Drugs

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2776 woorden
  • 23 mei 2001
  • 334 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
334 keer beoordeeld

Inleiding.

Dit werkstuk gaat over drugs. Misschien zonder dat je het weet heeft iedereen wel eens met drugs te maken gehad. Veel mensen drinken koffie en hebben vlak na het opstaan direct zin in een kopje koffie. Koffie doet iets met je lichaam dat je – als je veel koffie drinkt- steeds na het opstaan koffie wilt drinken. Andere mensen ro-ken en kunnen er niet mee stoppen. Met veel andere drugs is dat ook zo. Als ze te veel gebruikt worden zijn veel van die drugs verslavend. Soms zelfs zo dat het niet goed is voor hun gezondheid of voor andere mensen in hun omgeving. Dit werkstuk gaat vooral over illegale drugs zoals heroïne, cocaïne en ecstasy. Ze zijn illegaal omdat het verboden is ze te gebruiken. Het gebruiken van drugs is overi-gens geen verschijnsel van de laatste tijd, 7000 jaar geleden werden er al drugs ge-bruikt.

Ik doe dit werkstuk over drugs omdat mijn vader werkt bij de stichting Informa-tieVoorziening Verslavingszorg (IVV). Daar worden de gegevens over drugs en alcohol gebruik geanalyseerd mijn vader doet onderzoek met die gegevens.

Wat zijn drugs?

Je kunt op verschillende manieren beschrijven wat drugs zijn. Ten eerste kun je
kijken naar wat ze doen. Maar we kunnen ook kijken naar de wet. Maar ik zal je eerst vertellen wat drugs eigenlijk zijn. Drugs is een middel dat meestal slecht is voor jezelf .Soms is het nog niet bewezen of drugs nou slecht of goed zijn de een zegt dat drugs slecht zijn en de ander dat drugs goed voor je zijn. Drugs worden in tabletten, poedervorm (wordt meestal opgesnoven), capsules, sigaretten of vloei-baar in een spuit gebruikt. Soms worden ze gewoon los opgegeten deze drugs zijn dan meestal paddestoelen (ook wel paddo"s genoemd).


Wat doen drugs?

Nu je weet wat drugs zijn kunnen we kijken naar wat ze doen. Alle drugs prikkelen de hersens op een bepaalde manier. Soms zijn die effecten geestelijk (de gebruiker heeft het gevoel niet goed te kunnen functioneren zonder gebruik van het gebruikte middel) of lichamelijk(als je geen drugs meer krijgt protesteert het lichaam)een ander lichamelijk verschijnsel is tolerantie(je hebt als maar meer drugs nodig om hetzelfde effect te bereiken). Deze effecten kunnen weer stimulerend zijn, verdo-vend of bewustzijnsveranderend.

Stimulerend: Bij gebruik van deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van deze drugs zijn cocaïne, speed, tabak en koffie.

Verdovend: Hierbij krijgt de gebruiker het effect van een slaperige roes. Door de
Kalmerende en ontspannende werking vergeet je al je problemen.
Bewustzijnsveranderend: Bij gebruik van deze middelen ziet de wereld er ineens heel anders uit: je gaat hallucineren je ziet dingen die er niet zijn. Voorbeelden hiervan zijn LSD (d-lysergzuurdiehylamide) en paddo"s.

Er zijn ook drugs die een gemengd effect hebben bijvoorbeeld hasj en weed als je een te grote hoeveelheid gebruikt werken ze bewustzijnsveranderend en verdo-vend.

De opiumwet

In de wet is er een speciale wet over drugs gemaakt, die noemen ze de opiumwet. Er zijn twee lijsten, lijst1 en lijst2. Op lijst1 staan drugs die volgens de wet een heel groot risico met zich mee brengen. Op lijst2 staan drugs die en minder groot risico met zich mee brengen dan op lijst1. De drugs op lijst1 zijn o.a. heroïne, LSD, cocaïne en XTC.

