Inhoudsopgave:
BLZ 1 Inhoudsopgave
BLZ 2 Inleiding
BLZ 3 Hoofdstuk 1: Waar zit wat bij het hart?
BLZ 4 Hoofdstuk 2: Wat is het hart?
BLZ 5,6,7 Hoofdstuk 3: Wat voor soorten ziekten zijn er met het hart?
BLZ 8,9 Hoofdstuk 4: Hoe kun je hart en vaatziekten voorkomen?
BLZ 10 Bronvermelding
BLZ 11 Slot
Inleiding:
Dit werkstuk gaat over het hart. Graag zou ik U wat over ‘Het hart’ uit leg willen geven. Wat doet het hart, wat kan het hart, waarom hebben we een hart nodig?
Als U het verslag leest hoop ik dat U de veel van leert. En al vast veel lees plezier!
Hoofdstuk 1: Waar zit wat bij het hart?
1. Rechter boezem
2. Linker boezem
3. Bovenste holle ader
4. Aorta
5. Longslagader
6. Longader
7. Linker hart kleppen
8.Halvemaanvormige kleppen
9. Linker kamer (kamer)
10. Rechter kamer
11. Onderste holle ader
12. Rechter hart kleppen
13. Halvemaanvormige kleppen
Hoofdstuk 2 Wat is het hart?
Het hart zit in het midden van je borst en neemt nooit rust. Het is zelf zo dat je hart al klopte voordat je geboren werd. Je hart is een soort van spier en is even groot als een vuist. Het hart is een holle spier die bloed door het lichaam pompt. Een gewone insectenhart bestaat uit een holle buis die af en toe samentrekt en een kleine hoeveelheid vloeistof in beweging houdt.
Een normale hartslag heeft bij volwassenen in rust ongeveer een hartslag tussen 60 tot 100 slagen per minuut. Dragelijke sporters in rust kunnen hier behoorlijk onder zitten (45/min) en bij inspanning, angst of stress kan de hartslag wel tot boven de 200/min oplopen.. De hartslag past zich snel aan het lichaam. Als het hart niet op een normale manier klopt, te snel, te langzaam, spreken we van een onregelmatige hartslag.
Wanneer je je vuist tegen het midden van je borst, of twee vingers op je pols houd kan je hart voelen kloppen. Behalve voelen kan je het hart ook horen kloppen want wanneer je met je oor op de borst van een klasgenootje luistert en even wacht dan kan je boem-keboem geluid horen. Dit geluid hoor je omdat er in je hart kleppen zitten. Deze kleppen gaan open om je bloed erdoor te laten stromen, waarna ze zich weer sluiten om te voorkomen dat je bloed weer terugstroomt.
Hoofdstuk 3:
Wat voor soorten ziekten zijn er met het hart?
Er zijn verschillende soorten ziekten dat bij het hart.
- Hoge bloeddruk
- Angina pectoris
- Hartinfarct
- Hartfalen
- Herseninfarct
- Hersenbloeding
Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk is een risico factor voor hart. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een te hoge bloeddruk. Om dit tegen te gaan voor de mensen die dit hebben gaan ze naar de huisarts en krijgen ze medicijnen. Veel mensen weten dat hoge bloeddruk wel bij het hart hoort maar het word nog niet goed behandelt. Dit komt omdat een te hoge bloeddruk de eerste 15 tot 20 jaar meestal geen lichamelijke klachten er van krijgt.
Angina pectoris
Angina pectoris heet ook wel hart krampen. Dan krijgt een deel van je hartspieren te weinig zuurstof. Dit ontstaat meestal door een inspanning, dus als je hart moet werken. Dan moet je hart meer gaan werken dan dat het hart gewent is. Daarom heeft de hartspieren meer zuurstof nodig. De verkleinde bloedvaten kunnen het bloed niet snel genoeg aanvoeren.
Je kunt Angina pectoris herkennen doordat je een drukkende pijn achter je borstbeen hebt. Deze pijn gaat langzaam naar de linker of de rechter arm, naar de kaken, soms naar rug of schouderbladen.
Hartinfarct
Een hartinfarct of een hartaanval ontstaat door een bloedstolsel die de kransslagader plotseling de ader afsluit. Bij een kransslag ader hoort een bijbehorend gedeelte van een hartspier. Doordat die kransslagader verstopt zit krijgt de hartspier geen zuurstof en het sterft af.
