het normale woongebied is onder een schors van een boom, onder stenen of in een hoop bladeren. Toch kom je hem zelden tegen, soms eens een enkele keer aan een poot van een vlieg.
De boekenschorpioen komt overal ter wereld voor, en meestal waar mensen wonen.
Het bijzondere aan de boekenschorpioen is dat hij heel snel achteruit kan lopen dat gebruikt hij dan ook om vijanden af te schikken. De boeken schorpioen wordt ongeveer twee tot drie jaar oud. In die tijd vervelt hij vier keer.

De voortplanting van de schorpioen

Voortplanting
Als het mannetje wil paren, gaat hij voorzichtig bij het vrouwtje in de buurt staan en maakt hij een soort liefdesdans. De liefdesdans gaat als volgt: het mannetje komt klapperend met zijn grijpscharen naar het vrouwtje toe. Als het vrouwtje beweegt, blijft het mannetje stil staan. Als het vrouwtje hem dan goedgekeurd heeft, komt het mannetje naar haar toe en gaan ze met de koppen tegen elkaar aan staan en houden ze elkaars scharen vast. Het mannetje pakt haar dan vast met zijn grijpscharen en ze "dansen" samen. Het mannetje deponeert een zakje met zijn sperma op de grond. Dan trekt hij het vrouwtje met haar geslachtsopening daar over heen en de bevruchting is voltooid. Het vrouwtje kan het sperma ook opslaan en kan dan verscheidene keren jongen ontwikkelen. Als de bevruchting achter de rug is, gaat het mannetje er snel vandoor: het kan voorkomen dat hij anders door het vrouwtje wordt opgegeten. Dit is echter zeldzaam. Dit gebeurt ook bij bidsprinkhanen en spinnen, hoewel deze vrijwel altijd worden opgegeten en de schorpioen meestal wegkomt. Een zwanger vrouwtje stopt namelijk met eten bij schorpioenen. Helaas voor de mannetjes zijn er ook schorpioen soorten die een vrouwtje van een (kleinere) soort nadoen zodat ze de mannetjes kunnen lokken en opeten. Een schorpioen krijgt acht tot meer dan 30 jongen. Als ze geboren worden, rijden de schorpioentjes de eerste tijd van hun bestaan op de rug van hun moeder mee; ze worden als ze op de rug zitten niet verzorgd en dus ook niet gevoed. Als de kleintjes voor het eerst vervellen, gaan ze kort erna meer en meer van de rug van de moeder af, maar keren in het begin steeds terug naar haar. Circa 2 a 3 weken na geboorte verlaten de kleintjes de moeder voorgoed.

Het gif van de schorpioen
Het gif is een neurotoxine. Het tast de zenuwen aan.
De sterkte van het gif is te vergelijken met het gif van een cobra. De totale hoeveelheid gif is veel kleiner dan die van de cobra. Schorpioenen zijn vooral gevaarlijk voor kleine kinderen. In Mexico bijvoorbeeld komen zelfs veel meer kinderen om het leven door schorpioenensteken dan door de daar veel voorkomende gifslangen.
Steken van de Sahara schorpioen lopen voor:
1% dodelijk af voor volwassenen
5% dodelijk af voor leeftijd 5 - 16 jaar
20 % dodelijk af voor jongere kinderen.

Doordat er per kg van een mens een bepaalde hoeveelheid gif ingespoten moet worden om er aan te overlijden lopen kleine kinderen sneller de kans te overlijden aan een schorpioenen beet dan volwassenen.

Het eten van de schorpioen

De schorpioen eet gevarieerd. Dit zijn de diertjes die de schorpioen eet: sprinkhanen, vliegen, mieren, kevers en spinnen. Als de palpen (de grijparmen)de prooi hebben gevangen, word die in stukken gescheurd met de chelicerae (grote kaken aan weerszijden van de mond). Daar kan een schorpioen uren mee bezig zijn. Een schorpioen kan heel lang zonder eten. Soms wel een paar maanden tot een jaar.

Vijanden van de schorpioen

Je zou denken dat de schorpioen geen vijanden zou hebben met dit soort wapens, dit is echter niet het geval. Voorbeelden van vijanden zijn: spinnen, vogels, slangen, bavianen, hagedissen en grotere schorpioenen bijv. schorpioenen van 15 cm eten schorpioenen van 2 cm. Sommige soorten zijn immuun voor de schorpioen, bij andere zoals de baviaan is dat niet zo. Bavianen rukken eerst de staart er af voor dat ze gaan aanvallen.
In sommige landen worden schorpioenen opgegeten omdat de mensen denken dat het vlees van een schorpioen helende krachten heeft en dat het de persoon die het op eet sterk en krachtig maakt.

Gevolgen van een schorpioenen beet

Bij kleine dieren treedt de dood binnen 2-3 minuten op. En bij grotere dieren tussen de 2 en 20 uur.

Dit zijn de verschijnselen die de schorpioenen beet vertoont:

hevige pijn op plaats van de steek
brandende pijn op steekplek
zweten
kwijlen
braken soms met bloed erin
ernstige ademhalingsproblemen
verlamming soms de dood

In sommige landen worden schorpioenen opgegeten omdat de mensen denken dat het vlees van een schorpioen helende krachten heeft en dat het de persoon die het op eet sterk en krachtig maakt.

Nawoord.

Ik vind het een best leuk werkstuk geworden maar ik vond het moeilijk info zoeken wand op heel veel site’s stond de zelfde info maar uit eindelijk is het wel gelukt.

Bronvermelding.

Deze site’s heb ik gebruikt:
www.scholieren.com
www.wikipedia.nl
www.bioplek.org
www.google.nl
www.zoeken.nl
En het boek encyclopedie voor de jeugd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.