1. Wat is een wolf
Wolven behoren bij de hondenfamilie. Er zijn 37 verschillende soorten honden, waaronder wolven, jakhalzen, coyotes, vossen en wilde en tamme honden. De hondachtigen komen op alle werelddelen voor behalve op Australie en Antartica. Wolven worden gemiddeld 15 jaar oud.
Wolven zijn vleeseters (carnivoren) ze kunnen heel goed horen en ruiken. Wolven en wilde honden jagen op prooien, die ze met hun scherpe tanden doden. Wolven leven in groepen van ongeveer 8 tot 20 wolven. Elke groep heeft een leider dat kan een mannetje of vrouwtje zijn. Dit wordt bepaald welk van de 2 het sterkste is.
2. Uiterlijk
Een wolf verhaard 1 keer per jaar dit gebeurt meestal aan het einde van de lente. Dan valt het dikke winterhaar in plukken van het dier af. De wolven zien er heel intelligent uit door hun rechtstaande oren, spitse snuit en oplettende blik in hun ogen. De kop van een wolf lijkt heel veel op die van een Duitse Herdershond maar de schedel van de wolf is breder. De schouderhoogte van een wolf is 68 tot 78 cm. Een volwassen wolf kan 50 tot 80 kilo wegen.
De lange dikke staart is heel belangrijk voor de wolf. Hij houdt zich met zijn staart tijden de koude nachten, zijn neus warm en zorgt ervoor dat de warmte lucht die de wolf uitademt zijn pootjes verwarmt.
Het gebit bestaat uit 42 tanden waaronder hoektanden van 2,5 cm lang, die sterk, scherp en een beetje krom zijn zodat de prooi niet uit de mond van de wolf kan ontsnappen. De wolf kauwt niet op zijn prooi maar scheurt het vlees in brokken en slikt het door.
De poten van een wolf zijn lang. Wolven lopen met een gemiddelde snelheid tussen 12 en 16 km per uur. Ze kunnen dit uren lang volhouden. Wolven kunnen in 1 nacht wel 100 km afleggen. De snelheid van de wolf als ze rennen zijn gemiddeld 60 km per uur.
3. Voortplanting
Wolven paren meestal in de winter als de dagen langer gaan worden. de jongen worden dan 2 maanden later als het lente is geboren.
De mannetjes wolven kunnen pas paren als ze 3 jaar oud zijn. Vrouwtjes wolven kunnen al paren als ze 2 jaar oud zijn. Als het vrouwtje loops is gaat ze spelen met een mannetjes wolf, zo daagt het vrouwtje het mannetje uit om te paren.
De sterkste wolven in de groep paren het eerst en die houden de andere vrouwtjes tegen om kleintjes te krijgen zodat er niet te veel kleintjes komen. In sommige tijden is er niet genoeg voedsel dus dan zullen sommige kleintjes dood gaan omdat ze geen eten krijgen. Als er genoeg voedsel is dan mogen de andere vrouwtjes zich ook voortplanten. Als het vrouwtje ongeveer 6 weken zwanger is gaat het vrouwtje opzoek naar een grot. Hier blijft het vrouwtje tot de jongen geboren worden. De vrouwtjes die niet mogen paren gaan met het zwangere vrouwtje mee en blijven bij de grot. Ze gaan dan huilen bij het hol en moedigen het vrouwtje aan.
4. De jacht
Wolven hebben een goed gehoor, en ze kunnen hel goed ruiken en met hun ogen kunnen ze alles zien overdag maar vooral ’s avonds. Wolven kunnen hun nek bijna helemaal draaien zo kunnen ze alles zien om hun heen.
In de winter jagen wolven in groepen, dit doen ze omdat ze dan op grotere prooien kunnen jagen zoals herten en rendieren. In de zomer jagen ze alleen en dan op kleine prooien zoals vogels. Ook eten wolven bladeren en bessen.
Het sterkste mannetje of vrouwtje is de leider van de groep, dit zie je aan de wolf die de staart hoger heeft dan de andere wolven
Door het goede ruik vermogen kunnen wolven hun prooi al van 3 km afstand ruiken.
5. Het jachtgebied
Elke groep wolven (een roedel) heeft een bepaald jachtgebied. Het maakt niet uit of de roedel groot of klein is. Hierin wordt langs vaste paden gejaagd. De grootte van het jachtgebied is wel afhankelijk van het aantal prooien.
Er is ongeveer 2/2,5 km2 per wolf. Met de geurvlaggen geven ze aan welk gebied van wie is. Ook kunnen ze ‘zeggen’ (huilen) dat ze een gebied hebben. Indringers worden weggejaagd door de groep wolven en soms ook nog gedood.
Wolven vallen meestal alleen zieke, gewonden of jonge dieren aan. Dit doen ze omdat de kans vrij klein is dat ze een groot en gezond dier kunnen vangen. Om te zien of het dier ziek is of te sterk is geven wolven eerst een aantal schijnaanvallen, zo kunnen ze zien of sterk het dier is.
6. Natuurlijke vijanden
Wolven worden bedreigd door verwoestingen van hun leefgebied. In veel gebieden op de wereld waarin de wilde honden vrij rond zwerven word steeds kleiner. Mensen hebben het land nodig om schapen te laten grazen.
Bossen worden gekapt voor hout of om plaats te maken voor steden en wegen. Nog een andere bedreiging komt door dodelijke ziektes zoals hondenziektes, miltvuur en hondsdolheid. De grootste dieren waar ze op jagen, zoals elanden, bizons en muskusossen, zijn ook hun natuurlijke vijanden. De scherpe hoeven en hoorns zijn dodelijke wapens. Een keer mistrappen en een wolf kan vertrapt worden.
7. Hoe praten Wolven
Wolven kunnen niet praten zoals wij kunnen. Maar ze hebben wel een heleboel andere manieren waarmee ze allerlei dingen duidelijk kunnen maken. Wolven kunnen huilen, grommen en blaffen. Communicatie is onmisbaar voor het afzetten van het jachtgebied.
Ook praten leven via hun gezichtsuitdrukking wand waar neer hij boos word trekt hij zijn lippen op en laat zijn mega grote en vlijmscherpe tanden zien zodat hij de andere wolf of dier bang maakt en hem verjaagt.
Als een groep wolven huilt beginnen ze laag naar hoger en hoger te huilen. Iedere wolf huilt anders.
* Bronvermelding
Internet:
Boeken:
De wolf
Wolven
Wolven in het wild
* Slotwoord
Dit was mijn werkstuk.
Ik hoop dat u mijn werkstuk leuk en interessant vond.
Ik heb er veel plezier van gehad om dit werkstuk te maken.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
leuk alleen ik zoek een werkstuk met weetjes over de wolf
11 jaar geleden
Antwoorden