LSD-papertrip (hier wordt vloeibare LSD opgedruppeld en het papier wordt opgegeten)

Op lijst2 staan hennepproducten zoals hasj en weed. Misschien zal je wel weten dat de drugs op lijst1 harddrugs zijn en de drugs op lijst2 softdrugs. Het verschil tussen hard- en softdrugs is:
Dat harddrugs een groter risico met zich mee brengen dan softdrugs. Er zijn ook gebruikers van softdrugs die zo veel gebruiken dat je het hard mag noemen.
Omgekeerd komt ook wel eens voor: de gebruiker gebruikt zo weinig drugs dat je het soft mag noemen, maar dat is moeilijk vol te houden om dat de gebruiker als maar meer drugs wil.

Waar komen drugs vandaan?

De meeste drugs komen oorspronkelijk uit de natuur. Hasj en marihuana worden gemaakt van de henneplant.
Sterkere bewustzijnsveranderende middelen worden gemaakt van de peyote-cactus en een aantal paddestoelen. Cocaïne wordt uit de bladeren van de Coca-plant ge-haald. Opium, de basis van morfine en heroïne, is een product dat word gemaakt van de papaverplant. De planten die ik heb genoemd groeien in Turkije, Colombia en andere landen die daar in de buurt liggen. De mensen die dit verbouwen zijn meestal arme boeren. Maar er wordt niet alleen in de armere landen worden er drugs ook in Nederland en andere landen wordt de henneplant wel eens illegaal in een kas verbouwt. Sommige stoffen bleken ook in labatoria te kunnen worden na-gemaakt. Er zijn ook drugs die in het labatorium zijn "uitgevonden". Enkele voor-beelden daarvan zijn LSD en XTC. De drugs kun je niet alleen in hard- en soft-drugs verdelen maar ook in ecodrugs en natuurlijke drugs.

Ecodrugs

Ecodrugs zijn gemaakt van chemische middelen en natuurlijke drugs zijn gemaakt van natuurlijke stoffen. Nu moet je niet denken dat ecodrugs gevaarlijker zijn dan natuurlijke drugs omdat er in ecodrugs chemische middelen zitten. Als je drugs bij een drugsdealer koopt zit er ook altijd talkpoeder of wasmiddel bij. Want als je bijvoorbeeld zuivere cocaïne gebruikt ga je dood. Bij hasj en weed is dit niet het geval. Er is nog een andere reden voor want als de drugsdealer er bijvoorbeeld talkpoeder bij doet wegen de drugs zwaarder dus moet de koper meer betalen.

Wie gebruiken drugs en waarom?

Er bestaat geen enkele drug die mensen tegen hun wil `in zijn macht` krijgt. Drug-gebruik is bij de eerste keer dat hij of zij drugs gebruikt altijd de keuze van de ge-bruiker. Meestal weet de gebruiker niet waar hij of zij voor kiest want hij of zij weet niet goed wat de risico`s zijn. Veel mensen gebruiken voor de eerste keer als ze jong zijn. Dat komt meestal omdat ze stoer willen doen voor hun vrienden of omdat ze nieuwsgierig zijn. Maar drugs gebruiken is niet stoer!

Drugs gebruiken is niet stoer!

Of de jonge gebruiker doorgaat met gebruiken ligt aan de persoon en zijn omge-ving. Wanneer de mensen die in de buurt wonen zijn gebruik afwijzen (met name zijn vrienden) dan stopt hij waarschijnlijk als het niet te laat is (hiermee wordt be-doeld dat het te laat is als de gebruiker verslaafd is door regelmatig druggebruik). Dit kan ook beteken dat de gebruiker doorgaat met gebruiken en vrienden zoekt die ook gebruiken.
Drugs als XTC worden meestal op houseparty`s gebruikt om het dansen langer vol te houden. Daarom valt XTC onder de uitgaansdrugs.

XTC pillen

Er zijn ook mensen die bewustzijnsveranderende drugs gebruiken om de werke-lijkheid te ontsnappen want dan vergeten ze hun problemen en zorgen, zeggen ze. De conclusie over wat ik net heb verteld is dus: wie drugs gebruikt kiest daar dus voor. Er is een geval waarin de drugs gebruiker er niet honderd procent voor kiest om te gebruiken dat is namelijk het geval als zijn vrienden hem dwingen. Je kunt dan nog zeggen dat je niet wilt gebruiken maar sommige mensen vinden dat erg moeilijk. En als je dan regelmatig gebruikt raak je misschien wel verslaafd. Anders dan veel mensen denken, raakt niet iedereen die drugs gebruikt verslaafd aan drugs. Er is nog een reden waarom iemand drugs zou gebruiken en die reden is sterkere spieren krijgen om de sport die je beoefent langer vol te houden dat doen meestal de topsporters.