Het gevoel wat bij een hartinfarct hoort is hetzelfde als bij de angina pectoris dat was een bedrukkend gevoel bij borstbeen, pijn bij linker of rechter arm dit gaat soms naar de kaken rug of de schouderblad. Maar er horen nog een paar bijverschijnselen bij. Je krijgt last van misselijkheid en je gaat erg zweten.
Het hart krijgt bij het plek waar het stolsel heeft plaatsgevonden een litteken. Dit litteken word bindweefsel*. Het hart gaat wel daarna door met pompen maar het deel wat is afgestorven doet niet meer mee.
Bij het ene hartinfarct is de schade groter als het andere. Het ligt er net aan welke ader er is getroffen.
* Bindweefsel beschermt de organen
Hartfalen
Hartfalen komt door dat je hart minder gaat pompen. Dan stopt het hart dus niet zomaar en er gaat dan niet direct iemand dood. Als het hart niet goed pompt en daardoor kan er te veel bloed achter in de bloedvaten blijven die het bloed aanvoeren. Het kan ook zo zijn dat het lichaam dan minder zuurstof krijgt dan het nodig heeft omdat er minder bloed door het lichaam word gepompt.
Doordat de spieren dan geen voldoende zuurstof krijgen word de spierkracht minder. Iemand die hartinfarct heeft wordt dan sneller moe bij inspanningen bijvoorbeeld traplopen. Je moet ook vaker naar het toilet `s nachts. Of dat je het benauwd krijgt als je moet bukken.
Hartfalen kun je herkennen aan vermoeidheid, dan heb je last van kortademigheid (bij inspanningen), dikke benen, dikke voeten en buik, opgeblazen gevoel, onrustig slapen (door het plassen) en je word een beetje vergeetachtig.
Hartinfarct is dus geen ziekte maar eigenlijk een slecht conditie van het hart.
Hartfalen ontstaat soms bij een of meer hartaanvallen of bij een hoge bloeddruk. Ook kun je hartfalen hebben als je hartkleppen niet meer werken of slecht werken. Dan sluiten ze de bloedvaten niet goed meer af.
Herseninfarct
Hersenen hebben brandstof nodig. Daarom lopen er bloedvaten naar de hersens toe en die verdelen zich weer in allemaal andere kleine bloedvaatjes. Bij een herseninfarct ontstaat er een verstopping in deze kleine bloedvaatjes. Hierdoor valt er een deel de hersenen uit en daar kun je een handicap van krijgen. De meest voorkomende zijn bijvoorbeeld verlammingen en verlies van spraakvermogen.
Hersenbloeding
Als de druk van op de hersenbloedvaatjes te hoog worden dan knappen ze. Dat kan bijvoorbeeld door een te hoge bloeddruk.
Er ontstaat dan een bloeding in de hersenen en dat word dan hersenbloeding genoemd.
De ene hersenbloeding is erger dan de ander. Je hebt kleine en grote bloedingen.
Bij de kleine bloedingen zijn de verschijnselen gelijk aan een herseninfarct daar kun je een handicap van krijgen. Onder die handicap hoort niet of slecht praten dan zijn de hersens beschadigd.
De grote bloedingen in de hersens zijn erger als je dat krijgt kun je verlamd raken of het kunt er van sterven.
Herseninfarct en hersenbloeding worden ook wel beroertes genoemd.
Hoofdstuk 4: Hoe kun je hart en vaatziekten voorkomen?
Je kunt de kans op hart en vaatziekten voor een deel zelf beïnvloeden. En dat kan door een gezonde leefstijl. Voorkomen is beter dan genezen.
1. Stop met roken
Roken leidt zowel tot slagaderverkalking als tot een verhoogde bloeddruk. Door te stoppen met roken is gemiddeld drie jaar na het stoppen, bijvoorbeeld het risico op een beroerte al gedaald tot dat van iemand die nooit heeft gerookt! Stoppen met roken is moeilijk, maar jaarlijks lukt het toch 100.000 mensen om voorgoed te stoppen.
2. Let op je voeding
Iedereen weet dat je gezonde voeding nodig hebt om gezond en fit te zijn en te blijven.
