Inhoud
Hoofdstuk 1: Wat is diabetes?
Hoofdstuk 2: Wat zijn de symptomen van diabetes?
Hoofdstuk 3: Wat zijn de gevolgen van diabetes?
Hoofdstuk 4: Is het te genezen/behandelen?
Hoofdstuk 5: Bronvermelding
Hoofdstuk 6: Mening
1. Wat is Diabetes?
Als je gezond bent, haalt de lever als je gegeten hebt de glucose die te veel in het bloed zit uit het bloed en slaat dat op in de spieren en in de lever zelf. Dat doet hij met behulp van het hormoon insuline. Bij iemand met Diabetes werkt de alvleesklier, die de insuline maakt, niet zoals hij zou moeten werken, hij maakt te weinig of geen insuline, waardoor de suiker spiegel in het bloed heel erg schommelt: als je net gegeten hebt, heb je een te hoog glucose gehalte, maar als je een tijd niet gegeten hebt, is het glucose gehalte te laag.
Bij een te hoog glucose gehalte, wordt het te veel aan glucose door de nieren uit het bloed gehaald en vervolgens uit geplast als urine. Als dit te lang duurt, gaan de nieren op den duur \"kapot\".
Bij een te laag glucose gehalte, voel je je moe en slap. Dit komt doordat de cellen in het lichaam niet genoeg glucose uit het bloed kunnen halen om te verbranden, waardoor ze \"moe\" worden.
De officiële naam van diabetes is Diabetes Mellitus, deze naam komt uit het Latijn. Diabetes betekent \'doorloop\' en Mellitus \'zoet als honing\', maar tegenwoordig noemt vrijwel iedereen deze ziekte \'suikerziekte\'.
Er zijn twee soorten Diabetes: type 1 de zogenaamde \"insulineafhankelijke diabetes\" en type 2 de zogenaamde \"niet insulineafhankelijke diabetes\" Type 1 heet zo, omdat de diabeet (iemand die Diabetes heeft) vanaf het begin (het tijdstip van de constatering) volledig afhankelijk is van de dagelijkse insuline-injecties. Deze vorm van Diabetes ontstaat meestal voor iemand 40 jaar is. Type 2 wordt ook wel \"ouderdomssuiker\" genoemd, omdat deze vorm van Diabetes vaak pas na het 40ste levensjaar optreed. De diabeet die aan dit type Diabetes lijdt, hoeft, in plaats van insuline-injecties, vaak alleen een dieet te volgen en al dan niet bloedglucoseverlagende tabletten te slikken. Deze tabletten moeten de alvleesklier weer activeren zodat er meer insuline wordt gemaakt. Bij mensen die type 1 hebben werkt dit niet, omdat de alvleesklier hier of te weinig of helemaal geen insuline maakt.
Hoofdstuk 2. Wat zijn de symptomen van diabetes?
Diabetes heeft een aantal symptomen. Als je diabetes hebt zit er teveel suiker in je bloed en kunnen de nieren niet alles meer uit je bloed halen om te gebruiken. Er zit dan glucose in je urine. Andere verschijnselen zijn dat je veel meer gaat drinken. Je lichaam is dan bewust bezig om de glucose die je eigenlijk zou moeten opnemen om die af te scheiden en je te laten uit plassen, zo gaan er voedingstoffen verloren. In de lever en skeletspieren ontstaat een tekort aan glucose, dat blijft immers in je bloedbaan. Deze weefsels gaan dan vetten af breken om het tekort op te vangen. Hierdoor val je veel af. Doordat je die vetten afbreekt ontstaat er een te veel aan keton (aceton) en bepaalde zuren. Dat betekent dat je bloed te zuur wordt. Veel processen in je lichaam raken dan in de war; mensen raken in de war, worden moe en kunnen zelfs in een coma raken. Dit is dan een hyperglycemische coma, een coma door teveel glucose in het bloed Nog een symptoom is dat je wondjes zich heel langzaam of zelfs niet helen. Je concentratie neemt ook af. Hier zijn de symptomen in een rijtje:
Veel voorkomende klachten en verschijnselen bij diabetes zijn:
Veel plassen: Doordat er op een gegeven moment glucose in het urine te vinden is, zal er meer water door de nieren worden doorgelaten. Dit gebeurt omdat glucose water aantrekt. Hierdoor zal de hoeveelheid urine veel groter zijn dan normaal. Hevige dorst en veel drinken: Als een persoon diabetes heeft, zal hij meer plassen, waardoor hij dus veel vocht verliest. Hierdoor zal diegene soms wel de hele dag door behoefte hebben aan water. Het verloren vocht moet immers worden bijgevuld doormiddel van drinken, want anders droogt het lichaam uit. Moeheid: Moeheid ontstaat wanneer er een tekort is aan glucose. Wanneer dat het geval is, kan men slechts op halve krachten functioneren. Als een persoon dat diabetes heeft moe is, dan moet hij/zij snel iets eten of drinken. Sufheid: Sufheid kan komen door ernstige ontregeling waarbij er zich een teveel aan ketonen (verzuring) in het bloed bevindt. Ook bij een hypo (veel te laag glucosegehalte van het bloed) kan sufheid optreden. Jeuk: Door het droger worden van de huid (als gevolg van dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot het jeuken van het lichaam. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij de ernstige vorm van diabetes voorkomt. Als iemand jeuk heeft, zonder dat daarvoor een huidziekte als oorzaak is aan te wijzen, kan aan diabetes worden gedacht. Slechter zien: Bij hoge of sterk wisselende bloedglucosewaarden is het gezichtsvermogen vaak minder. Dit komt door de hierbij optredende veranderingen in de vochthoudendheid van de ooglens. Dubbel zien: Soms komen er klachten van diabetesklanten over dubbel zien wanneer ze een andere kant op kijken. Dit wordt veroorzaakt door een verlamming van één of meer oogspieren doordat een zenuw die de oogspieren bestuurt, is beschadigd.
Hoofdstuk 3:Wat zijn de gevolgen van diabetes?
Diabetes zorgt ervoor dat je (soms volledig) je levensstijl moet veranderen en aanpassen. Je moet altijd opletten wat je doet en of dat wel goed voor je is. Als je geen insulinespuiten neemt of je voeding niet aanpast (en alles wat je nog meer moet doen), dan kunnen er ernstige complicaties optreden en zul je ook minder lang leven.
Het is ook zo dat als jij diabetes hebt, en je krijgt een kind dat dan de kans bestaat dat jouw kind dan later ook diabetes krijgt, doordat dat kind het van jou heeft geërfd. Het is dus niet erg verstandig om een kind te nemen als je diabetes hebt. Omdat je dan een hoogst waarschijnlijk een kind op de wereld zet met diabetes.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
bij de behandeling van insuline wordt alleen gesproken over het aantal keren injecteren per dag.Maar er bestaat ook al heel lang de insuline pomp, deze gaaft de diabeet veel meer vrijheden als dat je spuit.
15 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
waar slaat het op om te zeggen dat het niet verstandig is kinderen te krijgen als je diabetes hebt. iedereen kan dit krijgen, en het is helemaal niet zo dat je dit perse erft van je ouders.
14 jaar geleden
Antwoorden