Gebruik in ons land

In ons land wordt er natuurlijk ook drugs gebruikt. Van het gebruik in Nederland staan hieronder een aantal cijfers. Die cijfers gaan over hoeveel mensen er drugs gebruiken in Nederland.



De drugs Aantal gebruikers Inschrijvingen voor hulp
Cannabis 323000 3700
Cocaïne 65500 6000
XTC 40000 392
Amfetamine (doping) 13000 1043

Nu wordt er wat uitleg gegeven over de drugs van de tabel.
Cannabis: Zijn drugs zoals weed en hasj. Wordt gemaakt van: Hennepplant.
Cocaïne: Wordt gemaakt van: Bladeren van de cocaplant.
XTC: Wordt gemaakt van MDMA dat is een chemische stof.
Amfetamine: Is beter bekend als doping, speed en pep. Wordt gemaakt van epo.
In andere landen worden ook drugs gebruikt. Ik zal eens wat vergelijkingen laten zien.

Cannabis: vergelijking met het buitenland, als je kijkt naar de Europese Unie staat Nederland vierde met mensen die ooit hebben gebruikt of aan het gebruiken zijn een andere naam voor deze mensen is ooitgebruikers.
Boven Nederland staan Ierland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken.
Cocaïne: vergelijking met het buitenland, als je kijkt naar de Europese Unie staat Nederland hier aan de kop met het aantal ooit gebruikers ze worden met een ruime voorsprong achtervolgd door het Verenigd Koninkrijk en Italië. Dat komt omdat cocaïne in Nederland zo goedkoop is.
XTC: vergelijking met het buitenland, hiermee staat Nederland tweede achter het
Verenigd Koninkrijk. Het XTC gebruik is de laatste jaren in Nederland heel erg veel gedaald.
Amfetamine: vergelijking met het buitenland, in alle landen van Europa is het ge-bruik van amfetamine laag op het Verenigd koninkrijk na. Hiermee staat Neder-land tweede met een enorme achterstand op het Verenigd Koninkrijk.

Drugs en verslaving.

Dit hoofdstuk gaat over twee dingen:
1.Hoe gemakkelijk raak je aan de drugs?
2.En hoe verslavend zijn drugs?

Hoe gemakkelijk raak je aan de drugs?

Hoe gemakkelijk je aan de drugs raakt, hangt niet alleen af van de werking van de drugs maar ook van de persoon en de omgeving. Het risico wat de drugs met zich mee brengt hangt af van hoe de persoon zich voelt: het is riskanter om te gebruiken wanneer rot voelt dan wanneer je lekker in je vel zit. Bij veel mensen is het zo dat ze het moeilijker vinden om harddrugs te gebruiken dan bijvoorbeeld een keer in de week weed te roken dat is natuurlijk ook logisch want harddrugs brengen een groter risico met zich mee dan softdrugs. Gebruik van softdrugs wordt makkelij-ker geaccepteerd. Je kan dat als een risico zien: mensen denken ik zal maar is een keer weed gebruiken want andere accepteren dat toch. Als iemand toch regelmatig softdrugs gebruikt hoeft dat niet meteen te leiden tot gebruik van harddrugs. Of iemand die softdrugs gebruikt harddrugs gaat gebruiken ligt eraan waar hij zij softdrugs koopt, koopt hij zijn softdrugs bij een illegale dealer zou het best wel eens kunnen dat die dealer harddrugs in de aanbieding heeft. Als iemand zijn drugs in de coffeeshop koopt kan dat nooit gebeuren want daar controleert de politie streng. Een coffeeshop is een café waar je ook softdrugs kunt kopen. Er zijn nog twee manieren waarop je aan de drugs kunt raken:
1.Naar een houseparty gaan en daar voor het uithoudingsvermogen XTC of speed te gebruiken.
2.Bij iemand anders iets in zin cola doen dit betekent dat iemand anders bij jou of iemand anders iets tussen zijn drinken of eten doet maar dit komt heel zelden voor.

