Wat is Gilles de la Tourette ? :
Het syndroom van Gilles de la Tourette (vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette) is een verzameling verschijnselen die de vorm hebben van ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden.
Mensen die lijden aan Gilles de la Tourette zijn gedwongen hun (eigen) tics uit te voeren. indien ze dat niet doen geeft dat ze een onplezierig gevoel. Ze proberen hun tics vaak te verhullen omdat ze zich er ook voor schamen. Als iemand bijvoorbeeld overdreven met zijn ogen knippert, zal hij dat maskeren door in zijn ogen te wrijven en dan met zijn ogen te knijpen.
De ongewenste bewegingen en geluiden van het syndroom worden ook wel 'tics' genoemd. Wanneer er dagelijks minstens twee motorische en één vocale tic zijn en dit een periode van minstens één jaar aanhoud, dan spreekt men van het syndroom van Gilles de la Tourette. Men kan gedurende dit jaar ook ticvrije periodes hebben die tot drie maanden kunnen duren.
Gilles de la Tourette komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
Tics:
Voorbeelden van tics (motorische tics):
- knipperen met de ogen
- wegdraaien met de ogen
- optrekken van de neus
- schudden met het hoofd
- schouders optrekken
Voorbeelden van geluidstics (vocale tics):
- keelschrapen
- kuchen
- grommen
- knorren
- sisgeluiden
- klakken met de tong
- uiten van zinloze kreten
- uiten van scheld- en schuttingwoorden
- vloeken
- herhalen van woorden of zinnen
De diagnose
Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt vastgesteld als de bewegings- en geluidstics meer dan een jaar aanhouden en als uit medisch onderzoek blijkt dat de tics niet door een andere aandoening worden veroorzaakt.
- Artsen nemen aan dat GTS veroorzaakt wordt door een verandering in het erfelijk materiaal. Maar de exacte oorzaak is niet bekend.
De onderzoeken voordat de diagnose gesteld kan worden :
Vaak wordt gebruik gemaakt van bepaalde standaardinstrumenten zoals symptoom- en checklijsten. Voordat een diagnose wordt gesteld kan worden gevraagd gedurende een bepaalde tijd de ernst en intensiteit van alle mogelijke tics en dranguitingen op scorelijsten aan te geven.
Er is geen technisch of laboratoriumonderzoek voorhanden om de diagnose te stellen. De arts zal op grond van het verhaal van de patiënt en zijn naasten over de ontwikkeling van de klachten, observatie van de patiënt en eventuele checklijsten tot een diagnose komen. Om andere aandoeningen uit te sluiten zal een oriënterend lichamelijk onderzoek worden verricht en bij twijfel een nader neurologisch en/of psychologisch-psychiatrisch onderzoek.
Oorzaken Gilles de la Tourette :
De oorzaak van Gilles de la Tourette is nog niet bekend. Het syndroom is niet te genezen... De precieze oorzaak is nog niet bekend.
Gilles de la Tourette wordt waarschijnlijk veroorzaakt door:
- Een neuropsychiatrische aandoening.
- Erfelijkheid
- Het is een verstoord evenwicht van chemische stoffen die zorgen voor de
overdracht van zenuwprikkels in onze hersenen
Het heeft in ieder geval niets te maken met de verstandelijke vermogens, opvoedingsfouten of jeugdtraumas. Het is ook geen psychische aandoening.
Behandeling :
Omdat de juiste oorzaak van Tourette nog steeds niet gevonden is, is er ook nog geen goed medicijn tegen Tourette ontwikkeld. Er ziin behandelwijzen/medicijnen die de symptomen vaak doen verminderen, maar de oorzaak niet kunnen wegnemen.
Medicijnen.
In overleg met neuroloog of psychiater gezocht naar een medicijn uit de volgende groepen: klassieke antipsychotica, atypische antipsychotica, clonidine, antidepressiva. Deze medicijnen werken rechtstreeks op de hersens in, zodat het vaak lang zoeken is naar een evenwicht tussen de vermindering van Tourette-symptomen en anderzijds een aanvaardbare bijwerkingen.
Gedragstherapie.
Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie waarin het menselijk gedrag met omgevingsfactoren centraal staat. Iedereen doet, denkt en handelt op een bepaalde manier. Iemand die psychische problemen heeft, kan leren anders te denken en/of dingen anders aan te pakken dan mensen zonder problemen. Gedragstherapie is gericht op het opzoeken van problemen of klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn: angstklachten, fobiëen, depressies, verslavingsproblemen en DWANGHANDELINGEN Het gaat er vooral om, om huidige klachten te verminderen.
Mensen met Gilles de la Tourette geven soms de voorkeur aan een vorm van gedragstherapie, omdat ze medicijngebruik liever vermijden of terugschrikken van de bijwerkingen. Deze therapie is gericht op vermindering van de tics en kan tot gedragsverandering leiden. Meestal wordt gedragstherapie bij een psycholoog gedaan. Ook komt het voor dat er gedragstherapie wordt gedaan plus medicijngebruik.
Hersenstimulatie.
In uitzonderlijke gevallen kan een chirurgische ingreep plaatsvinden, waarbij elektroden in de hersens worden ingebracht. Deze ingreep is nog min of meer experimenteel en wordt alleen maar toegepast als het gaat om een ernstige vorm van Tourette waarbij geen enkele vorm van medicatie blijkt te helpen.
wat is hersenstimulatie ?
Er wordt een geleidingsdraad met vier elektrodepuntjes aan het uiteinde in de hersenen geïmplanteerd en via een onderhuidse verlengkabel verbonden met een neurostimulator (Zo kan een specifieke hersenkern gestimuleerd worden, waardoor de bewegingsstoornissen onderdrukt worden). die in de buurt van het sleutelbeen wordt geïmplanteerd. De elektrische stimulatie kan met een programmeerapparaat worden aangepast.
Door hersenstimulatie kunnen de bewegingsstoornissen (tics) verminderd worden en zal de persoon met gilles de la tourette zich prettiger voelen, en meer onder de mensen durven te komen.
REACTIES
1 seconde geleden