Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Nijlpaarden

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1377 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 199 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
199 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inleiding:

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het onwijze coole dieren vind. Het zijn mijn lievelingsdieren en ze stonden een poosje op het punt uit te sterven maar gelukkig leven er nu weer genoeg!!! P.s. aan het einde van elke bladzijde komen weetjes over het Nijlpaard.

Hoofdstukindeling:

1. Het nijlpaard
2. Lichaamsbouw en eigenschappen
3. Kalfjes
4. Eten
5. Zwemmen
6. 2 Soorten
7. Nijlpaardenpoep
8. Leefgebieden

Boekenlijst:

Ik heb mijn informatie van 1. internet en 2. biebboeken.Verdere informatie heb ik uit de tamtam zoals alle weetjes. Daar heb ik dus alle informatie van mijn werkstuk vandaan...

1. Het Nijlpaard

Het nijlpaard is het grootste zoogdier dat in zoetwater leeft.
Een mannetjesnijlpaard wordt de stier genoemd, de vrouw is de koe, en het jong is het kalf. Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn volwassen als ze 2 jaar zijn. Deze viervoeter woont in Afrika ten zuiden van de Sahara tot Namibië en Zuid-Afrika. Hij leeft het liefst in rivieren of meren van grassteppen. Overdag krijgt het nijlpaard soms zin, om zich uit het water op een modderbank te hijsen: zo kan hij een zonnebad nemen, waarbij hij soms op verrassende wijze van kleur veranderen. Nijlpaarden leven in groepen van 10 tot soms wel 100 nijlpaarden. In elke groep is er een leider van ongeveer 20 jaar oud, als iemand hem verslaat wordt hij de leider. Alle Nijlpaarden bij elkaar geteld zijn er ongeveer 160.000. hoewel er vroeger veel meer leefden…

Het nijlpaard is erg lui. Het dobbert de hele dag wat rond in het water en als het niet te warm is, neemt het misschien wel een zonnebad. Het wordt nog het meest moe van af en toe gapen, want dan moet hij de enorme muil open doen. En weer dicht. En daar kun je heel moe van worden………
Als een nijlpaard uit de groep dood gaat, blijven alle Nijlpaarden er nog lang bij. Ze duwen zacht met hun snuit tegen het dode dier, en houden krokodillen uit de buurt.
weetjes nr.1: Grieken
Nijlpaard is de vertaling van het Griekse woord “Hippopotamus”. Dat betekent: paard van de rivier.
2. Lichaamsbouw en eigenschappen

Het Nijlpaard heeft een grote bek en heel kleine ogen. Nijlpaarden hebben geen halzen. Dat komt door hun vette lijf. Ze zijn zo vet dat ze wel 3200 tot 4000 kilo wegen.
Als nijlpaarden gaan zwemmen, kunnen ze 4 tot 5 minuten onder water blijven, en lopen ze rond op de bodem van rivieren en meren. Doordat hun oren, ogen en neus zowat op hun hoofd liggen kunnen ze horen ruiken en zien wat er boven water gebeurd terwijl ze met hun lijf onder water blijven. Hij kan hierdoor ook adem halen door alleen het oppervlak van de kop boven water te steken. De poten zijn heel kort en dragen vier hoeven voorzien van tenen, waartussen zwemvliezen. De staart is heel kort. De huid is dik, vrijwel onbehaard en rijk aan slijmklieren. Het gebit heeft grote knobbelige kiezen en vooral en de onderkaak grote hoektanden.

Het nijlpaard is een groot en zwaar dier. Het weegt ongeveer 3200 tot 4000 kg (de mannetjes zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes) De grote hoektanden in de onderkaak worden ongeveer 1 meter lang en 4 kg zwaar.
Weetjes nr.2: zwanger
Vergeleken met andere zwaargewichten zoals de neushoorn (15 maanden) en een olifant (22 maanden), in een nijlpaard erg kort zwanger! (8 maanden).
3. Kalfjes

8 maanden na de paring verlaat het vrouwtje de groep om te bevallen. Meestal worden de jongen in ondiep water geboren, want het moet snel kunnen ademen. Als het kalfje wordt geboren in het nog helemaal roze. Het nijlpaard weegt bij de geboorte zo’n 35 tot 55 kg. 5 minuten na de bevalling kan het jonge kalfje al zwemmen en lopen.

De moeder geeft het kleine dier nog 6 tot 8 maanden te eten, daarvoor heeft het vrouwtje speciale melkklieren en tepels.In de eerste dagen gebeurt het zogen onder water. Daar zijn ze namelijk veilig tegen roofdieren zoals: leeuwen, luipaarden, krokodillen en hyena’s. Het kalfje drinkt veel melk. Dan ligt het vrouwtje op haar zij. Na een paar weken keert het vrouwtje met haar kalf terug, waar het met andere kalfjes kan spelen. Nijlpaarden krijgen meestal maar 1 kalf tegelijk. Een enkele keer zijn dat er 2.
Weetjes nr.3: een hoop…
Een nijlpaard poept wel 60 kilo per dag……
4. Eten

Ieder nijlpaard legt s’ nachts een aantal kilometers af, op zoek naar eten. Het liefst blijven ze vlak bij het water, maar soms moeten ze flink lopen om voedsel te vinden, soms wel 30 kilometer. Het nijlpaard eet per dag meer dan 60 kilo aan planten (zowel planten die op de grond groeien als waterplanten).