Als een van deze twee dingen bij iemand gebeurt hoeft dat niet te betekenen dat diegene meteen verslaafd is want voordat je verslaafd bent moet je eerst een aantal keren drugs gebruiken.

Hoe verslavend zijn drugs?

Wat lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid en tolerantie betekent heb ik in het hoofdstuk wat zijn drugs al verteld. Welk van deze effecten er komen ligt niet aan de drug maar aan degene die de drug gebruikt. De vraag is hoeveel er gebruikt word hoe de gebruiker zich voelt en hoe graag degene die gebruikt wil gebruiken. Toch is de ene drug verslavender dan de andere drug hoe dit komt is onbekend. Wanneer iemand echt verslaafd is. Is het moeilijk om eraf te komen, dit word af-kicken genoemd.

Wat zijn de risico`s?

Je kunt het zien als spelen met vuur: elke drug brengt een risico met zich mee. De risico`s kun je in twee soorten verdelen 1. Risico`s op korte termijn.
2. Risico`s op lange termijn.

Risico`s op korte termijn.

Het effect van veel drugs is voor een groot deel afhankelijk van de conditie en de stemming van de gebruiker op dat moment. Als je een drug gebruikt en je bent heel erg pissig wordt je alleen maar pissiger. Dus als je blij bent voel je je blijer. Als je angstig bent en je gebruikt een drug wordt je paniekerig. Zo zie je dat het nooit fijn is om een drug te gebruiken. De risico`s die ik net heb genoemd zijn `geestelijke risico`s. Deze risico`s zijn heel gevaarlijk voor mensen met geestelijke problemen. Een drug kan niet alleen geestelijk verkeerd vallen maar ook lichamelijk. Als een drug lichamelijk verkeerd valt ga je braken of wordt je misselijk. Voor mensen met hart -en vaatziekten is het gebruik van drugs al helemaal af te raden. Je kunt het beste ook geen drugs gebruiken als je zwanger bent of in de periode dat het baby-tje borstvoeding krijgt want dan worden de werkzame stoffen overgebracht. Een risico waar veel over gesproken word is het risico van een overdosis dat is dat je te veel drugs gebruikt. Als je een overdosis aan drugs gebruikt ga je bijna zeker dood. Als je precies weet wat je gebruikt en de hoeveelheid die je gebruikt kun je alleen maar bewust een overdosis nemen. Wat vaker voorkomt, is dat iemand iets anders inneemt dan hij verwacht. Het is ook moeilijk vast te stellen wat je koopt. Het komt heel vaak voor dat in een pil of poeder niet de stoffen die er volgens de ver-koper in zitten Vaak weet de verkoper niet eens wat hij nou verkoopt. Er kan iets heel anders in zitten, tot gevaarlijke stoffen aan toe. Voor illegale drugs bestaan immers geen kwaliteitscontroles. Het is altijd ook erg gevaarlijk om verschillende drugs te gebruiken de effecten die hierdoor komen zijn komen zijn onbekend. In het algemeen beïnvloeden de waarneming en het concentratievermogen. In het verkeer komen er veel ongelukken door druggebruik.. Druggebruik in het verkeer is dan ook strafbaar. Ook prestaties op school kunnen onder druggebruik lijden. Tenslotte kan de manier van toedienen risico`s met zich mee brengen. Als iemand heroïne of een andere drug inspuit en daarna een ander met dezelfde spuit zichzelf inspuit worden er ziektes overgebracht.

Zie boven: een opiumplant (uit de bol komt een bloem) de basis van heroïne.

Risico`s op lange termijn.

Bij langdurig gebruik is vaak sprake van een van de twee afhankelijkheden waar ik al
over heb geschreven in het hoofdstuk wat zijn drugs?. Als je lang gebruikt krijg je vaak beschadiging aan je hersens en je lichaam. Bepaalde organen kunnen over-belast en beschadigd raken. Geestelijk kunnen een aantal dingen plaatsvinden. Als je veel vrienden hebt zul je die waarschijnlijk kwijtraken. Vaak ga je ook veel ste-len omdat drugs erg duur zijn. Tenslotte, bij gebruik op lange termijn bestaan er ook risico`s waar de mensen weinig van weten, bijvoorbeeld de hersenbeschadi-ging bij gebruik van XTC.

