1. Strategie De minipil is een oraal anticonceptiemiddel dat ook wel Progestin-Only Pill (POP) genoemd wordt. De pil bevat enkel het hormoon progesteron. Het vrijkomen van de eicel (=de eisprong) wordt belet, doordat de follikel die een eicel moet vrijlaten, vroegtijdig afgebroken wordt tot een geel lichaam. Dit gebeurt echter niet altijd bij elke vrouw. Ook het bereiken van de eicel door de spermatozoïeden wordt belet, want de pil zorgt voor een verdikking van het slijm aan de baarmoederhals en -wand. De baarmoederwand wordt ook minder \'vatbaar\' gemaakt voor een eventueel bevruchte eicel die er terechtkomt om zich te nestelen.
2. Toepassing in de praktijk De minipil kan niet zomaar verkregen worden, er is een medisch voorschrift vereist. Het is aangeraden om met het gebruik van de pil te starten op de 1ste dag van de menstruatie. Ze moet elke dag op hetzelfde tijdstip ingenomen worden. Dit is zeer belangrijk, want zelfs als er maar enkele uren van het gewone tijdstip afgeweken wordt, vergroot de kans op een zwangerschap aanzienlijk. Indien men meer dan 3 uur te laat is om een pil in te nemen of men simpelweg een pil vergeet, dan moet de vergeten pil zo snel mogelijk ingenomen worden. Vervolgens kunnen de volgende pillen terug normaal ingenomen worden. Om toch 100% zeker te zijn, wordt aangeraden om, in geval van geslachtsgemeenschap binnen de 48 uur, een bijkomend voorbehoedsmiddel te gebruiken. Ook tijdens de eerste week van het gebruik van de pil, is het beter om een bijkomend voorbehoedsmiddel te gebruiken. De minipil wordt aangeraden aan vrouwen die borstvoeding geven (bij voorkeur vanaf 6 weken na de geboorte). Deze pillen zouden immers geen schadelijke stoffen bevatten voor de gezondheid van de baby. Ook voor vrouwen boven de 40, rooksters boven de 35, diabetespatiënten en degenen die lasthebben van een te hoge bloeddruk, wordt de minipil voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Indien er een ernstige verstoring van de menstruatiecyclus (langere of kortere cyclussen, het uitblijven van de regels, enz.) of abnormale vaginale bloedingen zijn gedurende de eerste 3 maand van het gebruik, wordt het verder nemen van de minipil afgeraden. Ook vrouwen die last hebben aan hun lever, wordt het gebruik afgeraden.
3. Veiligheid De minipil is minder veilig en effectief dan de combinatiepil (\'De Pil\'). Ze is voor ongeveer 95% betrouwbaar. 5% van de gebruiksters geraakt ongewenst zwanger tijdens het eerste jaar dat ze de minipil gebruiken. Bij vrouwen die borstvoeding geven, zou de minipil zelfs voor bijna 100% te vertrouwen zijn. Enkele uren na inname is de werking van de pil het meest efficiënt. Als er plotseling een ziekte optreedt die gepaard gaat met symptomen zoals braken of diarree, is het beter om een bijkomend voorbehoedsmiddel te gebruiken bij eventuele geslachtgemeenschap. Dit tot 48 uur nadat de ziekte over is. Dit bijkomend middel wordt aangewend als zekerheid, in geval de werking van de pil verhinderd zou zijn door de ziekte of door eventuele ingenomen medicatie.
4. Bijwerkingen
a) Lichamelijk De minipil kan de oorzaak zijn van onregelmatige vaginale bloedingen of van het (al dan niet tijdelijk) ophouden van de menstruatie. Soms vermindert gewoon de hoeveelheid menstruatiebloed en ook last van het premenstrueel syndroom (PMS) neemt af. Het risico op bepaalde soorten kanker en op anemie (bloedarmoede) wordt beperkter door de minipil. Daar tegenover staat echter wel dat het risico op onstekingen van de eierstokken en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aanzienlijk toeneemt. Dit laatste is één van de grootste gevaren aan de pil en gaat gepaard met erge buikpijn. Het risico is echter beperkt tot 1 op 1000. Bij sommigen zorgt het gebruik van de pil ook voor een verandering van de eetlust, met soms als gevolg gewichtstoename.
b) Psychisch Bij sommige vrouwen kan er bij het gebruik van de minipil na verloop van tijd een depressie optreden.
5. Voordelen - De minipil bevat geen oestrogeen, hetgeen de combinatiepil wel bevat, en wordt vooral gebruikt door vrouwen die dit hormoon niet kunnen verdragen, bv. indien men last heeft van klonters in het bloed, migraine, hoge bloeddruk, rokers over de 35,enz. De minipil bevat ook minder progesteron dan de combinatiepil. - Nadat men stopt met het gebruik van de minipil, wordt de menstruatiecyclus snel terug normaal. - De pillen zijn veiliger dan barrièremethodes, zoals bv. het condoom. - Er is geen \'remming\' tijdens het vrijen, zoals bv. bij het condoom wel het geval is. Het is \'natuurlijker\'. - Bij vrouwen boven de 40 heeft de pil het beste effect.
6 Nadelen - De minipil is duurder dan de gewone pil. - Het is makkelijk om te vergeten. - De pillen bieden geen bescherming tegen Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, zoals bv. AIDS. - Door het gebruik wordt de menstruele cyclus makkelijk verstoord. Dit is vaak één van de voornaamste redenen waarom vrouwen stoppen met het gebruik van de minipil. - De werking neemt af indien de gebruikster enige vorm van drugs neemt, zoals bv. sigaretten, alcohol, enz.
REACTIES
1 seconde geleden