Bij voorkeur kort eten ze gras en vruchten om zijn gewicht van ruim 3500 kg op pijl te houden, en toch weegt hij maar een kwart van een olifant. Waarneer hij dan zijn buik gevuld heeft met gras en fruit, loopt hij gewoon terug op het zelfde pad, naar het water om daar te suffen.
Weetjes nr.4: kaboem
Op het land klopt het hard van het nijlpaard bijna 5 keer zo snel als in het water.
Weetjes nr.5: levensgevaarlijk
Een nijlpaard is een levensgevaarlijk beest, ook voor mensen.
5. Zwemmen

Een nijlpaard kan goed zwemmen, en verbazingwekkend snel. Hij gebruikt zijn poten om te zwemmen, net zoals een hond. Zo onhandig als ze zich op het land voortbewegen, zo sierlijk zien de beesten eruit onderwater. Hun lichaam is geschikt voor leven onderwater: alle zintuigen zitten op zijn kop:

de oren, de afsluitende neusgaten en de ogen kunnen allemaal net boven het water uitkomen, terwijl de rest van hun lichaam onzichtbaar is vanaf de oever. Onder water houden ze het zo’n 5 minuten vol. Enig nadeel van het nijlpaard is dat ze stromend water vaak niet overleven. Gelukkig wel in rustig water.
Nijlpaarden kunnen als het moet langere afstanden zwemmen. Spottend wordt het nijlpaard ook wel een “zoetwaterboei” genoemd. Het Nijlpaard zwemt bij voorkeur in water van anderhalve meter diep. Daar hoeft hij niet echt te zwemmen, maar kan het zwevend over de grond lopen.
Weetjes nr.6: schatten
Als er een nijlpaardje wordt geboren in de dierentuin, schat de verzorgster het gewicht. Wegen laat de moeder niet toe.
6. 2 Soorten

Er zijn twee soorten nijlpaarden:

Het gewone nijlpaard.
En het dwergnijlpaard.
Weetjes nr.7: lippen
een nijlpaard graast niet met zijn tanden maar met zijn lippen…
Weetjes nr.8: varken
Het nijlpaard is meer familie van het varken dan van het paard…
z.o.z meer info: 2 soorten 7
Zoals je al weet zijn er twee soorten nijlpaarden: het gewone nijlpaard en het dwergnijlpaard. Het gewone Nijlpaard leeft in langzaam stromende rivieren en in meren ten zuiden van de Sahara. En het dwergnijlpaard, dat leeft in de moerassige bossen van westelijk Afrika. Het is een stuk kleiner dan het gewone nijlpaard en erg zeldzaam. Daarom weten we niet zoveel van het dwergnijlpaard.
Weetjes nr.9: gezellig
Ongeveer een kwart van alle nijlpaarden leeft in Zambia: zo’n 40.000 stuks….
7. Nijlpaardenpoep

Op het land volgt het nijlpaard altijd maar weer de zelfde weg. Langs die paden liggen enorme hopen nijlpaardenpoep. Hopen van twee meter breed en een meter hoog. Hiermee laat het nijlpaard weten aan andere nijlpaarden: dit pad is van mij, blijf uit mijn buurt!

Een heel rare manier om elkaar bang te maken (voor de nijlpaarden dan) is poep slingeren. Op de grens van hun leef gebied gaan de twee ruzie makers met de billen naar elkaar toe staan. Met hun platte staart vangen ze verse mest op en slingeren die wijd in het rond. Die poep zegt iets over het nijlpaard, zijn conditie en hoe boos hij is.
nog een weetje??? nr.10: probleem
nu even niet: ik moet de poep opruimen!!
8. Leefgebieden

Het nijlpaard leeft in de wateren van midden-, west-, oost-, en zuid-afrika, ten zuiden van de Sahara. Dit dier leeft in een kudde in ondiep water met zandbanken. Ze brengen 18 uur per dag in het water door. Dit doen ze vanwege de hitte.
Ze gebruiken het water s’ nachts als schuilplaats.

Laatste weetjes....

Weetjes nr.11: zwemslag
Een nijlpaard zwemt ‘op z’n hondjes’.
Weetjes nr.12: uitdrogen
Het nijlpaard verliest via zijn huid 4x zo snel vocht als een mens in droge lucht.
Weetjes nr.13: minder
Alle nijlpaarden van Afrika bij elkaar geteld zijn er ongeveer 160.000. heel wat minder dan de Afrikaanse olifant: dat zijn er ongeveer 600.000
Weetjes nr.14: Hap, WEG
De kracht van de kaken van het Nijlpaard is enorm. Een nijlpaard kan één mens in een hap door het midden bijten.

REACTIES

R.

R.

Leuke website met veel interessante informatie

14 jaar geleden

M.

M.

hele saaie site

13 jaar geleden

C.

C.

staat een fout in de eerste zin

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.