Wat wordt er aan gedaan?

Er zijn veel organisaties die drugsgebruik proberen te stoppen. Die organisaties worden gesteund door de overheid. Maar niet alleen de organisaties proberen drugsgebruik te stoppen ook de politie en justitie zorgen er voor dat drugsgebruik word gestopt en de politie zorgt er ook voor dat er niet in drugs gehandeld wordt. Als iemand ernstig verslaafd is kan hij of zij contact op nemen met de hulpverle-ning. Daarom heb ik dit hoofdstuk in vier kopjes verdeeld:
voorlichting,
hulpverlening,
opsporing en vervolging en
overige activiteiten om drugsgebruik te voorkomen.

Voorlichting.

Voorlichting over drugs is heel belangrijk want als iemand dan drugs gaat gebrui-ken weet hij precies wat hij gebruikt en wat de risico`s daarvan zijn. Als iedereen dus nou eens goed voorgelicht zou zijn gaan er misschien ook minder mensen drugs gebruiken omdat ze weten wat de risico`s. Om voor te lichten zijn er organi-saties zoals de drugs informatielijn. De drugs informatielijn geeft voorlichting via de telefoon. Het telefoonnummer is 0900-1995 het kost 22 cent per minuut. Als je naar de drugs informatielijn belt word er omgenomen door een bandje je hoort dan:
Wilt u een folder aanvragen? kies een.
Wilt u luisteren naar informatie over drugs? kies twee.
Wilt u weten waar u terecht kunt voor hulp? Kies drie.
Wilt u een gesprek met een medewerker? Kies vier.

Er wordt nu wat informatie gegeven over elk nummer wat je kan kiezen.
Kies een: Hier kan keuze gemaakt worden tussen verschillende folders en brochu-res.
Kies twee: Per drug kun je naar informatie luisteren en na afloop kan je folders bestellen.
Kies drie: Eerst moet je je postcode intoetsen en daarna vertellen ze waar de dichtbijzijnste instelling voor verslavingszorg is.

REACTIES

W.

W.

het is een mooi werkstuk ik heb er veel aan gehad

23 jaar geleden

S.

S.

bedankt voor dit werkstuk!!!

groetjes Sander

22 jaar geleden

A.

A.

Ik vind je werkstuk echt heel goed joh!!! Ik heb er veel aan gehad.
DANKJEWEL!!!!!

Groetjes,
Anemoon

22 jaar geleden

L.

L.

prachtig

22 jaar geleden

W.

W.

dit werkstuk is saai en het is slecht

21 jaar geleden

F.

F.

leuk werkstuk!
ik ehb er veel aan gehad!

20 jaar geleden

K.

K.

super wanzig ik heb er veel aan gehad en gebruikt als mijn spreekbeurt ik ben eigenlijk11 maar whatever

14 jaar geleden

M.

M.

Ik ga mijn spreekbeurt over Drugs houden en hier heb ik wel wat aan, dus handig!

12 jaar geleden

N.

N.

@wouter je bent een n00b

12 jaar geleden

J.

J.

ik heb alles gekopieerd en in mijn werkstuk gezet en niemand is er achter gekomen

12 jaar geleden

K.

K.

niet handig

8 jaar geleden

F.

F.

je hebt 1 heel hoofdstuk gewoon gekopieerd! das opzich best handig. k hoop niet dat je docent daar achter is gekomen:)

10 jaar geleden

F.

F.

let vooral niet op die peopreacties, dat zijn gewoon een paar noops die zelf geen werkstuk kunnen maken en daarom die van ieand anders gaan afkraken

10 jaar geleden

S.

S.

mooi werkstuk sommige dingen kan ik wel gebruiken

10 jaar geleden

L.

L.

en speed?

9 jaar geleden

A.

A.

Goed werstuk!

9 jaar geleden

K.

K.

het is echt heel goed van mij een dikke 10
ik ga sommige dingen ook verwerken in mijn werkstuk maar ik ga niks kopiƫren ; )

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.