Voedsel per persoon is afhankelijk van:
- geslacht
- gewicht
- leeftijd
- lengte
- sport
Niet in elk land is de schijf van vijf het zelfde want in een ander land hebben ze een ander klimaat en een ander leefgewoonte. Er staan wel gelijke voedingsmiddelen in maar dan zijn de producten anders. Wij in Nederland eten veel aardappels dat is in Italië wel anders zij eten daar pasta. Niet uit elke schijf hoef je wat te eten voor elke maaltijd. Je kun ook een product eten waar wat meer verschillende voedingsmiddelen in zitten. Voedingsmiddelen die niet goed voor mensen zijn met hart en vaatziekten zijn te veel vetten of dierlijke vetten. Te veel zout in de voeding is ook niet goed voor mensen met hart en vaatziekten omdat het de bloeddruk verhoogt.
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Dat niet alleen, een te kort van vitaminen en mineralen heeft een gevaarlijk risico. Als je te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgt heb je een hogere kans op hart en vaat ziekten. Uit een onderzoek is gebleken dat meer dan de helft niet genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen.
Dus meer dan de helft van de Nederlanders hebben een verhoogd risico op hart en vaatziekten. De meest voorkomende hart en vaatziekten zijn hartinfarct en beroerte. Ook is uit onderzoek gebleken dat deze hier onderstaande voedingsmiddelen het hart en vaatziekten kunnen tegen gaan.
Vitaminen: Vitamine C, Vitamine E, Vitamine B
Mineralen: Magnesium, Chroom, Selenium, Kalium,
Zink, Koper, Mangaan
Vetzuren: Omega-3, bepaalde Omega-6 vetzuren
Aminozuren: L-taurine, L-carnitine
3. Zorg voor voldoende beweging.
Met voldoende lichaamsbeweging verkleint je de kans op hart- en vaatziekten. Het gaat er om dat je matig tot redelijke inspanning moet leveren. Het hoeft niet altijd een sport te zijn het kan ook bijvoorbeeld: fietsen naar het werk, huishoudelijke klusjes of tuinieren. Dagelijks een half uur bewegen is voldoende.
4. Houdt uw lichaamsgewicht op peil.
Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft te maken met overgewicht. Vooral als het vet rond de buik zit, wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Daarom is het belangrijk dat je voldoende aan lichaamsbeweging en gezond eet. Er is een simpele manier om vast te stellen of je ook een gezond gewicht hebt. Met een centimeter meet je je middelomtrek.
Het slot.
Waarom heb ik het onderwerp gekozen?
Om dat ‘het hart’met het interessantst leek.
Heb ik er veel over geleerd?
Ja, ik heb er veel over geleerd.
Van welke hoofdstukken kun je het meest leren?
Als je het goed hebt gelezen van allemaal.
Wilde ik er nog wel een keer een werkstuk over doen?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb der wel heel veel tijd investeert.
Wie wilde ik nog wel even bedanken? (die mij heeft geholpen)
Hans, mijn zus haar vriend. Hij heeft de meeste spellingsfouten eruit gehaald, en hij heeft me geholpen bij moeilijke woorden.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
goed werkwtuk em jheeeeeel mooii
xoxoxoxo
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
ik doe mijn werkstuk ook over het hart
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Leuk gedaan. Alleen het belangrijkste deel mist. Waar is het hoofdstuk: ''De werking van het hart''? Dit is het allerbelangrijkste. Verder goed.
11 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
dit is heel mooi ik hoef nu niks te maken alles gekopieerd en geplakt , ik voel me goed nu , heel goed , heel mooi gemaakt
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Dit is denk ik niet de bedoeling! plakken en dan aan de docent laten zien, de docent of leraar weet dat dit bestaat. Je kan dus erg betrapt worden, nablijven zou een straf kunnen zijn. Of corveedienst. Dit stond er namelijk onder: De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.
10 jaar geleden
R.
R.
hai, zouden mensen niet meer willen reageren??? Ik vind dit namelijk zorgen voor irritatie. Ik heb het gemaakt en zou dat heel fijn vinden v. Rosie van Rozen
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik doe mijn verslag over het hart omdat ik het elf ook hebt
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
LOL!
7 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Iets meet hoofstukken
6 jaar geleden
Antwoorden