H1. De jongen
Een mannetje heet een hengst net zoals bij een paard. En een vrouwtje heet een merrie dat is ook net zoals bij een paard. De mannetjes willen bijna altijd paren, maar de merries willen dat niet altijd. Dat willen ze alleen als ze hengstig zijn, hengstig is dat de merrie ook wil paren en dan moet ze als ze een hengst ziet soort van plassen. Als een hengst een hengstige merrie ziet loopt hij haar de helletijd achterna, tot zij ook wil paren dan staat ze stil en gaat de hengst haar besnuffelen, als dan de merrie dan de hengst goed vindt gaan ze paren.
Ze zijn 15 maanden drachtig. Als het girafje
geboren wordt komen eerst de achter hoefjes en daarna de rest, en dan komt het girafje uit de merrie vallen het girafje valt dan ongeveer 2 meter naar beneden. Het jonge girafje kan al na ongeveer 5 min lopen. Jonge giraffen drinken 6 maanden bij hun moeder, als ze 3 weken zijn gaan ze ook al bladeren eten. Moedermelk en bladeren zijn heel voedzaam dus groeien ze heel snel , want na een jaar zijn ze al 3 meter. De eerste maand blijft het girafje dicht bij zijn moeder, maar na een paar maanden later de moeder het girafje een beetje om alleen te gaan eten.
H3. Hoe giraffen leven
Giraffen leven in groepen. Een groep is zes tot twaalf dieren. Ze leven in een groep omdat ze dan beter de vijanden in de gaten kunnen houden. Als jongen giraffen 2 jaar zijn gaan ze weg bij hun moeder. Dan gaan ze naar andere groep dat is een groep met allemaal jonge giraffen. Dan gaan de hengsten vechten voor wie de leider mag zijn. Als de hengsten 3 jaar zijn ze volwassen, dan gaan ze een vrouwtje zoeken. Veel groepen leven in de natuurreservaten in Oost-Afrika. Giraffen zijn telgangers dat is dat hij allebei de poten aan de zijkant tegelijk op tilt, dus eerst allebei de rechter en dan allebei de linker. Telgang is best zeldzaam bij dieren. Als de giraf in galop gaat kan hij 60 km per uur gaan. De giraf is een herkauwer. Hij grijpt bladeren uit de boom met zijn 45 cm lange tong! Omdat de giraf een ruwe tong heeft, heeft hij geen last als hij een blad eet met prikkels er aan.
de giraffen kunnen zich goed beschermen tegen vijanden dat komt door dat ze groot zijn en hard kunnen trappen. De vijanden van een giraf zijn hyena\'s, leeuwen, luipaarden en krokodillen. Een giraf slaapt telkens maar 5 minuten of zo, dat doet ie voor de vijanden telkens in de gaten te houden.
Hoefachtig. Giraffen zijn hoefachtig net zoals bij een paard en een ezel maar bij een paard en een ezel is het hoef een geheel en bij een giraf zijn het 2 stukken, dus eigenlijk heeft een giraf 2 tenen.
H4. Uiterlijk
Soorten
Er zijn veel verschillende soorten giraffe die er allemaal anders uitzien. Er zijn verschillende soorten giraffen zoals de Netgiraffe, de Angolagiraffe, Okapi en de de Massaigiraffe.
Netgiraffe
De netgiraffe is te herkennen aan de grote hoekige vlekken die wordt gescheiden door rechte witte lijnen. Hij komt voor in het Noordoosten van Afrika.
Angolagiraffe
De angolagiraffe lijkt veel op de netgiraffe. Dus ook grote hoekige vlekken. Alleen zijn deze wat lichter. Hij komt voor in Zuidelijk Afrika.
De massaigiraffe
De massaigiraffe heeft donkere vlekken. Hij leeft in Kenia en Tanzania
Uiterlijk
Giraffen zijn geelachtig met bruine vlekken. Ze hebben altijd een lange nek en
zijn 3/5 meter hoog. Op de kop van een giraf zitten hoorntjes dat zijn uitgroeisels van een schedel en zijn dan bedekt met huid. Mannetjes hebben een zwaarder schedel dan vrouwtjes dat is voor het vechten
H5. Bescherming
Al heel lang jagen Afrikanen op giraffen omdat ze hun vlees erg lekker vinden, dat was toen nog geen bedreiging, want ze jagen dan maar op een paar en niet in 1 keer tegelijk heel veel. Maar later gingen de blanken mensen ook jagen op giraffen, maar die mensen gingen wel heel veel tegelijk doden, ze doden gelijk heel de groep ! Nu is dat jagen op giraffen wel minder dan vroeger, en gelukkig zijn er delen beschermt en daar mag je niet op giraffen jagen. Ook jagen sommige mensen op giraffen voor de staart van de giraf. Van die staart worden vliegen meppers gemaakt en geluksarmbanden. Het leefgebied waar de giraffen leven wordt ook beschermt omdat er veel anderen dieren leven. Maar toch wordt het leefgebied steeds kleiner dat komt doordat veel mensen de bomen kappen die in het leefgebied staan. Het WNF heeft projecten die het leefgebied voor de giraf beschermt.
H6. Familie
Een giraf heeft maar een familie de Okapi. Verder heeft een giraf geen familie.
De Okapi is een bosgiraffe. De Okapi is een familie kruising van een giraffe en een zebra. De Okapi is familie van de giraffe, maar is veel kleiner en zijn nek is niet zo lang. En heeft en donkere vacht, Hij heeft grote ogen en oren en alleen de mannetjes hebben twee stompe horens. Hij weegt 250 kilo. Bijna alles dat ik wou weten heb ik nu geleerd.
H7. Het voedsel
Giraffen eten blaadjes van de acaciaboom, deze boom komt uit Afrika. Deze plukt een giraf met zijn tong. Zijn tong kan wel 40 centimeter lang worden. Zijn tong is bestendigt tegen prikkels die aan sommige blaadjes zitten. Naast de blaadjes eet de giraffe ook twijgjes, vruchten, schors en knoppen. Giraffen zijn best groot en moeten daarom elke dag 70 kilo eten. Giraffen zijn herkauwers. Dat is goed voor zijn spijsvertering. Ook moet een giraf drinken hij drinkt natuurlijk gewoon water. Om te kunnen drinken moe teen giraf bukken dat kan een giraf niet zo goed, omdat een giraf lange benen heeft. Een giraf bukt door zijn benen te spreiden of door zijn knieën te gaan. Dit duurt best wel lang dus moet een giraf goed opletten dat er onder tussen geen vijand aan komt
Giraffen
5.1
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?
Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.
REACTIES
1 seconde geleden