Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Drie ziektes

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1309 woorden
  • 8 maart 2004
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
MIGRAINE

Symptonen:
Migraine is een aanvalsgewijs optredende, meestal eenzijdige, matige of heftige, bonzende hoofdpijn. De duur van een aanval kan variëren van vier uur tot enkele dagen. Dit vrijwel altijd in combinatie met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval worden licht en geluid slecht verdragen.
Migraine kan zich van te voren aankondigen. Ongeveer 30 minuten voor de aanval door middel van klachten met betrekking tot het gezichtsvermogen (bijvoorbeeld het zien van schitteringen, sterretjes, bepaalde lichtfiguren of minder goed zien). Enkele uren tot dagen voor de aanval door middel van klachten zoals stemmingsveranderingen, concentratieverlies, gapen, overactiviteit of inactiviteit en zin hebben in het eten van zoetigheid.

Oorzaken:
Er zijn verschillende factoren die migraine kunnen uitlokken, zoals emoties (stress, verdriet, woede, zorgen), vermoeidheid, inspanning, ontspanning, weersveranderingen en bepaalde voedingsmiddelen (zoals alcohol, chocolade, citrusvruchten, kaas, koffie en de onthouding van koffie).
Bij vrouwen kunnen de vrouwelijke hormonen een rol spelen bij het ontstaan van een migraineaanval: de menstruatiecyclus en 'de pil' zijn in dit kader belangrijke factoren.
Er wordt dan gesproken van menstruele migraine.
Preventie:
Er bestaat geen preventie voor migraine
Geneesmiddelen en behandelingen:
Wat kunt u er zelf aan doen
Zonder medicijnen
• Voor een doelmatige behandeling van hoofdpijnklachten is het van belang dat u goed op de hoogte bent van u eigen persoonlijke omstandigheden. Door het bijhouden van een hiervoor speciaal ontwikkeld hoofdpijndagboek kunnen u en uw arts, een duidelijk beeld krijgen van uw klachten. Dit hoofdpijndagboek is verkrijgbaar bij uw Kring-apotheek.
• Probeer zoveel mogelijk de uitlokkende factoren te vermijden. Deze staan vermeld bij de verschillende hoofdpijnvormen.
• Pas uw leef- en voedingsgewoonte aan:
• zorg voor voldoende nachtrust
• eet op gezette tijden en sla nooit een maaltijd over
• drink minstens twee liter vocht per dag en eet vezelrijke voeding. Vocht bevordert de stoelgang en daarmee de uitscheiding van hoofdpijnveroorzakende afvalstoffen
• zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de frisse lucht.
• beperk het gebruik van alcohol en koffie.
• het is verstandig om uw koffiegebruik door de week te beperken, in het weekend niet te laat op te staan en een kopje koffie te nemen op dezelfde tijden als door de week.
Met medicijnen
• Ook bij het gebruik van medicijnen is het van belang dat u door middel van het bijhouden van een hoofdpijndagboek, goed op de hoogte blijft van uw persoonlijke omstandigheden.
• In het geval van hoofdpijn door koorts, een kater of bijholtesteking kunt u, indien andere maatregelen niet of onvoldoende hebben geholpen, een pijnstiller innemen.
Een preparaat dat paracetamol of paracetamol met coffeïne bevat heeft de voorkeur. Ook kunt u gebruik maken van preparaten die ibuprofen of naproxen bevatten.
• Lees altijd eerst de bijsluiter aandachtig door. Let op eventuele bijwerkingen en op wisselwerkingen met andere geneesmiddelen.
• Gebruik deze zelfzorgmedicatie nooit langer dan 14 dagen zonder uw arts te raadplegen.
Internet adressen : www.kringapotheek.nl
HERSENTUMOR

Symptonen:

Een hersentumor is een bepaalde vorm van kanker. In totaal zijn er meer dan honderd verschillende vormen van kanker. De vorm wordt bepaald door de plaats in het lichaam waar de ziekte ontstaat. Elke vorm is een andere ziekte met eigen kenmerken, klachten, behandelmethoden en kansen op genezing. Echter één ding hebben deze ziektes gemeenschappelijk: er is sprake van een ongeremde celdeling.
De verschijnselen die optreden als gevolg van een hersentumor zijn sterk afhankelijk van het gebied in de hersenen waar de tumor is ontstaan. De diverse verschijnselen zijn in drie groepen in te delen, namelijk:
- uitvalsverschijnselen
- epilepsie
- verschijnselen als gevolg van druktoename binnen de schedel
Oorzaken:
Er zijn nog geen duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een hersentumor.
Preventie:
Een hersentumor kan men nog niet voorkomen.
Geneesmiddelen en behandelingen:
- een operatie, gevolgd door bestraling (radiotherapie)
- alleen een bestralingsbehandeling
*Uitwendige bestraling
*inwendige bestraling
Internet adressen :
http://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/95.html
EPILEPSIE

Symptonen

Er zijn verschillende groepen aanvallen. Globaal zijn er twee groepen:
Partiële aanvallen en gegeneraliseerde aanvallen.
Partiële aanvallen zijn aanvallen, die gedeeltelijk plaatsvinden. Dit wil zeggen, dat alleen een bepaald deel (of bepaalde delen) van de hersenen betrokken zijn. Bij partiele aanvallen is het bewustzijn soms nog intact, soms verminderd en soms helemaal afwezig. Dit is afhankelijk van het soort aanval. Partiele aanvallen worden onderverdeeld in ook weer twee groepen:eenvoudige partiele aanvallen en complexe partiele aanvallen.
Gegeneraliseerde aanvallen kunnen we ook weer in twee groepen in te delen:
- Absences, aanvallen gekenmerkt door korte perioden van afwezigheid.
- Tonisch-clonische aanvallen, ook wel grote aanvallen genoemd.

