Mieren

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 720 woorden
  • 19 juni 2006
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
66 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
De Mier
Inhoud

1: algemeen

2: De mier
3: Mierenhoop
4: voeding
5: verdediging
6: geschiedenis
1.

Mieren zie je alleen in de zomer. Ze zijn dan voortdurend veel bezig met werk voor hun nest. Je zult dan wel veel last hebben van mieren.
DE vijanden van de mier zijn de termieten.
Overdag rusten Mieren nooit ze slapen alleen als het donker is. Ze werken heel veel

pas als het volk groot is komen er soldaten ,de mier spuit mierengif, of knipt met haar kaak om zich te beschermen.
mieren leggen eieren die noemen wij mieren larven.
2.

De mier is een insect ze zijn familie van de vliesvleugeling. Een mier kan wel 2 keer zijn lichaam op tillen. Een mier is het sterkste dier van de wereld. De mier heeft een grote kop met daarop een paar ogen. In deze sprieten kan de mier ook heel goed ruiken en voelen. Het vloeibare voedsel likt ze met de onderlip op.

Een mier werkt de hele dag door voor de koningin. Als de koninginnen mier dood gaat ,gaat hele kolonie dood.
Net als bij de bij bestaat het nest uit mannetjes en vrouwtjes, de werksters en één of enkele koninginnen. De grootste groep zijn de werksters die verdeeld is voor meerdere taken. Je hebt soldaten die beschikken over een grote kop met sterke kaken. Duidelijk de verdedigers van het nest, die ook het voedsel naar het nest brengen. Harde werkers, die dames. De mannetjes zijn er alleen maar wanneer ze nodig zijn. De koningin legt onbevruchte eitjes waaruit, de mannetjes groeien. Samen met de mannetjes verlaten de jonge koninginnen het nest al vliegend. Dit gebeurt op warme dagen. In de lucht bevruchten de mannetjes de vrouwtjes en sterven kort daarna. De koninginnen verliezen hun vleugels, graven zich in en beginnen een nieuw volk. Ze leggen wat eitjes en de larven die eruit komen kweekt de koningin op met speeksel. Na enige tijd verpoppen de larven en wij noemen die miereneieren. Uit die eieren komen kleine mieren die het eten nu gaan verzamelen en voor de kinderen van de leggende koningin gaan zorgen.
3.

Mieren leven onder in een hoop daar zitten verschillende gangen in.

Mieren bouwen samen een groot nest. Het lijkt alsof ze elkaar in de weg lopen. Maar dat is niet zo. Iedere mier heeft z'n eigen taak. De soldaten bewaken de mierenhoop. Ze vallen iedereen aan die te dicht bij het nest komt. Andere mieren hebben een taak als voedselzoekers. Zij gaan op pad om dode kevers en
rupsen te zoeken. En dan zijn er de bouwers. Die houden nooit op met werken. Telkens wordt het nest verbeterd en groter gemaakt. In de mierenhoop lopen allemaal kleine tunneltjes. 's Avonds worden de ingangen van de tunneltjes afgesloten met kluitjes dennenhars. Dat is het kleverige sap van een dennenboom. Door die tunneltjes komt er lucht in het nest. Bij warm weer is het er heerlijk koel. Als het regent of koud is, gaan de poortjes dicht. Zo blijft het in de mierenhoop altijd even warm. Mieren hebben dus geen centrale verwarming nodig. In de mierenhoop zijn ook heel veel kamertjes. Sommige dienen als keukenkast. Daarin liggen dode kevers en rupsen. In andere kamertjes liggen eitjes, larven en poppen. Beneden in de mierenhoop woont de koningin.
4.

De mieren leven van andere insecten, van nectar uit bloemen en ook van honingdauw. Dit is een afscheiding van de bladluis. De mierenkolonie houdt er bladluizen op na om ze te melken. Daartoe wordt op het achterstuk van de bladluis geduwd. Je zou de bladluis de melkkoe van de mier kunnen noemen.

5.
Mieren spuiten mierenzuur. ze kunnen dan wel 50 cm (een halve meter) hoog spuiten.
Je weet dan dat je het nest verstoort.
Ze spuiten omhoog dat ruikt wel een beetje raar.
6.

In New jersey (in Engeland) werd een fossiel gevonden van 90 miljoen jaar oud. Daar zaten verscheidene mieren in. De onderzoekers dachten dat de mieren 40 miljoen jaar oud zijn maar na dit denken ze dat de mier wel 130 miljoen jaar oud zijn. In de wereld zijn er ongeveer 8800 miljoen verschillend mieren. De mieren die je tegenkomt in je tuin hebben geen vleugels. Mieren zijn dol op limonade siroop, stroop en anderen zoete dingen.
Mieren lopen grote afstanden maar vinden altijd de weg terug naar huis al is het van Spanje naar Nederland. De koninginnen mier is heel groot. Ze is wel 6 mm lang.

REACTIES

K.

K.

jammer maar het klopt niet, een blinde hoornmijt is het sterkste dier ter wereld.

http://www.sevendays.nl/artikel/174596

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.