Oorzaak:
Bij epilepsie is er sprake van een verstoring van de electrische activiteit in de hersenen, waarbij een soort "kortsluiting" met ongecontroleerde uitbreiding van electrische activiteit op kan treden. De storing kan beperkt blijven tot een bepaald gebied of zich door de gehele hersenen uitbreiden. In het eerste geval ontstaan verschijnselen die horen bij het gebied waar de abnormale activiteit optreedt, b.v. trekkingen van een arm of been (focale epilepsie). In het laatste geval zal de aanval zich uitbreiden tot een grand-mal aanval. Die kortsluiting kan vele oorzaken hebben, en epilepsie is dan ook niet specifiek voor een bepaalde oorzaak. Meestal is epilepsie het gevolg van een beschadiging van de hersenschors. Dat kan zijn door littekenweefsel dat is ontstaan door infectie (bijvoorbeeld na hersenvliesontsteking), een ongeval, een hersenbloeding of na een hersenoperatie. Andere oorzaken zijn vaat-misvormingen in de hersenen, hersentumoren, aangeboren afwijkingen van de hersenen, of bijvoorbeeld door stofwisselingsstoornissen.
Preventie:
Sommige epilepsie patiënten kunnen een aanval voelen komen en zij kunnen dan hun voorsgeschreven pillen slikken voor de andere patiënten is er nog geen echte preventie methode.

Behandelingen en geneesmiddelen:
De behandeling van epilepsie bestaat in eerste instantie uit het voorschrijven van medicijnen (anti-epileptica zoals Diphantoine, Depakine, Rivotril of Tegretol) die tot doel hebben de epileptische activiteit in de hersenen te onderdrukken. Vaak lukt het om de patiënt hiermee min of meer vrij van aanvallen te krijgen. Een goede discipline bij de patiënt is essentieel voor een optimaal resultaat (regelmatig leven, bijtijds innemen van de medicijnen, zorgen voor goede (nacht)rust, overmatig gebruik van alcohol achterwege laten). Voor de behandeling van epilepsie is in principe de neuroloog de aangewezen persoon. Afhankelijk van de oorzaak van de epilepsie kan het zijn dat ook een neurochirurg bij de behandeling betrokken raakt. Dat kan een aantal redenen hebben:
1. Als er sprake is van een gezwel of een vaatmisvorming in de hersenen. De aanwezigheid van een afwijking kan de oorzaak zijn van de epilepsie. Het neurochirurgisch verwijderen van de tumor (of een gedeelte ervan) of de vaatmisvorming kan er toe leiden dat de verschijnselen van epilepsie verminderen of zelfs verdwijnen. In veel gevallen zal het echter wel noodzakelijk blijven dat de patiënt anti-epileptica blijft gebruiken, hoewel de dosering en het aantal anti-epileptica soms aanzienlijk kunnen worden verlaagd.
2. Als er sprake is van epilepsie die niet goed met anti-epileptica kan worden onderdrukt, of als het gebruik van anti-epileptica gepaard gaat met ernstige bijwerkingen, kan in speciale geselecteerde gevallen neurochirurgische behandeling uitkomst bieden. We spreken in dit geval van epilepsie-chirurgie, hetgeen een onderdeel is van de functionele neurochirurgie. De behandeling kan bestaan uit:
(a) het chirurgisch verwijderen van dat gedeelte van de hersenen waar de bron van de epileptische electrische activiteit zit. Een andere behandeling kan zijn
(b) het doorsnijden van banen die een rol spelen bij de uitbreiding van de epileptische activiteit vanuit de bron naar andere delen van de hersenen (bijvoorbeeld callosotomie, dat wil zeggen doorsnijden van de hersenbalk (het corpus callosum genaamd, dat de verbindingsbrug vormt tussen de beide helften van de grote hersenen).
(c) een behandeling waarbij een kleine electrode rondom de nervus vagus (een belangrijke, grote zenuw die onder andere in de hals verloopt) wordt aangebracht en die wordt gekoppeld aan een onderhuids geïmplanteerde stimulator. Door stimulatie van de bewuste zenuw blijkt het in bepaalde gevallen mogelijk om epilepsie die op een andere wijze niet was te onderdrukken, aanzienlijk te verminderen.

Internetadressen:
http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/EPI_epilepsie.html
http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/view.php3?id=180

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.